Помощ в търсенето на работа - 11

• 53 781
  • 750
  •   1
Отговори
# 465
celika, ти избираш човек в зависимост от квалификацията му, или по снимката?
То е ясно, че е съмнително дали някой ще извика на интервю човек, със снимка по бански. Но и не е задължително да е като "гръмнат" на снимката.

Какво точно означава, че "добре квалифицираните хора са вече в София".
София някаква панацея ли е?
Има хора, които по някаква причина не могат, или не желаят да се преместят в София. Това означава ли, че ще си стоят без работа? Или трябва да работят по-ниско квалифицирана работа? Ако изобщо ги наемат за такава? Или всичко трябва да се случва точно в София? А може би не са достатъчно квалифицирани щом не са в столицата?
Това за мен са повърхностни разсъждения.

# 466
Много гадно са го направили в джобса - първия въпрос е имате ли опит на подобна длъжност и колко.Голяма цедка, голямо нещо.

# 467
celika, ти избираш човек в зависимост от квалификацията му, или по снимката?
То е ясно, че е съмнително дали някой ще извика на интервю човек, със снимка по бански. Но и не е задължително да е като "гръмнат" на снимката.
Не знам защо към мен го задаваш този въпрос... Аз просто си дадох мнението по въпроса за снимката. Лично аз никога не пращам снимка, ако не е посочено изрично, а в моя случай това е много рядко. С подбор на персонал не се занимавам.

Какво точно означава, че "добре квалифицираните хора са вече в София".
София някаква панацея ли е?
Има хора, които по някаква причина не могат, или не желаят да се преместят в София. Това означава ли, че ще си стоят без работа? Или трябва да работят по-ниско квалифицирана работа? Ако изобщо ги наемат за такава? Или всичко трябва да се случва точно в София? А може би не са достатъчно квалифицирани щом не са в столицата?
Това за мен са повърхностни разсъждения.

Да, и на мен не ми харесва, че е така, но това е факт. Това вече сме го обсъждали и аз съм писала по въпроса. Повтаряме се май. В София възможностите за развитие са много по-големи и който вече е в София, трудно може да излезе от там. И аз искам да се преместя от София, но факт - работа като за мен няма там където искам и такава каквато искам (пак се повтарям), защото не искам да работя по-ниско квалифицирана работа, ако изобщо ме наемат. И аз не искам всичко да се случва в София.

# 468
На кой мога да си пратя автобиографията, да хвърли един поглед и да каже какво липсва? Praynig

# 469
И аз не искам всички да идват в София. Сутрин е ад, вечер е ад, София не може да поеме повече хора. Избягахме да живеем извън София, не се търпи вече....

Ама изберете си правителство, което да промени това. Аз вече не гласувам, защото не вярвам, че някога някой ще обърне внимание на заетостта и на човешкия ресурс.

За снимките--и преди съм писала--хубаво е да ги има винаги, така Ви запомнят.

Нинчето, на мен може. Пиши ми на лични.

# 470
Red Velvet, то правителството не си го избират само 2-3ма човека. Или 2-3хил.
Но е факт, че който е изгубил надежда да си намери работа, бяга в София. И там също едва свързва двата края, защото се появява голямото перо за наем, за транспорт и т.н. И накрая пак се оказва, че работи за 200-300лв, които му остават след плащане на всички разходи.

# 471
Red Velvet, то правителството не си го избират само 2-3ма човека. Или 2-3хил.
Но е факт, че който е изгубил надежда да си намери работа, бяга в София. И там също едва свързва двата края, защото се появява голямото перо за наем, за транспорт и т.н. И накрая пак се оказва, че работи за 200-300лв, които му остават след плащане на всички разходи.

Абе не е точно така. Аз от опит говоря. С мъжа ми никъде не бихме вземали заплатите, които вземаме в момента. Много компании плащат транспорт, ваучери за храна дават, социален пакет има. Примерно аз не плащам за здравеопазване, осигурено ми е. И за транспорт. И ваучери за храна има мъжът ми. Вярно, не са много, но е нещо. Знам, че в доста компании го има.

Трябва да се наложи като модел на управление на хората--да се мотивират. Но няма да се наложи докато продължаваме да приемаме да ни мачкат и да работим за без пари....

# 472
Точно от опит казвам,че в Пловдив няма криза. Както и в другите по-големи градове. Пак казвам--много често кандидатите не виждат проблемите по автобиографиите си и не разбират как така не са подходящи.

Моля да ме извиниш Red Velvet, че точно на теб ще опонирам предвид това, че си единственият HR, пишещ тук, на който съм доверявала сериозен служебен проблем на лични, но... не мисля така.
Не зная за наблюденията ти. Моите са от 2 години (когато мъжът ми напусна работа). Ежедневно преглеждане на обявите.

Преди с лекота можеше човек със средно образование да си намери работа, различна от производствения тип. Всяка администрация се нуждае и от поддържащ тил служители без ръководни ангажименти, в качеството си на асистиращи. Сега това не може да се случи. Местата или са заети и хората си "натискат парцалите", или ако случайно изскочи такава обява то работодателят 1. заплаща тоя труд със заплати от максимум 400 лв нетно 2. все му се ще да комбинира за тия пари асистент и преводач. А преводът, както всички знаем, не е особено евтина услуга. Изключения разбира се има. Дадох мнение за общата картина, не за тях.
Точно този сегмент от позиции - не съвсем ниски, но не и управленски, изчезна.

Сега обявите в Пловдив са основно за: 1. търговски представители 2. готвачи, козметички, шивачки 3. логистици.

Нужно ли е да казвам, че като цяло търговските представители рядко имат добра основна заплата, а понякога и липсва изобщо? Работата им постоянно на път не гарантира, че ще успеят за края на месеца да си докарат заплата оправдаваща постоянното пътуване, късното прибиране. Защото… и други обикалят. Усилията са си усилия, но далеч не всичко на пазара зависи от тях. Това е длъжността с едно от най-големите текучества. Дали случайно? Зависи и какво  пласираш. Всяка фирмичка, що годе разрастнала се, търси някой да й предлага продукцията. Хубаво. Но тоя пазар е безобразно свит. Да не говорим, че по-бедните фирми не винаги осигуряват автомобил и трошиш собствения си.

Шивачки, козметички, фризьори няма да коментирам. Ако са си със собствен бизнес е добре. На заплата обаче…

При логистиката нямам наблюдения. Винаги се изисква владеене на чужд език, а работата със сигурност е под напрежение.

Обяви за добре образовани хора излизат естествено. За тясно специализирани и добре заплатени. Но са малко. Дори и добре оценените кадри на тоя етап казват, че предпочитат да не рискуват преместване.

Обяви за маркетинг и мениджмънт и да има... смея да твърдя, че са повечето фиктивни. Мениджъри изключително рядко се избират. Те се "спускат". Wink

Наблюденията ми са и от контакти с други хора търсещи работа. Много време се опитваха да държат летвата високо. Всички сте чували предполагам приказки от рода на „Аз за под 700 чисто няма да се хвана. Знам английски, завършил/а съм икономика (примерно)”. Същите тези хора месеци по-късно започват работа за 500 лева без трудов договор или за 400 със. Или… продължават да стоят в домовете си. А работа в банка на най-ниското стъпало вече изглежда привлекателна дори не толкова заради потенциално израстване, колкото заради осигуровките на действителна заплата.

Поне за Пловдив, ще отбележа и друго. Ако отворите коя да е класация за водещи компании в страната ще забележите, че малка частица от тях са на територията на Пловдив. ЕVN, Либхер… не са много. Като цяло силните са ситуирани в обръча на онази индустриална зона на изхода от града. Там има и една-две чисто пловдивски, също стабилни – Биомашиностроене, Томика метал доколкото зная. Твърдя обаче, че от там много рядко излиза обява.

Малко са големите компании в града. Тук върви търговията, производство по-малко. Пак казвам – където го има и работодателите са коректни, е яката около града, но обявите почти няма.
Тук слабо е развит и IT бизнесът. Вариантът продажба на компютри като филиал на голям вносител (по всяка вероятност софийски) не го броя за IT, а за търговия.

Пиша всичко това, защото действително много хора си мислят „Ама какво ми има, защо не се обаждат?”. Исках да кажа, че вината основно не е в кандидата. Естествено неграмотни автобиографии има. Обаче има друго, трижди по-пречещо и това е кризата и обедняващият Пловдив.

Не се хващайте за думи от рода на „пускам CV”. Това е просто израз от ежедневието

Абсолютно вярно и много изчерпателно. Peace

# 473
Отново за Пловдив--гледам има ИТ специалисти, програмисти, технолози, хора с езици, счетоводители, уеб дизайнери, фарма сектора се развива.....

Търговските представители--ако си добър търговец, можеш да продаваш всичко. Имаме колега в момента в офиса, който е продавал агро машини, сега има най-много оферти към компании в Пловдив. Тоест тези фирми, за да искат оферти от нас, търсят хора. Това трябва да е гръбнакът на всяка организация, да има обучения и т.н.

Не живея там и не споря, но казвам какви са фактите...

# 474
Ред Велвет, може ли и аз да ти пратя сиви за да ми посочиш грешките?

# 475
Има по-основни правила за представяне и оформление. Но не говорете за кризата като отвлечено понятие. „О, да, има я, ама не бе, не е съвсем само това причината”. Тя Е причина. Всяка фирма свива наемането на хора. Големите свиват, какво остава за малките едва удържащи на мускули? Ако изскочи крайна необходимост, сега повече от преди даже, се предпочита някой „свой” човек. Не бъдете наивни. Опитвайте се да подобрите нещо по знанията си, но чак самообвинения…не. И не забравяйте, че София е тотално различен град от цялата страна. Всеки един бизнес е с централа там.

Изобщо... тази тема... Rolling Eyes Винаги е имало различни мнения. Но знаете ли... не е лошо да бъдат просто като съвет. Защо току някой изскача с „Как може това, как може онова”? Ами може. Не знае, кажете му.  Peace Някога потребителката bibona пишеше яростни коментари за типа файл и това и колко е лошо кандидатстващият да изпрати автобиография, създадена със стар офис пакет... Дали има работа тая жена към настоящия момент? Може би е в майчинство. Сетих се просто… Ето че сега говорите за самия израз "пускам CV. По-спокойно, момичета. Не всички се стягаме от HR-и. Wink
Чета темата, рядко пиша. В стагнацията на безработицата при мъжа ми  иронията и назидателния тон хич не са ми пивки. Всеки ден се карам в нас, че трябва да работи дори и да е намерил по-лесни начини за изкарване на пари. Всеки ден кроя стратегии, които времето оборва. А той ми казва "Е, добре, а колко често ми се обаждат като настояваш да работя?" И аз вярвайте ми наистина не мога да оборя този му аргумент.

Vanya _I

и пак да питам - ако всеки ден наистина следиш какво излиза няма как ако сутрента е пусната обявата и ти си "пуснеш СВ след два часа да си номер над 200 (ако кажем, че отдел ЧР си е определил да прегледа толкова автобиографии). Това даже и статистически е невъзможно.
Ако се пусне 30 минути след публикуването и да, не си 186-тият поред кандидат то това какво точно ще ти гарантира?
Че пускайки сред първите съответно писмото ти ще бъде прегледано?
А нещо за това, че обикновено в пощенските кутии ако не направиш сортиране по време на получаване, първите писма се оказват ... най-долу? Респективно последните най-горе?  Wink
Разсъждавала съм и по този въпрос и съм бързала да подам документи на мъжа ми възможно най-скоро след излизането на обява, която представлява интерес за него. После осъзнах, че това съревнование с времето е безсмислено по гореизброената причина.

Е, като знае език айде да става директор.
Аз съм ходила по заводи и предприятия - не съм видяла някоя жена да я е срам, че работи ...
 +330 лева в семейния бюджет е по - добре от -330.
Кой говори за директор и срам? Става дума за пари. И за това, че всеки малко от малко вложил нешичко в образованието си (било то език или друго) предпочита да прави нещо, дето ще го развива. А не цял живот да тъпчи на поточната линия. Иронията и други я владеем, но не е нужна в случая.

Има производства, в които може би всеки от нас би си счупил краката да отиде. Но там обикновено вземат с тясно специализирано образование. Риск от повторение, но ще го кажа за пример - Либхер.
Но съм съгласна с теб за "по-добре 330 + отколкото -330 Peace

Не може в България всички да искат да са административен персонал.
А кой е казал, че всички искат това? Аз поне не съм. Споменах, че това е един донякъде типичен сегмент за средно добра работа, който поради кризата вероятно изчезна. Като конкретизирах, че говоря за асистенти.

BTW какво разбираш под администрация? Щото аз знам това:
"1. Органите на изпълнителната държавна власт, на управлението на учреждения, фирми, предприятия.
2. Длъжностните лица в управлението като цяло, вкл. обслужващият персонал."
Което означава на практика много неща. От гледна точка на това... всъщност доста народ би могъл да иска да работи в администрацията. Ако трябва да бъдем буквалисти де. Влизам ти в тона просто.

Red Velvel, само искам да ти кажа, че обичайно счетоводителите в П-в ги наемат за 400 лева. Казвам обичайно. Да не ми изскочите сега с пример за изключение.

# 476
Е добре де, като са заплатите по 400 лева, какво да се направи. Ми да отказват всички и заплатите ще се вдигнат. Този модел работи тук, значи може във всеки град....

Преквалификация му е майката за тези, които дълго не могат да си намерят работа....

# 477
Едно време имах омразна дума  и това беше "икономия". Икономия на какво? - на ум, способности, усилия...Сега омразната ми дума е "преквалификация". Преквалификация в какво? От инженер в чистач, от икономист в продавач, а от учител в детегледач примерно... Какъв е смисъла от преквалификацията, след като години наред си влагал в образование или умения, които ти се отдават, харесват ти, имаш опит и искаш да продължиш да работиш. Ако съм работодател никога няма да наема човек, който се е преквалифицирал. Ще предпочета бояджията, едва завършил СПТУ -то по строителство и механизация пред художника, завършил с отличие НХА. Няма да обяснявам защо.

А за заплатите има едно важно правило - отказването на работа зависи от това колко си гладен и още по-лошо колко са гладни децата ти.

За пореден път съм съгласна днес с St. В Пловдив в момента няма никаква работа никъде. Позновам двама човека, които си търсят работа - зълва ми и един бивш колега на мъжа ми. Зълвата е продавачка, има сериозен опит в магазини за хранителни стоки, но работа изобщо не може да си намери, откакто затвориха магазина, където работеше преди няколко месеца. Колегата на мъжа ми си търси работа от 10 месеца, повече от 10 години опит като ел. техник, никой не е отговорил досега на св-тата му, дори да го покани на интервю. Никой не напуска, никой не отваря работни места, който остане без работа няма почти никакви шансове. А за хора знаещи езици - не, няма работа. Пускат обяви, но нито един от познатите ми, владеещи различни чужди езици, досега не е получил отговор, дори поне предложение за интервю.

# 478
Red Velvet, като говорите за преквалификация, имате ли представа какво точно дават подобни курсове на хората, които ги записват?
Колко от тези курсове ако са платени, човек останал без работа може да си ги позволи?
Вие бихте ли отишли на такъв курс, за да се преклафицирате във фризьор примерно? И като го завършите да очаквате, че някой голям салон ще Ви наеме на работа??? Почти 99% съм сигурна, че няма да ви вземат на работа.

Като човек, водещ курсове за квалификация, преквалификация и др. от сорта мога да кажа какво представляват и какви хора идват.
Хора работили достатъчно години като специалисти в дадена област, изведнъж остават без работа заради масови съкращения и др. подобни. Не успяват да си намерят работа по специалността, защото в отрасъла вече всичко е заето и нови хора рядко се търсят.
Идват на един такъв курс за преквалификация, от да речем 600ч. За това време трябва изцяло да се запознаят с нова материя и да я овладеят в дадена степен. Но това не винаги е лесно за хора на по 50г. примерно.
И накрая...излизайки с този курс за преквалификация, без да имат нито ден стаж....се очаква да си намерят работа???
Ама как точно да стане този номер? При положение, че всеки работодател ще предпочете човек, който има стаж, отколкото такъв излязъл с курс за преквалификация.
Това е просто едно замазване на очите...

# 479
Ауууу, чакайте малко.....СТОП.

Аз говоря за БЕЗПЛАТНА квалификация, която ДА ВИ СЕ ОСИГУРИ на тези, които не работите. В момента лобираме за това, ама надали някога....

Не ми се нахвърляйте, а мислете като пишете. Не може човек без работа да стои и да чака да падне отнякъде нещо по тяхната специалност.

Мирама, а Вие защо водите безмислени курсове?

Мога да дам примери с конкурентна компания на нашата,която наема хора и ги обучава БЕЗПЛАТНО на чужд език.

Като е замазване на очите всякаква преквалификация, да стоят хората без работа, и да чакат да им падне нещо по специалността. А през същото време да внасяме хора от Сърбия, Румъния, Македония, Хърватска и прочие, защото тук няма специалисти, които са нужни на бизнеса в момента.

Общи условия

Активация на акаунт