Привързаното родителство (Attachment Parenting)

• 23 256
  • 366
  •   1
Отговори
# 315
Пингуи,извинявай за тона  Embarassed

Всичко ще пробвам,докато ме разбере,сега започваме обаче,та ни предстои дълъг урок.Иначе,колкото по-лоша съм аз,толкова по-забавно му е. ooooh! Но ще разбере,дано е скоро.

# 316
Не се притеснявай. Hug
Не казвам да си лоша, напротив. Моята щерка е като твоя син и често ако й се скарам тя започва да се хили  ooooh! Joy
Твърдост го наричам аз, границата е тънка, но идеята е да не се стига до там детето да те вижда ядосана, защото тогава вече го приема за безсилие. По-скоро поведение, което не търпи възражение. Не и да му се молиш едва ли не - моля те, не прави така. Аз често правех така - моля те майче, не си лапай ръцете, докато не се усетих, че ефекта е точно нулев и тя има нужда от авторитет, не от молби. Наистина много ме е яд, че не мога сега да открия тази статия, но на мен много ми помогна.

А за разбирането - ще разбере, няма как.  Hug

# 317
И аз мисля, че с постоянство се разрешава проблема с лапането на разни неща от земята или по принцип неподходящи. В началото просто вадене непрекъснато, опит за бърза реакция, обясняване, че е мръсно, след това детето може да се насочи да играе с това. Аз научих малкият ми син просто да разглежда, да хвърля камъчетата. Фасовете ги разчиствам набързо от територията, която разглежда. Пясъкът го пресява с ръчички, но постепенно взе да се учи и да рови с лопатка като наблюдава големите. Не-то не върши и при нас никаква работа, въпреки че ми се струва неизбежно като реакция, . Той си повтаря мама не, не и пак си върши каквото си иска.
Аз не бих бутала чушка между нещата, които лапа, защото опознаването на света по този начин е много важно, включително и за проговарянето. Просто постепенно трябва детето да научи кое е опасно и кое не. Но има деца и деца. Големият ми син беше много доверчив към това, което му обяснявах и много по-склонен да се вслушва, докато при малкият нещата се случват след хиляди проби-грешки, много по-упорит и инатлив е. Затова по никакъв начин не мога да обвиня родител, че не се се справя с този никак немалък проблем към дете, което расте свободно и няма ограничения в опознаването на света.

# 318
Случайно попаднах на статия за ПР и разбрах че и ние го практикуваме,после се отвори като тема на една среща на ЛЛЛ и разбрах по-подробно що е то.Притесняваме единствено тръгването на ясла,освен че не може да заспива без мен,а и като се събуди първо мен трябва да види иначе започва да пищи.Другото е че яслата ще е в друга държава и незнам как ще се получат нещата.Напоследък е и много капризна с яденето.Майка ми е много против че спим в едно легло и че още суче.Но края  ще се реши от нас двете кога и как ще се случи.Важното е че съпругът ми споделя мойте възгледи по отношение възпитанието на детето.Никога не ми е допадало да я оствям да реве,да се дере по улиците или в къщи с каквато и да е поучителна или възпитателна цел.
Ще следя темата smile3525

# 319
10 съвета за спокойно родителство
http://www.estestveni-idei.com/prod/blog/peaceful-parenting/

# 320
Не съм чела никакви статии за ПР, а малко само от темата. Мисля си, че всички (може  би) родители практикуват ПР ез дори и да подозират. А какво е непривързано родителство?Всеки нормален, психически човек е привързан към така най-желаното и обичано същество от него. Интересно ми е защо точно привързано родителство се нарича? newsm78 Четс, чета и си мисля, че аз нещо не разбирам, всичко описано отначало на темата е твърде нормално за връзка мама и бебе?!!!! Всичко е инстинкт, майчин инстинкт Crazy Blush

# 321
  • София
Не съм чела никакви статии за ПР, а малко само от темата. Мисля си, че всички (може  би) родители практикуват ПР ез дори и да подозират. А какво е непривързано родителство?Всеки нормален, психически човек е привързан към така най-желаното и обичано същество от него. Интересно ми е защо точно привързано родителство се нарича? newsm78 Четс, чета и си мисля, че аз нещо не разбирам, всичко описано отначало на темата е твърде нормално за връзка мама и бебе?!!!! Всичко е инстинкт, майчин инстинкт Crazy Blush

Хах заблуждаваш се. Далеч не всички практикуват привързано родителство. Кърмене на поискване, спане с бебето, носене и гушкане, откликване моментално при плач... Че това повечето не го приемат (мое мнение/наблюдение). Не си ли чувала съвети как трябва да се приучи бебето да спи/заспива само, да яде под час (РЕЖИМ да има!).. да не се носи да не се разглези.. и тн.

Относно яденето на фасове (не сме стигнали този момент още) .. тъжно ми е, щото си мисля, че ако живеехме в някоя по-културна страна нямаше да се стига до това изобщо... щото в културните страни няма фасове по земята.. особено на детските площадки  Sad

# 322
Колко е културна държавата в която сме още нямам много впечатления,но на детската площадка която ходим има в пъти повече фасове от колкото на тази която ходихме в Пловдив,и табела има че е забранено за кучета ама всеки се прави че не я вижда.
За фасовете постоянно й говорех че не се пипат,може да събира клечки,листа,камъчета.И не е лапала фасове,но пък е лапала сламки-щото знае че се пие от тях или е надигала пак да пие от пластмасови чаши от земята.
За ПР тука май не са и чували,бебетата си стоят само в количките и колкото и да реват никой не им обръща внимание,обикновено имат по 3-4 деца и по -големите гледат по -малките,а родителите си пият биричка на бара.И така до 2-3 ч след полунощ.
Когато излезнах със слинга ми казаха че много умно и практично нещо съм била измислила,явно не бяха запознати с този аксесоар. newsm03

# 323
karmelita82 ти ме разби doh не съм виждала ревящи бебета по улиците в количките, може би само веднъж, но майката го успокояваше и след това се скъта да го накърми и още един случай с едно 3 годишно, което ревеше по центъра, а майката беше адски притеснена, че не можеше да го успокои и не знаеше какво му е. По барове не ходя нощем с бебока, така, че нямам наблюдения. Но от майка ми знам, че не ни е оставяла да ревем в кошарата и количката, по принцип сме си били спокойни бебета, баща ми ми е казвал , че са се сменяли да ме люшкат през нощите когато съм имала колики. А и от приятелки никой не си е оставял бебето да реве, нахранено, подсушено, весело, предлагаш му играчки навън,ако не ходи. За това се изказах, че може би хората го практикуват ПР, но не знаят. Е, на мен ми харесва идеята, макар, че не можах особено много да кърмя, хранила съм под час горе долу, но се водя предимно от детето, не съм я оставяла да реве в количката, даже на 2 пъти съм я носила на ръце и съм бутала празната количка Confused

# 324
Малко съм го написала не както трябва но поста ми се отнася за Испания,където живеем отскоро. newsm47

# 325
И аз смятам, че привързаното родителство е инстинкт. Да, има родители, които вървят срещу инстинктите си, но това не променя факта, че основата на ПР е върху съвсем природни неща.
А природата прави постепенно малките човечета по-самостоятелни. И това не трябва да се забравя.

# 326
Малко оф, но да си кажа - не знам за къде точно в Испания става дума, но семейството ми живее там дълги години и аз самата съм прекарала много време там - нямам такива наблюдения изобщо върху начинът на отглеждане на децата там. Дори тъкмо напротив... И със слингове съм виждала майки, ревящи бебета, на които никой не обръща внимание не съм срещала, но сигурно все някъде има. Различни родителски виждания има навсякъде.
Ще се съглася за кучешките изпражнения, които са наистина много и навсякъде, но фасове на площадката не съм виждала. Иначе като цяло Испания е мръсна държава, но за разлика от бг се чисти редовно и както трябва. Проблемът идва от това, че там са събрани какви ли не хора, от къде ли не, които явно не считат за необходимо да пазят...

# 327
  • Berlin
беборана, напълно споделям мислите ти относно ПР. Simple Smile

# 328
Въпреки че сте го коментирали отдавна, все пак ще напиша едно възможно решение на бебешкото (неизменно според мен Simple Smile) тръшкане - филмът/книгата се казва The happiest toddler on the block, авторът - д-р Харви Карп. Работи  Grinning, изпробвано е  Grinning

# 329
Въпреки че сте го коментирали отдавна, все пак ще напиша едно възможно решение на бебешкото (неизменно според мен Simple Smile) тръшкане - филмът/книгата се казва The happiest toddler on the block, авторът - д-р Харви Карп. Работи  Grinning, изпробвано е  Grinning

Има ли превод на книгата? Или филм с БГ субс? Hug

Общи условия

Активация на акаунт