Мама МАРТенче прегръща, то с усмивка й отвръща - тема 2

• 29 807
  • 741
  •   1
Отговори
# 585
Имам един въпрос към теб или ЛЛЛ[/color]. От 2 дни ме боли дясната гърда в областта под мишницата  newsm78 Не напипвам бучки  newsm78, снощи си направих под душа лек масаж, но ефект няма  newsm78

От три дни и аз имам болки от гърдата до под мишницата,първият ден не можах въобще да спя на дясно.Буца не мога да опипам защото е много болезнено на допир.Започнах горещи компреси и пратих мъжа ми за лецитин,но нямало и той ми донесе някакъв Лецивит,комбинация между вит.А вит.Е и Лецитин.Слагам малкият на гърдата,но като че ли не може да издърпа толкова.Въпросът ми към ЛЛЛ консултанти,дали може да се пие от кърмачки тази хр.добавка Лецивит или трябва да си купя чист Лецитин?И ще следя какво ще посъветвате mama_vessy,защото проблемът ми е идентичен с нейния.

mama_vessy, migeio78, ще си позволя да ви отговоря общо.

Възможно е болката, която описвате, да се дължи на запушено каналче (участъкът може и да е бил притиснат или ударен). Запушеният канал е възпалена, чувствителна бучка или възлеста област в гърдата. Получава се, когато млечния канал не се изцежда добре и се натрупва възпаление. Областта може да е топла на пипане и зачервена, и ако каналът е близо до повърхността на кожата, може да успеете да го почувствате отчетливо под пръстите си. Запушеният канал не е придружен от треска. Ако запушената област не се изцеди, зад нея се събира напрежение, което причинява възпаление на околните тъкани. Обикновено запушен канал се получава само в едната гърда, рядко и в двете едновременно. Повечето запушени канали се махат за няколко дни без да се развие мастит, ако се забележат навреме и се третират адекватно.

Би могла да ви помогне някоя от следните мерки:
-   прилагане на мокра топлина преди кърмене/цедене (топъл душ или вана, навеждане над мивка, пълна с топла вода; компреси – с хавлия, памперс и др. съпроводени с нежен масаж (в посока от основата към зърното);
-   затопляне с електрическа възглавничка на ниска степен между храненията;
-   окуражаване на бебето да суче често (поне на всеки два часа) и сменяне позициите за кърмене така, че натискът да бъде върху различни канали. Една малко странна, но ефективна поза е “на ръце и колене” (бебето се слага на леглото или на одеало на пода, а майката се навежда над него на ръце и колене). При тази поза гърдата виси право надолу, свободно от гръдния кош;
-   студен компрес след къреме/цедене. Доста майки споделят, че компрес от зелеви листа облекчава болката (охладено зелево листо, на което са махнати дебелите жили и е набучкано с вилица или намачкано с точилка/бутилка – обвива се гърдата с него, без зърното и ареолата), или компрес с извара;
-   спане по гръб или на една страна, без да се притиска болезнената гърда; да се пази от притискане (стегната дреха, колан на автомобил, дръжка на чанта и т.н.) и от удар (дори и лек);
-   да се избягват стегнати сутиени и такива с банели;
-   да се предлага първо болезнената гърда, като преди това тя може и малко да се изцеди (за да омекне ареолата и млякото да потече, преди бебето да засуче), да се направи нежен масаж на засегната област с кръгообразни движения, от основата на гърдата по посока на зърното;
-   почивка, почивка и пак почивка. Ако е възможно, да намерите някой да ви помогне с къщната работа и другите деца за ден или два, и да вземете бебето с вас в леглото или поне да се опитате да си починете няколко часа допълнително, докато кърмите.

Лецитинът е хранителна добавка, която действа като емулгатор (пречи на мастните частици в кърмата да се слепват и да запушват каналчета) и се среща в много храни, които консумираме, помага и за борба с повтарящи се запушени канали. Бихте могли да опитате с другите мерки, и ако все още усещате болки, да се консултирате и с лекаря си за приема на Лецитин. За дозировката може да ви е полезна тази статия.
Лецивит по-скоро не е удачен вариант за конкретния случай (като се има предвид, че препоръчителната доза е 3600-4800 мг Лецитин на ден, може би по-удачно е да се приема такъв със съдържание 1000 или 1200мг).

Надявам се скоро болката да отшуми, Praynig пишете как сте!
Hug

# 586
  • до моите любими хора
Момичета аз да се отчета след срещата вчера с докторката. Ами даже не пожела да ни тегли. Каза, да я оставя когато иска да яде и по колкото иска  Shocked Нали не плачела. Значи и стига. Можело да иска да яде на по-големи интервали от време и за това да яде по-малко. Да не я притеснявам постоянно да и предлагам да яде, само когато тя поиска. И така от вчера ако яде от мен по 4-5 мин. после предлагам шише, тя почети винаги не го иска и така до следващото ядене, ако не спи. Не плаче постоянно в повечето време е спокойна, рядко нервничи след хранене и не знам, за сега така ще я караме пък да видим до кога.
Благодаря на mama_vessy  за успокоението. Явно и ние като вашата кака ще сме с претенции. Дано и при нас скоро да отминат нещата. Ама пусто притеснение. За сега и аз реших да я оставя, пък ще видим на другата консултация какви сме ги свършили. Ама да ти кажа, че като чета че някой дечица са сложили по 2 кг, а ние 650 гр как няма да ти се видят малко.
skrech дано да си права и да е внушение, че яде по-малко. Първия месец до към 20 ден нямахме никакви проблеми с кърменето и не съм се цадяла. От там нататък започнах да се цадя, защото ми беше намаляла кърмата много от притеснения покрай баткото. После като я възстанових пак спрях да цадя след хранене, само като отказваше да яде от мен тогава цадях, това обикновенно се случва вечер на последното хранене. Сега цадя винаги след хранене, като видя че е яла толкова малко време, за да не намалее кърмата пак и ако после си възвърне апетита пак да нямам проблеми с кърмата и да се чудя как да я увеличавам. Не знам дали е правилно, това което правя но така съм решила. Виж това което казваш, че се случва често около 10 седмица също ми действа успокоително. Дано е временно. За сега тя е спокойна и това ме успокоява и мен.
Маринелс радвам се, че при теб нещата са добре. Дано и с Анастасия всичко е наред с изследванията.

# 587
  • София
Момичета,

Сетих се да ви питам и още нещо.

Как третирате белезите от секциото? Как направихте избора, от личен опит или някой ви препоръча какво да ползвате? На мен Док. ми препоръча Cica Care силиконови лепенки. Каза, че трябва да бъда упорита и ще има резултат.

за форума Не си спомням кога за първи път попаднах в този форум и по какъв повод. Със сигурност Чичо Гугъл. Само съм влизала обаче да чета по разни теми. За пръв път реших да пиша в нашата мартенска групичка. Радвам се, че сме се събрали свестни хора, които искат да си споделят мнението, без да го налагат, да уважават чуждото мнение и да си помагат:)
Надявам се и да успея да се включа в следващата софийска форумска среща наживо. Досега не успявах.

Последна редакция: вт, 10 май 2011, 23:21 от redreny2000

# 588
  • София

Да ви питам какво направихте с парчетата от погачата, които отделихте за Богородица и за бебето?

Не се чупят парчета на никой от погачата. Това се прави само на Бъдни вечер. Ритуалът с питката не е християнски а езически. При разчупване на питката се събират трохичките, които падат. Орисниците пускат монети за да е здраво бебчето. Колкото повече трохи, толкова повече дечица ще има семейството. Кърпата се завързва нито хлабаво (за да не е прахосник) нито стегнато (за да не е стиснато). Вързопчето се слага нависоко за да порасне голямо детето. Така си стои няколко дни, трохичките ги даваш на врабчетата а паричките си харчиш за бебо!  Peace

# 589
Цитат
Г-жа стихийно бедствие, браво на малкия плувец  как се слага това поясче на гушката на бебето   Някакво специално за целта ли е? Не виждам добре цяло ли е или от 2 части, но ако не се отваря не може да мине през главичката, пък ако се отваря за да се провре, няма ли опасност да се изхлузи главичката?
Има два вида закопчалки ето на снимките са виждат, не би трябвало бебето да изпадне и не го души (някой беше ме питал) много е удобно има възможност да се регулира широчината.

На това видео също му се вижда едната закопчалка
Можете да разгледате и другите видео личи си че им удобно на децата.
http://www.youtube.com/watch?v=_uSVji0cHyo

А знае ли някой къде се продават тези пояси?

# 590
Amorevole много ти благодаря отново  Hug Част от нещата ги правих  newsm78 Тази вечер пак ще пробвам и ще пиша как съм. Но след днешното по често кърмене, има леко подобрение и болката е по малка. Но бучка или някакво подуване не усещам, няма и зачервяване    newsm78

radostani Радвам се че доки не те е стресирала. А не са ви теглили, за да не се притесняваш от това колко е наддала  Peace Успокой се и наистина не е много сигурно колко точно яде.  Peace Имай предвид, че ти може да си стимулирала производството на мляко и сега да имаш повече мляко, отколкото предполагаш  Peace И Вики няколко дни поред ми яде само от едната гърда на хранене, а обикновено яде и от двете,че даже и не му стигаше  Peace И той се храни от едната гърда за около 3-4-5 мин зависи дали ми гука  Joy

lilyrose Организирана  hahaha пълна дезорганизация цари  Joy Но времето беше страхотно и реших да поплевя, но накрая съдих цветя  Mr. Green А малкия в количката и беше едно притичване от лехичката до количката, че ми мрънкаше  Laughing Но пък съм доволна от себе си  Sunglasses

Майски3 Какво става с вас  newsm78

# 591
Amorevole   Hug благодаря ти за бързия отговор.

# 592
Добро утро мами и  бебоци!
Да се запиша в темичката, че почти я изписахте Wink
Адриана_, мерси за закуската и кафенцето! Да ти е живо и здраво детенцето.
Маринелсче, нека всичко да бъде наред с Анастасия и теб! Hug Успех!
katilias, тортата е чудесна, а със сигурност и вкусна. Да ти е жив и здрав Александър и цялото семейство!
А за килограмите на детенцето на твоята приятелка, си направих справка с картона на Александър, и установих, че точно на навършени 4 месеца синът ми е тежал 9200 и 67см., като до 6м. е бил кърмен. Пиша това, за да покажа, че при всички дечица е различно. Ако при едни е проблем, то при друго дете е нормално тегло(сега синът ми тежи почти 20 кг и 100см, но не е с наднормено тегло).
  radostani, имам едно въпросче относно Пентаксима, дали Вие сте си я закупили или не? Защото педиатърката ни каза, че отново го няма по кабинетите, и за това поставяли друга петвалентна, но била по- болезнена и не се понасяла така добре, както пентаксима. А ако реша да си я закупя сега не е сигурно, че за последващите имунизации ще я намеря. А на баткото сме поставяли тази и ми се иска и на Елица също.
 Въпросче към ЛЛЛ
 Утре сме на консултация. Но искам да споделя своите притеснения с Вас относно храненето на беба. Кърменето не върви според моите очаквания, но това е нормално. По- скоро ме притеснява това, че не суче ефективно- нито от гърдата, нито от шише. Едно хранене продължава 1час- до толкова е моето търпение и възможност да отделя, за 50-60мл. кърма(когато е в шише с малка дупчица- ползвам на Нук), и съответно огладнява на по- кратък интервал между храненията- по- малко от час(рядко), като вече има интервали и по 2-2.30 мин, а понякога и 3часа, ако сме на разходка. През нощта прави пауза между 10/10.30- до 2.00/ 3.30 За едно денонощие има около 7,8-10 хранения и редовно напишкани пелени. Акането е водно, с норм. мирис и жълто оранжево на цвят. До края на първия месец повечето пелени бяха оскъдно наакани, колкото птиче би изцапало, или по- обилно- с водно ако,което често прелива от пелената.
 Елица се роди 3800 гр./51см., сега тежи 5700гр. Сега е 5700гр. Предполагам, че това са едни напълно нормални мерки за изцяло кърмено бебе(поне на мен ми харесват Wink). Не давам вода или друго освен кърма. Рядко има колики. ползва залъгалка от време на време. Кара около 45 дни физиологичната жълтеница( аз съм О+, а тя А+), вече няма. Но кърменето е все така. Засуква и губи интерес, като заспива, и реално суче няколко минути след като е слязла кърмата. Прилагам разбуждане, компресия, промяна на поза и обстановка, полусънено състояние, смяна на памперс, но ефект няма.
 Въпросът ми е, дали има нещо което най- вероятно повтарям без да забележа в рутината около кърменето или храненето от шише, което да води до това поведение? И какво друго бих могла да направя, за да я накарам да суче по- ефективно
 Внимание, докато преглеждахте тази тема, в нея бяха публикувани 39 нови отговора
 Е днес вече, най на края да допиша това и да се отчетем от консултацията 5700гр./57см.

# 593
Момичета, аз съм малко или много притеснена-честно казано и аз не знам кое от двете е. Вчера водихме Митко на ортопед да го види на ехограф- на 48 дни сме, за да види дали няма някакъв проблем- е за съжаление оказа се, че има- нали се мери там колко градуса е извивката или там нещо си подобно и излезе, че на лявото краче е в нормите, но за дясното било 52 градуса, а за неговите дни трябвало да бъде над 55 градуса, за да се оправи от самосебеси с разтежа, затова ни каза да купим едни специални гащички, които да носи постоянно над дрехите в продължение на 45 дни и после пак ще ни прегледа на ехографа. Казаха ни и че навсякъде по света тези гащички се носели профилактично, за да не се получи някакво изкривяване. Докторът каза да не се притеснявам, че всичко е в рамките на нормалното, но кажете ми как да не се тревожа Sad(((
Искам да ви попитам- вие сблъсквали ли сте се с подобен проблем и как се решиха нещата при вас!!!

# 594
Съжалявам, че отново се включвам за малко, но ме е налегнал края на семестъра. Само да успокоя Sabrina1, че на мен самата като малка са ми казали че тези извивки не са ми в нормите и заключението било че едното ми краче е по-късо - няма такова нещо. И много мой приятелки са ги плашили така, а децата им са добре без каквато и да било намеса. По-скоро потърси още едно мнение. Кой ви гледа сега? Не видях откъде си, но обсъждахме Венелин Алексиев - много е добър, ако си от София ти го препоръчвам. Hug

# 595
Sabrina1 според мен излишно се притесняваш, нали затова се ходи на тези прегледи, колко по-рано се установи "проблем" толова по-лесно се разрешава той. Сигурна съм, че всичко се оправи  Hug
за белега от секциото в началото пръсках Цикатридина, но го нямаше последният път в аптеката, затова сега ползвам контратубекс. Сама съм си ги предписала  Laughing От цикатридина имаше по-голям ефект, отколкото от контатубекс.
отивам  bath1, докато бебо спи

# 596
  • София
Въпросче към ЛЛЛ
 Утре сме на консултация. Но искам да споделя своите притеснения с Вас относно храненето на беба. Кърменето не върви според моите очаквания, но това е нормално. По- скоро ме притеснява това, че не суче ефективно- нито от гърдата, нито от шише. Едно хранене продължава 1час- до толкова е моето търпение и възможност да отделя, за 50-60мл. кърма(когато е в шише с малка дупчица- ползвам на Нук), и съответно огладнява на по- кратък интервал между храненията- по- малко от час(рядко), като вече има интервали и по 2-2.30 мин, а понякога и 3часа, ако сме на разходка. През нощта прави пауза между 10/10.30- до 2.00/ 3.30 За едно денонощие има около 7,8-10 хранения и редовно напишкани пелени. Акането е водно, с норм. мирис и жълто оранжево на цвят. До края на първия месец повечето пелени бяха оскъдно наакани, колкото птиче би изцапало, или по- обилно- с водно ако,което често прелива от пелената.
 Елица се роди 3800 гр./51см., сега тежи 5700гр. Сега е 5700гр. Предполагам, че това са едни напълно нормални мерки за изцяло кърмено бебе(поне на мен ми харесват Wink). Не давам вода или друго освен кърма. Рядко има колики. ползва залъгалка от време на време. Кара около 45 дни физиологичната жълтеница( аз съм О+, а тя А+), вече няма. Но кърменето е все така. Засуква и губи интерес, като заспива, и реално суче няколко минути след като е слязла кърмата. Прилагам разбуждане, компресия, промяна на поза и обстановка, полусънено състояние, смяна на памперс, но ефект няма.
 Въпросът ми е, дали има нещо което най- вероятно повтарям без да забележа в рутината около кърменето или храненето от шише, което да води до това поведение? И какво друго бих могла да направя, за да я накарам да суче по- ефективно

Може би си имаш гурме-кърмаче по стила си на хранене  Laughing . Млякото му бива сервирано с идеалната гърда,  бавно и с акцент върху всяка глътка се наслаждава на приятната топла течност, която така меко запълва стомахчето, докато мириса на мама разбужда сетивата и продължава да кара бебешкото езиче да сервира следваща глътка и после пак... прави паузи, да, те са, за да се наслади не преживяното от предишната глътка.
 В същото време сученето има и ефект на приспивно хапче. Хубаво е да спиш, но още по-хубаво е да заспиш докато сучеш  Simple Smile . Кърмачето се грижи и майка му да си почине, като я предизвиква да вземе задължителна доза почивка, докато кърми.
 Понякога бебетата менят стиловете си. Виж какво друго може да очакваш  Wink

Елица прави прилични паузи между храненията, пълни редовно памперсите, наддава чудесно и остава само този неин стил на сукане, който се забелязва в доста кърмачета. Понякога те правят така, за да си набавят нужната комуникация с майката. Нуждаят се от прегръдка, за да се развиват по-пълноценно, за това се опитват да си я набавят и по този начин. С времето нуждата от близък контакт отслабва, а така и кърменето се съкращава.
 Сученето е начин децата да се успокояват. Понякога дори не предполагаме от колко нервничене и мрънкане сме се спасили, като сме позволили на бебето да посуче повечко  Wink .

Все пак ако прецениш, че е добра идея, би могла да пробваш след като спре да суче активно, след като си приложила методите за разбуждане и компресията и си й позволила да се наслади още малко на сученето, да я махнеш от гърдата и по-рано, ако тя не протестира. Възможно е да реши след това да си поиска по-скоро следващо сукане. Ти ще прецениш дали промените ви удовлетворяват и двете или не.

Щом утре ще ходите на лекар, би могла да попиташ дали е възможно бебето да има евентуално по-слаб  мускулен тонус на главата и шията, съответно челюстите.

Може да дойдеш и на някое бебешко кафе или ЛЛЛ среща, за да почерпиш опит от други майки или да споделиш своя. А също може да види и ЛЛЛ лидер или помощник как протича кърменето, ако продължи да те притеснява.

Последна редакция: ср, 11 май 2011, 01:41 от skrech

# 597
  • София
Време ли е вече за срещичка? Вие в колко часа я предпочитате и делник ли да е или уикенд?

.matza83, другия път, ако кажеш, че детето има 9 часа пауза, ще рече "ооо, трябват 12 вече", докато не се задоволи кантара  Whistling
veset0, аз бях същата. Притеснявам се, трая си, не смея да кажа истината, че да не ме нахока лекарката. "Даваш ли" - "давам" и така. Но сега се стегнах и всичко си казвам. Пак се случва да не знам точно как да го кажа, но се насилвам и все че се получи много добре, защото лекарката ми пък се съгласява с мен, че идеите ми не са лоши. Ако искаш, може да пробваш да се наговорите с бшата той да е "лошия". Ти да си мила и добра, а той да казва "Не, не даваме сокове, защото няма нужда", "Лекарката казча, че е рано за сокове", "Не сме съгласни с това, защото разбрахме, че не било добре" и т.н.
 А аз още докато лъжех(за първото дете) си спомням, че наговорих моя мъж да лъже с мен Crazy . И лекарката подозрително ме пита сигурна ли съм, че наистина имам мляко и мъжа ми веднага се активира :"Ооо, дааа, тя има много мляко, така й се пълнят гърдите, че тече по дрехите и пръска по мебелите"  Laughing Разбира се, това беше далеч от истината.
г-жа Стихийно бедствие, аз ушким разбирам, но не можах да схвана какво говореха за вестибуларния апарат на бебетата? Защото то се вижда, че поемането на детето става плавно, ама мен така да ме търкалят, ще повърна. Та какво казваха за вестибуларния апарат? Аз пак не схванах идеята, ама все тая. Аз обичайната гимнастика забравям да правя, та тази я мъдрувам.
 За плуването освен това, което правите в клипа, друго прилагате ли? Сигурно доста си чела по въпроса, но да ти споделя на нас какво ни каза учителката по плуване. Като го къпем беббето, да му обливам лицето с вода. Първо за секунда-две. След няколко дена да увеличим и така, за да си тренира задържането на дъха. Също да има играчки във ваната не само от сорта на плуващи патета и кораби, но и потъващи, а то да се опитва да ги хвща(когато започне да може да хваща с ръце). И както на всякъде, така и тук - личен пример. Например пускаш играчка на дъното и я вадиш, като си вкарваш главата или поне лицето под водата. И всякакви приятни игри във вода, като пръскане, пляскане и всичко, което да доведе до приятни емоции с водата. Също ни беше казала да му показваме нормалните движения за рибите - как се гмурка делфина, как плува под водата, за да има в съзнанието си идеята какво да имитира(в допълнение към инстинктите си). И други съвети имаше, но за времето, когато вече се влиза в басейн. И такива възглавничка не ни е споменавала да съществува, но то сигурно защото се очаква тя да учи детето, не ние.
 Еййй, като започнах да си припомням и ми се прищя да го запишем на плуване, но нейсе! Няма как да стане. Вкъщи пък вана няма.
marinels, много се радвам за чудесните новини при вас!
Commelina , съжалявам, че се е получило така със срещата! Понеже предварително се правят списъците за дълъг период от време, за това се случва и да има промени. Най-добре да следиш във фейсбук, че там информацията се пуска около седмица по-рано.
За апетита - при мен  различно. Като ми хареса някоя манджичка и трети път си дослагвам даже, а друг път се е случвало в 3-4 часа да се сетя, че изобщо не съм закусвала. А преди лягане много ме гони глад и задължително отварям хладилника(демек 1-2 презнощта). Ми то с такъв график на хранене като моя да съм закръглена е по-малкия проблем.
radostani, аз знам какво ти е притеснението за слабото наддаване. Моето първото дете така наддаваше. Роди се малък и все по малко, та до сега - На 3 години беше 12кг. Сега не го знам колко е. Иначе по това време някои бебета наистина се хранят по-малко, не е само внушение, но си остават здрави и активни, а това състояние отминава.
Sabrina1, нанявам се да не ми идва до главата, че да го мисля, но за мен лично звучи нелогично децата без причина просто профилактично да носят ортопедични гащи(както и обувки, но това е друга тема). Децата по презумпция  би трябвало да са наред. Ако има опасно  отклонение, тогава се коригира. Така мисля аз. Не съм живяла другаде освен в България, но не съм чела да споделят чужбинки за ортопедични гащи само като профилактика.
 А на Никола едната му гънка не е цяла линия, а прекъсната и леко се разминава.  Принципно съм чувала, че не е добре да е така, но лекарката не вижда проблем(не че съм я питала, но го е гледала, все пак)

Лека нощ за едни и добро утро за други  smile3507

# 598
  • Там където е семейството ми
Добро утро момичета.Едно кафенце от мен за Добро Утро.

Скоро не съм писала,но времето при нас се позатопли и гледаме да сме все навън.
Аз имам едно питане,рано,рано сутринта. Simple Smile
Хриско е изцяло вече на АМ храним се все още на 3 часа.Изпива си всичкото мляко,но след почти всяко хранене,ако го оставя легнал,винаги повръща по малко.Ако го държа на ръце,нямаме такива проблеми,но оставя ли го легнал почти винаги е върнал малко количество. newsm78
Вие имате ли такива проблеми с дечковците?
Иначе кг. наддаваме.За 2 месеца сме качили 2 кг. и сме порастнали със 10 см.Което според мен си е съвсем нормално да наддава за месец по 1 кг.
Все още имаме колики,вечер се усещат най-много.Надявам се,вече малко по малко да започнат да отшумяват.

# 599
Добро утро
ИВКА по колко мл. мляко изпива?
Да не му идва много количеството
Алекс се храни 6 пъти в денонощието и изпива 80 - 110 мл., но пък не връща

Общи условия

Активация на акаунт