Био зеленчукова градина №8

• 75 701
  • 751
  •   1
Отговори
# 690
  • Пазете Гор
И при мене излязъл фасула, значи да сея следващия. Хубаво е в Друган, нали, анемония? Споменавах ли, че е една моя четвъртинка кръв е от Кленовик?

И аз разсадих най-едрите домати - сорт Опал. Турих няколко гнезда тиквички. Полях обилно чубрицатада я разсадя, и главно да подарявам , че имам около 875 корена. Mr. Green. Поне.

След близо десет години най-сетне ще си отворя врата към градината! Днеска пробих отвора, извадих дюшемето в стаята, отлях прага. Ще бъде "френски прозорец", до долу, отваряем.
Завчера с комшията потегнахме асмалъка, по-висок стана и по-здрав. Два от коловете му си плачат за хамак.

Подариха ми кафяви домати. Тоя, дето ги е гледал, мераклия е бил, ама малко на тъмно са му расли. Към 50 см високо растение, зарових го до половината, ще видим.

Изчакай един месец и тури пак един ред , Вълк. На мястото на граха, примерно.

# 691
Куркума, чудесно е У наше село! Laughing, а и ние не сме на центъра, а в махалата, която е зад могилата и е тишина спокойствие.... А Кленовик ... ние сме комшии. Grinning Тази година крушите са вързали толкова много плод, че не си спомням друга такава (шегуваме се със съпруга ми, че трябва да приготвим от сега колчета за подпиране на клоните Mr. Green), а и дюлите имат страшно много цвят.

# 692
За китайското зеле се отказвам от БИО отглеждане! Ще го изядат пущините.
С какво да го напръскам? Има някакви червейчета, пасат го яко! Направо са им надупчени листата като дантела. Малки са още - на по 4-5 листенца като марулки са, но както върви няма да свият. Моля ви, помогнете!!!

dididi, това да си БИО, НЕозначава да хвърлиш семката днес и да ядеш домати утре. Нужни са знания и то много повече отколкото при конвенционалното земеделие. Химята при последното се използва точно за това - тъпо и грубо "справяне" с проблемите. При БИО-то нещата са малко по-така. Нужни са знания, мислене и чувстване на природата. Зная, не е за всеки. С пръскачката и отровата е много по лесно и проблемите се замазват за момента.

# 693
  • Бургас
аmica1, благодаря   bouquet Хич не ми се иска да е с отрови. Къде да прочета за био варианти?

# 694
  • Варна-София
Radinna,
Първото цялостно нещо, което намерих в интернет се наричаше БИОЛОГИЧНО ЗЕМЕДЕЛИЕ /УЧЕБЕН МОДУЛ/. След това от различни източници започнах да си допълвам информацията капка по капка. Хубав е блогът на Colleen Vanderlinden. Асоциацията Intelligence Verte издава много вдъхновяващи брошури и книги. Руски сайтове има най-разнообразни. Едва от седмица открих този форум и започнах да го чета с огромен интерес от първата тема. Тука сме все съмишленици и всеки се е борил с някой проблем. Нямам отговор за всичко, но ми прави удоволствие да търся и да експериментирам.
Успех

# 695
Здравейте!
нова, капковото представляват маркучи със отворчета. Има два вида, поне тук. Единият е по-дебел и по скъп 50 ст. метъра и разстоянието между дупчиците е 60 см. Тук малко се вижда: http://media.snimka.bg/8574/023404108.jpg?r=0 Другият и по- тънък, 20 ст. метъра и разстояние между дупчиците 20 см. Мъжът ми харесва повече по тънкия, той е сложен на краставичките. Тук се вижда малко.http://media.snimka.bg/8512/023280331.jpg?r=0
Слагаш го на постоянно място и после можеш с подвижен маркуч към чешмата. Икономисва и време и вода.

gelikas, ако може, би ли обяснила по подробно как е направено капковото ви поливане. Имам предвид как е свързано с водата? Тя директно от чешмата ли е или от варел? Искам и аз да направя нещо подобно, въртят ми се разни идеи. Малко закъснявам и искам нещо, което ще стане по-бързо. Благодаря ти!

# 696
Много ми хареса всичко за капковото напояване, за което ви благодаря, сега съм разпечатала и дала на половинката да чете.
Твърди, че е много зает, а и по празниците ще попътуваме по други дестинации, но....мисля, че няма да му се размине.  Mr. Green

# 697
  • Точно където трябва
Аз лично нямам капково, че малко от дворчето обработвам и минавам и без него, но според гаджето ми е върхът. Особено, ако има много къртичини и редовете са дълги...На практика нямаш никаква работа освен да пуснеш водата и...да я спреш.

# 698
За китайското зеле се отказвам от БИО отглеждане! Ще го изядат пущините.
С какво да го напръскам? Има някакви червейчета, пасат го яко! Направо са им надупчени листата като дантела. Малки са още - на по 4-5 листенца като марулки са, но както върви няма да свият. Моля ви, помогнете!!!

dididi, това да си БИО, НЕозначава да хвърлиш семката днес и да ядеш домати утре. Нужни са знания и то много повече отколкото при конвенционалното земеделие. Химята при последното се използва точно за това - тъпо и грубо "справяне" с проблемите. При БИО-то нещата са малко по-така. Нужни са знания, мислене и чувстване на природата. Зная, не е за всеки. С пръскачката и отровата е много по лесно и проблемите се замазват за момента.

Като не можеш да ми помогнеш със съвет - може поне да не скършваш мерака ми по този начин! Отгледах си Био-репички - пълни с червеи и купувам на децата от пазара нещо, което смятам, че съвсем не е БИО, но какво да направя - и двете ми деца обичат репички и искат. Направих всичко, което зависи от мен, но не успях. Това не означава, че ще се откажа. Именно затова чета ТУК и искам съвети ТУК! Какъв ще е смисъла от моите БИО-мераци, ако насекомите ми изядат невръсните растения? Мисля, че момента е подходящ за малко химическа намеса - сега, когато има още много време преди да свият и да се консумират. А ако въпроса ми те обижда - просто го подмини. Извинявам се все пак!

# 699
  • Варна-София
дидиди, аз лично не съм отглеждала репички, но прочетох в «Биологично земеделие» (учебен модул), че се нападали от нощенки, молци и бълхи, срещу които се препоръчва третиране с отвара от пелин или с биопрепаратите Rotenone, Pyrethrum или Delfin.
Рецептата за пелина е следната: Пелинът се бере по време на цъфтежа. Използва се около 2,5-3 kg растителна маса, която се накисва в 10 l вода за 24 часа, след което се вари 30 min. Разтворът се прецежда, преди пръскане се разрежда с вода в съотношение 1:1 и към него се прибавят 10-15 ml течен сапун.
Ако това са твоите вредители остава проблемът, че пелинът още не е цъфнал. Някой с повече инфо може да е по-полезен.

# 700
amica1, аз репичките ги отписах вече, но за следващата година съм си записала няколко съвета. Проблема ми сега са "китайчетата" както ги наричам. Съжалявам, че на село бях без апарата - направо да ги оплаче човек! Като брюкселска дантела!

# 701
dididi, и на мен ми се гледат и ядат пресни картофки, но не гледам. Едни червеи минават през тях и заминават. И още ги има в почвата, като копая или обръщам, ги миждам. Репичките ми гризва понякоя нещо, над земята, но не ми пука, даже не го чистя. А едни бръмбарчета им гризат листата, срещу тях в лехата бучвам някоя маруля, слагам най-долните листа от маруля, когато си скубя в лехага с репички. Снимай ги тия червейчета, може някой да ги познае, и да има нещо еко и био против тях.

Ако имах фотоапарат, щях да си направя фотосесия с мустачки на грах - хванати едни за други, за бодлива тел, за тревичка, за лучено листо.
Тая година дъждовете при мен изват, все едно че ги поръчвам по телефона. Ей сега от запад идва една тъмнилка и гърми, ако завали, ще умра от кеф.

# 702
Ох,Вълк,и насам се е засилил един облак,но в черното има и едни белички- Praynig да не се изтръскат над градините ни.

# 703
  • При розите и топлата вода ......!
Здравейте!
Вълк, кажи как приготви копривата? Сигурно е казвано и преди, ама........ Embarassed
Моят грах е целият в цъфнал в бели цветчета. Има и три цикламени. Защо така, да не би да е от друг сорт. Не си спомням предишни години дали е било така.
amica1, прочетох твоята система няколко пъти докато схвана. Трябва ли варела  да е на високо място? Рецептата за въшките за всички радтиния ли е валидна?
lady_Blu, маркучите ги купихме от магазин за болтчета, винтчета- не знам как се казва. В селскостопанската аптека също имало.
МХ, на мен от снимките ми се стори, че живеете на по- високо място.
инеса, никаква философия. Купихме готов маркуч. Например на краставичките. Например два реда по 5 метра -купуваш 10 метра маркуч. Мъжът ми харесва повече тънкия, на който отворите са през 20 см,. В магазина той е навит на руло и не прилича на маркуч, а на лентичка, като се напълни с вода става обло. Другият е по- твърд, отворите са през 60 см и е по- скъп. Слагаш маркуча до коренчетата, като стигнеш края на първия ред и завиваш, без да режеш към втория, ти си избираш от коя страна. На края връзваш на връвчица или с телче. В началото свързваш сасъдруг маркуч, който когато поливаш свързваш съм чешмата. Пускаш водата и почиваш, на сянка, а редчетата са поляти. Ако имаш въпроси питай. В момента нямам апарат да снимам.
vili__66, дано облака ви е подминал.
Кажете ми с какво да торя краставичките. Имам сред тях коренчета, които са клюмнали, като увяхнали. Дали е някакво заболяване?

# 704
Деликас, това правих:

gelikas, с удоволствие споделям за копривата; информацията съм я събрала от англоезикови, рускоезикови и български сайтове.

Чаят от коприва подхранва и засилва имунната система на растенията и се приготвя така: Поставяш 1 кг нарязана коприва в 10 литра вода за 12-24 часа, а при студено време, както е сега и до 48 часа. Разреждаш за листно пръскане до 5% (например кофичка от 500 мл за кисело мляко на 10 литра вода), или за поливане като течен тор до 20% (4 кофички кис. мляко на 10 литра вода). Срещу въшки се пръска с неразреден чай.  Като замирише неприятно след 48-те часа се слага на компоста. Прилага се през 2 седмици. Пръска се долната страна на листата, защото по-бързо поемат. Времето трябва да е привечер или мрачно, за да не се изпарява бързо.

Четох при цветарките ни, че помага и против листни въшки, та пръсках и баклата.
Бълхите по баклата листни въшки ли са, или са различни гадове. Още не съм ги забелязал по баклата, но питам предварително, защото газдата, дето ми даде семена, заръча да имам готовност когато цъфне.
Цветовете и са много красиви - устоцветни, матовобели, с черно от двете страни.

Общи условия

Активация на акаунт