За храните- митове и легенди

• 49 163
  • 790
  •   1
Отговори
# 225
Е, да, това е от най-гадните. Мислех че са използва като събирателно за всички подобни зърнени закуски.

# 226
  • Варна
Е, да, това е от най-гадните. Мислех че са използва като събирателно за всички подобни зърнени закуски.
Аз като такова го използвах. Нещо като чипс, но за закуска.

Овесените ядки със сушени плодове не са корнфлейкс Simple Smile

# 227
  • София

Аз мисля, че трагедията със солта е малко пресилена. Дозата прави отровата- така ли беше.

Да де, но дозата се надвишава доста само с консумация на готови храни - колбаси, сирена, консерви, сосове, закуски, снаксове и т.н.
От изброените виждам полза да се купува само сирене. В колбасите има доста повече вредности от простата сол- нитрити, МНГ и всякакви рога и копита.

Използва се. Всичките са еднакви. Е, може би без тези био, но то няма смисъл да се купуват, защото всяко мюсли е по- вкусно. Все едно да си купиш безалкохолна водка.

# 228
 Драмата със солта е в количеството, което вкусово сме свикнали да възприемаме. Традиционните храни /хляб, колбаси, сирене и тн./, които консумираме са с по високо съдържание на сол. От солта се набавя натрий, който е колкото полезен за организма в определени количества, толкова и вреден при редовно приемане на големи дози. Ето една произволно избрана статия за натрия от интернет:http://www.doctorbg.com/page.php?id=1012
  По отношение на част от колизията за това, как един продукт може да бъде за предпочитане или не /примерно бялата захар-кафявата захар/, водещето в този случай не може да бъде само хранителните съзържание на един продукт, но и начина по който организма обработва храната. Един рафиниран продук, може да съдържа същото количество калории, като не рафинирания, но организма ги обработва и използва с различна ефективност. За това кафявата захар е за предпочитане.

# 229
И най-накрая ще се окаже, че е прав батьо ви- на село и си садим картофките.
Не остана какво да се яде. То ако е полезно, задължително води до рак, ако е здравословно, има вкус на сушен планктон...

# 230
Не знам как е у нас, аз като вляза в магазина и имам цял ред с различни разновидности на сириъли, кой от кой по захарен, оцветен, шарен, герои, играчки, формички. Макар че има и добри.

Но пък, разликата в плътността, сладостта и вкуса с органичния е огромна. Не съм толкова лоша, че да лиша децата, не мога.
Гранола предпочитам аз с мляко.

# 231
Кейси, и у нас е същото. В обикновен квартален супермаркет имам на разположение поне 10-на вида от този сириъли, както го наричаш ти.

# 232
  • София
А, батьо за цената говореше, не за здравето. Той е в коренно различна интонационна среда от тази в темата. Има достатъчно био и полезни храни, които са вкусни, а и някои от вредните, които не са така вредни.

ПП Това за омега киселините и рака е напълно невярно. Черпя инфо от един от водещите първоизточници по темата в света.

Кейси и тук е така.

# 233
Сега се сетих и за шоколадовото мляко. Има едно риалити шоу тук, застъпва боклукчавата храна в училище. Та, покрай него се води дебат за шоколадовото мляко. Което е наистина има полезности, стига да е с истинско какао, а не с ароматни оцветители и захар, каквото е масово разпространеното. Само че, не са малко хората, които това не ги притеснява, дори и факта, че има захар, колкото в кутийка газирано, защото нали е мляко все пак, пък било то и "ягодово".

# 234
ПП Това за омега киселините и рака е напълно невярно. Черпя инфо от един от водещите първоизточници по темата в света.
http://en.wikipedia.org/wiki/Omega-6_fatty_acid

П.П. прекалено много омега 6, сме получавали и без друго с традиционното хранене.

# 235
Аз не консумирам сол от години, но се замислям, дали не лишавам себе си и семейството си от нещо полезно в малки количества?

Във всяка храна има сол, това че не ползваш вкъщи, не значи, че не консумираш.
Ако си видим дневното потребление на захар и сол, изразено в купчинка, сигурно някои ще са много учудени.

Аз пък бих казала, че абсолютно във всяка храна има захар. Дори и в солта.

http://www.flickr.com/photos/40482252@N00/5705000972/in/photostream

Имаше наскоро една статия в Ню Йорк Таймс за захарта и колко токсична е тя:

http://www.nytimes.com/2011/04/17/magazine/mag-17Sugar-t.html?_r … poison&st=cse

Последна редакция: вт, 10 май 2011, 00:42 от Цонна

# 236
  • SA

Аз пък бих казала, че абсолютно във всяка храна има захар. Дори и в солта.

http://www.flickr.com/photos/40482252@N00/5705000972/in/photostream

Е, това е доста пресилено твърдение. В необработеното месо например захар няма, в рибата също, а и в много други храни.

# 237
Пакетираните храни имат добавена захар. Нали ти доказвам че и в солта дори има, ама ти си знаеш своето.

Последна редакция: вт, 10 май 2011, 07:29 от Цонна

# 238
по повод митовете , сещам се за два много популярни тук :

1.ГМО - не са вредни ,

2. флуорът , който е необходим за изграждането на емайла на зъбите ,
1 мг дневно не токсикира огранизма ...

други митове - вредността от подсладителите , както и вредността от безкофеиновото кафе ...

# 239
  • София
Някой има ли представа защо козето мляко е 1,5% (на Лактел)?

Общи условия

Активация на акаунт