Майчинството счетоводно - 40

• 34 802
  • 739
  •   1
Отговори
# 90
Elfita, благодаря за бързия отговор ,успокоих се че няма да ме уволнят, че утре ни викат от УЧР -то да видим какво ще кажат.

# 91
  • Пловдив
Elfita, благодаря за бързия отговор ,успокоих се че няма да ме уволнят, че утре ни викат от УЧР -то да видим какво ще кажат.

ти си в майчинство-теб за какво те викат???
не подписвай нищо

# 92
Ами и аз не знам за какво ме викат,ще отида и няма да подписвам нищо преди да съм се консултирала .   bouquet

# 93
  • На плажа
но доколкото разбрах заплащането е малко и спират 50% от майчинството,които мога да взимам ако тръгна на работа,като прибавим и планината от документи,които трябва да се попълнят и то по-добре да и давам на жената тези 120лв+ още някой лев отгоре newsm78
А може ли да ме информираш,какво става,ако започвам на нова работа,понеже на старата само ме водят.Прекъсвам ли си трудовия договор ?

какво разбираш под малко заплащане по соц програма-наетата жена /може да е и майка ти/ ще получава 240 лв.толкова колкото,ако ти си ползваш майчинството
може да започнеш нова работа при друг работодател по чл 111 и така ще получаваш 240 те лв от първата работа и заплатата от втората.първия ти труд договор не го прекъсваш
ако искаш да прекъснеш първия ти труд договор-напускаш от там
Явно не съм разбрала добре-мислех,че ще взима 190лв newsm78Благодаря ти отново.Лек ден

# 94
Привет   bouquet,
В момента съм в отпуск по майчинство  (до 30.06.2011), бременна съм с второ бебче (болничен за раждане ще е от 9.08.20011).
ако за този 1 месец  между двете деца изляза в болничен, ще се води ли непрекъснато майчинство и ще мога ли да получавам сумата, която взимах с 1вото дете?

благодаря ви и бъдете здрави thumbup

# 95
  • Русе
Привет   bouquet,
В момента съм в отпуск по майчинство  (до 30.06.2011), бременна съм с второ бебче (болничен за раждане ще е от 9.08.20011).
ако за този 1 месец  между двете деца изляза в болничен, ще се води ли непрекъснато майчинство - неи ще мога ли да получавам сумата, която взимах с 1вото дете?- ще се вземат нови 18 месеца назад.

# 96

А ако първото е навършило 2г. преди 45-дневния? Доколкото знам - като осигурителен доход се взимат 240-те лв. На какво се дължи това? Не е ли дискриминационна разпоредба?

ако първото е наърши 2 г,ще ти правят нова 18 м база.в която месеците в отпуск за гл на дете до 2 г ти ги взимат на 240 лв
няма как да се възползваш от застъпеното майчинство,защото няма застъпване на майчинствата
за да има застъпване,трябва
при издаването на 45 дневния първото дете да е под 2 г
майката да не работи/отпуск/болнимен/ясла за първото
т.е да си е в отпуск за гл на дете за първото й дете

Елфита,   bouquet!
Привет   bouquet,
ако за този 1 месец  между двете деца изляза в болничен, ще се води ли непрекъснато майчинство - неи ще мога ли да получавам сумата, която взимах с 1вото дете?- ще се вземат нови 18 месеца назад.

Тъкмо това имах предвид! Намирам това за неправилно, несправедливо и дискриминационно!!!
Дори се чудя къде и кого да сезирам!
Разбирате ли, ако излезеш в рамките на двете години, обезщетението е като за първото дете, ако излезеш повече от 18 месеца, обезщетението е 90% от среднодневното брутно, не повече от нетното възнаграждение, а ако излезеш между двата периода, видите ли, приблизително нищо не взимаш!!! Защо?
С какво е виновна mmagi, че е забременяла мнооого малко по-късно?
Твърде тъпо законодателно решение, не мислите ли?

# 97
  • София
Здравейте отново Hug
копирам си въпроса от страстите и тук...ще съм много благодарна,ако някой ми помогне Praynig

Момичета,тази информация от 1-ва стр. :
За самоосигуряващи се родители -  копие от годишна данъчна декларация по чл. 50 от ЗДДФЛ за предходната календарна година.
според вас,това същото ли е:
Копие от декларация, издадена и заверена от НАП, че лицето ............ е самоосигуряващо се

newsm78
мъжът ми днес е ходил до НАП и са му връчили едно"Искане за издаване на документ" ,обаче аз немога да се ориентирам,какво точно трябва да попълня Embarassed
ще цитирам документа,ако някой може да помогне Praynig

отгоре имена и дрън,дрън и отдолу:
Моля да ми бъде издаден следният документ:
1-Удостоверение за наличие или липса на задължения на оснвание чл.87 ал.6 ДОПК
2-Удостоверение за декларирани данни
3-Удостоверение за дължимите от наследодателя данъци и задължителни осигурителни вноски и начислените лихви в/у тях.
4-Копие от документ ............(вид,вх.номер)
5-Удостоверение за непрекъснати здравноосигурителни права.
6- не ни касае
и отдолу има място за да си напишеш сам вида на документа,ако не е изброен
Удостоверение за:........................................

а сега де,какво да пиша?

# 98
  • София
 Здравейте, момичета, страхотна тема. Може би въпроса ми не е за тук, но не знам къде да питам. Имам нужда от помощ, затоваа питам и се връщам да ви чета назад. Синът ми е на 3,5 г. От месец януари не получавам детските от 35,00 лв., защото не съм подала молба  Embarassed. Та, питането ми е сега като подавам молбата с каква дата ще са 12 -те месеца назад, от януари или от април? И още един въпрос- месеците декември, януари и февруари бях в болничен, но тъй като ми превеждат паричките по карта, а аз не ги тегля, не знам каква е сумата за всеки месец. От банката ли да получа тази информация или от НОИ?  Мислех да отида на място, но предвид гадното време и малчо, който няма кой да гледа се отказах, исках да звънна, но не намирам тел. на който да звънна. Молбата преди подадох на бул. Васил Левски, точно преди Дондуков.  Много, много благодаря за всеки отговор   bouquet  bouquet  bouquet

# 99
  • Пловдив
Здравейте, момичета, страхотна тема. Може би въпроса ми не е за тук, но не знам къде да питам. Имам нужда от помощ, затоваа питам и се връщам да ви чета назад. Синът ми е на 3,5 г. От месец януари не получавам детските от 35,00 лв., защото не съм подала молба  Embarassed. Та, питането ми е сега като подавам молбата с каква дата ще са 12 -те месеца назад, от януари или от април?  ако подадеш май,базата ти е април11-май10.като парите за месеците януари-април ги губиш И още един въпрос- месеците декември, януари и февруари бях в болничен, но тъй като ми превеждат паричките по карта, а аз не ги тегля, не знам каква е сумата за всеки месец. От банката ли да получа тази информация или от НОИ?-може да попълниш сумите от сайта на нои,но трябва да имаш пик код.в социалните също могат да ти дадат разпечатка за тези месеци,но зависи на кого попаднеш  Мислех да отида на място, но предвид гадното време и малчо, който няма кой да гледа се отказах, исках да звънна, но не намирам тел. на който да звънна. Молбата преди подадох на бул. Васил Левски, точно преди Дондуков.  Много, много благодаря за всеки отговор   bouquet  bouquet  bouquet

# 100
Тъкмо това имах предвид! Намирам това за неправилно, несправедливо и дискриминационно!!!
Разбирате ли, ако излезеш в рамките на двете години, обезщетението е като за първото дете, ако излезеш повече от 18 месеца, обезщетението е 90% от среднодневното брутно, не повече от нетното възнаграждение, а ако излезеш между двата периода, видите ли, приблизително нищо не взимаш!!! Защо?

Е, то не може да се угоди на всички, нали така!
А с новия период за изчисляване на обезщетенията, точно тези майки, които имат малко прекъсване между майчивствата са облагодетелствани - защото в базата им влиза и част от периода да 410 дни, т.е. осигурителният доход от който е изчислено обезщетението.  Wink

Маги напр. ще има в базата м.07,2011 на заплата, 12 месеца на 240лв. и още 5 месеца на база първото обезщетение за бременност и раждане. Което е по-добре от един месец на заплата и 11 месеца на 240лв. както беше миналата година.

# 101
Здравейте отново Hug
копирам си въпроса от страстите и тук...ще съм много благодарна,ако някой ми помогне Praynig

Момичета,тази информация от 1-ва стр. :
За самоосигуряващи се родители -  копие от годишна данъчна декларация по чл. 50 от ЗДДФЛ за предходната календарна година.
според вас,това същото ли е: различни неща са
Копие от декларация, издадена и заверена от НАП, че лицето ............ е самоосигуряващо се

newsm78
мъжът ми днес е ходил до НАП и са му връчили едно"Искане за издаване на документ" ,обаче аз немога да се ориентирам,какво точно трябва да попълня Embarassed
ще цитирам документа,ако някой може да помогне Praynig

отгоре имена и дрън,дрън и отдолу:
Моля да ми бъде издаден следният документ:
1-Удостоверение за наличие или липса на задължения на оснвание чл.87 ал.6 ДОПК
2-Удостоверение за декларирани данни
3-Удостоверение за дължимите от наследодателя данъци и задължителни осигурителни вноски и начислените лихви в/у тях.
4-Копие от документ копие от годишна данъчна декларация по чл. 50 от ЗДДФЛ за предходната календарна година.(вид,вх.номер)
5-Удостоверение за непрекъснати здравноосигурителни права.
6- не ни касае
и отдолу има място за да си напишеш сам вида на документа,ако не е изброен
Удостоверение за:........................................

а сега де,какво да пиша?

# 102
Здравейте! Имам въпрос - за да получавам майчинството в размер на минимална работна заплата, т.е. социалното майчинство, трябва в момента на подаване на 45 дневния болничен преди раждане да съм на трудов договор или може на граждански?!? И за времето на майчинството през първата година работодателят има ли накакви разходи за мен - социални, здравни осигуровки?

# 103
  • Пловдив
Здравейте! Имам въпрос - за да получавам майчинството в размер на минимална работна заплата, т.е. социалното майчинство, трябва в момента на подаване на 45 дневния болничен преди раждане да съм на трудов договор или може на граждански?!? И за времето на майчинството през първата година работодателят има ли накакви разходи за мен - социални, здравни осигуровки?

социалното майчинство е 100 лв на месец за една година-то е за безработни и за майки без достатъчно стаж с доход 350 лв бруто на човек

искаш предполагам майчинство на работеща майка-трябва да си на трудов договор /гражданският не се зачита за майчинство/и да имаш 12 м осигурителен стаж през целия живот
за двете години майчинство работодателят плаща здравна вноска месечно,която за 2011 г е 20-16 лв

# 104

Е, то не може да се угоди на всички, нали така!
А с новия период за изчисляване на обезщетенията, точно тези майки, които имат малко прекъсване между майчивствата са облагодетелствани - защото в базата им влиза и част от периода да 410 дни, т.е. осигурителният доход от който е изчислено обезщетението.  Wink

Маги напр. ще има в базата м.07,2011 на заплата, 12 месеца на 240лв. и още 5 месеца на база първото обезщетение за бременност и раждане. Което е по-добре от един месец на заплата и 11 месеца на 240лв. както беше миналата година.
smile3521
Интересна гледна точка, харесва ми!
Въпреки това смятам, че е несправедливо спрямо майките, родили по-малко от 20 месеца след навършване на 2г. на предишното детенце.
Не стига, че една година са били на МРЗ, ами и след това обезщетението им ще е доста по-малко...  Не мислите ли?

Общи условия

Активация на акаунт