За храните- митове и легенди

• 48 924
  • 790
  •   1
Отговори
# 345
Така е, като сравнително прост продукт-с малко генетичен материал царевицата и соята са подходящ обект за генни модификации............  Peace

Ох, то май не остана какво да се яде.............  ooooh! Да минаваме на фотосинтеза-поне слънце вече има.  Crazy Crazy Crazy

Peace
Отдавна вече се практикува. За сега от единици, но с нарастване на населението на планетата, намаляване на обработваемата земя и чудовищното замърсяване,  нищо чудно слънцето да стане основен ресурс ( или единствения).  

http://healtheworld-ts.blogspot.com/2009/09/blog-post_3781.html

# 346

Нали Хипократ бил казал, че всичко умерено е полезно.
Според мен няма универсални правила за хранене, които да важат ползотворно за всеки и най-полезната храна има различно действие в/у конкретния организъм, освен ако не става дума за крайности като диета с мухоморки и глад до изчезване.
Всеки трябва да експериментира от всичко, което (интуитивно) му се струва, че му пасва и така да изгради точните съотношения и комбинации за себе си. При всички случаи, колкото по-малко синтетична индустриална храна, толкова по-добре. Мисля си, че много по-голям проблем за здравето днес е обездвижването, отколкото храната. Ние сме едва трето поколение маймунки на бюро по цели денонощия и няма как метаболизмът да еволюира толкова бързо, че да се справи с последствията от това грандиозно разплуване. Така че за мен заблуда е, че само разумното хранене би компенсирало липсата на двигателна активност, която ни е била присъща от хилядолетия.

# 347
Когато Хипократ е казвал , че всичко умерено е полезно, не са съществували антибиоците, ГМО, оцветителите, консервантите. Към настоящия момент приличаме на кралете в Средновековието, които са приемали по малки дози всеки ден например арсеник, в случай че някой иска да ги отрови с голяма доза наведнъж, организма им да е подготвен.
И друг един въпрос отдавна ме тревожи. При условие , че най- силните отрови на Земята са от растителен произход, с голяма лекота хората сме поели по пътя на използването на плодове, треви, растения и билки. Дали и към настоящия момент всичко за тях и влиянието им върху нашия организъм е известно? Май с голяма лекота добавяме в менюто си неизвестни билки, фибри и други подобни от Китай, Индия и други географски отдалечени райони. Някой по- горе в постовете си беше писал, че баба му е ползвала растителни храни , които виреят на не повече от 100 км около местото където живее. Има смисъл. Но с глобализацията , достъпността на продукти и информацията вече е невъзможно това. Какви ще са отраженията, ще видим.

# 348
Pomace olive oil е за готвене.

Точно Pomace, да, това, което остава, след като се извлече олиото. Когато аз навремето четох, за да реша, дали да готвя със захтин, точно имаше информации, че ще го банват в ЕС, защото е канцероген. Но явно не са. След това не съм чела, но никъде не препоръчват използването му.
Едва ли е по-вредно от всякаквите други рафинирани мазнини, коити се продават, но със сигурност няма хранителната стойност на зехтина, а го продават като такъв.

Кейси а какво ползваш за готвене?

Слънчогледово, но малко по-скъп вариант, при който не използват химикали за доизвличане на остатъчните мазнини от семената.

# 349
  • София
Pomace olive oil е за готвене.

Точно Pomace, да, това, което остава, след като се извлече олиото. Когато аз навремето четох, за да реша, дали да готвя със захтин, точно имаше информации, че ще го банват в ЕС, защото е канцероген. Но явно не са. След това не съм чела, но никъде не препоръчват използването му.
Едва ли е по-вредно от всякаквите други мазнини, коити се продават, но със сигурност няма хранителната стойност на зехтина, а го продават като такъв....
всъщност не го продават като такъв, затова и пише Pomace Oil, а не Olive Oil на него.
Ето оттук:
http://en.wikipedia.org/wiki/Olive_Pomace_Oil

# 350
Да,така е,аз готвя със слън4огледово винаги,а салатите са винаги със студено пресован зехтин. Просто съм виждала из рецепти Пома4ето за готвене.

# 351
Това съм си запазила за зехтина, валидно е за Щатите, но сигурно и за Европа. Как да четем етикетите
http://www.oliveoilsource.com/page/product-grade-definitions

Наскоро мернах класация в един от сайтовете, но не се зачетох. Испанци, гърци, турци, ползват пумис без дори да е обозначен на етикета. Сицилианският 100% сурово пресован зехтин, в момента, се води най-истински.

# 352
Какво е пумис? Нещо вредно ли?
Питах Гугъл - не казва.

# 353
По-горе съм се опитала да обясня. Масата, която остава, след като се извлекат мазнините  с първата преса. Така е не само при зехнита, а и при слънчогледовото олио и другите, реално около 60% се извлича първоначално, остатъка по доизвличането, е с помощта на химикали.

# 354
  • София
Това съм си запазила за зехтина, валидно е за Щатите, но сигурно и за Европа. Как да четем етикетите
http://www.oliveoilsource.com/page/product-grade-definitions

Наскоро мернах класация в един от сайтовете, но не се зачетох. Испанци, гърци, турци, ползват пумис без дори да е обозначен на етикета. Сицилианският 100% сурово пресован зехтин, в момента, се води най-истински.
Кейси за испанците не си права. Преди 30- 40 години е имало огромно отравяне точно с маслиново олио. 90 000 души ли бяха, повече ли, но бяха много пострадалите. От тогава всички са много солидно подковани по отношение на зехтините, на всяка бутилка в магазина не само, че пише дали е студено пресован, но и с каква киселинност е. Именно и киселинността е много важна за видовете топлинна обработка, в които може да участва съответния зехтин. По- горе казах, че испанците, като цяло разполагат в къщите си с поне пет различни вида зехтин- за пържене, готвене, печене, салати, теста и тн.
Много са наплашени, наистина, и помня, че като пристигнах там още през първите дни в института ни разказаха подробно какви зехтини за какво да ползваме.

# 355
Възможно е, аз не споря, най-малкото, че не помня къде съм го чела. Но всичко беше във връзка с това, че специално от Турция и Гърция идва евтин вариант на зехтин с по-лошо качество и в Испания и Италия се бутилира с техните етикети "мейд ин" и се изнася навън.
И предвид темите за лошото качество на продуктите у нас, имайте едно наум и за зехтина.

# 356
  • София
За това съм съгласна. И в България се продават много боклуци с остатъчни продукти, трета, пета и тн преси и с производител Испания. Там, обаче не съм ги виждала.
Тези "зехтини" наистина са много врезни. В пъти по- добре е да се купи дори обикновено слънчогледово олио.

# 357
Момичета, наистина ме впечатлихте с познанията си и имам въпрос: тук в Австралия детските алергии, както и аномалии при новородени са много разпространени. Питам се от какво е това. Тук някой казват, че е от бедното съдържание на почвата, но тези алергии и малоформации са характерни и за други страни. качеството на продуктите тук ми е под въпрос, макар, че поне зеленчуците и плодовете са локални, но с какво ги торят и идея си нямам.

# 358
А олио от гроздови семки, намирали се вече? Как не се сетих за него, то също е добро за готвене, много по-добро от зехтина. Само че и то трябва да е от първа преса expeller-pressed , както писах и за слънчогледовото по-горе.
Вкъщи на почит е и майонеза от гроздови семки, почти не ядем обикновената.

# 359
  • София
А олио от гроздови семки, намирали се вече? Как не се сетих за него, то също е добро за готвене, много по-добро от зехтина. Само че и то трябва да е от първа преса expeller-pressed , както писах и за слънчогледовото по-горе.
Вкъщи на почит е и майонеза от гроздови семена, почти не ядем обикновената.
Има от гроздови семки, засега съм виждала само от първа преса. вероятно като по- непознато го продават като луксозна стока. Има и оризово, царевично и тн. най- хубавото е, че има повече видове Био зехтин, който е превъзходен.

Gugy Алергиите и малформациите може да не са с една и съща причина, даже е по- вероятно да не са. За алергиите прочетох доста смислена теория. Преди да се развие транспорта всеки регион е имал типични храни и населението е консумирало само тях. Поколенията са имали памет за тях и когато се захранвали бебетата рядко се е проявявала непоносимост към храни или подправки. Сега продуктите пътуват през континентите и е нормално българско дете да покаже алергия към манго, например.
За други алергии винят препаратите и дори прекомерната чистота в домовете.
Вече за замърсяванията е ясно, но и там зависи от региона.
За Австралия и проблемите с почвата и тн не знам нищо, за съжаление и не мога да съм от полза.

Общи условия

Активация на акаунт