За храните- митове и легенди

• 47 948
  • 790
  •   1
Отговори
# 15
Nino, аз не се пиша за голям специалист, но точно това ми се е набило в главата. По добре малко, но като хората ( откъм захар, мазнини и т.н.) отколкото обезмаслени, подсладени, декофеинизирани и прочие чудеса на техниката и инженерството.
За соята съм със смесени чувства. ОТ една страна съм чела, че соята е най генно модифицираната култура. От друга съм мераклийка на соево мляко например.
Всъщност едно от нещата, които ме провокираха за темата, беше точно една дискусия за млякото ( прясно краве) в Нашият дом. Възрастните хора ( под възрастни имам предвид не деца) нямат нужда и по трудно разграждат кравето мляко. Също така съм чела теории, че азиатците, които не консумират краве, а соево мляко, не страдат от определени видове рак.
Та с две думи, един хубав по принцип и здравословен рподукт като кравето мляко ако се приема в големи количества може да носи повече негативи отколкото полезности.

А за солта бях чела, че ако ядеш купешки  хляб, значи си задоволил нуждите на организма си от сол.

# 16
  • София
Ами аз не позлвам заместители.

Рафинираното слънчогледово олио е "лоша" мазнина.
Не се усвоява, само се натрупва и складира от организма.

Изобщо не ям пържено, но за топлинна обработка съвсем малко масло слагам, за аромат, така да се каже.
Иначе месата са мазни и не им е необходимо допълнително, спрямо моите вкусове.

И аз знам, че прясното мляко не е полезно и калцият не се усвоява от възрастен организъм.
Сусамовия тахан има много повече и е много по-полезен.

# 17
  • Варна
Разрових се за повечко инфо за маслата и попаднах на това:
http://www.menumag.bg/za-hranata/produkti/olio
Интересно е.
И най- вече установих откъде идва заблудата ми.

# 18

Белтъчините са млечни продукти- бяло сирене, кисело и прясно мляко, риба, птици разни- пиле, пуйка, основно. А и яйца.
Плодове и зеленчуци, естествено.

С тези продукти откъде се снабдяваш? Ако е от магазина...  Rolling Eyes
Вече е трудно да се открие месо без Е-та, какво остава за другите продукти.  Confused

# 19
  • София
Северина, виждам, че си се ориентирала!  Hug

За кафето: не употребявайте редовно безкофеиново! Първо: има остатъчен кофеин и второ: кофеинът се извлича чрез метод, който можем да обобщим като "киснене в химикали". А бременните пък изобщо да не се утешават, че безкофеиновото кафе е за предпочитане с оглед състоянието им!!! По-добре едно кафе с кофеин, отколкото едно без!

# 20
Ако някой сподели някакви вреди от зеления чай, аз съм насреща. Пия го вместо вода.
Помня, че не е полезно да се пие в голямо количество, но не помня защо.

Пия и фрешове, защото това е единственият начин да набавя плодове. Не ям цели плодове.

# 21
  • София
От една мандра.
Доволна съм.
За млечните продукти говоря.
А прясното сирене ми е най-любимо Simple Smile

СЪгласна съм и за безкофеиновото кафе.
Изобщо аз не съм фен на заместителите.
Само тофу си купувам от време на време.

# 22
Ако някой сподели някакви вреди от зеления чай, аз съм насреща. Пия го вместо вода.
Може би защото е диуретичен?

# 23
  • София

Защото тонизира по начин, който води до привикване (както кафето, от което аз съм зависима  Embarassed). Wink

# 24
Може би защото е диуретичен?

В смисъл, че натоварва бъбреците? Може и това да е.

Защото тонизира по начин, който води до привикване (както кафето, от което аз съм зависима  Embarassed). Wink

Сега като се замисля, при мен наистина има привикване.

Може да опитам да го намаля - примерно литър, останалото да са обикновени чайове - липов цвят, лайка.

# 25
  • София
Аз със ставането от леглото се наливам с вода.
+ около два лимона в първата чаша.

# 26
Не разбирам по какво темата е различна от подобните за здравословно хранене в един друг подфорум Rolling Eyes  Кой точно определя кое е прекалено, кой е орторексик и кой просто информиран?

Не знам колко съм вманячена според нечии критерии, но бяло брашно и бяла захар не употребявам у дома, солта е хималайска, не пържим, за готвене използвам масло. Месото е от близко село, яйцата-също. Правя всичко това с ясното съзнание, че няма как днес да се храниш здравословно, каквото и да правиш, но ми е по-спокойно да се постарая заради децата.

Мляко ядем рядко, само кисело и съм абсолютно убедена, че прясното е вредно за възрастния индивид-има вече сериозни публикации и в медицинския печат по темата.

# 27
А каква е причината да не ядеш плодове?

Ето едно обяснение за фрешовете:
Плодови киселини, лишени от своята целулозна обвивка, дразнят и предизвикват още колики, газове и тн. При смачкването на плода се задействат естествените процеси на саморазграждане на клетката, освен това витамините много бързо се окисляват.

пп. не съм видяла подобна тема в друг подфорум, ако се дублира дайте линк или информирайте модератор. Пуснах я в Клюкарника, защото тук четат най много хора, и защото темата се породи като следствие от друга тема тук.

# 28
  • София
Аз със ставането от леглото се наливам с вода.
+ около два лимона в първата чаша.

Лимон на гладно?...  Crossing Arms Пък макар и разреден, не е много приятелско отношение към стомашната лигавица... (ех, де е сега Имелда?! Confused)

Bili, темата е чудесна за тези от нас, които не посвещават целият си ресурс на четене за и придобиване на здравословни храни! Wink

# 29
А каква е причината да не ядеш плодове?

...
Не обичам плодове. Но обичам соковете им.

Общи условия

Активация на акаунт