Изберете име за Нероден Петко :)

• 4 505
  • 67
  •   1
Отговори
# 45
Гергана не е популярно и сред моето обкръжение-познавам само една девойка с това име... Rolling Eyes Не е лошо...и наистина добре си подхожда с Николета! Peace

Ето едно наистина позабравено име,което поне за мен звучи много нежно - Кремена - май не отговаря на критериите на авторката,но пък е готино! Peace

# 46
Ето едно наистина позабравено име,което поне за мен звучи много нежно - Кремена - май не отговаря на критериите на авторката,но пък е готино! Peace
Кремена е много красиво име. Навремето ми беше вариант с "к" на свекървата. Винаги съм мислела, че идва от цветето крем. Оказва се, че идвало от кремък, с което категорично не мога да се примиря, звучи ми толкова нежно... Та, отговаря на критериите на авторката.

# 47
Марина изобщо не е от серията Мариана, Марица и не знам какво си, защото няма нищо общо с Мария.
Имат общо.
Мария не е египетското име Мириам (обичана), а римското Мария, със значение "морска" или според някои източници, женски вариант на Мариус, идващо от името на бог Марс - силен, мъжествен.
Когато в Римската империя започнало да навлиза християнството и името на майката на Исус станало популярно, римляните я "прекръстили" на Мария - популярно местно име с подобно звучене, вместо да си кълчат езиците с нещо непознато и чуждо.
След като майката на Исус става популярна с името Мария, римляните й лепват прозвището 'Star of the Sea"*, което отново показва какво е значело това име според тях.

------------------------------------------------------------
*пиша го на английски, защото на български "морска звезда" дава съвсем други асоциации с разни мекотели

# 48
  • Пловдив
Първото тълкувание на имената съм виждала през 1977 година в една книга "Любов и брак" - при родителите ми в Бургас е, затова не мога да спомена автор, не го помня. Там за името Мария беше обяснено, не на египетски означава горчива.

И да се застраховам, за да не стане като в другата тема, че искам да наложа мнението си. Не споря, изказвам мнение, за някои имена има повече от едно тълкувание - и за значение, и за произход и за мен е интересно да ги знам. Предполагам и за повечето пишещи тук.

# 49
Първото тълкувание на имената съм виждала през 1977 година в една книга "Любов и брак" - при родителите ми в Бургас е, затова не мога да спомена автор, не го помня. Там за името Мария беше обяснено, не на египетски означава горчива.

...
А!Ей,това помня аз още от детските си години-първото тълкувание,което бях чувала за името си!Но никога повече не чух някой да го тълкува така и си мислех,че е някаква шега на въображението ми... Laughing

# 50
За Мириам има различни предположения дали идва от египетската дума за любов или от някаква еврейска, както и за римската Мария, дали е от море или от Марс. Възможно е Мария да е "синоним" на Андреа  Laughing
Намерих няколко пъти да се споменава и значението "горчив", но без обяснение от кой език и от коя дума идва. Може би това е значението на Мириам.
Със сигурност името Мария се е срещало в Римската империя много преди Христос и едва ли има общ корен или значение с Мириам, предвид различните езици в съответните държави.

# 51
А аз писала ли съм, че в Латинска Америка се смята, че Мария означава обичана. Нямам представа как точно се стига до това тълкувание, знам го от хора, живели там, покрай баби кубинки и едни медальони - дълга и широка, но те смятат, че Мария означава обичана.

# 52
Еми принципно не са далече от истината. Поне една от версиите за името на Исусовата майка е точно 'обичана'.

# 53
  • България
Предложение за имена с Т...?

# 54
  • София
Търсиш име с Т ли?
За момче сравнително ми допада Теодор, за момиче...пак донякъде Тара, Тереза, но не ми е любима буква Simple Smile

# 55
  • България
Да но не за мен:-)а за една млада прекрасна мама която очаква първото си детенце!

# 56
Тина, Тиана...
Ама и на мен не ми е любима.
Тия Теодор, Теодора хептен.
По-добре Тодор и Тодора.

# 57
Моля, пуснете нова тема  Praynig

Иначе с Т е трудно да се намери нещо хубаво...

# 58
  • София
да, най-добре отделна тема
Това за Тодор и Теодор май го  разисквахме в една тема...до възприемане е ...

Очаквах ведната първият след мен включил се да предложи Тома...което съм останала с впечатление, че във форума е доста харесвано име Simple Smile

# 59
  • Бургас
Аз пък Марица хич не знам откъди идва,за мен е име на река Laughing.Но не ми харесва въобще.Нито Марина,Мариана.Гергана наистина е малко позабравено,но пък е хубаво име.Angel_Dust и аз от форума открих ,че имена,които смятам за нехаресвани,всъщност се тачат тук.Сирма и Матео/Матей са едни от тях например.Аз лично не ги харесвам,но тук са много харесвани.
А за името с "Т",най-добре отделна тема,но изборът не е много голям..

Общи условия

Активация на акаунт