Великден идва с шарени яйца, за ЮЛСКИ мами и деца!

• 27 820
  • 733
  •   1
Отговори
# 390
П.П. Наредих цветната градина в хола  hahaha Дано се позатопли следващите дни, че ще сме като в ботаническа градина  Joy
Х2 Grinning

# 391
здравейте днес нямах време да ви изчета но след малко почвам имах доста работа гледам за имена си говорите нашия татко иска да се казваме Спартак но на мен никак не ми харесва или пък някое име на римски император но на мен все не ми допадат  за кг съм +9 но вече доста ми тежат килцата а и преди да забременея си бях пълна , за коластрата и аз още нямам                                                  за сънищата ми направо не ми се говори страх ме е да сънувам почти винаги сънищата ми се случват за сега лека вечер от мен отивам да ви изчета

# 392
  • София
Джен, мила, ти тъкмо миналия ден се похвали, че нареди градината отвън, и сега -айде пак наново  ooooh! пак работа се отвори

Калоянис, мерси за рецептата за тортата   bouquet Моята половинка, другата седмица има рожден ден, та мисля да му спретна една торта-изненада и едно Митаче с балони в ръце  newsm67
Та събирам идеи за лесни и вкусни торти  Wink

# 393
Пете, аз правя една-единствена торта (не ме бива в сладкишите), но става разкошна и е за 0 време:
3 блата - аз си взимам готови
500гр.заквасена сметана
500гр.течен шоколад
плодове или ядки на вкус
сметаната се забърква с шоколада и се маже, декорирам отгоре с плодове или ядки и оставям поне 2 часа в хладилника - резултат - свършва веднага  Laughing

при нас вече има снежна покривка (ние сме в югоизточната част на София - Лозен) и половинката 2 пъти чисти снега от сателитната чиния на булсатком, че спира сигнала.това досега не ни се беше случвало...а и прибрах всички зимни дрехи....ужас

# 394
Пете, ето и моята любима.

# 395
  • София
nut_ella, мерси много, миличка за рецептата   bouquet Записвам и ще видим какво ще измайсторя накрая, че буквално- никога не съм правила торта  Rolling Eyes

nada, благодаря и на теб, мила   bouquet Чийзкейка, изглежда много примамливо  newsm22 А, и сайта от който си пуснала рецептата ми се вижда много интересен, мерси  Hug

Джен, сайта който си пуснала е доста интересен   bouquet Порових се и аз малко  Wink

Иначе за снега в БГ, малко ми е смешно и доста невероятно  Grinning Но съм сигурна, че ако беше зваляло тук много щях да се ядосвам, защото от толкова време, чакам да се затопли...омръзна ми тази зима вече и това стоене вкъщи...Дано си отиде по скоро снега от вас, ама не ми го пращайте насам  Laughing

# 396
nada, благодаря и на теб, мила   bouquet А, и сайта от който си пуснала рецептата ми се вижда много интересен, мерси  Hug
Йоанна е мноооого добра, особено в сладките неща (където мен много, чного ме няма Embarassed). Радвам се че ти харесва.

Лека нощ от мен!

# 397
    Здравейте, сладурки!
Онзи ден гледах албумите ви в снимката и съм на мнение, че в темата са събрани най- хубавите мами, сериозно ви говоря Flutter Прекрасни сте!

Много ви благодаря за пожеланията за Александра! Снощи имаше хавайско парти децата бяха във вихъра си, много е доволна:)

Относно имената и ние сме избрали и искахме да има и някакво съответствие с името на кака си:)

В понеделник бях на консултация, замерваха ме, оплакванията ми напоследък са от крампи, които вече няколко утрини ме будят!

Джен и на мен много ми хареса градинката ви!

Хубава вечер  bouquet

# 398
Здравейте, Мамчета,
Аз като гледам как сте се засилили и до Великден няма да ни стигне тази темичка.
Чета ви редовно и се забавлявам много с вас. Моят момък даже, като ме чуе да се смея с цяло гърло и ме кара да му разказвам за какво се смея.
Вярно е, че някои, включително и аз не сме много активни, но да знаете, че редовно ви четем. Особенно с внимание чета това, което са написали мамите с опит, защото народа си го е казал  "Не питай старило, а питай патило".
За щастие нямам проблеми с нервите и с избухливи моменти. Имам само проблеми с киселините и с едно гадно разстройство, което ме мори вече 3 седмици. Мисля си, че е от салатките, които почнахме да ядем, но не знам. Лекарката ми изписа "ентерол", но и той не помогна кой знае колко. Вече почнах да се съмнявам да не е от някое от лекарствата, които пия( Нутримаг, нош-па и Неуринал). Някой ,който има запек сигурно би ми завидил, ама на мен хич не ми е смешно. Успокоявам се с това, че не е много начесто, ама не знам.
Извинете, ако съм ви отегчила, но ще се радвам на съвети.
Лека вечер на всички и дано гадното време се оправи вече Praynig

# 399
Пете ето ти най-лесната тора, но страшно ефектна и много вкусна

Шоколадова торта с рула!

Необходили продукти:

две рула шоколадови "7 дейс"
голяма коф. заквасена сметана - 400гр.
коф. течен шоколад - 300гр.
1 пак. желатин (разтваря се в чаша за кафе!!!! )
5-6 бисквити - много меки
1 банан (може и без него)

1. Нарязвате рулата на кръгчета около 1, 5 см. дебели и ги нареждате на дъното на кръгла купа.Може да сложите фолио на дъното на купата за по-лесно обръщане.

2. Разбивате сметаната с течния шоколад и разтворения желатин (внимавайте да не се пресече). Може да сложите повече или по-малко шоколад по ваш вкус. Изсипвате половината смес  в купата и отгоре нарязвате един банан.

3. Досипвате останалата смес.

4. Бисквитите ги натопете леко  в мляко или сироп, или сладък сок и ги нареждате върху крема. След обръщане на сладкиша те се явяват като дъно.

5. Оставяте го за 2-3ч. поне в хладилника и го обръщате.

# 400
  • София
Относно коластрата – ами аз все още нямам, това дали е признак че ще имам проблем. Дано не  Praynig
Юлианка, Hugне се тревожи-появата  на коластра по време на бременността и успешното кърмене и наличието на кърма след раждането няма пряка зависимост(от това ,което аз съм чела).
Надявам се Елзе или Зелено човече да се вкючат с компетентно мнение по темата! Peace
  Бих се радвала, ако дадат насоки за храненето на кърмачката -полезни и подпомагащи лактацията храни и такива ,които да избягваме!

И аз ще се радвам, ако Елзе и Зелено човече пояснят кога трябва да се появи коластрата     bouquet

За коластрата, от моят опит мога да кажа, че нямах никаква коластра през цялата бременност, пък си кърмих доста време Коско Wink

И на мен ще ми бъде интересно да прочета какво ще кажат Елс и Зелено човече по темата!!! Hug[/color]

Относно коластарата попаднах на това: През втория триместър гърдите започват да произвеждат коластра. Жените, при които не се наблюдава изтичане на коластра през бременността, също произвеждат мляко и нямат никакъв проблем да кърмят бебето си.
Все пак ще очакваме и компетентното мнение на Елзе или Зелено човече

Здравейте!

Както правилно сте отбелязали, наистина липсата на изтичане на коластра през бременността не означава невъзможност за кърмене или пък потенциален проблем. Да, през третия семестър на бременността много майки забелязват изтичане на коластра от гърдите, но това не е задължително да се случи при при всяка, а липсата съвсем не е повод за притеснение.  Все пак обичайно гърдите са се променили в сравнение с преди бременността (обикновено нарастват, стават по-чувствителни и т.н.), което показва, че организмът се подготвя за производството на кърма.

Що се отнася до храненето на кърмачката, рядко се налага спазването на специален режим или диета за здравата жена. Обикновено ако майката се храни балансирано и здравословно, това е съвсем достатъчно.
Още по време на бременността “сенки” от приеманите от майката храни и напитки достигат до бебето чрез пъпната връв и по този начин малкото човече опознава местната кухня. След раждането това продължава да се случва, само че по-”интензивно” - чрез кърмата. Често се дава примерът с Индия, където традиционно ястията са по-пикантни и люти и за бременната и в последствие за кърмещата жена не е нужно спазването на специална диета, изключваща тези ястия – просто бебето от рано има представа за тези вкусове. При всички случаи особено важно е съобразяването с конкретното бебе: някои бебенца са по-чувствителни и е възможно да реагират на някоя храна/напитка, приемана от майката. В такъв случай е добре да се опита да се спре приемът на “заподозрения” и, ако ефектът е положителен, временно да се преустанови или намали консумацията му. След известно време може отново да се опита, тъй като е възможно чувствителността да е вече израстната.
В случай на алергии в семейството някои майки подхождат по-предпазливо, като избягват алергените и следят бебето отблизо за евентуални реакции

Универсални лактогонни храни и напитки няма – храната, приемана от майката, сама по себе си рядко играе особена роля за количеството (много по-важна е организацията на кърменето) и качеството (майката трябва да е наистина недохранена, за да има влияние) на кърмата. Много майки опитват абсолютно всичко, за което са чули или прочели, дори и неща, които по принцип не харесват, и с разочарование споделят за липсата на ефект. Просто всеки организъм е различен и реагира различно на различните неща.
Все пак много майки отчитат лактогонния ефект от: достатъчно течности (поне 1 1/2 – 2 л. за денонощие); лактогонен чай (при възможност да не е инстантен (на гранули), тъй като последният обикновено е подсладен и все пак е химически обработен, за да достигне това неестествено състояние); варено жито; сурови ядки (без фъстъците, които са алерген); овесени ядки; истинска боза (от захар и просо) и др. подобни.

Добре е да не се прекалява с приема на прясно мляко (потенциален алерген, а и количеството изпито прясно мляко само по себе си не влияе на лактацията).
Счита се, че приемът на кафе в рамките на 1 до 2 чаши за денонощие е приемлив, като повечето майки предпочитат да е след кърмене, за да се минимизира преминалото в кърмата количество. Не бива да се забравя, че шоколадът и някои чайове също съдържат кофеин, който понякога действа възбуждащо върху някои бебета в случай на прием на по-големи количества.
Често споменаваните газообразуващи храни често нямат особено влияние кърху коликите при бебето.

Ето и няколко статии от Библиотеката на кърмаческия форум, които може да са ви интересни:
Тема: Хранене, спорт и отслабване по време на кърмене  (http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=3141)
Тема: Хранене на кърмачката  (http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=188569.0)

Последна редакция: ср, 13 апр 2011, 23:52 от зелено човече (.)(.)

# 401
  • Варна
addy_1,
Моят син се казва Денис и името не е турско. Има турско име Дениз , идва от "море".  А Денис произлиза от  Дионис, тракийският бог на " възраждащата се и умиращата природа, на виното, лозарството и веселието", свързва се с древните мистерии , а от там и с театъра и изкуството. Въобще много тачено божество по нашите земи преди християнството, Ние с мъжа ми мислехме да "честваме " именния му ден на Трифон зарезан, по аналогия с това, че Дионис е бог на виното Joy  и всъщност празнуването на Трифон зарезан произлиза именно от Дионисиевите празници. Миналата година, обаче се случи че го кръстихме в Русия. Там името Денис е доста по-популярно и свещеника, като разбра, че детето се казва Денис, вика "А аа,  Дионисий". И от него разбрах,  че има доста светци с името Дионисий в православния календар, Чества се например св.Дионисий Ареопагит на 3 октомври и св Дионисий Велики на 5 окт.  А дугото интересно съвпадение беше, че се случи да го кръстим точно на 14 февр.
Но за да не се бърка името с турското такова, го казваме с ударение на "е".
Иначе ние на никой не сме кръщавали децата си. Малката се казва Ния, Нямам нищо против традицията, но като не ми харесва никое бабини или дядово име,  какво да направя. Сега имаме вариант, но ще решим като се роди. До тогава не казваме, някак си смятам, че нероденото бебе е твърде крехка душа, за да се споменава името му пред други хора. Просто така го усещам  .
Отплеснах се малко, извинете за чаршафа

За киселините, на мен ми се появяват от някои храни, но искам да питам, споменавате за сусамовия тахан , като средство срещу киселини. Как точно се употребява ?

# 402
Зелено човече, благодарско! Много полезно и вярно е всичко, което си написала. Първото си дете кърмих година и четири месеца и единственото, което съм забелязала да ми действа лактогонно е била обикновената вода (просто аз друго не пия). Всякакво тъпчене и ядене за двама е толкова вредно според мен, колкото и по време на самата бременност.

За киселините - и при мен положението е кошмарно, особено нощно време се будя от парещата болка в хранопровода. Спя почти седнала. Понякога ми помагат една-две обикновени бисквити, понякога нищо не ми помага. Докторката ми каза, че нищо не може да се направи - виновни са хормоните, които влияят на храносмилането, а вече и порастването на бебето влошава положението. Колкото и да е неприятно, все се успокоявам, че е просто дискомфорт, а не някакъв сериозен здравословен проблем Simple Smile

За сусамовия тахан - аз го ям с лъжицата направо, на мен ми е вкусен. Или на препечена филийка. Много е хубав, объркан с мед.

Тортата с рула на Лео е абсолютен хит в къщи. Рецептата е супер лесна, а тортата става ефектна и лесно може да се декорира за всякакъв празник. А за един рожден ден на баща ми, който е запален рибар,  му направих такава отгоре с него като рибар и двамата му внука - рибарчета.  Ей сега ще пробвам да ви я покажа

# 403
Добро утро,макар и при нас дъждовно и адски кално Mr. Green

# 404
  • София

Добро утро от снежна София Laughing Малката така се зарадва че пак има сняг снощи,даже през нощта се събуди да провери дали още вали Joy

Общи условия

Активация на акаунт