Машина за хляб -41част

• 85 068
  • 749
  •   1
Отговори
# 645
  • София
Дали може да се изпече (омеси хляб) с жив квас или сода в хлебопекарна? Искам да избегна употребата на фабричната мая за хляб.

http://www.sunmoon.bg/index.php?page=bread_making_sourdough

http://sluncemoon.blogspot.com/2009/11/blog-post.html

# 646
  • София
Дали може да се изпече (омеси хляб) с жив квас или сода в хлебопекарна? Искам да избегна употребата на фабричната мая за хляб.

http://www.sunmoon.bg/index.php?page=bread_making_sourdough

http://sluncemoon.blogspot.com/2009/11/blog-post.html

може, разбира се. Ако погледнеш на първа страница си има цяла тема за живата закваска.

# 647
Ако някой е пекъл хляб със сода в машина, моля да сподели - рецепта, програма... Предполагам, че ще се ползва програмата за кекс или само бъркане и после печене newsm78. Обаче колко брашно може да се ползва, не ми е ясно. Маята успява да вдигне тестото и се изпича хубаво, но содата... Сигурно трябва да е някакво плоско хлебче (с малко брашно)?

# 648
Ниташе се нагоре в темата има ли хлебопекарни без тефлон- Бревил май беше такава марка /и я няма в БГ/ и май на Лидл марката Силвъркрест рекламираха някакво специално незалепващо покритие /тук не съм много сигурна  newsm78/

Дядо Хаджия, това с фино смляното ясно, но не си описал връзката му с глутена  Thinking По моята логика колкото е по-фино мляно едно брашно, толкова повече глутен има, но дали е така ...

Не ми стана ясно това попарване на ръженото брашно, с колко вряла вода и колко време се чака после?

Моята Силверкрест е с тефлоново покритие и незнам дали е специално  newsm78 и много лесно се почиства

Последна редакция: ср, 18 май 2011, 13:23 от keisi-f

# 649
  • София

Дядо Хаджия, това с фино смляното ясно, но не си описал връзката му с глутена  Thinking По моята логика колкото е по-фино мляно едно брашно, толкова повече глутен има, но дали е така ...

Според мен цифрата на типа на брашното показва съдържанието на пепелно съдържание в брашното, а не дали е по фино смляно и други параметри. Глутен има във всяко пшеничено брашно. Няма пшеничено брашно без глутен. Разбира се когато едно брашно се обработва повече се извличат един куп неща от него, които се премахват и следователно глутена намалява. Ама намалява, а не изчезва. Така, че оттърване от глутена няма. Разликата в процентите е толкова незначителна, че дори не си струва да се коментира и да се правят някакви изчисления. Защото най малкото съдържание на глутен е примерно 7 - 8 %, а най голямото 10 - 14 % ми умножете ги пък вижте в абсолютна стойност за какво става дума (на килограм брашно става дума са 70 грама).

Ето тук например пише, че брашно тип 400 е с по високо съдържание на белтъчини и глутен. 

А по-подробна информация за брашното може да прочетете ето тук.

Забелязахте нали ? Две различни публикации с две противоположни информации. Аз лично съм склонен да вярвам на втората публикация.

Впрочем глутена на ви е виновен за диетите за отслабване, затова си гледайте показателите за енергийните параметри на опаковката на брашното.

Последна редакция: ср, 18 май 2011, 13:16 от дядо хаджия

# 650
Разглеждах блога от първа страница - http://forumbabgmama.blogspot.com/
И видях едни клипчета как изглежда тестото, чудя се обаче на всички ли машините ви бъркат толкова бързо тестото, защото на моята ми се струва, че е значително по-малко?  newsm78

# 651
Нашата пекарна доста бързо меси, но може и от програмата да зависи, аз съм ползвала само 2 програми.

# 652
Моята бърка и бавно и бързо. Зависи от програмата, етапа и т .н.

# 653
  • ВАРНА-морето,сините вълни.
И моята Аляска бърка на интервали.Първо може би прави 5 оборота и спира......и така няколко пъти,незнам точно.После се почва бъркане без почивки.

# 654
  • София
Здравейте,момичета и момчета!
Трябва да купя за подарък машинка .Гледам,че в Технополис на промоция е "Мулинекс"5000,но съм притеснена от отрицателните отзивите напоследък по отношение на качеството на тази марка.
Моля,тези,които имат точно този модел,да дадат мнение!
Благодаря ви!
П.п. Много съм изкушена от модела на "Ронсън",който се продава в Метро,но не съм сигурна,че грубоватия му вид ще се хареса на рожденничката Rolling Eyes.

# 655
Вида на Ронсон може да е грубоватичък, но пък прави прекрасен хляб.

# 656
  • София
Вида на Ронсон може да е грубоватичък, но пък прави прекрасен хляб.

Убедена съм,след суперлативите,които прочетох в темичката!
Ще ходя и до Метро,но скоро някой спомена ,че били свършили. Thinking

# 657
Има един много симпатичен модел на Мърфи Ричардс, но е с една бъркалка, тази машина също прави прекрасен хляб. И не струва повече от 100лв.

# 658
  • София
Тази марка се поръчва само по интернет,доколкото знам.Греша ли?
Рождения ден е в неделя.

# 659
Аз купих за една приятелка от тези магазини Техносвят, които внасят от Англия, с две години гаранция са си, имат и приспособлението за контактите, че нали английските са по особени. Моята струваше 99лв. Но става въпрос за Варна.

Общи условия

Активация на акаунт