Всякакви въпроси относно съдомиялните - 5

• 46 763
  • 743
  •   1
Отговори
# 615
  • В центъра на моретата
А, консултирахме се даже и с ВиК инженер, ама няма да стане! Както и да е.

# 616
  • Бургас
zaek, много странно ми звучи твоята история. Какво значи ще натовариш канализацията?  newsm78
При удобството на миялната бих й слагала всеки път маркуча на кухненската си мивка ако щеш, само и само да си я ползвам. Та това са само десеттина литра вода, все едно да ливнеш две кофи в мивката.  Thinking
Не съм особено компетентна по въпроса, но явно нещо ми убягва и не мога да схвана. Нека по-запознатите се намесят!

# 617
  • София
И мен хич ме няма по техническата част, но миялната и пералнята са ми вързани в един канал (това, в което се оттича мръсната вода) като има някакво разклонение, ако правилно помня. Мъжът ми сам ги свърза и ме беше предупредил да внимавам, когато едновременно и двете изпомпват да не стане беля. В началото гледах първо да пусна едната машина, а после другата, но  после се е случвало многократно да работят и двете едновременно - не сме имали проблеми.

# 618
  • Варна
Мивката, пералнята и съдомиялната ми са на един канал. Гледам да не пускам уредите едновременно. Засега не съм имала проблем Simple Smile

# 619
Мивката, пералнята и съдомиялната ми са на един канал. Гледам да не пускам уредите едновременно. Засега не съм имала проблем Simple Smile

Пускам най-често всичко заедно. Защо да има проблем?

# 620
И аз пускам всички уреди едновременно. Озадачих се сега с това натоварване на каналите.

# 621
И аз не съм специалист, но да кажа, че са различни каналите на различните строителства. Едно е в старо, друго е в панел, трето е в ново от края на 90-те и началото на 2000-те и сегашното не знам какво е. Ама тези, от преди 10 години строени са с по- тесни канали и са хоризонтални. Те се запушват без да видят никакво натоварване, какво остава перални и миялни едновременно... Абе, човек трябва да си прецени канала, вярно е.

# 622
Всеки хидроинженер / и инженер изобщо де ../ би могъл приблизително да прецени капацитета. Дебита на водата, сечението на тръбата...
Както казва Пина - има разлики в конструкциите от различните епохи. Ако се навържат много уреди и работят едновременно е напълно възможно в един момент капацитета да се окаже недостатъчен.

Това може да е от някаква полза:
http://www.steinzeug.com/CMS/all_Hydraulische_berekeningen_bg.mfpx?ActiveID=11359

Последна редакция: вт, 14 юни 2011, 09:52 от Анонимен

# 623
  • В центъра на моретата
Да, може би трябваше да започна с това, че апартамента, който купихме е старо строителство - строен 1968 г. Дебита на тръбите е много малък. Ще  ги сменяме , но само в нашия апартамент, а не и в целия вход. Към тези тръби са и от съседния вход - тези, с които сме на една стена. След като купихме жилището разбрахме, че има проблем с канализацията и проблемът е от съседите от съседния вход, с които сме на един щранг.
Решение е, ако се сменят тръбите на всички етажи, които ползват щранга - нооооо това е "мисията невъзможна". На този етап сме на ниво проекти. Естествено, като решим да започваме с ремонта ще говорим с всички съседи на 4-те етажа, но аз съм песимист, че ще се навият да го направят. Все пак е свързано с доста разходи за всички семейства.
А иначе, даже и да рискувам да включа съдомиялната към канала с останалите - пералня, мивка, баня, тоалет, разстоянието става доста дълго от мястото на съдомиялната до канала - това са няколко метра, които не е желателно да ги има.

# 624
Всеки диаметър тръба има проводимост-литри в секунда при определена номинална скорост.Има си таблици,по които се изчисляват диаметрите на канализационната мрежа при дадена натовареност. По принцип там където се включва тоалетна-диаметърът е 110 мм. За други прибори- 50 мм. Ако вертикалният щранг е 110 мм. проблем няма да има никакъв.Но ако е 50 мм. и към него е включена мивка,пералня,съдомиялна и подов сифон,например,нищо чудно в един момент на едновременно ползване/от вас и от съседите на долните етажи/ от сифона да избликне вода.Не че тръбата няма да я проведе тези вода,но въпросът е-за какво време-т.е. по-горе писах скорост.
При старо строителство не са се предвиждали такива уреди,защото не са съществували дори в Бг.
Съответно канализацията не е изчислена за такава натовареност.
Подобни проблеми има в стари сгради и с ел. инталациите.

# 625
  • В центъра на моретата
Точно така го обясниха и инженерите, ама аз не бях в състояние да го обясня така професионално  Simple Smile
С електрическата инстарация може би няма да имаме такъв проблем, защото е подсилвана допълнително, но все още не сме се консултирали с Ел инженер  - може да се окаже, че греша. Първо правим проектите  с цялостно обзавеждане и разположение на уреди и осветление, и чак  след това ще ги дадем, за да кажат къде и какво трябва да се прави по Ел инсталацията.

# 626
Не мога да говоря в цифри и факти, но съм живяла в кооперация построена 66г. и с каналите нямаше никакви проблеми, верно, без съдомиялна. Сега сме в строителство 2002г и отново без съдомиялна и тръбите се запушват на около 1-2 месеца. Всички канали се запушват. Първоначално се стреснахме, но после свикнахме да викаме ВИК майстор да отпушва, след това мъжа ми сам се научи, накупихме нужните инструменти и така. Аз мислех, че проблема е в нашата сграда, но и други познати, живеещи в строителство от този период са така, ВИК майсторите също твърдят, че са си така тия строителства. От най- новото строителство знам, че според строителния предприемач, от проекта още, се залагат различни размери тръби. После и в цената оказва влияние. Макар, че някои твърдят, че строят по- качествено и луксозно, а не е така, но други наистина се стараят.

# 627
Здравейте мили дами, имам чуденка коя съдомиялна да взема, спряла съм се на тези три модела

http://technomarket.bg/products/09025410/electrolux-esf-66020
http://www.technopolis.bg/b2c/details/bulgarian/686021/P11100501/Съдомиялнa-BLOMBERG-GSN-9420-A
http://www.technopolis.bg/b2c/details/bulgarian/687088/P11100501/Съдомиялнa-AEG-F-45002

За първата не намирам достатъчно информация, не знам дали суши и всичките й програми, иначе имам друг модел съдомиялна електролукс и съм доволна от нея. Бломберг и АЕГ са еднакви като показатели и бих заложила на Бломберг като по-евтиния вариант, но ме притеснява единствено като марка, дали е надеждна, тук видях, че има момичета, притежателки на такава, дано споделят отзиви.   bouquet

# 628
  • Варна
Аз имам последния модел, доволна съм много. Всичко, което ми трябва си го има Simple Smile
За Блумбърг - мои приятели има пералня с тази марка и вече 10 години я ползват без никакъв проблем. Не знам за съдомиялните как е.

# 629
Не мога да говоря в цифри и факти, но съм живяла в кооперация построена 66г. и с каналите нямаше никакви проблеми, верно, без съдомиялна. Сега сме в строителство 2002г и отново без съдомиялна и тръбите се запушват на около 1-2 месеца. Всички канали се запушват. Първоначално се стреснахме, но после свикнахме да викаме ВИК майстор да отпушва, след това мъжа ми сам се научи, накупихме нужните инструменти и така. Аз мислех, че проблема е в нашата сграда, но и други познати, живеещи в строителство от този период са така, ВИК майсторите също твърдят, че са си така тия строителства. От най- новото строителство знам, че според строителния предприемач, от проекта още, се залагат различни размери тръби. После и в цената оказва влияние. Макар, че някои твърдят, че строят по- качествено и луксозно, а не е така, но други наистина се стараят.

Говорим за различни неща.В предишния си пост говорех за проводимост.Не може да се каже"всички канализации се запушват". Да,и перфектно направена и изчислена канализация ще се запуши,ако някой хвърля в тоалетната дамски превръзки или остатъците от кисело зеле.И при нас в блока се беше запушил вертикален щранг ф50 и се оказа,че изпуснали в мивката печена чушка при беленето и и тя си намерила къде да се "подпре" по трасето /има разклонители,дъги и т.н./,дошло и някое и друго боклуче след нея и станала белята.

Общи условия

Активация на акаунт