Машина за хляб -41част

  • 84 253
  • 749
  •   1
Отговори
# 60
  • Добрич
  • Мнения: 757
Момичета и МОМЧЕТА  Wink
Мисля да купя подсладител и да ползвам за козунаците, обаче незнам какво количество се слага, в козунака може ли да се сложи малко захар/колко е допустимото например за 750 гр козунак/ и останалото количество да е подсладител или само подсладителя да ползвам

# 61
  • Мнения: 1 111
Първият ми козунак го правих с програма Сладък хляб и очаквано си стана хляб, но изобщо не беше сладък.

такааа....да се включа и аз - преди да замесвате какъвто и да е козунак прочетете блога на първа страница-сектора относно козунак - http://forumbabgmama.blogspot.com/search/label/%D0%97%D0%B0%20%D … D0%B8%D1%82%D0%B5 , където именно пише,че НЕ СЕ ПРАВИ с програмата за Сладък хляб...В блога има ценни съвети и напътствия,които помогнаха и на мен,при пробата с козунаците -благодаря на баба Станислава,че ме упъти към блога Peace

Второ, Алис ми беше дала съвет относно захарта при козунака- тъй като повечето захар може да се окаже пагубно за машината - ползвайте малко количество - около 50 гр. захар + течен подсладител... Peace

Относно премесването и втасването-още не съм спец,но според мен,това си е най-важната част от козунака...УСПЕХ!

Бонго,много си боен,бе човек....има и нови хора в темата,които още незнаят,че има и мъже кулинари тук...То в началото и аз незнаех,но вече пиша от доста време в темата, ама според мен мъжете тук сте 3-ма - ти, Ердинч и Дядо Хаджия....Пропускам ли някого Wink

Последна редакция: сб, 09 апр 2011, 17:03 от tuly

# 62
  • Мнения: 2 126
Аз си купувам по 50 кг на София мел за 20 лв.
Eхeee къде това за толкова пари.То си заслужава и с кола да  отиде да купи човек,пак по евтино ще дойде Shocked
Тук на Симид чувал 50кг е 46лв.колкото и това на София мел дето  tuly е споменала.

Аз напоследък не месех,ама от вчера насам като открих брашноТО нямам спирка.После ще покажа какво сътворих Wink

Последна редакция: сб, 09 апр 2011, 18:15 от Дес

# 63
  • Мнения: 7 779
Бонго,много си боен,бе човек....има и нови хора в темата,които още незнаят,че има и мъже кулинари тук...То в началото и аз незнаех,но вече пиша от доста време в темата, ама според мен мъжете тук сте 3-ма - ти, Ердинч и Дядо Хаджия....Пропускам ли някого Wink
има бре ...
чат-пат се обажда и по някое друго момче. ама отде да знам дали зад някой ник не се крият още  newsm78 може и да ги е срам да се покажат  hahaha

# 64
  • Географският център на България-Габрово
  • Мнения: 593
Момичета и МОМЧЕТА  Wink
Мисля да купя подсладител и да ползвам за козунаците, обаче незнам какво количество се слага, в козунака може ли да се сложи малко захар/колко е допустимото например за 750 гр козунак/ и останалото количество да е подсладител или само подсладителя да ползвам

Аз  когато правя козунак винаги слагам подсладител.Купила съм си течен Суитли от аптеката.Слагам по 1 супена лъжица от лъжичката на машината.Смятам,че всички машини си имат тази лъжица.Понеже капацитета на моята машина е до 1.500 гр,захарта ми е една мерителна чаша от чашата на машината.Тук вече според твоето желание може да намалиш или увеличиш течният подсладител,но в по големи количества вече той започва да горчи.

# 65
  • Мнения: 12
блога на първа страница-сектора относно козунак .... именно пише,че НЕ СЕ ПРАВИ с програмата за Сладък хляб...

Да си призная - първият опит нарочно го правих по рецептата от книжката на Мулинеска, защото до сега всичко ми ставаше чудно от там! (аз, явно съм от късметлиите, с точни пропорции в книжката, та ползвам хлебопекарната ако не всеки ден, то през ден от декември месец насам - за хляб, за тесто за пици, мекици, пити, и от 1 седмица насам и за козунак) Обаче - след неСладък хляб, реших да се просветя от към козунаците с вашият полезен форум и блог! ... и стартелно препрочитах блога 2 дни подред, преди да се престраша с днешния опит...
Да докладвам.. Тестото стана идеално при месенето, после втасва 1 час и удвои обема си, обаче (моята хлебопекарна е за багети, и не знам защо хората тук масово се оплакват че им излиза козунака извън купата, а моя едвам си запълни половината купа... та после наплитах и сега мина точно 1 час от втасването.. малко над половината е.. дали вашите контейнери са по-малки или моят козунак нещо не иска да се набухва - не знам  Thinking
Сега направих адската глупост да спра програмата, вместо да изключва от щепсела.... и да чакам 9 мин... та не знам сега, ако го пусна на изпичане отделно за колко време да го пусна...  Cry сложих го на 30 мин и явно ще го вардя!
Относно захарта - сложих 100 г и 2 с.л. подсладител на 600 и нещо гр. брашно (на око си досипвах за гъстота) може и в това да е проблема.. ще видим.. за сега остава само  Praynig
п.п. Брашното ми е София Мел от Метро по НГ го купих 25 кг за 20 лв (до колкото си спомням ми излизаше около 79 стотинки на кг и реших, че е на далавера)... Мисля че това с 50-те кг и 20-те лв просто няма как да стане.. но ще се радвам да разбера! newsm78

П.П.П. След 1 час печене на програма Погача - резултатът е добре зачервен козунак от горната страна, за сметка на прегорели корички от всички страни...
Резултат от вътре - ПЕРФЕКТЕН козунак - доста сладък и на конци! Просто следващият път ще пека по-малко!

Последна редакция: нд, 10 апр 2011, 03:20 от Bg-father

# 66
  • На морето!
  • Мнения: 6 623
Здравейте, разписвам се при вас, че моята машина скучае вече втори месец. За брашното- на мен ми харесва най-много на Клевер, София мел имаха една кофти партида и от тогава не съм купувала тази марка.

# 67
  • Мнения: 804
Внимателно ви изчетох всички,които са писали за козунаците,но нещо не разбрах.
В блога пише,че козунаци НЕ се правят с програмата за сладък хляб.Е,моята Silver crest няма програма за френски хляб,както споменавате тук.Значи ли това,че трябва да се откажа от козунаците?  Rolling Eyes Cry

# 68
  • Мнения: 7 779
Внимателно ви изчетох всички,които са писали за козунаците,но нещо не разбрах.
В блога пише,че козунаци НЕ се правят с програмата за сладък хляб.Е,моята Silver crest няма програма за френски хляб,както споменавате тук.Значи ли това,че трябва да се откажа от козунаците?  Rolling Eyes Cry
според теб машината ще разбере ли какво искаш да направиш ?
прецакай я , сложи продуктите за козунак , а тя да си мисли че прави хляб  Joy
избери най-продължителната (по време) програма.

# 69
  • Мнения: 1 111
аз до сега в моята машина - Мулинекс 5023 -козунакът САМО съм го месила на програмата за месене,където си има и втасване и след това сплитане ,в тава,пак втасване и пека във фурната  Peace

Bg-father, кой модел е Мулинекс-ът /щом е с приставка за багети,предполагам,че  е като моята/ ти и за какви 9 минути говориш? При мен тестото за козунак изпълва казанчето, обаче трябва да мине повече от час втасване / замесено с 2 ч.л. суха мая/. Да не би при теб маята да  е по-малко и затова да се наддига по-малко? Освен това ,след сплитане  и повторно втасване /при мен поне на 30-40 мин. във фурната при 60 градуса/ се наддига пак,удвоява се/...така че предполагам,че  и при теб ще се получи така.Снимките ти не виждам... Rolling Eyes Нормално е,според мен,от страни да ти е по-препечен в сравнение с отгоре,все пак реотаните са именно от страни...

Аз бях коментирала за моят опит с козунака в края на миналата тема,с подробен снимков матРИал Sunglasses

За печенето - по-добре избирай по-малка програма,т.е. кратка или тази с по 10-те минути, защото аз пекох част от тестото за козунак в приставките за багети на програма "Печене на багети",която е 38 мин. и те прегоряха там,т.е. щяха, ако не бях изключила машината  при оставащо време 20 мин.

Последна редакция: сб, 09 апр 2011, 17:14 от tuly

# 70
  • Мнения: 7 779
аз до сега в моята машина - Мулинекс 5023 -козунакът САМО съм го месила на програмата за месене,където си има и втасване и след това сплитане ,в тава,пак втасване и пека във фурната  Peace
Hug - това е втори вариант  Peace
половината от цикъла на правене на козунак се осъществява в машината, а другата половина - във фурната   bouquet

# 71
  • Добрич
  • Мнения: 757

Аз  когато правя козунак винаги слагам подсладител.Купила съм си течен Суитли от аптеката.Слагам по 1 супена лъжица от лъжичката на машината.Смятам,че всички машини си имат тази лъжица.Понеже капацитета на моята машина е до 1.500 гр,захарта ми е една мерителна чаша от чашата на машината.Тук вече според твоето желание може да намалиш или увеличиш течният подсладител,но в по големи количества вече той започва да горчи.
А една мерителна лъжица подсладител на колко захар се равнява
tuly , а какво означава, че повечето захар е пагубно за машината
Ето днешното хлебче от бяло брашно Клевер и малко Грахам, днес за пръв път ползвах прясна мая  Grinning

Последна редакция: сб, 09 апр 2011, 17:30 от Весси

# 72
  • Мнения: 1 111
ето това беше първата изпробвана от мен рецепта за козунак,към която ме упъти Нелинцето и която се получи успешно, обаче не можах  да докарам тестото на конци
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=567920.msg18039666#msg18039666

малко по-надолу alys ми дава съвети за захарта - че може да изгори машинката от повече захар,тя е споменала,че съчетава захар и течен подсладител Хуксол Peace

# 73
  • Мнения: 14


А една мерителна лъжица подсладител на колко захар се равнява
tuly , а какво означава, че повечето захар е пагубно за машината


На моя sweetly ultra  пише:
5 капки = 1 ч.л. захар
1 ч.л. подсладител = 6 с.л. захар ( 93 гр.)

# 74
  • Добрич
  • Мнения: 757
tuly , благодаря, аз правих преди седмица козунак почти по същата ръцепта, пропорциите са същите, само вместо прясно мляко е с кисело и стана превъзходен козунак, само че не беше много сладък, и вчера реших отново да направя, но сложих малко повече захар и стана сбит, не бухна, друго ново, което сложих беше локум и сега незнам от повечето захар ли стана така или от локума, дори имах чувството, че се беше стопил в тестото не видях парченцата, но той беше от белия локум и бях го нарязала на малки парченца  newsm78
А как стои въпроса с конфитюрите в хлебопекарната, четох някъде, че се повреждали, наистина ли е така и ако да, се чудя защо въобще има такава пограма
pretynka , благодаря за мерките подсладител:захар
 Hug

Общи условия

Активация на акаунт