Био зеленчукова градина №8

• 75 704
  • 751
  •   1
Отговори
# 75
# 76
cecunka76, ужас! Къде е това? При нас много духа, студено е, но слънчево. Около обяд беше 9 градуса.

# 77
Наистина излежда много...коледно и зимно  Rolling Eyes

# 78
Живея в с.Копчелии на 7 км от Габрово. И в Габрово има сняг, но е много по-малко. В града днес валя и дъжд, а на село цял ден е валяло сняг Sad

# 79
Моят розмарин презимува вече пета година, над 800 и нещо надморска височина, миналата седмица дори джанките още се канеха да цъфят. Първите две, докато беше мъничък го покривах зимата с 10 -литрова туба от минерална вода, докато поукрепне, че и не е местен, чак от Италия дойде.Simple Smile Следзимно изглежда не особено зелен, но после се оправя.
Рязах го миналата година и пробно бучнах една пръчка, около една педя беше, и се е хванала. Така съм си добила и бръшляните, дивата лоза, чемшира, живия плет..., а форзицията се хваща без никаква фира - от 10 пръчки се хващат 10.  И с къпините действам така. Огромни и без бодли са. Не знам какъв сорт. Наобикалям около нас, доста пустеещи места има с избуяли храсталаци извън оградите и си добивам разни нещица.

Много ме сърбяха ръцете миналия уикенд и насях семена направо на двора - домати, краставици и тиквички, захлупих ги с пластмасови бутилки.
Дали ще оживеят newsm78?
Че и при нас сигурно сняг е наваляло доволно.

# 80
  • Пазете Гор
Няма да е зле да изброим кои култури страдат от пролетната слана, и кои я понасят.

Силно страдат и почти всички загиват: краставици, тиквички, бамя, домати, пипер, патладжани, фасул, слънчоглед, донякъде баклата, царевицата, картофи.

Не ги бърка ледената пролетна (есента е друго) роса: лук, магданоз, целина, девесил, джоджен, спанак, грах, чесън, моркови, малини, къпини.

Всеки може да допълва списъка.

Ако все пак се случи, има някакъв шанс да спаим растенията чрез измиване с лейка със студена вода преди да са огрети от слънцето. Поне няма да са пълни щетите.

# 81
В едно старо списание Лично и помощно стопанство бях чел и за пръскане на овощни дръвчета с вода, но нещо ми убягна логиката. По-често практикувато е палене на влажни бали със слама сред овощната градина. Да не горят, да тлеят и пушат. Това се пправи вечерта, при опасност от слана.
Картофените стъбла почерняват от сланата, и по-късно избиват нови кълнове изпод земята. Но не цъфтят, и добивите са по слаби, и картофите по-дребни. Докато от боб, тиквички, краставици - нищо не може да се очаква, копаеш и садиш наново.

# 82
  • Пазете Гор
Тая практика с опушването е от вечерта, практиката с измиване е на сутринта, веднага след зората. Едното е превенция, а другото - лекарство.

Присъствал съм на опушване в Тутраканско.

ПП Днеска край Вакарел имаше около 10 см сняг сутринта.

# 83
Забравих да се похваля - днес ми пристигнаха коловете за домати, дето Вълкът ги беше пуснал тук с линк към сайта на фирмата производител. Вече бях отписала поръчката, доста време мина, но - получих ги!

Царина, гледах снимки от градината ти - прекрасна е!
Преди няколко години работихме с еднни немци от Фраматом. Пристигат след един уикенд на работа и още не дошъл преводача си говорим на английско-немско-испанско-български. Та единия разпалено ми обясняваше как ги завели в едно Топоаралево, дето много бютифъл Simple Smile - абе прекрасно било. Докато включа, че у ваше село са ги водили  Joy  Да не са идвали у вас? Grinning

Последна редакция: чт, 14 апр 2011, 21:52 от lady_Blu

# 84
.......Топоаралево, дето много бютифъл Simple Smile - абе прекрасно било. Докато включа, че у ваше село са ги водили  Joy  Да не са идвали у вас? Grinning
,,Новото име,, направо ме разби hahaha
Едва ли са били в нас. Просто защото без мое разрешение няма как да стане. В смисъл такъв, че моят мъж е изключително добър човек и все има навика да кани кого ли не в нас. Аз обаче пък винаги предпочитам да съм ,,резерве,, към някого. После си решавам дали да го допускам по-близо или ще си остане с дистанцията. Той си мисли, че всички са така добронамерени, какъвто е той.
А относно посещението, честно казано дори нямам представа при кого и къде биха могли да са ходили тези немци. Аз самите хора в селото много-много не ги познавам, с изключение на съседите до нас. Инак селото си верно бютифъл Laughing, аз го харесвам. Само дето взе да поопустява Confused

# 85
  • на брега на Дунава
И аз току що от новините разбрах ,че и моята градина е затрупана от сняг- близо до Килифаревския манастир е ,но по нагоре.В Русе няма сняг и се надявах ,че ще имат късмет моите домати ,които пикирах направо в земята.Явно няма да ги бъде ,но ще разбера чак в събота.Тук имам още за една нива.Престарала съм се с количеството.
Вълчо.Регистрирах се в "прикачи " и качих три снимки ,но не знам сега какво да правя и къде изчезнаха.
Розмаринът в Рупите е храст с късо дебело стъбло като дърво.Вероятно е на много години.Такива видях в Гърция и в Италия.При мен е хубав ,но мръзне ,ако зимата е много люта и не съм го завила.

# 86
Сега като влезеш в сайта с ника си и паролата, след надписа прикачи горе има надпис галерии. Кликваш на него и излиза колона с надписи, това са ти снимките. Като минеш с мишката на някой надпис, снимката се появява малка. Като кликнеш на снимката, която искаш да ни покажеш, тя става голяма.
Вземи адреса на снимката (десен бутон върху нея -> Properties (Информация за изображението)и копираш адреса с Copy  - трябва да е нещо от рода на http://prikachi.com/images/236/3222236Z.jpg
И го пействаш в отговор тук, ние ше кликнем и видим.

Тук са описани и много други хватки с изображения http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=4825.0
А тук може да тренираш - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=76041.0

# 87
  • на брега на Дунава
http://prikachi.com/images/964/3223964L.jpg  Разбрах.Благодаря.Това ми е баклата от миналата неделя.http://prikachi.com/images/964/3223964L.jpg  а това е разсад от домати на балкона.http://prikachi.com/images/958/3223958T.jpg

Последна редакция: чт, 14 апр 2011, 23:49 от МХ

# 88
Браво! Ей, ще ме накарате да се изръся и аз за фотоапарат.

# 89
Хайде, Вълк, взимай си фотоапарат  Hug
МХ, ти си ми почти комшийка, свекърва ми ще се настанява скоро покрай вашия манастир, много е красиво там.

Общи условия

Активация на акаунт