Сглобяеми къщи 3

• 372 447
  • 1 080
  •   1
Отговори
# 285
Мисля, мисля и не мога да се сетя, как ще се мине без импрегнация. Единствено може да се избегне импрегниране на покривната конструкция при положение, че вентилацията е изпълнена добре. Иначе носещите елементи при дървените къщи са плътно затворени в стената, като в този обем е и точката на оросяване. Другият момент е зоната на контакт с фундамента.
Може би mimsat, имате нещо специфично пред вид и ще се радвам да го прочета.
Относно гипсофазера на SvetlaK и аз нямам идея какво са искали да кажат. Единственото, което знам със сигурност е, че 11 см вата + 2 см фибран /защо фибран не знам и аз/ далеч не са перфектната изолация. Само за справка ще кажа, че ние строим със стена от 250 мм, като общата дебелина на изолационния слой е 200 мм вата.
Сещам се и за друго - да не са решили да ползват двата сантиметра фибран за основа на фасадната система, защото това вече ще е смешно.
Това, обаче, пак не дава отговор на това за какво е гипсофазера.
Както казах преди няколко поста - строители много, клиентите решават.

# 286
Искам да попитам друго - получих предварителна оферта за къща и в нея изрично е посочено, че "цената НЕ включва послойна облицовка с гипсофазер по външни стени". Какво ще рече това? В цената се включва обаче "топлоизолация с фибран 2 см; PVC мрежа; шпакловка; структурна мазилка"...

Защо си играем на гатанки? Не би ли било най-естествено тези въпроси да се отправят към фирмата изпълнител? Но пък, защото е забавно, и аз ще се включа в гадаенето с предположение за 2-та сантиметра фибран:
- Подобни "огромни" дебелини у нас обикновено се слагат под плочата на кота нула. Изпълнява се трамбован насип от чакъл, полагат се 2см "топлоизолация" и след това се излива плочата. Това изпълнение изобилства от термомостове, но все още е най-масово прилаганото, нали имаш фибран - стой мирен. Та записвам се с фиш за Тото-2 първо теглене -> фибранчето може би е за основата, а не за стените.
Пускам фиш и за послойната облицовка с гипсофазер:
- Става дума може би за стенните панели - отвън те завършват на OSB плоскост. Но за да се измажат с мазилка е нужна подходяща основа, а именно фасаден гипсофазер. Та той вероятно не влиза в офертата за финална обработка на стените.
Очаквам да кажете печелившите числа  Peace

# 287
  • Перник
Естествено, че ще зададем въпросите за гипсофазера, фибрана и още доста неща на автора на офертата. Но не съм специалист и рискът да се опитат да ме "омотаят" не е малък. Затова питам и тук  Peace

# 288
Здравейте на всички
Прочетох всичко написано по темата от началото до край, но така и не разбрах нищо конкретно само празни приказки . Въпросът ми е все пак някой може ли да ми препоръча сигурна фирма за строеж на сглобяема къща с метална конструкция.

# 289
  • Перник
Здравейте на всички
Прочетох всичко написано по темата от началото до край, но така и не разбрах нищо конкретно само празни приказки . Въпросът ми е все пак някой може ли да ми препоръча сигурна фирма за строеж на сглобяема къща с метална конструкция.

Toва с препоръките...трудна работа. Фирмите са много, а хората, които живеят в сглобяеми къщи - все още са малко и не всички пишат тук  Wink
Въпросите, които задавам тук са породени от офертата, която получих от "препоръчана" фирма. Бърз поглед по сайтове на "непрепоръчани" фирми обаче ми показва по-ниски цени за по-добър продукт...  newsm78

# 290
  • Пазарджик
Само да уточня - не твърдя, че да не се импрегнира конструкцията е най-добрият вариант, а че е възможен. Например в Швейцария не желаят да се импрегнира конструкцията. Единствената част, която се импрегнира е частта, която влиза в контакт с основата (фундамент).

...
Мимсат, не ми звучи много надеждно да не се импрегнира конструкцията - ами ако дойдат дървоядите?  Wink

За да стигнат до конструкцията, първо трябва да минат през няколко слоя други материали, все пак е сандвич-панел. А и по-вероятно е дървоядът да си е в дървесината, поради неправилна обработка. От друга страна в старите къщи с дървена конструкция гредите са доста изядени от дървояди, но продъжлават да носят. Тъй че те не са големият проблем.

Мисля, мисля и не мога да се сетя, как ще се мине без импрегнация. Единствено може да се избегне импрегниране на покривната конструкция при положение, че вентилацията е изпълнена добре. Иначе носещите елементи при дървените къщи са плътно затворени в стената, като в този обем е и точката на оросяване. Другият момент е зоната на контакт с фундамента.
Може би mimsat, имате нещо специфично пред вид и ще се радвам да го прочета.
...

Това е същественият проблем при сглобяемото строителство, тъй като влагата благоприятства условя за процес на гниене на дървото, както и развитието на плесени, гъбички и др., което е проблем за здравето на обитателите (и от екологичност отиваме в другата крайност). И именно тук идва разликата в качеството от различните фирми. Защото си има технологии и материали, които като се спазват, не позволяват тази точка на оросяване да е в конструкцията. Защото проблемът не е само за дървото, проблемът е и за ватата. Това се отнася и за монолитното строителство, при изграждане на обитаемо подпокривно пространство. Тези материали са съществен елемент в цената на конструкцията на къщата, както съм казвала и друг път. За това е важно, когато търсите качество, да очаквате и съответната цена (както и обратното всъщност  Mr. Green ).

Здравейте на всички

nikogeorgiev, това е тема за споделяне на опит и мнение, не за реклама на фирми. Смятам, че от тази гледна точка е доста полезна и има много интересни и компетентни мнения.

SvetlaK, не си специалист, но пък имаш доста познания. Ето, сама се зачуди за фибрна. Питай ги, разпитай ги, пък ако има нещо, което те притеснява или не ти е ясно, винаги можеш и тук да питаш пак  Wink

# 291
Естествено, че ще зададем въпросите за гипсофазера, фибрана и още доста неща на автора на офертата. Но не съм специалист и рискът да се опитат да ме "омотаят" не е малък. Затова питам и тук  Peace

Ами при нас върви голямо ограмотяване на всеки клиент. Буквално всичко се обяснява от игла до конец. Освен на празника на строителите, трябва и на празника на народните будители да празнуваме bowuu

А що се отнася до избора на читава фирма, препоръките са много важни, но има и други неща, които да гледате. Преди няколко страници тук описах всички важни моменти, на които трябва да се обърне внимание. Накрая обаче пак остава доверието.

Naughty Ако нямате доверие, че избраната фирма ще съблюдава вашия интерес във всичко, което прави - не се захващайте!
 Naughty Ако избраната фирма чака на вас да се сетите да си поискате от нея да изпълнява нещата по "хубавия" начин (но ако не сте професионалисти, вие няма как да се сетите) - не се захващайте!
 Naughty Тръгнете ли да разчитате на дебнене и на висене всеки ден по няколко часа на обекта, за да се свърши качествено работата - не се захващайте!

# 292
SHB е прав, че трябва да имате доверие на фирмата, която ще Ви изгражда къщата или в противен случай трябва да започнат неприятностите за Вас. Мога да препоръчам свястна фирма, ако някой се интересува.

# 293
  • Перник
SHB е прав, че трябва да имате доверие на фирмата, която ще Ви изгражда къщата или в противен случай трябва да започнат неприятностите за Вас. Мога да препоръчам свястна фирма, ако някой се интересува.

Препоръчайте, моля!  Simple Smile

# 294
Записвам се да ви следя.Абсолютно невежа съм по въпроса с къщите.Желаем къща около 60кв. цена,фирма (За района на Стара Загора),всякакви съвети приемам!

# 295
Записвам се да ви следя.Абсолютно невежа съм по въпроса с къщите.Желаем къща около 60кв. цена,фирма (За района на Стара Загора),всякакви съвети приемам!
Обърни се към http://www.bg-mamma.com/index.php?action=profile;u=9735. Тя е от този край и даже изкараха вече 1г. в новата си къща.

# 296
  • Varna
Строим сглобяема къща тип сандвич панел (SIP панел). В момента сме на етап завършен груб строеж. На покрива са сложени битумните керемиди. Това, което ме притеснява е, че строителят се бави и външното завършване ще се прави след 20.10. Стените отвън са на осб и много ме притеснява, че ако завали и пръска по стените те ще се повредят. Също така ще остане влага, която ще създаде проблем в бъдеще.
Външното завършване е както следва осб замазано с някаква хидро-изолационна смес AX-51,еps 5 см, мрежа, шпакловка и полимерна силиконова драскана мазилка.
От вчера се ровя в нета и разбрах, че ах-51 е за бетонни стени. Кое е по-добре да се сложи върху осб-то  -  ах-51 или паропропускаща мембрана tyvek?
Мислите ли, че това е достатъчно да защити осб-то за в бъдеще?

# 297
  • Пазарджик
nevy, може да провериш или попиташ какъв вид е външното OSB - 2 или 3. 3 се води влагоустойчиво.

Принципно, ако не кисне във вода и е на проветриво място, би трябвало да няма проблем с влагата. Щом е покрита къщата, едва ли ще имате ядове. Тъй като стените са вертикални, водата няма да се задържа върху OSB-то, така че да създаде проблем.

Мембрани на външната фасада се поставят, когато има вентилируема окачена фасада, иначе няма смисъл.

# 298
  • Varna
Кое е по-добре да се сложи върху осб-то  -  ах-51 или паропропускаща мембрана tyvek?

nevy, може да провериш или попиташ какъв вид е външното OSB - 2 или 3. 3 се води влагоустойчиво.

Осб - то е 3.

# 299
  • Пазарджик
За мембраната казах вече - няма смисъл да се слага под EPS.

Да се маже цялото OSB с хидроизолация - не виждам смисъл в това.

Най-добре е EPS да се лепи директно върху OSB-то с пяна за топлоизолация.

Последна редакция: вт, 09 окт 2012, 09:04 от mimsat

Общи условия

Активация на акаунт