Майчинството счетоводно - 40

• 34 760
  • 739
  •   1
Отговори
# 285
  • София-Младост
И аз със един въпрос:Декларацията за промяна на обстоятелствата кога се подава от работодателя в НОИ?След внасянето на осигуровките за месеца на промяната или в тридневен срок от датата на промяната?
В двудневен срок от датата, на която вие сте я предали на работодателя.

# 286
  • Майничка
Здравейте,
И аз имам няколко въпроса и ще се радвам, ако ми отговорите.
1. Наскоро чух, че бъдещите майки имат право на еднократна помощ при бременност (различна от тази за раждането). Вярно ли е това и ако да- какъв е редът за получаването й?
Еднократна помощ при бременност се отпуска на бременна жена, която отговаря на следните предпоставки:

- не е осигурена и няма право на обезщетение за бременност и раждане съгласно чл. 48а КСО или е осигурена, но няма необходимия осигурителен стаж по чл. 48а КСО;
- живее постоянно в страната;
- средномесечният доход на всеки член от семейството й за период от 6 месеца, предхождащ периода от 45 дни преди определения термин за раждане, да бъде по-нисък или равен на дохода, определен за целта в Закона за държавния бюджет на Република България за съответната година.

2. Тъй като известно време бях безработна, сама си плащах здравните осигуровки (след подаване на Декларация образец 7). А сега имам трудов договор към фирма и счетоводителката каза, че трябва да подам декларация, с която да спра аз да си плащам здравните вноски, но тя не знае как се казва тази декларация и в какъв срок от назначаването трябва да се подаде. Дали можете да ми кажете? Декларация за промяна на обстоятелствата, подавате я пред работодателя до 3 дни след промяната на обстоятелствата и той я предава в НОИ до 7 дни от промяната.
3. Доколкото знам, за изчисляване на майчинството се вземат последните 18 месеца. Може ли да ми кажете от тях средно аритметично ли се изчислява и после се вземат 90% от възнаграждението? В тези месеци имам плащане от борсата, както и празни месеци. И това ли се смята? И откога се смята- от 45-те дни болничен преди раждането ли?Смята се от месеца, преди началото на 45-дневния болничен. За празните месеци се взема МВР за периода, иначе се изчислява 90/ от среднодневното бруто и 100/ от среднодневното нетно обезщетение за периода и се изплаща по-малката от дрете суми.
Съжалявам, че ви затрупах с въпроси, но май тази счетоводителка не е много наясно, та искам да се осведомя преди нея. Ще съм ви много благодарна, ако ми отговорите.

# 287
И аз със един въпрос:Декларацията за промяна на обстоятелствата кога се подава от работодателя в НОИ?След внасянето на осигуровките за месеца на промяната или в тридневен срок от датата на промяната?
Благодаря ти Ала-Бала а декларацията по чл.53 кога се подава от работодателя в НОИ?

# 288
  • София-Младост
Благодаря ти Ала-Бала а декларацията по чл.53 кога се подава от работодателя в НОИ?
След подаване на декл.1 за съответния месец.

# 289
  • Русе
Момичета, дойде време и аз да питам нещо.
Значи, термина ми беше на 26.09.2010.
410-те дни ми изтичат на 25.09.2011.
Малчо се роди на 10.09.2010. Та него го приеха на ясла. И датата за тръгвне, която ми дадоха от яслата е 20.09.2011, а имам 5 дена до 25.09. За тези 5 дена, ако тръгне на 20.09 - трябва ли да пускам някакви документи към НОИ?
След 25.09 ще пускам платения и еднвременно с това декларацията към НОИ, че се  връщам на работа , но тези 5 дни не знам какво да ги правя.

Нищо не подаваш като декларация към НОИ. Имаш право на обезщетението, освен ако детето не е настанено на пълна държавна издръжка. Яслата не е детско заведение на пълна държавна издръжка.  Peace

# 290
  • София-Младост
Малчо се роди на 10.09.2010. Та него го приеха на ясла. И датата за тръгвне, която ми дадоха от яслата е 20.09.2011, а имам 5 дена до 25.09. За тези 5 дена, ако тръгне на 20.09 - трябва ли да пускам някакви документи към НОИ?
След 25.09 ще пускам платения и еднвременно с това декларацията към НОИ, че се  връщам на работа , но тези 5 дни не знам какво да ги правя.

Нищо не подаваш като декларация към НОИ. Имаш право на обезщетението, освен ако детето не е настанено на пълна държавна издръжка. Яслата не е детско заведение на пълна държавна издръжка.  Peace
Даже мисля, че не едлъжна да се връща на работа за периода до 410-тия ден. След това вече ще трябва.

# 291
  • София
Въпросът ми може да ви се стори малко странен, но ...

Възможно ли е предишният работодател да разбере от НОИ кой е сегашният работодател на лицето?
Друга вероятност за "пробойна"?

# 292
  • Русе

Даже мисля, че не едлъжна да се връща на работа за периода до 410-тия ден. След това вече ще трябва.
Да, не е длъжна. Даже ще има няколко дни детето да свикне на яслата.  Simple Smile
Въпросът ми може да ви се стори малко странен, но ...

Възможно ли е предишният работодател да разбере от НОИ кой е сегашният работодател на лицето?
Друга вероятност за "пробойна"?
Е, кой от НОИ ще тръгва да съобщава нещо на предишния ти работодател. Нямат право просто.

# 293
Благодаря за отговорите  Hug
Да попитам още нещо  Flutter
За изминалите 18 месеца имам само 5 на трудов договор и 4 на борсата (140лв), всичко друго е празно, т.е. била съм безработна и съм си плащала здравните. Интересува ме, когато се смята средно аритметично, сумата от борсата за 140лв ли се взима или за минимална работна заплата?

# 294
  • София-Младост
Благодаря за отговорите  Hug
Да попитам още нещо  Flutter
За изминалите 18 месеца имам само 5 на трудов договор и 4 на борсата (140лв), всичко друго е празно, т.е. била съм безработна и съм си плащала здравните. Интересува ме, когато се смята средно аритметично, сумата от борсата за 140лв ли се взима или за минимална работна заплата?
Минималната работна заплата за страната за месеците на борсата и за месеците без работа също.

# 295
Цитат на: didka_muri в Вт., 03 Май 2011, 18:00

Здравейте и от мен, Моя казус е следния дали трябва да подам данъчна декарация за 2010 г. До 29,12,2010 съм в неплатен отпуск по майчинство.Прекраатени са трудовите взаимоотношения с работодателя на 15,12,2010. Нужно ли е подаване на ГДД. МОля за скорошен отговор че излизаме о тсрока.Благодаря Ви предварително...

За цялата 2010 имаш ли някакви доходи?

Първите шест месеца съм платено майчинство за две годишно дете след това неплатен отпуск по майчинство друг доход нямам за 2010 г.

# 296
  • София-Младост
Цитат на: didka_muri в Вт., 03 Май 2011, 18:00

Здравейте и от мен, Моя казус е следния дали трябва да подам данъчна декарация за 2010 г. До 29,12,2010 съм в неплатен отпуск по майчинство.Прекраатени са трудовите взаимоотношения с работодателя на 15,12,2010. Нужно ли е подаване на ГДД. МОля за скорошен отговор че излизаме о тсрока.Благодаря Ви предварително...

За цялата 2010 имаш ли някакви доходи?

Първите шест месеца съм платено майчинство за две годишно дете след това неплатен отпуск по майчинство друг доход нямам за 2010 г.
Според мен, но питай на място в НАП.

Последна редакция: ср, 04 май 2011, 14:08 от Ала-Бала

# 297
2. Тъй като известно време бях безработна, сама си плащах здравните осигуровки (след подаване на Декларация образец 7). А сега имам трудов договор към фирма и счетоводителката каза, че трябва да подам декларация, с която да спра аз да си плащам здравните вноски, но тя не знае как се казва тази декларация и в какъв срок от назначаването трябва да се подаде. Дали можете да ми кажете? Декларация за промяна на обстоятелствата, подавате я пред работодателя до 3 дни след промяната на обстоятелствата и той я предава в НОИ до 7 дни от промяната.
Тук не става въпрос за декларация запромяна на обстоятелствата.
Когато лицето трябва да внася само здравните си осигуровки подава такава декларация обр. 7. Ако започне работа / труд. договор, своб. професия, съдружник в ООД и т.н./ не се подава нищо. Подава се нова декларация обр. 7, когато пак започне само да си плаща здравните осигуровки с нова начална дата.

# 298
  • София
Да, не е длъжна. Даже ще има няколко дни детето да свикне на яслата.  Simple Smile

Благодаря момичета. Тия дни няма да стигнат за адптация, имам вече опит Simple Smile
Каката рева 2 седмици. Затова после пускам отпуска, който имам за предната и тази година. От фирмата ми казаха, че няма проблем да ме пуснат, така или иначе трябва да го изчистя заради новите промени относно отпуските.

# 299
Здравейте,момичета и аз да се включа с едно питане.На 16.05.2011 ми свършва 2 г. майчинство,след това ползвам 30 дни платен отпуск за 2010 и2011 ,от там нататък какви са вариантите за мен не мога да се върна на работа ,защото предприятието се премести в друго населено място на 50-60 километра,а пък и не знам дали детето ще започне на ясла.Какви са вариантите за мен и работодателя да ме съкрати по чл.328 и трябва ли да ми плати обезщетение по чл.222.Идеята ми е да получава обезщетение от борса по дълго време .Общо ми се събират 8г трудов стаж. Предварително много благодаря на всички които ми отговорят

Общи условия

Активация на акаунт