Преди Великден или къде е Бог сега?

• 9 665
  • 240
  •   1
Отговори
# 195
Пипинс, не мисля, че някой, който осъжда религията ще минава под масата
или ще взима върбови клонки. Това не пречи да боядиса яйца и нагъва козу-
наци Simple Smile, както е правила баба му, примерно.

А дано разбереш тоя път, само дето не нагъвам, а похапвам деликатно. 

# 196
  • в дяволитите очички на моето тормозче
Бронте, радвам се за теб и за дъщеря ти. Нямам нищо против вярващи те, но не и тези, които се опитват да ми натикат религията си, да ми обясняват колко сме лоши хората и колко те са по-извисени от мен. Църквата наистина не е особено щедра към обикновените  си служители.  Тези охранените, които се возят в скъпи коли са на върха, също като при политиците. Само че , те са доживотно.

Трещи, вероятно не съм се изразила добре, ако си останала с впечатление, че се опитвам да  натикам  на някого религията си или   да претендирам, че съм  по- възвишена.Нищо подобно. Идеята ми беше, че  не  е  редно  да подскачаме като  ощипани моми, защото в църквата имало такси. Ми има. Като няма дарения, кой е другия начин   един храм да оцелее?Кой е другия начин един свещеник  да   отгледа децата си? Богослужението  е  вид работа, нищо че  призваните  за това са малко. Едното не бива  да  се смесва с другото- вярата и таксите.  

И тук ще си позволя  да отговора и  на mina911. Аз съм убедена, че има хора, за които  такава  такса е непосилна. Но сщо така съм убедена, че  нито един   истински свещеник няма да откаже  да извърши кръщенката  без пари, ако   му се обясни, че  семейството е  в затруднение, а пък иска  да кръсти детето си.
Да не говорим колко  много  хора има, които  нямат нищо против  след  кръщенката  да съберат  на трапеза   роднини и приятели  и  да похарчат доста повече от 50 лв., а в същото време да негодуват срещу  таксата.

# 197
Не, Бронте, най малко теб имах предвид.  Както казах, много малко от богатствата на църквата стигат до обикновените служители. 

# 198
крейзи, постът не пречиства духовно и не съм срещала подобно твърдение. Напротив, духовното пречистване трябва да съпровожда телесното, и ако не се прави, тогава и от физическия пост няма файда

Да, да, това е ясно, всеки знае идеята на постите каква е.  Simple Smile Аз обаче питам друго - защо тази въпросна пречистващо-извисяваща концепция е вяра, а другото е суеверие? И двете са еднакво имагинерни ситуации, измислени от хората. Нереални са, един вид. От моя гледна точка люде, които чукат на дърво против нещастие, са точно толкова суеверни, колкото и другите, които вярват с цялото си сърце и душа, че чрез молитва Бог ще им прати спасение.

# 199
Бронте, таксата съвсем не е единственото, което изискват. Връчват ти списък - бутилка олио, сладкиши за почерпката им, сапун, еди-колко си свещи да купиш от еди-кой си вид и т.н.

Когато кумувах на една сватба, част от тържественото слово на попа беше: "Тази църква се издържа с благоволението на добрите християни. Тук виждате една паничка, в която всеки от вас...." и т.н. А преди да започне церемонията, попа ни викна в една стаичка, за да каже на мъжа ми, че той е главно действащо лице и е много важно колко пари ще сложи в онази паничка, защото всички ще вземат пример от него....

# 200
  • Paradise
Хахаха, разгеле, Трещерица, отговори на въпроса ми  Laughing

Асса, уви, има такива хора (да не се впускам в подробности).

# 201
  • Пазете Гор
Не ми се отваря темата за клира, у нас, пък и по света. Със съжаление си мисля, че малко са направили по-лошо за вярата от някои клирици. Има и свестни пастири и монаси, но истината е, че престижа на християнските институции е уронен дълбоко.
Неотдавна посетих един изоставен манастир. Потресох се от осквернението, на което е бил подложен, вековни стенописи, вековни сгради, съсипани, казват, от хора в расо.

Сещам се за един оригинален отговор на въпроса от темата, къде е Бог? Ами може би по-близо е сега, по празника, ето, дори и в съвсем страничен форум към 15 страници навъртяхме по теологични теми.  Simple Smile

# 202
  • Galaxy 13197853088
Да, да, това е ясно, всеки знае идеята на постите каква е.  Simple Smile Аз обаче питам друго - защо тази въпросна пречистващо-извисяваща концепция е вяра, а другото е суеверие? И двете са еднакво имагинерни ситуации, измислени от хората. Нереални са, един вид. От моя гледна точка люде, които чукат на дърво против нещастие, са точно толкова суеверни, колкото и другите, които вярват с цялото си сърце и душа, че чрез молитва Бог ще им прати спасение.

Не мисля че някой вярва в чукането на дърво ...

# 203
crazy, мисля, че за да се видят отговорите, трябва да се сменят предпоставките.
Основно в частта: "И двете са еднакво имагинерни ситуации, измислени от хората."
Измисленото е плод на разума, вярата не е. В този смисъл тя не е "измислена" от
хората - не като църква, ритуали, институция, а като душевно/духовно прежи-
вяване (битие). Това, което отстрани погледнато, е имагинерна измислица, за
вярващия е наситено със съвсем друга семантика. А за да се разбере тя, необ-
ходимо е да се съ-преживее, което за човек невярващ, мисля, е непосилно.
Ама се отнесох ... И прекратявам да пиша, защото имам и друго за писане Simple Smile

# 204
Бронте, хубав пост си написала Simple Smile
Но.....любопитно ми е, след като свещениците са на заплата, макар и мизерна, както казваш, какво включват задълженията им, за да си заслужат мизерната заплатка?
Не съм против тях, не искам да ги обиждам, но някои техни действия много ме възмущават. Доста често злоупотребяват и направо си грабят миряните.

А по темата: за мен Бог е навсякъде. На Цветница, Коледа, ходя много рядко на църква. Тълпата не ми понася, многото чакане, блъскане. Запаля свещ, пък служителката почти веднага я маха, за да има място и за другите свещи. Не го одобрявам това ходене и блъскане. ходя в църква, когато е спокойно. Не мисля, че Бог ще ми се разсърди за това, че не съм минала под масата на Велики петък.
Някой по-горе каза, че някои хора ходят  за разнообразие-и аз мисля така.

# 205
Измисленото е плод на разума, вярата не е. В този смисъл тя не е "измислена" от хората - не като църква, ритуали, институция, а като душевно/духовно преживяване (битие). Това, което отстрани погледнато, е имагинерна измислица, за вярващия е наситено със съвсем друга семантика

Че нали и аз туй викам - на практика всеки човек, изповядващ свое лично верую /аз също вярвам силно в разни неща и спазвам собствени канони/, е духовен. Тоест осъзнава, че не е просто съвкупност от черва и кокали, ами притежава и по-важни нива, владее енергия. Не ми се вижда редно шепа хора с везани яки да сядат и да списват правила, които другите сляпо да следват, а останалото да е обявено за суеверие, езичество, бездуховност и прочее. Както правят религиите, нали. И ако оставим безсловесните преживелици на духа у човека настрани, останалото са измислици - свещени книги, ритуали, завети и заповеди, все канонизиран фолклор с локални специфични елементи.

# 206

Не мисля че някой вярва в чукането на дърво ...

Напротив, вярват. Същите тия, които вярват в черни котки, магии, баби ванги и пр., вярват и в чукането на дърво.

п.п. На всеки средноинтелигентен човек, бил той религиозен или не, би трябвало да му е ясна огромната разлика между вяра и суеверие.

# 207
  • София
Като няма дарения, кой е другия начин   един храм да оцелее?Кой е другия начин един свещеник  да   отгледа децата си? Богослужението  е  вид работа, нищо че  призваните  за това са малко. Едното не бива  да  се смесва с другото- вярата и таксите.  

Аз по-скоро се питам кой е другият начин висшите служители на БПЦ да карат коли за по 200 000 лв.?

# 208
Бронте, таксата съвсем не е единственото, което изискват. Връчват ти списък - бутилка олио, сладкиши за почерпката им, сапун, еди-колко си свещи да купиш от еди-кой си вид и т.н.

Когато кумувах на една сватба, част от тържественото слово на попа беше: "Тази църква се издържа с благоволението на добрите християни. Тук виждате една паничка, в която всеки от вас...." и т.н. А преди да започне церемонията, попа ни викна в една стаичка, за да каже на мъжа ми, че той е главно действащо лице и е много важно колко пари ще сложи в онази паничка, защото всички ще вземат пример от него....
Shocked

# 209
Да, Пухи, и аз бях потресена...
И още се потрисам, всеки път като се сетя. Нали си представяш картината - Божия служител, в цялото му достолепие, в една църква в центъра на Бургас, не в някое забутано селце, да говори такива неща...
А в хода на церемонията - младоженците с корони на главите, застанали да бъдат посветени в църковното тайнство, със свещи в ръце, трябваше да слушат слово не за Бог, а за това, че всеки от присъстващите трябва да даде пари...
Но така си беше, случи се на мен, лично.

Общи условия

Активация на акаунт