Сглобяеми къщи 3

• 370 902
  • 1 080
  •   1
Отговори
# 825
  • Перник
Монолитнатра къща не е ли тази от тухли? От горния пост оставам с впечатление, че са 2 различни неща, пък аз си мисля, че е едно и също  newsm78

Да, така е - монолитната къща е от тухли  Peace

# 826
  • София
Да, според Закона сглобяемата къща е като всички останали и документацията и бюрокрацията е ужасна! Но, за банката това не е къща и не можеш да я ипотекираш като всяка друга  Crazy
Аз изчетох и доста негативни неща за сглобяемите къщи, напр. тук http://rouzy.blog.bg/technology/2014/12/28/sglobiaemite-kyshti-z … -i-protiv.1326170
Освен това трябва да имаш готови парите, защото къщата става готова много бързо.
Напоследък си мисля за вариант къща с външни стени от тухли и преградни като на сглобяемите/ или накакви подобни панели/. Така и финансово няма да се толкова форсирани нещата. newsm78

# 827
Мариана, мисля си ,че това няма как да стане, защото вътрешните стени трябва да са носещи, иначе ще падне цялата конструкция. Или някакви коли и подпори, но се губи идеята да е по-евтино и бързо като се комбинират. newsm78

# 828
Моето лично мнение е че зглобаемата дървена къща е в пъти по-добро решение от монолитното строителство.
1. по-екологично, по-чисти материали, дишаща система, усещането е уникално
2. не знам защо хората се плашат от ваденето на нужните документи. просто трябва да се инвестира малко време и нещата стават.
точно преди 1 година направих първата крачка като ходих на изложението в ИЕС и започнах да работя по проекта. 1 седмица по-късно бях си купил имот, 1 месец по-късно проекта беше вече готов. Докато се правеше, изкарах нужните документи от Чез, софийска вода, и подадох проекта за строително разрешение. 3 седмици по-късно беше прегледан, и след още 2 седмици държах в рацете строителното разрешение. 3 месеца ми отне да избера строителна фирма и първата копка беше направена края на Август.
Къщата вече стои и още 3 месеца ще се работи по довършителните работи. Тоест от момента на идеята до завършването само 1 година и 3 месеца. Мой познат строи монолитно вече 4-та година и още не е готов.
3.  Относно цената потвърждавам казаното от СветлаК. Цената зависи от това какво искате да получите. Ако нямате представа вероятността да ви метнат е голяма. Ще получите малко за много пари. При мен къщата ми по план ще излезе 380 евро/м2 за 3 етажа и общо 390 м2. Но има многа скъпи глезотии които вдигат цената. Въпреки това, до колкото знам монолитното строителство ще излезе същата или по-висока цена.
Ако не бях залагал на глезотиите, като ниско-енергийна къща с 24 см общо изолация каменна вата, подово отопление с термопомпа, гранитогрес на всякъде, итн  цената можеше да падне на 250-300 евро /м2.
Но пак го казвам - спрете да гледате цени които са ви дали на м2.  Колко етажа имате, сутерен? мазе? какъв тип покрив, това са от малките неща които променят жестоко цената на м2, затова не може да се сравнява....
Относно Финансирането, бях проверил дали ще получа кредит при УНИКРЕДИТ, и те ми потвърдиха... да, неизгодни условия за това и се отказах, но щях да го получа за да си изграда дървена къща. Мисля че основния проблем е, че къщата още не е построена и не е получила акт 16, което е важната точка за банката тя да има заложна стойност.

Хубаво е да имаш една сериозна сума пари готови, за да погасиш бързото изграждане, но реално довършителните работи са 1/3 от цената на проекта и тези можеш да си изтеглиш във времето колкото се договориш с изпълнителя. Можеш и 3 години да строиш ако нямаш средства или време...

# 829
  • София
wolverine070879 едни и съща фирма ли ти прави проекта  и после изпълнението?

sto24mims , имам познати, но не съм ги разпитвала в подробности. Те надстроиха етаж. Укрепиха с колони, иззидаха отвън, а отвътре стените са им от гипсокартон.

# 830
  • Перник
Абсолютно потвърждавам казаното от wolverine070879. Документите не "болят" толкова, колкото очакват хората. Няма нищо ужасно - проектантите са наясно какви документи са нужни за получаване на разрешение за строеж - окомплектоват се, носят се в общината и след 1 месец получаваш заветния документ  Simple Smile
Цената на квадрат е само бегъл ориентир - при нас е горе-долу като при wolverine070879. Не е "до ключ" - довършителните работи ще си ги правим ние, когато имаме възможност. Много пъти съм писала в темата защо, дори и да имах готови пари не бих възложила изграждане "до ключ".
Единствената банка, за която сглобяемата къща с дървена конструкция не е къща е Алфа банк.

# 831
  • Перник
...Аз изчетох и доста негативни неща за сглобяемите къщи, напр. тук http://rouzy.blog.bg/technology/2014/12/28/sglobiaemite-kyshti-z … -i-protiv.1326170...

Толкова глупости прочетох на тоя линк, че чак се ядосах  ooooh! И авторът твърди, че е компетентен...да пази Господ от такива "експерти"...
Шумоизолация - написаното няма нищо общо с реалността. Ако мъжът ми извика нещо от двора и аз съм в старата ни тухлена къща, го чувам идеално, но ако съм в новата - дървената - трябва да отворя прозореца, за да разбера какво иска.
Пожар - дървото, от което е направена конструкцията е обработено срещу пожар. Освен това, то се намира В стената, която отвътре е затворена с гипсокартон, който гори доста трудно, а отвън - с мазилка, която също не се пали толкова лесно.
Гниене, кривене на дървото от влага, мирис на борови иглички - както вече написах, дървото е В стената, така че дъждът не вали директно върху него. Би мирисало на бор, ако се използва току що произведена мокра дървесина. Съвсем естествено, като почне да съхне, тя ще се изкриви.  В нашата къща гредите дори  бяха по-сухи от изискването на стандарта.
Изсичането на горите предпочитам да не коментирам  Peace
Това с крадците - на тухлената къща не могат ли да ти счупят прозореца?
Кабелите на ел.инсталацията се поставят в специални канали, а не се пускат ей така из ватата, че да ги гризат мишките.  Crazy
Фибран (XPS) за изолация на стени НЕ се използва - той няма пори и не диша, за разлика от стиропора (EPS). И на тухлите да налепиш фибран, пак ще ти е запарено вътре.

Мисля, че стана твърде дълго, затова няма да се спирам на китайските входни врати и майсторите - пияници  Laughing

# 832
Здравейте, следя темата с интерес, но колкото повече я чета, дори да имам нужните пари, от български майстори, няма и стотинка да им дам, за да ми построят нещо, което ще твърдят, че е грамотно направена сглобяема къща... Просто да ме извинят. Зная как заработвам заплатата си с колко много пот на челото, едва ли ще си дам парите за глупости.

# 833
Здравейте, следя темата с интерес, но колкото повече я чета, дори да имам нужните пари, от български майстори, няма и стотинка да им дам, за да ми построят нещо, което ще твърдят, че е грамотно направена сглобяема къща... Просто да ме извинят. Зная как заработвам заплатата си с колко много пот на челото, едва ли ще си дам парите за глупости.

Здравей nakatasan,
по принцип си прав относно българските майстори и изпълненото от тях качество.
Но в България има добри майстори и изпълнители.
Моето мнение след извършени няколко ремонта на мои жилища и къща, както и актуалното строене на дървена къща чрез фирма изпълнител:
Най големия проблем идва от неинформираността на крайния клиент и комбинирането с желанието максимално да си спести парите дори когато не е разумно.
И така когато човек който не разбира от нещата тръгне да работи директно със строителни бригади нещата почти винаги се оплескват.
И аз направих тази грешка не един път, но си научих доста скъпия урок.
Блигадите искат да усвоят маскимално парите, доста често са ограничени в техните познания и крайния клиент винаги плаща цената.
Един ръководител на място който си разбира от работата и е мотивиран прави чудеса нещата да станат както трябва.
И разбира се контрола му е майката, защото и най-добрите майстори с най-добрите намерения правят грешки.
Аз използвам фирма за изпълнението на къщата, която е главен изпълнител. За всички дейностти за които те нямат собствени хора, те взимат на тях познати и доверени подизпълнители и за надзора над тях взимат 8-10%.
За контрола над фирмата, и за отчетените количества аз използвам услугите на доверен конструктор, който действа като инвеститорски контрол. Тези 600 лева на месец са най-умната инвестиция която досега съм направил, тъй като вече ми е спестил десетки хиляди лева...
За правилното технологическо изпълнение на строежа използвам помоща на крафтсмана, който в петък направи огледа и похвали изпълнението на къщата до момента с дребни изключения. А който е чел блога му, знае за неговото доста критично мнение като цяло за българските фирми за строете дървени къщи.
Дали правилно съм подходил към изпълнението на проекта времето ще покаже и ще споделя тука, но до момента като цяло съм доста доволен. /имайки предвид че и аз съм дребнав мрънкач  Wink /

# 834
wolverine070879, важното да сте доволен от свършената работа. Все пак Вие давате парите, а не падат от небето. Затова като нещо не е както трябва или не се харесва, трябва да се прави забележка.
Поздрави, надявам се да сте случили на съвестни и компетентни фирми.

# 835
"Жената е враг на всякакъв бюджет".......

Моят строеж продължава и тъй като вече съм дълбоко потънал в лайната на довършителните работи установявам колко грешки съм направил при залагането на сумите в бюджета..
Установяват се недомислици при проектирането, което разибира се малко късно се виждат и премахването им става невъзможно или много скъпо.

Един познат ми беше казал, че чак при 3-тата си къща е успял да направи 99% от нещата както трябва. Сега разбирам колко е бил прав.

Много ми се иска да обвиня архитектката, конструктора и изпълнителя за всички грешки, но истината е че за част от недоразуменията аз сам съм си виновен. Разбира се тези 3-мата също направиха и тяхното си количество грешки, но се влагат да ги отстранят но това за съжаление си е за моя сметка....
Най-гадното е да установиш че дадена строителна дейност е изпусната в бюджета и сега те удра под кръста в бюджета защото не може без него.....
А колко неща има за правене около самата къща, които не съм ги предвиждал като пари, направо ми прилошава...

За да предпазя някои от вас от направените от мен грешки обмислям да изготва един дълъг списък- чек-лист, с който можете да си проверите дали сте мислили за всички разходи които ви очакват и по-точното дали са включени в офертата на изпълнителя.
До приключване на строежа ще има още много за добавяне....

И приключвам оплакването с любимата ми фраза: "“You know nothing, John Snow“

# 836
wolverine070879 Изчетох всичко от трите части на темата, но само от твоите постове извличам реална полза. Всичко е обяснено и показано нагледно със снимки. Ако си направиш и този труд за чек-листа мисля, че ще е полезно за всички, включително и за мен, на който предстои "приключението" строителство на сглобяема къща.
Поздравления !!

# 837
Съвсем лаишки въпрос.
Не може ли къща да се построи от типа на халетата.
Стоманена конструкция със сандвич панели. Покрива също от панели.
После вън или го оставиш на панел или покриваш по избор. Вътре гипсокартон и всичко зад него.
Не знам, как стои въпроса с разрешителните, но ако ми се наложи да строя, бих посмятал сериозно.

# 838
Съвсем лаишки въпрос.
Не може ли къща да се построи от типа на халетата.
Стоманена конструкция със сандвич панели. Покрива също от панели.
После вън или го оставиш на панел или покриваш по избор. Вътре гипсокартон и всичко зад него.
Не знам, как стои въпроса с разрешителните, но ако ми се наложи да строя, бих посмятал сериозно.

то има фирми които точто така строят - панелно строителство с метална конструкция. Проблема идва с разширението на различните типове строителни материали при температурни промяни.
С който и да съм говорил, ми казват че стените се напукват....
но реално това е един най-ефтините начини да се строи...

# 839
  • Варна
wolverine070879, аз само твоите коментари чета от известно време. Ако направиш наистина един гайд тука трябва всички да те изведем и да те почерпим !

Общи условия

Активация на акаунт