Приветствайте и нас в РОДЕНИ, МАРТенки с бебчета засмени! - тема1

• 34 631
  • 746
  •   1
Отговори
# 495
  • Русе
Привет и от нас!

Да се отчетем след днешната консултация - +1кг и +5 см (само на кърма сме)

МаринелсHug

За памперсите излзвала  съм Пуфис, Либеро, зелен памперс . Сякаш Либеро-то най-ми допада  Peace
Кафе пия сутрин 3в1 доста разредено - не съм забелязала да има отражение в/у Ади.
За храните - не се ограничавам в нищо. Четох, че орехите са много подходящи при кърмачки и хапвам доста.
За следродилната депресия - покрай каката не ми остава време да се депресирам  Laughing
БиоГайа давам, но не всеки ден (както и Вигантола)
За гукането и усмивките - най-много се радва и "говори" на кака си... Вече се и позаглежда...

migeio78 , много сладки бузки има астралното ни близначе  Heart Eyes

# 496
За захранването действах според съветите на съфорумката Косе Босе. Не познавам момичето, но много добре си е "написала" домашното. Цитира кое кога се въвежда според различните педиатрични школи от българската, през швейцарската до американската. От там знам, че най-добре е да се почне с оризова кашичка или със зеленчуково пюре. Сокчето и плодовото пюре не се води за захранване.  Peace (Това знам от едно медицинско списание.) Изобщо пресните плодове и съответно сокове се водят по-силни алергени от термично обработените. Признавам си, че не съм спазвала много стриктно съветите, защото се убедих, че детето не е предразположено към алергии и смело съм давала портокал, примерно, преди годинката. Плодовото пюре може да се въведе след зеленчуковото или кашата. Някои бебета им харесва сладкият вкус и после отказват зеленчука. Wink Ох, мога още много да пиша, то си е цяла наука това бебешко хранене...

За пъпчиците, ние също имаме такива, които изглеждат като бебешко акне с бяло връхче. Бях се уплашила да не е атопичен дерматит, но бебето на кумата има такава диагноза и тя ме успокои, че щом не са грапави не е АД. На тях са им препоръчали козметика д-р Тайс за мазане и Себамед за къпане. Освен А-дерма. Все пак аз не бих мазала с нищо специално докато не ми потвърдят диагнозата поне двама лекари и то сигурни. Ена4, кумата е ходила при доц. Маринова и не са им изписали кортикостероиди. А судокрем дали не изсушава допълнително. Нещо овлажняващо дали не е по-добре?

За килцата
, тези, които кърмим ще си говорим пак след 6 месеца. Simple Smile От кърмене и дундуркане знаете ли как се свалят кила? Simple Smile

Бишкотка, браво!

# 497
marinels  Hug

Браво на порасналите бебчета Hug

Днес звънях в общината да питам за еднократна помощ от общината в Студентски град, но не дават Peace

# 498
И сега въпросчета към консултантите по кърмене-
 Кои са забранените храни за майките, които кърмят ? Казаха ми да не консумирам мед, шоколад, цитрусови плодове и бобови, да огранича суровите орехи... Аз имам анемия и някои от тези храни са ми доста необходими... Мога ли да пия прясно и кисело мляко - четох в библиотеката, че при някои бебета то е причина за колики.
Как със сигурност да разбера, че бебето има колики ? Вчера Преслав си свиваше крачетата и махаше с ръчички докато го кърмех, а и след това - после и поплака, а след като е нахранен не плаче  Rolling Eyes Опасявам се, че понякога поглъща въздух докато засуква и от това изпитва дискомфорт и нещо като колики...
Извенете ме ако звуча глупаво... опитвам се да се ориентирам в нуждите на детето, но нямам много опит.
Съжалявам и ако въпросите ми са задавани вече  Hug

Catwalk, действително на няколко пъти споменавахме за храненето на кърмачката, но не се притеснявай за това, че отново питаш – понякога не може всичко да се изчита (не е и необходимо), а и затова сме тук – да споделяме опит, да обменяме информация, да намираме подкрепа.  Hug
Добре е да се храниш пълноценно и балансирано и по-скоро няма нужда да спазваш някаква определена диета само защото кърмиш, няма такова нещо като „Списък на храните, които кърмещата майка не трябва да консумира”. Проучванията показват, че храненето на майката има минимално отражение върху състава и количеството на млякото, което тялото й прави. Кърмата се синтезира от това, което преминава в кръвта на майката, а не от това, което е в стомаха и или в храносмилателния и тракт. Така че, дори и определена храна на теб да ти действа газообразуващо, това не означава непременно, че и на бебето ще се отрази колико-образуващо. За повечето кърмачки не е проблем да консумират обичайното меню,  като е добре не само заради бебетата им, но и за тях самите, ако могат да намалят приема на "боклучави" храни и газирани напитки. Консумирано в умерени дози от майката, прясното мляко обикновено не би причинило някакъв дискомфорт на бебето (стига то да няма някаква непоносимост). По-скоро не е препоръчително да се прекалява с него – да се изпива от порядъка на литър прясно мляко на ден.
Ако все пак забележиш, че твоето дете реагира негативно към определена храна или напитка, консумирана от теб, може би е най-добре за известно време да я изключиш от менюто си. Също така, ако имате фамилна обремененост за алергии, си заслужава да бъдеш по-внимателна и да избягваш определени алергени.
Повече за храненето на майката по време на кърмене има тук и тук.

Думата „колики” идва от гръцката дума kolikos, която означава болки в колона (част от дебелото черво). Никой не знае, какво точно представляват коликите. Най-общо казано, бебето изпитва болки в червата и е изключително раздразнително. Някои лекари се шегуват, че колики е шестбуквена дума, използвана от тях, за да не кажат „Не знам.” Когато бебето има колики, начинът, по който внезапно избухва в рев и неутешимия начин, по който плаче, не оставят място за съмнение, че го боли. Ако бебето е здраво, наддава добре, но има периоди на неутешим плач, то вероятно има колики. Обикновено те започват около 30 минути след ядене.
Би могла да опиташ да кърмиш Преслав по-често от обикновено (по този начин той няма да е много гладен, няма да суче лакомо и вероятно ще поглъща по-малко въздух, а коремчето ще е по-спокойно и може би коликите ще са по-малко); да го оригваш по няколко пъти на хранене (така поетият въздух може да е по-малко и да излиза по-лесно). Понякога е вариант да провериш дали слагаш бебето правилно на гърдата и дали я обгръща добре с устичка (при определени пози би могъл да поглъща повече въздух).

Майчинството е ново начало за теб, а всяко начало е трудно – постепенно ще започнеш все по-добре да се ориентираш за нуждите на детето и как да им откликваш.  Peace

Въпрос към ЛЛЛ
Понеже кърменето и захранването са тясно свързани процеси, моля за мнение кога ла лече препоръчва захранването и с какво започва то?

Г-жа Стихийно бедствие , благодаря за въпроса!
Ла Лече Лига е съветник на СЗО (Световната здравна организация) по въпросите за кърмене и захранване. Има много статии, в това число и преведени на български, в които чудесно  е обяснено какви са  препоръките на ЛЛЛ за захранване. Те са базирани на продължителни и сериозни проучвания в областта, обхващащи цели поколения. Резултатите в тях са подкрепени не само от СЗО, а и от световните педиатрични организации, включително и нашето МЗ.
Препоръчително е захранването да започва тогава, когато бебето прояви готовност - да може да седи, да проявява повишен интерес към храната на възрастните, да има повишено слюноотделяне (което да не се дължи на никнещо в момента зъбче), да може да контролира движението на главата си (и да я извърне, ако не иска да яде повече предлаганата му храна). Бебето е готово за захранване, ако проявява всички или повечето от изброените признаци, но не и ако забелязвате само един или два от тях. При повечето, това се случва около 6-я месец, но може и по-рано или по-късно. Около шестият месец храносмилателната система на бебето вече е достатъчно зряла, за да може да се справи с немлечна храна, приблизително тогава започва да изчезва и рефлексът за избутване с език (начинът на природата да предпази бебето от приемане на несвойствена за него храна, преди да е готово за това).
Дали ще започнете захранването със зърнена безглутенова каша, с плодове или със зеленчуци – решението е изцяло ваше - и трите варианта са подходящи за захранване. Сокът рядко се предпочита за първа храна (той по-скоро няма да покрие енергийните нужди на бебето, а е възможно да раздразни ненужно лигавицата на бебешкото стомахче).
Когато се споменават цифри, то те са ориентировачни, а не задължителни. Всяка майка познава детето си най-добре и може най-правилно да разчете сигналите, които то й дава. С какво ще захрани, как ще захрани, кога, по каква схема, педагогически ли – всичко това е въпрос на географски особености и на личен, информиран избор. Препоръките за захранване на ЛЛЛ са гъвкави и позволяват широки интерпретации.
Ако желаете, можете да прочетете повече за захранването и защо е препоръчително да не се избързва с него.

# 499
Amorevole, благодаря ти много за подробния отговор. Да се отчета: Благодарение на съвета ти да кърмя Марти без силиконовите зърна, когато е по-спокоен, дори сънлив, сега имаме известен напредък  Hug Дори не очаквах толкова скоро да се случат нещата. Та обикновено започваме кърменето без тях от дясната цици, която засуква, а лявата не иска  newsm78. След като се успокои и посуче 15-ина мин. му давам дясната и той засуква  Praynig Да но явно не засуква съвсем правилно, тъй като сутринта страшно много ме болеше зърното на дясното цици и се принудих пак да сложа силиконовото зърно там. В лявото зърно нямам болка. Забелязах, че долната устна май му е навътре като суче от дясното цици. Наистина ми е доста трудно и болезнено, но мисля, че с повече постоянство от страна на двама ни ще постигнем успех.
За мое най-огромно съжаление Марти свигна със залъгалката и сега тя е неизменна част от нашето ежедневие, без нея не мога да го успокоя понякога, а дори и без нея не заспива  Rolling Eyes Затова изключвам варианта да се лиша от нея.

marinels какви са изобщо тези мисли, които ти минават през главата! Детето ти има нужда от теб и ти трябва да мислиш позитивно, а не да се отчайваш! Та ти трябва да бъдеш горда със себе си. С толкова много неща се справяш сама. Хайде, горе главата!  Hug Всичко ще се оправи

redreny2000 тази бабунка за която говориш мисля, че може да не е някакъв хематом. Според мен няма нищо притеснително, но за твое успокоение е хубаво да си се консултираш с док.

Миш и ние сме със същите пъпчици, точно като ги описваш. Не ги мажа с нищо, защото ме е страх от мазането да не се влошат нещата. Мисля, че днес нещата са по-добре от преди няколко дни, надявам се скоро да се изчистят тези гадове.
А това за събирането на очите си е физиологично кривогледство. Няма нищо притеснително. С времето изчезва.

Обикновено се настанявам удобно на дивана с бебето в едната ръка, а другата на компютъра. Естествено, ако не му е нещо криво и не го разнасям напред назад  Simple Smile Много съм се усъвършенствала, даже сега така пиша, и то с лявата ръка  hahaha
И ние сме така  Laughing

migeio78 страхотни новини от консултацията. И бебо е прекрасен

Бишкота хайде и занапред само така да наддавате.

за БЦЖ ваксината
изобщо не личи. Дори не знам на кое раменце е сложена.

за яденето аз сега по малко ям, отколкото през бременността. Там беше нещо страшно. Сега ям много кисело мляко и все ми се пият чайове. И слава богу, че имам да свалям 10ина килца.  ooooh!

кафе не пия. Просто не ми се пие. Преди не можеш да живея без кафе.

за памперсите - сега сме на пуфис и съм доволна. Памперс ми изпускаха, и белите, и оранжевите.

# 500
Amorevole много ти благодаря за отговора, знам че консултантите на ЛЛЛ минават доста сериозно обучение и това прозира във всичките ви постинги, винаги се стараете да пишете така че посланието да носи положителна емоция, да не предизвика конфликт, да не покажете че човека греши. Старая се да се поуча  от вас, опитвам се по малко възмущение да струи от моите постинги.
Но някак не успявам да съм спокойна когато става въпос за това човек да прояви желание и да се информира.
Много често имам усещането че българите си гледат децата така както казал педиатъра Shocked
За мен това е неприемливо, защо трябва да се водим от това което казал лекар да ни би всичките деца са болни. Аз също захраних големия си син рано, много съжелявам  за това, но мога да намеря оправдание на майки като мен които са постъпвали грешно преди години, все пак информацията беше много оскъдна и противоречива.
Сега когато информацията те залива отвсякъде просто е грешно да се оставиш педиатъра да ти гледа детето.
Страхотен цитат, но мисля че важното е подчертано с червено.

Цитат
Когато се споменават цифри, то те са ориентировачни, а не задължителни. Всяка майка познава детето си най-добре и може най-правилно да разчете сигналите, които то й дава. С какво ще захрани, как ще захрани, кога, по каква схема, педагогически ли – всичко това е въпрос на географски особености и на личен, информиран избор. Препоръките за захранване на ЛЛЛ са гъвкави и позволяват широки интерпретации.

# 501
ena4 не се притеснявай  Hug кожичката ще се оправи  Peace

redreny2000 и ние днес сме така  Tired

За памперсите може би ги стягаш повече на кръста, а може и да са ви малки  Peace кой номер ползвате и колко кг. сте?

mama_vessy,
Успях аз да го излъжа, откъм 14:30 вече си спи в леглото. Даже имахме едно прекъсване за хранене и пак успях да го сложа в леглото. Ама да не казвам аз голяма дума, че...

За памперсите В петък, като ни мериха бяхме 3470 гр. Ползваме Pampers New Baby 3-6 кг. Според мен би трябвало да не са ни малки. На крачетата се отбелязват. Притеснявам се да не му нараня кожичката с тях. Гледам, като ги слагам да има място за един пръст на кръстчето, а и нали са еластични. Пък и ми пропсукат от време на време...

Аз имам същите притеснения. Не мисля, че са ни малки ( ние сме към 4600гр). То отдолу висят много. А не смея да ги качвам много нагоре именно заради това отбелязване. Иначе съм доволна не са ми изпускали.  Та и аз искам препоръки за други марки Wink

# 502
  • Лондон
Момичета, понякога опулвам ей такива очи  Shocked като прочета разни неща из писанията. Цикли, вода със захар, сокчета на невръстни бебета, спиране на кърма с пристягане, разходки след 40тия ден. В кой век живеем, хора? Простете ми, но ...

Да си призная... често и аз съм така Shocked Особено се шашнах, когато някой спомена за спирането на кърмата след залез слънце. Права е г-жа Стихийно бедствие да се нервира... Информация има колкото си искаш, има и бърза, и разбираема, и дори безплатна компетентна помощ в лицето на ЛЛЛ - грешно е наистина да дъвчем подобни неща...

# 503
eya, истина е, че това е форум. И хората имат право да си говорят какво ли не. Но все пак, според мен, трябва да е водещ здравия разум - т.е. - бих ли направила това, ако не съм бременна/кърмеща/имаща малко бебею. Пък то излиза,че като се роди бебето, здравият разум изчезва.
Много често имам усещането че българите си гледат децата така както казал педиатъра Shocked
За мен това е неприемливо, защо трябва да се водим от това което казал лекар да ни би всичките деца са болни.
г-жа Стихийно бедствие, според мен човек трябва да се води по съветите. Лошото е, че в България явно никой от педиатрите не си прави труда да прочете нещо ново. Карат си с практиките от преди 30 години и това е. Какви ли не "бисери" относно отглеждането на децата прочетох вече в темата - нехранителна кърма, вкиснала кърма, водичка от овесени ядки за неакащи бебета, термометри за изхождане Shocked Ми нали ако тук някой ми бръкне с термометър в дупето на детето веднага ще го осъдя за сексуално малтретиране. Това е лошото - много квалифицирани специалисти, но с квалификация от 70те години на миналия век. Как може момичетата от ЛЛЛ да са в крак с последните препоръки на СЗО, а т.нар. специалисти да си нямат идея за какво става на въпрос. И другото лошо нещо е, поради неинформираността на педиатрите, момичетата се объркват от толкова много противоречиви мнения. Тук аз нямам достъп до педиатър, нас ни преглежда само сестра, ако се забележи някакъв проблем - личния лекар, ако и той не може да помогне - едва тогава се дава направление за педиатър. Но като отида при сестрата, по даден въпрос знам че ще ми отговори така, както ще ми отговори личния лекар, както и педиатъра. Т.е. не се чувствам объркана и търсеща трето и пето мнение.
Вчера бяхме на "светско" събитие. Племенницата ми стана на 1 година и бяхме на детски рожден ден. София спа през цялото време, за сметка на Александър, който разопакова всички подаръци и не спря да удря всичко изпречило се пред очите му с един дървен чук.
Не е спирало да вали от неделя, пороен дъжд... Мразя такова време, искренно Ви завиждам за идващата пролет.

# 504
  • София
Добро утро, момичета!

Дано днес не вали. На консултация сме и ще дам отчет по-късно. Тези дни ме хвана депресията... Детето беше нервно и не спеше добре. Не иска да суче и спи само на гърда ... Реших да му дам да суче преди баня, а след банята АМ. Спа за първи път без нощно хранене. В 3:00 се събуди, дадох гърда, но той пак се унесе върху нея и заспа и така до 5:30ч. Аз в 5:00 станах и изцедих 100мл. от едната гърда - ами като не ме е изсукал друго не очаквах, гърдите ме понаболяваха и бяха напрегнати ... А до вчера мислех, че намалява кърмата.  newsm78
  Изпи си 100-те мл. човекът и е спокоен и аз също.
КАК да накарам Теди да суче. Винаги е бил на гърда и само 2 пъти му е давано АМ от шише - в началото и снощи. Не се е отучил, а явно го домързява ... Не действа нито компресия нито бутане по нослето, ушето и вратлето ... Смяна на папмерса върши работа, но само понякога ... Ако продължава така ще се отучи от гърдата. Предпочитам шишето отколкото да е неспокоен и нервен и от недохранване поради леност да не спи качествен сън!
Приемам всякакви съвети вкл. и от ЛЛЛ!
Благодаря предварително!

# 505
  • Пловдив
Здравейте момичета,
Много дълго време не съм писала, тъй като нямах никакво желание, поради гадните обстоятелства около моето раждане, а и с бебчето, откакто се е родило, сме непрекъснато по болници. Както и да е, няма да ви натоварвам с тези неща, само имам един въпрос - тъй като, в резултат на всички ужаси, които малката преживя, имаме проблеми с наддаването, които най-вероятно се дължат на диария. /казвам най-вероятно, защото стотя доктори, при които я водихме, не са особено сигурни /- искам да ви питам по колко пъти на ден се изхождат бебенцата ви и каква е консистенцията на акито. Защото сме така наплашени, че може би и нормално аки ми се вижда рядко, а също така, когато виждате какво излиза от дупето, има ли случаи да излиза вода /бистра, сякаш пишка, само че не от правилното място/. Този въпрос е повече за майките, които хранят изкуствено, при кърмата е друго, там нормалното е да е по-редичко.
Благодаря и нека дечицата са весели и здрави
П.С. За пъпчиците , и ние имаме, наистина е абсолютно нормално, даже първото ми детенце беше с тях цели два месеца, много беше смешен.   

# 506
Здравейте и от мен...да ви се ОПЛАЧА пък и съвет няма да откажа...И на нас ни се появиха пъпчици....Ситни,червени по бузките... Мамите,които имат същия проблем(знам,че вече сте казвали,но....) нека споделят с какво ги мажат...

# 507
Добро утро и хубав ден!
Едно морско кафеза тези,които искат вече да е лято!

# 508
  • София
Момичета,

Днес имам рожден ден. Почерпете се за мое здраве!

# 509
redreny2000  Да си жива и здрава, много късмет и щастие ти желая ! Весело изкарване днес! Simple Smile) Това е твоя специален ден Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт