Преди Великден или къде е Бог сега?

• 9 639
  • 240
  •   1
Отговори
# 150
Не е въпроса за касовите бележки и данъците. Ако нямам 50лв - не съм достоен за тайнството на кръщението ли? Нима християнството не е за всеки, който иска да се приобщи, да вярва и живее по канона?

# 151
Кое е това "всичко лошо около нас"? Аз не следя изкъсо религиозния живот в родината, но съм с впечатление, че преобладават скандалите, отлъчванията и разкола. Пияни богослужители с маратонки и звънящи мобилни по време на литургия; палежи и убийства из светата обител; нахъсани църковни служителки, които те гонят заради неплатената върбова клонка в ръката на детето ти; церемонии с безпрекословен ценоразпис, несъвместим с "доброволни дарения от миряни"; детски кръщенета, на които не само се благославя детското име, ами се и правят неприемливи коментари по негов адрес. "Всичко лошо", викате... ми айде да видим и всичко доброто.  Mr. Green Много искам да съм ведра, честита и позитивна, затова ще помоля най-любезно да ми се посочи конкретно заслугата на християнската църква за добруването на българите и България. Не само напоследък, ами и по принцип, ако е възможно. Благодаря предварително!  Flutter

# 152
Не е въпроса за касовите бележки и данъците. Ако нямам 50лв - не съм достоен за тайнството на кръщението ли? Нима християнството не е за всеки, който иска да се приобщи, да вярва и живее по канона?
Хм, 50 лв. Има държави в Европа, в които съвсем официално си се плаща данък на Църквата, ти за еднократна сумичка се чудиш Grinning

# 153
  • в дяволитите очички на моето тормозче
Познавам  добре  трима  свещеници. И за нито един от  тримата  не  мога да кажа,  че е пияница, развратник  или  каквито там бяха описани  свещениците  в някой от по- горните постинги. Напротив. Винаги в момент  на нужда съм се обръщала с доверие към тях и съм получавала утеха и напътствие. А това  е укрепявало  още повече вярата ми.
Не ме разбирайте  погрешно- вярваща съм, но не съм   фанатичка. Ходя рядко на църква- само когато имам потребност  да се  помоля и  да  остана  насаме с бог и с мислите си. Напоследък  водя  дъщеря ми там. Харесва й. И постоянно  ме пита за "дядо Боже". Когато я  кръщавахме, на годинката,малко преди церемонията, заваля проливен дъжд. Имаше  буря и  ураганен вятър, който отваряше прозорците, та се налагаше  нашият отец да прекъсва службата и да ходи да ги затваря. Точно  когато я потапяха в купела гола- голеничка, изтрещя зверска гръмотевица.  Моето момиченце  не заплака  нито  веднъж по време  на цялата церемония, не се  размрънка дори. Аз  се разплаках  от щастие- знаех, че тази кръщенка  не беше про форма, че детето ми наистина беше кръстено  и че бе наистина  прието в  християнското лоно. После отец З., щастлив  почти   колкото  мен, ми каза, че за  толкова години  служба за  пръв път  му се случва толкова малко  дете  да се   държи  толкова спокойно  по време на тайнството. Защо ви разказвам това- защото  в основата  на  това толкова силно   за мн преживяване  беше вярата. На някои от  вас това преживяване  може да се стори смешно. Но за мен и  за детето ми  беше истинско.
Всъщност, разпилях се. А исках да кажа  нещичко за паричния въпрос на онези, които негодуват, че трябвало   да платят такса  за  кръщенка или за каквото и да е. Искам да ви попитам, момичета- знаете  ли  колко заплата получава  един редови български свещеник? Смешна е. А тези хора  имат също семейства, имат деца- по едно, две, три , че и четири. Тези деца само нафора ли да ядат?
Проблемът е, че държавата е абдикирала от  църквата. Църквата е оставена  на самоиздръжка  и ако трябва  да разчита  само на  доброволни пожертвувания, сигурно   свещениците в България на пръсти ще се броят. На свещениците се налага не само да отслужват, но и  да обикалят като просяци, за да търсят оттук- оттам пари за ремонт на църквата, да се молят   на мастити  бизнесмени, които снизходително им подхвърлят  дарения   с убеждението, че по този  начин  си откупуват вечно място в рая. Не   е  ли унизително   да се принуждава божият служител да се превръща  в просяк, в мениджър, в организатор  на  ремонтни  бригади  и т.н. Не е унизително. Жалко е. За нас, като общество, че го допускаме. Искаме  църквата  да ни дава вяра  без пари, утеха без пари, тайнства  без пари. Всичко измерваме в пари.Не ни е жал, ако похарчим 50 лв. в ресторант, но  ни  боли, ако дадем 50 лв.  за  църковна  служба. Повечето сме отвътре войнстващи атеисти, които хулим  божиите служители, забравяйки, че макар и божии служители, те също са хора, а не богове  и  като всички нас, са грешни. И като всички нас, имат нужда от храна, дрехи  и някакъв, макар и скромен бит. Сочим с пръст и ги съдим, после ревем, че сме нямали били вяра, сякаш те  са длъжни да ни  я дават на парче.
Къде е Бог, пита авторката. Мило  момиче, Бог е навсякъде , ако имаш очи да го видиш и сърце да го усетиш. Огледай се. ВСичко  около теб е съвършено. Помисли за тялото си. И то е съвършено- даваш ли  си  сметка за това? Виж природата и нейните проявления, помисли  за нещата в цялост и  ще видиш колко съвършено е устроен света. Признаваме, че  има природни закони, а  законодателят отричаме.
Ако  вярата ти струва 50 лв., не знам защо  си  кръстила детето си  и  защо си се охарчила така. Не исках да съм груба, прощавай, ако съм те засегнала.

# 154
  • Costa Rica
Проблемът е, че държавата е абдикирала от  църквата. Църквата е оставена  на самоиздръжка 
И съвсем правилно.
Последния път, когато проверих, България все още беше светска държава.

С-В-Е-Т-С-К-А.

С всички произтичащи от това последствия.

По-бавно не мога да пиша. #Silly

# 155
Бронте, радвам се за теб и за дъщеря ти. Нямам нищо против вярващи те, но не и тези, които се опитват да ми натикат религията си, да ми обясняват колко сме лоши хората и колко те са по-извисени от мен. Църквата наистина не е особено щедра към обикновените  си служители.  Тези охранените, които се возят в скъпи коли са на върха, също като при политиците. Само че , те са доживотно.

# 156
  • Paradise
Темата от самото начало я разбрах нещо от сорта 'защо хората ходят по празници на църква, а реално не вярват в християнските/източноправославните ценности (примерно)'.

Всеки е свободен (и слава Богу!) да вярва в каквото си иска.
Но наистина е смешно (поне за мен) да се ходи по празници на църква, да се палят свещи, след като не се приема тази религия/вероизповедание.

Относно църквата (дали е бедна или не) - не е бедна и това го доказва разцеплението на два синода. Всичко е за пари, имоти и прочие.

# 157
  • Варна
Проблемът е, че държавата е абдикирала от  църквата. Църквата е оставена  на самоиздръжка 
И съвсем правилно.
Последния път, когато проверих, България все още беше светска държава.

С-В-Е-Т-С-К-А.

С всички произтичащи от това последствия.

По-бавно не мога да пиша. #Silly
Ъхъм, ъхъм /съгласна/
И да добавя - нещастната онеправдана и неподкрепена държавно църква е освободена от данъци Mr. Green Mr. Green. За друг икономически субект да сте чували подобно нещо???
Освен това е горд собственик на несчетен брой недвижими имоти. Дай сега дружно да ожалим завалийката БПЦ.

# 158
  • Пловдив
Не ни е жал, ако похарчим 50 лв. в ресторант, но  ни  боли, ако дадем 50 лв.  за  църковна  служба. Повечето сме отвътре войнстващи атеисти, които хулим  божиите служители, забравяйки, че макар и божии служители, те също са хора, а не богове  и  като всички нас, са грешни. И като всички нас, имат нужда от храна, дрехи  и някакъв, макар и скромен бит. ....

newsm10

# 159
Боже ако те има, моля те не чети тази тема. Praynig

# 160
Ако  вярата ти струва 50 лв., не знам защо  си  кръстила детето си  и  защо си се охарчила така. Не исках да съм груба, прощавай, ако съм те засегнала.
А според теб каква трябва да е тази такса - 50, 100, 150...лв? Ти можеш ли да сложиш цена?
Или не ти се вярва, че има хора, за които тези пари са много.
Аз съм кръстила децата си, но сигурно има родители, които не могат да го направят, за тях 50лв са много не защото им е жал за парите, а просто защото ги нямат.
Според мен тази такса трябва да е символична, всичко друго навява на търговия и не представя църквата и свещениците в добра светлина. Спирам дотук с коментара на парите и таксите.
Радвам се за теб, за увереността и душевното ти спокойствие. Дано никога не се усетиш разколебана и търсеща.

# 161

Но наистина е смешно (поне за мен) да се ходи по празници на църква, да се палят свещи, след като не се приема тази религия/вероизповедание.

По скоро е тъжно. Да плюеш срещу/на нещо и после да му се кланяш и то съвсем доброволно. Това обаче се приема за нормало, което е още по тъжно.

# 162
Вярата не струва пари - не може, не трябва и не е редно. Всичко се поддържа с дарения от верующите, а ако те, верующите, не дават достатъчно от себе си, че да крепят Божията обител и служители, значи последните не изпълняват добре ролята си. Фиксираната такса за общение с Господ е само поредното доказателство, че цялата тая красива приказка е измислена с недотам възвишени цели. Няма начин на входа на Троянски манастир да има табела, че снимането с фотоапарат струва 5 лева, а с видеокамера - 10 лева, и да си говорим вътре за духовност и Бог, просто няма начин.

Колкото до паленето на свещи от страна на нерелигиозни - нали Бог бил навсякъде, нали трябвало всеки да се слива с него тъй, както намери за добре? Какъв е проблемът да се ходи на църква, без непременно да си постил или целувал пламенно икони? Аз например съм последният религиозно обременен човек на планетата, но виж, църкви и манастири много обичам. Всякакви - будистки, мюсюлмански или източноправославни, все ми е тая. Тези сгради се строят по специфичен начин и атмосферата, енергията вътре ми допада... та какво казвате, трябва да се срамувам и да ги заобикалям?

# 163
  • Paradise
Крейзи, в джамия по време на мюсюлмански празник ходила ли си?

Темата не е за или против влизането в църква/джамия/синагога/будистки храм по принцип.

# 164
  • Пазете Гор
Не смятам, че държавата трябва да подпомага финансово което и да е веризповедание. Това е работа на съответната релиогиозна общност. Ако все пак подпомагане има, справедливо е да го прави за всички регистрирани вероизповедания – ислям, католицизъм, юдаизъм и пр. Идеята за отделяне на църква от държава се нарича секуларизация.

За няколко изброени по-долу неща сещам по въпроса на crazy chick. Не съм изчерпателен, разбира се. Искам обаче да подчертая, че църквите, не само православната, са наднационални институции по презумпция. Друг е въпросът доколко наистина са такива.

Приемането на християнството през IX век (нека уточня, че по тези земи са били християнски половин хилядолетие преди това) е важен катализатор за създаване на българска нация от пъстрата мозайка народи и вери тук по него време.
Много хора през тези 1200 години са намирали своята утеха, просветление и опора в християнството.
Българското възраждане е модернизационен процес, с водеща роля на българския клир.
БПЦ е била силно ангажирана (често и с пълната издръжка) на болници, приюти, сиропиталища, училища, хосписи, целеви подпомагания и други благотворителни дела до 1944, след което тези функции са преминали към държавата.

И не, не трябва да заобикаляш според мене манастирите. Това са места, където човек почти винаги може да получи мир.

Общи условия

Активация на акаунт