Майчинството счетоводно - 40

• 34 812
  • 739
  •   1
Отговори
# 105
Здравейте на всички компетентни и отзивчиви майчета в тази тема! Тъй като въпросът ми е от частен характер и не успях да намеря отговор за себе си в първия пост, ще си позволя да го задам сега и се извинявам предварително, ако вече е бил обсъждан Praynig.

Питането ми е относно изплащането на майчинството от 240 лв. за гледане на дете до 2г. От 03.03.11 съм в отпуск за гледане на дете до 2 г. - кога бих могла да очаквам първото плащане? Предполагам, че това не става в определен ден от месеца, а плащанията са обвързани с периода, в който работодателят превежда заплати и сътоветно осигуровки, а при нас те бях преведени на 15.04. за месец март., но още нямам преведено обезщетение...

Благодаря предварително на всички, които ще се отзоват на питането ми Hug!

# 106
  • Русе
Здравейте на всички компетентни и отзивчиви майчета в тази тема! Тъй като въпросът ми е от частен характер и не успях да намеря отговор за себе си в първия пост, ще си позволя да го задам сега и се извинявам предварително, ако вече е бил обсъждан Praynig.

Питането ми е относно изплащането на майчинството от 240 лв. за гледане на дете до 2г. От 03.03.11 съм в отпуск за гледане на дете до 2 г. - кога бих могла да очаквам първото плащане? Предполагам, че това не става в определен ден от месеца, а плащанията са обвързани с периода, в който работодателят превежда заплати и сътоветно осигуровки- точно така е, а при нас те бях преведени на 15.04. за месец март., но още нямам преведено обезщетение...

Благодаря предварително на всички, които ще се отзоват на питането ми Hug!
След внасяне на осигуровките за съответния месец(март в твоя случай) и изплащане на заплатите, работодателят е длъжен до 2 дни да представи декларацията ти за отглеждане на дете до 2 години в НОИ. От там нататък, срокът за изплащане на обезщетението е до 15 работни дни. Ако заплатите са изплатени на 15.04. и документите са представени същия ден или 2 дни след това, този 15 дневен срок все още не е изтекъл. Така че, търпение.  Peace

# 107
Здравейте отново, преди няколко дена бях попитала тук за размера на среднодневното обезщетение при болнични и защо е променено. Попитах на мейл benefits@sofia.nssi.bg какво се случва и получих следния отговор:

Имам следния въпрос: от декември месец съм в болнични, които са прекъснати
> веднъж заради платена отпуска. Заплатите ми преди това са били различни
> всеки месец, предвид бонусите, които получаваме за предходен месец.
> Осигурявана съм на абсолютно целия си доход, през целия период на работа.
> От както съм в болнични, първите месеци среднодневното ми обезщетение е
> било в размер на 44,38, а при последния изплатен болничен е 14,84 лв. Защо
> е такава голяма разликата, при положение, че доходите ми не са се
> променяли?
>
Здравейте,
Причината за промяна на размера на обезщетението е съвсем елементарна. За периода от 02/03/2011 до 07/03/2011 имате прекъсване на болничните и за следващия болничен лист се определя нова база, в която предходните болнични се отразяват с дохода от който са изчислени.  Този доход при разбичните случаи действа по различен начин, а при вас специално е смъкнал среднодневното обезщетение.

Не мога да разбера как за 5 дена от 45 лева среднодневното обезщетение спада на 14 ?!?!?  newsm78. Все пак осигуровките са еднакво големи за целия период. Моля някой да ми обясни подробно, много ще съм благодарна   bouquet

# 108
  • Русе
Здравейте отново, преди няколко дена бях попитала тук за размера на среднодневното обезщетение при болнични и защо е променено. Попитах на мейл benefits@sofia.nssi.bg какво се случва и получих следния отговор:

Имам следния въпрос: от декември месец съм в болнични, които са прекъснати
> веднъж заради платена отпуска. Заплатите ми преди това са били различни
> всеки месец, предвид бонусите, които получаваме за предходен месец.
> Осигурявана съм на абсолютно целия си доход, през целия период на работа.
> От както съм в болнични, първите месеци среднодневното ми обезщетение е
> било в размер на 44,38, а при последния изплатен болничен е 14,84 лв. Защо
> е такава голяма разликата, при положение, че доходите ми не са се
> променяли?
>
Здравейте,
Причината за промяна на размера на обезщетението е съвсем елементарна. За периода от 02/03/2011 до 07/03/2011 имате прекъсване на болничните и за следващия болничен лист се определя нова база, в която предходните болнични се отразяват с дохода от който са изчислени.  Този доход при разбичните случаи действа по различен начин, а при вас специално е смъкнал среднодневното обезщетение.

Не мога да разбера как за 5 дена от 45 лева среднодневното обезщетение спада на 14 ?!?!?  newsm78. Все пак осигуровките са еднакво големи за целия период. Моля някой да ми обясни подробно, много ще съм благодарна   bouquet
Това не е реално. Ти написа ли си имената и ЕГН, за да ти видят конкретно документите. Понякога, когато работодателят ти подава декларация обр.1 с осигуровките за някои месеци, стават грешки- най-често на нетото илиза 0, вместо реалната сума и от там пада обезщетението. Затова декл. обр. 1 за периода трябва да се огледа много внимателно, да се направи корекция и да се изпрати болничният за преизчисление. Това е, което си мисля, че може да се е случило. Я им звънни и едно телефонче. Да откият грешката, за да се коригира.

# 109
silvia1980 благодаря за информацията   bouquet. На мен ми се видя също много странно, при все, че не съм запозната с цялата процедура. Дадох ЕГН на въпросния господин преди да ми отговори. На кой телефон могат да ми дадат информация и има ли шанс тук, на място в НОИ, някой да ми обясни за какво става дума?

# 110

[/quote]
След внасяне на осигуровките за съответния месец(март в твоя случай) и изплащане на заплатите, работодателят е длъжен до 2 дни да представи декларацията ти за отглеждане на дете до 2 години в НОИ. От там нататък, срокът за изплащане на обезщетението е до 15 работни дни. Ако заплатите са изплатени на 15.04. и документите са представени същия ден или 2 дни след това, този 15 дневен срок все още не е изтекъл. Така че, търпение.  Peace
[/quote]

Много, много благодаря Hug! Хубав ден на всички Simple Smile!

# 111
  • София
Здравейте ,искам да попитам ако някой може да ми помогне - в момента съм по майчинство / високоплатеното до 410 дни / имам близнаци на 6 месеца и кандидатствахме за ясла -доколкото виждам сме първи в списъка на чакащите и най вероятно ще ни приемат още на първото класиране...проблема ми е ,че децата ми са родени края на октомври 2010г и сега през септември още няма да са навършили 1 годинка / а ОДЗ в, което сме се записали приемат деца навършили 1.3 г / дефакто имаме точките за записване 12.1, но нямаме нужната възраст- ако се договоря с директорката да тръгнат по късно към януари 2012г без да плащаме такса в детската градина ще ми спрат ли майчинството от септември въпреки ,че реално не съм тръгнала на работа нито съм подала молба за спиране на майчинството и връщане на работа ?? Благодаря предварително за отговора newsm78

# 112
  • София-Младост
JULI _
моят отговор е не. Първо обезщетението не го спират, без да им подадеш прил.12. Второ бих те посъветвала да пуснеш едно запитване до НОИ за всеки случай. Защото няма дефиниция какво означава записано дете в ясла при започване на учебната година от септември...дали когато реално започне да посещава яслата или просто от 01.09. ти си длъжна да си подадеш прил. 12 и да се върнеш на работа или да ползваш отпуск.

# 113
  • In the jungle out there..
Имам въпрос относно калкулатора за изчисляване на майчинство. Терминът ми е 09.07.2011, според гинеколога ми и моите сметки първият ми болничен започва на 25 май, а според калкулатора - на 16 май  newsm78 Къде е грешката?

# 114
  • София
Много благодаря , точно това и направих обадих се в НОИ ,за да попитам и ми казаха ,че майчинството се спира само ако детето има реално  присъствени дни в яслата ! А молба за прекратяване на майчинството и връщане на работа ще подам когато тръгнат децата ми на ясла ! Хубав ден желая на всички
JULI _
моят отговор е не. Първо обезщетението не го спират, без да им подадеш прил.12. Второ бих те посъветвала да пуснеш едно запитване до НОИ за всеки случай. Защото няма дефиниция какво означава записано дете в ясла при започване на учебната година от септември...дали когато реално започне да посещава яслата или просто от 01.09. ти си длъжна да си подадеш прил. 12 и да се върнеш на работа или да ползваш отпуск.

# 115
  • София-Младост
Дай линк към този калкулатор...25.05. e вярната дата.

# 116
  • In the jungle out there..
Калкулатора от 1стр. http://www.kik-info.com/calculators/maichinstvo.php

# 117
  • София
Да и аз го изчислявам от 25май - аз така си изчислявах термина за раждане и не отговаряше реално а са една седмица по-късно дори ....нямай им вяра много на тези калкулатори , смятай си ги сама ден по ден
Имам въпрос относно калкулатора за изчисляване на майчинство. Терминът ми е 09.07.2011, според гинеколога ми и моите сметки първият ми болничен започва на 25 май, а според калкулатора - на 16 май  newsm78 Къде е грешката?

# 118
Здравейте!

Имам въпрос относно осигурителния доход, който излиза в сайта на НОИ. Той не би ли трябвало да е равен на брутната заплата. Нали на база брутната заплата се изчисляват осигуровките?

# 119
  • София-Младост
Здравейте!

Имам въпрос относно осигурителния доход, който излиза в сайта на НОИ. Той не би ли трябвало да е равен на брутната заплата. Нали на база брутната заплата се изчисляват осигуровките?
Ако брутна заплата и осигурителен доход съвпадат принципно това трябва и да пише в сайта на НОИ.

Общи условия

Активация на акаунт