Ревливо бебе - можем ли да го променим?

• 5 262
  • 70
  •   1
Отговори
# 15
  • София, Лагера
Ами аз не очаквам нито промяна, нито кой знае какво. Време имам много, психоложката ми е наблизо. Ще ми е интересно какво точно ще наблюдава.

Искам да се консултирам, защото ще ми е полезно да знам в тази ситуация какво стратегия ще е добра за възпитанието на това детенце. Книгите дават какви ли не съвети, често взаимно изключващи се. Не искам да си експериментирам върху детето кое ще хване декиш ш кое - не. Но едно е сигурно - сега се полагат основите на възпитанието. Каквото научи сега, то остава задълго, ако заучи нещо неправилно, много по-трудно ще го отуча. Ще ми се да не сгафвам в този ранен етап на изграждане на личността на детето, на взаимоотношения, на светоусещане.
Хихи, май съм задълбала доста, напоследък само такива книжки чета  Wink . Ще се оправя!

# 16
Интересно ще ми е какво ще каже психологът. От сегашна гледна точка на 4 мес. ми се струва рано за възпитание, а тогава - о, как ми се искаше да го възпитавам! В общи линии - и при нас беше така. Първите три месеца ревът беше постоянен, ако не беше на гърдата - там будуваше, там спеше. Като стана на 3 месеца почна вече да се заглежда и минаваше номерът с държането на ръце. Помогна ми много кенгуруто - единственият начин да свърша нещо вкъщи (а след три месеца, в които не можех да свърша абсолютно нищо, имаше мнооого неща за вършене). Добре, че беше сравнително клечо - така че пет-шест килограма не ми беше проблем да нося. ИМаше хора, които ме тормозеха - оставяй го, ще го свикнеш на ръце. Истината при нас беше, че с течение на времето започна да става по-самостоятелен. Когато започна да се върти, вече му беше интересно да се търкаля по пода и аз не му трябвах. Към 6 месеца, когато започна да седи, вече се забавляваше перфектно сам с играчките на пода.
При нас решението дойде от самосебе си и много се радвам, че направих така - не съм тормозила нито себе си, нито сина си с опити за възпитание.

# 17
Сещам се за правилата на доктор Карп Thinking. Пробвала ли си ги?
Аз лично не съм, защото тогава не знаех за тях, но моя приятелка ги прилагаше и каза, че имали страхотен ефект.

# 18
Кой бяха тези правила-шум от сешоар/прахосмукачка,затопляне на корема?!
Ако са тези,помагат,но ефекта е краткотраен 5-10 мин.
Според мен всичко си е до характера на детето.

# 19
  • София
взимаш си слинг/кенгуру и си го носиш.
 ще порасне още малко ще почне да пълзи и вече няма да иска да  ти е все в ръцете. най-много да го научиш, че като има нужда от теб ти си там... лошо няма...

# 20
  • В сърцето на един мъж и половина, и една госпожица
Записвам се и чакам да сподели авторката как е протекло при психолога, че ми е интересно  Peace

# 21
  • София, Лагера
Здрасти момичета!
Не съм забравила обещанието си! Останах много доволна! Срещата беше час и 20 минути, говорихме много неща. Психоложката наблюдава бебето какво прави, тя също си игра с него, разпитва ме кога какво е направило, как се държи в различни ситуации. Оценява всичко по едни таблици и събира точки. Сборът от всички точки по показателите дава каква е психическата възраст на детето (изчислява се в седмици). Оказа се, че Тервел малко избързва и това може да е проблем, защото психическото и емоционалното развитие изпреварват моториката и беб не може да се разтовари - затова е нервен.
Конкретния извод за моето бебе: реве от скука. Не може да се занимава сам, защото така съм го научила. Трябва да го отуча възможно най-скоро. Не заради прешлените си, а за да не заучава погрешни модели. Не трябва да се учи, че някой го занимава. В бъдеще това може да доведе до липса на концентрация и липса на способност сам да открива света - ще очаква някой да му го поднася наготово. Дори и да не го откажа сега, а да реша да оставя това за по-напред във времето, детето вече ще е научило модела и ще търси от друг това забавляване. Но при всички случаи колкото по-късно стане отучването, толкова по-силен отпор ще видя, а и за детето ще бъде травматично.
Също много важно - да го науча овреме, че не той командва парада. Не говорим за казармена дисциплина, по-скоро детето трябва да знае, че има граници и тези граници не ги поставя то. Детето винаги ще се опитва да ги разшири. Колкото по-широки са, толкова по-изискващо става. На това се дължи и хиперактивността на някои дечица.

Ох, малко объркано, но много мисли наведнъж. Ще си ги систематизирам тези дни (записах си на диктофон разговора) и ще пиша пак. Ако някой се интересува, де  Wink

# 22
  • София, Лагера
Сещам се за правилата на доктор Карп Thinking. Пробвала ли си ги?
Аз лично не съм, защото тогава не знаех за тях, но моя приятелка ги прилагаше и каза, че имали страхотен ефект.
Не съм чувала за това, ще се поровя в нета, благодаря ти!!!

Да спомена, психоложката ми препоръча тази книга:
http://www.helikon.bg/books/66/129081_deteto-i-nie.-knigata,-koi … vazpitanieto.html

# 23
Здрасти момичета!
Не съм забравила обещанието си! Останах много доволна! Срещата беше час и 20 минути, говорихме много неща. Психоложката наблюдава бебето какво прави, тя също си игра с него, разпитва ме кога какво е направило, как се държи в различни ситуации. Оценява всичко по едни таблици и събира точки. Сборът от всички точки по показателите дава каква е психическата възраст на детето (изчислява се в седмици). Оказа се, че Тервел малко избързва и това може да е проблем, защото психическото и емоционалното развитие изпреварват моториката и беб не може да се разтовари - затова е нервен.
.....................................................
...............................
Ох, малко объркано, но много мисли наведнъж. Ще си ги систематизирам тези дни (записах си на диктофон разговора) и ще пиша пак. Ако някой се интересува, де  Wink

Заинтригува ме.  Simple Smile
Моля те, сподели къде, при кой, колко пари, координати. Ако не тук, на ЛС.

Ние сме абсолютно същите, както описа модела на детето.
От малка много ревеше  Crazy, сега пак много си реве, не иска да седи в количката, иска все мама да я носи, мама да я занимава с играчките, мама да седи до нея, почти не се занимава сама.... не заспива сама, все някой я приспива, най-вече мама  Crazy Flutter, не знам дали така сме я свикнали или си е до характер и темперамент /вярвам, че е така или поне така ми се иска да се оправдавам  Mr. Green/.
Не мога да приема, че всяко дете подлежи на моделиране.... че то и възрастните сме така, едни се огъват, други - не....  Thinking

# 24
  • София
за мен това си е до характер и се израства, т.е.  стигат до възръст, когато  могат и сами и им е интересно...
все пак човека сам по себе си е стадно животно, така че за мен е напълно естествено да търси и иска компания и да не му доставя самотата особенно удоволствие.
то е ясно че бебетата плачат от скуска, от желание за близост, за контакт, за ласка....не щото - да си развиват дробовете Wink
а и дори занимавайки се с детето си има как да стимулирате мозъка  му, а не всичко да му се поднася на готово.

виж бих го приела за проблем, ако едно 2 годишно не може да се занимава и 5 мин само със себе си...но при едно н-месечно...за мен е естествено.

# 25
Angel_Dust, мисля, че си права. Моето бебе изобщо не искаше да стои само. Вече е на седем месеца и започна да се занимава сам за кратко, но пак е нещо. Но ако реши, че му е скучно плаче, докато не го взема. Дано като порасне да стане по самостоятелен.

# 26
На мене ми се стори много странно това което е казала психоложката. Все пак става въпрос за 4-месечно бебе Confused А тя като че ли дава съвети за едногодишно.. Crazy

# 27
  • София
Ами аз се опитвам да му намеря някакво занимание- активна гимнастика, пчелички над леглото, пускам сешоар- шумът го кротва. Вече започна да ми натежава сериозно, и аз имам проблеми с гърба. Понякога го оставям просто да реве, какво да направя, и аз съм човек, къщата разхвърляна, няма какво да се яде, не мога да се изкъпя  Tired.Оставих ги наскоро сами с баща му, опитал се е и на него да реве, ама като не е разтичал моят мъж да видиш как е млъкнал.

Познавам по-големи деца, много лигави и само реват за най-малкото нещо. Може да са малки, ама знаят, че като увесят джуките и ще стане тяхното. От много съобразяване родителите са отгледали малки чудовищенца и нямат време за нищо извън детето.

# 28
  • София
е, айде сега...има и едно нещо като златна среда...освен това, вярвам  бебе на 4 месеца не прави нищо от чистата лиготия...докато при по-големите мнооого добре си личи кога какво е...и тогава може и човешки да обясниш на детето кое-защо. Не е задължително едно бебе, на което му е отделяно много време и внимание да се превърне  в "малко чудовище"...

# 29
  • София
Е нямам идея как са се държали като бебета въпросните чудовищенца. Сега обаче като че ли е на мода бебето да е непрекъснато на ръце, на гърда, на слинг, а майката трябва да търпи всички неудобства, за да не го депресира, защото то още не разбира и пр. и пр. И аз съм повлияна от тази мода и съм вечно недоспала и с болки в гърба. Ама какво да се прави  Mr. Green.

Общи условия

Активация на акаунт