Машина за хляб -41част

  • 84 243
  • 749
  •   1
Отговори
# 135
  • Мнения: 741

ШАРЛОТА

3 яйца
200 гр захар
Ванилия – сложих течна на Йоткер
Всичко това се разбива с миксер 3-4 мин и се изсипва в контейнерчето.
Добавят се 285 гр брашно и 3ч.л. бакпулвер (1 пакетче на Йоткер 10 гр)
3 средни ябълки, нарязани на кубчета при сигнала.

Печем на 10 програма – Кекс. При мен е 1.50ч. В тестото, освен ябълките, добавих стафиди, орехи натрошени и шоколадови люспички. Стана фантазия! Преди да извадите шарлотката, леко с дървена или друга подходяща шпатулка отделете от стените на контейнера.

Не става ли много гъста сместа? Май само яйцата са течна съставка?

# 136
  • Мнения: 22 867
Не става ли много гъста сместа? Май само яйцата са течна съставка?

Не е рядка, да, но не е и като тесто. Във всеки случай не прави топка.

# 137
  • Мнения: 12
Третият ми опит се оказа перфектен! За себе си смятам, че това е козунака!
На снимка трудно се виждат конците.. но на живо ясно си личат нишките и като отчупиш се дели на финни нишки.
Рецептата и приготвянето е микс от няколко рецепти и доста съвети (http://rummylicious.blogspot.com/2011_04_01_archive.html и http://ivelinamihaylova.wordpress.com/2009/11/13/%D0%BF%D1%8A%D1 … 0%BD%D0%B0%D0%BA/ + вашият форум и уникално полезен блог!)

КОЗУНАК ( Мулинекс 5023) - сладък и на конци - изцяло в хлебопекарна

Програма: Френски хляб

Активиране на маята:
1/2 к. прясна мая
125 мл. топло прясно мляко
1 с.л. захар

В отделна купа леко се разбиват следните продукти:
2 яйца
1 белтък
100 г захар
2-3 с.л. подсладител (Суитли течен)
2-3 с.л. лимонов сок (прясно изцеден)
1/2 ч.л. сол
1 течна ванилия (д-р Йоткер; ако е на прах се сипва върху брашното)

600 г брашно (+50г добавям го на око, при замесването, ако е необходимо) - моето брашно е София мел

50 мл олио
50 гр. краве масло

Заливка:
1 жълтък
2 с.л. прясно мялко
1 с.л. олио
захар

Приготвяне:
1.Първо се активира маята (15 мин) - затопля се прясното мляко до темп, която позволява да си задържите ръката в него без да се изгорите, но да ви пари леко. Слага се захарта към него и се пуска маята, без да се бърка. Остава се настрана и се чака да шупне сместа.
2. В отделна купа се разбиват (със силиконова или телена бъркалка) яйцата със захарта, подсладителя, лимоновият сок, ванилията, солта. Не трябва да става на пяна, просто да се смесят съставките. Получената смес се сипва в пекарната, върху нея се излива активираната мая, като точно преди добавянето й сме я разбъркали до хомогенна течност.
3. Върху течните съставки се добавя 600 г брашно. Машината се затваря и се пуска програмата за Френски хляб - изберете 1000 г и лека коричка!
4. Започва месенето на леки обороти. След като сместа стане на трохи се излива 50 мл олио. Когато оборотите се забързат, ако е необходимо добавяме малко-по-малко брашно (при мен в този момент слагам 40 г брашно на порцийки). След като приключи първият цикъл следва 5 мин втасване.
5. При втортото месене (12 мин) на два пъти се добавя нарязаното на малки парченца краве масло до пълното му усвояване. Ако започне да маже под бъркалките добавям още малко брашно (при мен около 10 г са достатъчни). След като се измеси следва 1 час почивка.
6. Третото месене трае само 2 мин. Ако ще добавяте локум (не го ситнете прекалено много, защото при измесването се стопява) или накиснати стафиди - сега е момента. След като месенето приключи спираме машината от контакта. Намазняваме плота, изваждаме тестото за бързо от машината, усукваме си 3-те фитила, плетем и връщаме обратно в хлебопекарната. Включваме щепсела и програмата си тръгва. Нагласяме си аларма за 1 час и оставяме да си втасва.
7. След 1 час (когато алармата се включи) спираме отново от контакта машината, за да довтаса още 9 мин. (тъй като машината помни програмата си само 10 мин) След като минат тези минути (козунака вече трябва да е стигнал ръба на контейнера) се залива козунака със сместта от жълтък, мляко и олио и се поръсва със захар. Включваме машината и започва печенето.
8. Пече се до светло кафява коричка, защото както вече стана ясно, реотаните са отстрани и онзи червен, лъскав цвят отгоре означава овъглен козунак острани... В хлебопекарна, не можем да достигнем такъв вид, но според мен дори и по-светъл, козунакът си е добър.  На мен това ми отнема 45 мин печене и от програмата ми остават 25 мин до края, когато я спирам.

Исках козунак изцяло направен в хлебопекарна, който да има конци и да е много сладък. Ясно ми е, че ако се меси на ръка или в машината и после се пече на фурна ще има много по-хубав външен вид, ще си личат ясно плитките и цветът ще е по-наситен, но като за козунак от хлебопекарна с минимално усилия, оптимална среда за втасване, темп на печене, без прехвърляне в различни тави и чиста кухня е перфектен. Мисията мисля, че е постигната, дано и на вас ви хареса   chef Hug


Последна редакция: нд, 10 апр 2011, 23:04 от Bg-father

# 138
  • Мнения: 7 779
Третият ми опит се оказа перфектен! За себе си смятам, че това е козунака!
Мисията мисля, че е постигната, дано и на вас ви хареса   chef Hug
опааааа.
май издържахме поправителния  Laughing
може да метнеш едно парченце за дегустация   bouquet

# 139
  • Мнения: 804
Bg-father,благодаря ти за подробното и изчерпателно обяснение на правенето на козунак.Тази година аз ще отговарям за него (по идея на майка ми и свеки) и мисля седмицата преди Великден да направя пробни опити.В тази връзка поста ти ще ми бъде изключително полезен.  Hug

# 140
  • Добрич
  • Мнения: 219
Здравейте момичета и момчета!
Първо искам да ви благодаря за страхотните теми/ не че успях да прочета всичките 40 де/, но добих доста добра представа какво да правя.Имам машина за хляб от 3 дни.След 2 неуспешни за мен опита на обикновен бял хляб и на бял хляб със стафиди/ хляба леко хлътна, иначе на вкус си беше перфектен/ и вашите съвети мисля че третия ми опит се получи.Пробвах многозърнест хляб със сушени домати и босилек.Бих ви пуснала снимки но не знам как Embarassed

# 141
  • Мнения: 1 111
Bg-father,благодаря ти за подробното и изчерпателно обяснение на правенето на козунак.Тази година аз ще отговарям за него (по идея на майка ми и свеки) и мисля седмицата преди Великден да направя пробни опити.В тази връзка поста ти ще ми бъде изключително полезен.  Hug 
и на мен ще ми е полезен Peace Поздравления за успешния опит...
Аелис, в книжката към машината ми,на последните страници, има таблици,където са описани програмите на машината и разбивка по часове-кога какво се случва в съответната програма.Виж дали и в твоята книжка няма и ако да-така ще се ориентираш по-лесно кога започва да пече и т.н.
Лабрекс,пак ми "пусна муха" и сега  и шарлотата ти ще пробвам Peace

# 142
  • ВАРНА-морето,сините вълни.
  • Мнения: 5 179
БГ те плитките в корема не личат. JoyСтрахотен е станал.

# 143
  • Добрич
  • Мнения: 219
Благодаря на Бонго! Това са снимките от моя опит.

Последна редакция: пн, 11 апр 2011, 00:00 от kate_p

# 144
  • Мнения: 0
Здравейте, дали някой може да ми предложи тесто за пица, което да правя във фурната за хляб?  bouquet

Традиционно Тесто за Pizza
източник: Brevile İcon User Manual & Recipes
оформена с помоща от таблицата на www.kucinare.it

прод./тегло                      600g      1100g       1000g        900g     800g

Брашно ............................375g......685g.........625g........560g......500g   
Вода .................................200ml....365ml.......330ml.......300ml.....265ml   
Сол    .................................6g...........11g..........10g.........9g...........8g
Олио ................................15ml........27ml.........25ml........22ml.......20ml
Мая    .................................5,25g......10g...........9g...........8g...........7g

Програма: Тесто (ако ще приготвяте на ръка, месете близо 20мин и оставете да втаса близо 30-40 мин на топло(32C')

препоръки:
-препоръчва се всяка pizzа да е с диаметър 20см.
-приготвената Pizza ce пече  в предварително затоплена на 200C' фурна в продължение на 12-15 мин
-за плънката: Доматено пюре, гъби, лук, домати, каперси, парченца ананас, маслини, чубрица, шарена сол, салам, шунка, сирене (т.е. настъргана моцарела, пармезан).

Много сполучлива!!!

  bouquet

# 145
  • Мнения: 931
Да се запиша и аз в новата тема и да споделя , че подарихме на майка ми машинка Аляска , та сега започвам и нея да разучвам , че да се учи и майак ми в същотото време, то на мен ми трябваше 1 година да схвана моята , пък за тая нз колко ще ми трябва.Предполагам принципа е един и същ при повечето.

# 146
  • Мнения: 547
Дойде време за козунаци.   chef

Привет  bowuu

# 147
  • София
  • Мнения: 505
Да ви се похваля какви вкусни топчета със сирене направих вчера, рецептата е оттук http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=443744.30 Вкъщи ядоха цял ден само това, благодаря ти, Дес   bouquet

# 148
  • Враца
  • Мнения: 3 853
Kuпих си Мулинекса края на декември, след 2 седмици се счупи казанчето, онази част отдолу дето върти перката.
Смениха ми го с ново,
сега забелязвам, че има изтичане на смазочна течност , пак на едната перка от долната страна ...  Sad #2gunfire

# 149
  • Мнения: 315
Ето рецепта от моята книжка,която става сполучлива
вода/мляко 300мл
маргарин /масло 1 1/2 с.л.
яйца 1
сол 1 ч.л.
захар 1 с.л.
брашно тип 500 -360г /2ч
пълнозърнесто 180г / 1ч
суха мая 1 ч.л.

програма за пълнозарнест хляб -3ч40ми

Ето ми го хлебчето по твоята рецепта:  1 2  3

Доволна съм от резултата и най-вече, че брашната на "Техра" няма да отидат в боклука, както се бях засилила.  Hug


Браво, наистина е сполучлив, радвам се че съм била полезна.

Общи условия

Активация на акаунт