Как е организирано Целодневното обучение за малките ученици в други държави?

• 12 391
  • 112
  •   1
Отговори
# 90
Имате си тема и там може да обсъждате този вид училища. В БГ надали някога ще се случи подобно  разделяне.  Peace

Една мама бе постнала линк в една друга тема, която редовно преглеждам. Цитирам нещо, което ме потресе обаче.........не ми го побира акъла.
Fanni, моля обсъдете това. Не може да се случва..... Shocked Shocked Shocked

Цитат
"За да закърпят делегираните си бюджети, директорите прибягват до всякакви честни и нечестни средства - просят от родителите, режат от персонала и дори записват мъртви души на самостоятелна подготовка", смята Игов. Той дава пример: директорка от Шумен беше наела частен детектив, за да открие данните на деца, заминали в чужбина, за да ги запише в училището си.

Peace
В БГ до скоро имаше равни квоти за прием в гимназията, което комисията за защито от дискриминация обяви за дискриминация. Сега ще видим колко момчета и момичета ще влизат в елитните гимназии.
Мамчета, линковете и снимките са много полезни наистина.
Ние смятаме че трябва в начално училище с един клас освен учител да има и пом. възпитател. както е в нашите детски градине. Това заради големия брой деца в паралелки и заради интегрирането на деца със СОП.

# 91
  • ENGLAND
Ние смятаме че трябва в начално училище с един клас освен учител да има и пом. възпитател. както е в нашите детски градине. Това заради големия брой деца в паралелки и заради интегрирането на деца със СОП.
Ako ви върши работа ще споделя как е в английското начално училище.
Всяка паралелка има учител и помощник учител. Отделно, тъй като обучението е целодневно си има и супервайзори за обедната почивка. Учителите и помощник учителите не се занимават с децата по време на обеда и почивката след това. Тук има много деца, които не владеят английски, в училища с повече такива деца се назначават и учители за работа с тези деца и родителите им.
В по-големите градове има колежи и судентите в тях, ако учат за помощник учители или социални работници имат и стаж в училищата, успоредно с обучението. Така , че и те са в помощ на учителя.
Имало е случаи, когато в един клас от 25 деца 5 човека сме се занимавали с тях, разделени на групи. Тук един от основните принципи е диференциацията.
Лимита на учениците в клас е 30, но самостоятелна паралелка, ако е единствена може да съществува и с 11-12 деца. Но броя на децата в клас много зависи от големината, материалната база на училището и района където е.
И пак да напомня, че началните училища са само начални, в отделна сграда, независими от секондарито.
В училището което съм показала преди с около 380-400 деца  работят 52 човека, изключвам обслужващия персонал. Мога да напиша и точно кой какъв е от тези 52.

# 92
Мен в началото ме шокира това с разделените училища. Най-вече в среден курс. И тъй като има невероятен наплив за тези 2 училища, където сме подали документи, гледам да подам и в околните boys колежи. За всеки случай.

Нем, да разбирам ли, че синът е на 5 год. и вече сте подали документи за колеж?

# 93
SO JUICY, не е по темата. Но тук е така. Няма изпити за среден курс и поне този стрес е спестен. Но точно сега съм на тази вълна, подала съм в два само boys колежи и в един mix за всеки случай. Оглеждам се за съседните квартали. Но знае ли се след 7 г. Децата се записват от пеленачета за начално и средно, наплива е невероятно голям.

# 94
Ще опиша само нашето басис училище, защото има различни системи.
Денят започва в 8:45 ч. и учениците трябва да са в клас 10 минути предварително. Вратата се затваря и в случай, че закъснеят с 5 минути родителите трябва да напишат обяснително писмо. Ако детето не се е появило до 9:00ч и родител не е съобщил, че ще отсъства, от училището се свързват на посочения телефонт за контакт.
Учебните занятия приключват в 15:30ч. Имат малка почивка в 10:30ч и обяд от 12:00 до 13:00ч. през която, ако не се прибират у дома се заплаща 170 евро на година.
Сряда се учи от 8:45 до 12:30ч.
Гимнастика имат веднъж в седмицата.
Плуване също веднъж в седмицата, получават и диплома за завършен курс (по нива).
Има различни видове спорт, хокей, футбул, йога.
Обяда се приготвя у дома. Обикновено сандвич. Сряда е ден на плодовете и зеленчуците и други храни не се носят. Забранени са всички снаксове, чипсове, шоколад, газирани напитки. Нямат лафка, не са им необходими джобни пари. Не напускат сградата преди 15:30ч.
Имат вътрешен двор с катерушки, люлки, пързалки. Разделен на 2 части за различните възрасти. Имат и футболно игрище (клетка, заградено с високи огради).
Има възможност за занималня в извън учебното време. Възпитатели взимат децата с колела или пеша и ги отвеждат в друга сграда, понякога на километър-два от училището. Цената е формирана на база часове (6.25 е на час, доколкото помня), част от сумата се връща с данъците.
Всяка година получават необходимите пособия (моливи, химикали, гуми...) и учебници, но те стоят в училището. От 6та група, когато вече имат домашни естествено носят каквото е необходимо в къщи.
Всеки ден започва с изписване на дата, час, ден от седмицата, месец, година (някой беше дал пример напред в темата).
Използват за комуникация цветове. Всеки ден от седмицата има свой цвят. 
Понеделник - червено
Вторник - зелено
Сряда - лилаво
Четвъртък - жълто
Петък - синьо
По този начин се прави организацията на групата. Най-малките си създават представа за дните от седмицата преди да са в състояние да четат и пишат, а големите групи ги използват за планиране на работата си. Имат програма на занятията, но те сами трябва да решат кое задание в кой момент да приключат. Интересното в случая, е че седмицата на децата не е в обичайния ред понеделник, вторник...т.н., а за тях първи ден е четвъртък. В четвъртък изготвят план за следващите дни и идеята е базирана на твърдението, че сряда е най-неползотворния ден. Така започвайки имат възможността след 2 дни училище да починат през уикенда и да осмислят до къде са стигнали и на какво трябва да наблегнат. Цветвете тук им служат като бърз ориентир кое и кога. Разхождат се с папчици и график. Simple Smile.
Информираността на родителите е ежедневна (при положение, че има какво да им се каже) чрез писма, месечен бюлетин и скоро мислят да започнат и чрез e-mail.
Родителите участват в най-различни мероприятия. Помагат в училището.
Ходят на екскурзии в града или извън него. Водят ги на зоологическа градина, в малки ферми, театър, концерти. Организират им коледни, новогодишни, великденски партита.

# 95
Немирница bouquet Дъщеря ми е на същата възраст и живеем в същата държава, но нямах представа, че се налага отсега да я записвам в колеж.  Crazy То и не се знае след 6-7 години къде ще сме де.
Извинявам се за спама. Немирница е написала за тукашните училища. Интересно ми беше да науча причините за разделянето на децата в горния курс. Интересни ми бяха и постовете на Doret и Merry, тъй като се оказа, че тук се учи по същата образователна система. Наистина са коренно различни с българската и въпреки, че синът ми е учил по българската , а дъщеря ми учи по ирландската пак не мога да кажа коя е по-успешна и добра. Пък те и децата са различни.

# 96
Ето новината от БГ
Учениците искат по-голямо междучасие
http://society.actualno.com/news_346781.html
Споделям, защото не мога да разбера докъде трябва да сме стигнали, за да изразяват гимназистите мнение че междучасието не им стига за да пушат, да стигнат до на-близкия магазин да си купят НЕЩО освен другите неща. И защото пак опираме да олганизацията на обучението. Според мен е ненормална тази ситуация и означава че няма никакъв контрол какво правят учениците в голямото междучасие.

# 97
  • Калгари, Канада
Fanni , похвално е, че младите имат дух и колкото и нелепо да е, това е начин да покажат и да извоюват нещо за себе си. На фона на останалата действителност вероятно е нелепо за възрастните, но децата имат право. И колкото и грешна да ме смятате, аз лично бих ги подкрепила. Голямото междучасие трябва да е поне 30 мин. Съжалявам, че нямам информация колко точно е голямото междучасие тук, но имам наблизо хай скул и децата на обяд са най-малко 30 мин. в междучасие /кои пушат, кои седят на тревата, кои ходят до кръстовището за хапване - техен си проблем, важното е, че е почивка/. Мисля, че трябва и тяхната страна да се чуе и да се влезе и в техните обувки.

За ваканцията, какво са стачкували нямам идея.

# 98
  • Калгари, Канада
И да допълня и друго - въпроса не е да се държите като пъдари с децата, те трябва сами да си знаят правата и задълженията - тъй че по-скоро трябва да се наблегне върху това.
Учудват ме коментари като "А шамари не искат ли?", много демократично и с подход казано, нямам думи.

Допълнение: Сега погледнах и за ваканцията - ами жалко е, че децата трябва да се организират сами, да сравняват с у-ща в чужбина и да си търсят правата /били те и в разрез с българската действителност/.
И да споделя - тук има екскурзии до полицията, до пожарната, има специални часове - анти дрога и т.н., и т.н. - все с цел запознаване на децата със системата, с вредните неща и т.н. Дори миналата година започнаха въвеждане на часове за опознаване на интимността, раждане на бебета и т.н. за което имаше и отрицателни коментари /мисля че ставаше въпрос за еднократна презентация на всички ученици по класове от 4-ти или 5-ти клас и разправяха, че е напълно разработено на тяхното ниво/. Може би в тази насока трябва да се работи и в БГ, да се обяснява кое е вредно и как вреди, да се работи заедно с родителите в тази насока.

Ако децата са изпуснати, то е заради системата и самите родители, не е заради децата, те се държат според очакванията. Ако им повтаряме, че за нищо не стават и са нехранимайковци, те така и ще се държат, да си заслужат името, знаейки, че от тях не се очаква друго.

Последна редакция: пт, 20 май 2011, 10:38 от mamamia

# 99
От новината за стачките на учениците в БГ за по-голямо междучасие разбирам най-вече, че явно в училището нямат възможност да се закусва и затова им трябва повече време.  Може би разрешението трябва да се търси в тази посока?

Във Франция също стачкуват, както сте забелязали сигурно, и то доста често - но стачките са затова, че постоянно се съкращават учители, и от там класовете стават прекалено големи, сналага се някои предмети да се извадят от програмата и подобни.

# 100
  • ENGLAND
To и тук стачкуват учителите. От година, откак е новото правителство е такъв хаос в образованието... Sick Родителите не го чувстват, но всичко пада върху училищата и учителите.
Добре е българските ученици да изразят своето мнение, па макар и със стачка или протест. Сега те имат информация за това как е в другите страни, но лошото е, че виждат това, което им оттърва. А нещата са свързани. 
SO JUICY а вашите деца имат ли и занимания на килима, да седят на пода и да им се обяснява нещо? Очуди ме , че беше написано , че килим няма, т.е нямат занимания седящи на пода. А системите са почти еднакви.

# 101
за мен е пълна глупост това с ходенето до някъде да си купуват нещо за ядене. "Храна отвкъщи" май само в България е мръсна дума. Ако се прежалят да си взимат ядене отвкъщи, няма да чакат на опашки, нито да тичат до магазина. За 20 минути ще ядат и  ще пушат, като тоооолкова много им се пуши.

# 102
Не виждам някой да е споменал за Щатите, така че ще дам някаква приблизителна представа, защото е различно дори в отделните училища в една община. Училище се започва на 5 навършени към 1-ви септември.
Занятията почват от 8 (или 9) и приключват в 2 следобед (или 3). Преди и след у чебните занятия, се заплаща. Закуската за всички е безплатна, обядът се определя според дохода. Училищните автобуси, за който ги ползва, са безплатни.
Класовете са от по 16-18 деца, имат учителка и помощник-учител. Отделно, ако има желаещи родители, ходят и помагат. В началото на всяка година, се попълва апликация за доброволстване, правят ти криминална проверка след това разрешават достъпа до училището. Иначе, свободен такъв няма. За да се влезе, се минава през нещо като канцелария, където се разписваш.
В началните класове, прекарват времето си в една стая, нямат регулирани часове и междучасия, имат 5 мин. почивка понякога. Стаите са разделени като на сектори, има няколко компютъра, няколко големи дъски по стените, прожекционен апарат, който е свързан с компютъра на учителката, имат сектор за игра и четене на приказки. Седят на маси по 4 (2 срещу 2). 2 по 2 стаите са свързани с общ вътрешен коридор, където има тоалетна.
Имат часове по физическо 3 пъти седмично. Отделно, всеки ден играят на площадката по 40-45 мин. след обяда.

Всяко училище има списък с материали за началото на учебната година, които детето трябва да занесе. Ползват се общо в начален клас, не са лични. През годината има много събития, организирани от родителско-учителския комитет, за събиране на средстава за училището - базари, продажба на сладки неща, книги, снимки и пр.

Ваканцията при нас, тази година ще е още по-кратка, защото издърпаха старта на уч. година в началото на август, преди беше в края. Занятията приключват в първата седмица на юни.

Последна редакция: пт, 20 май 2011, 23:58 от Кейси

# 103

SO JUICY а вашите деца имат ли и занимания на килима, да седят на пода и да им се обяснява нещо? Очуди ме , че беше написано , че килим няма, т.е нямат занимания седящи на пода. А системите са почти еднакви.
Doret, при нас няма занятия на килим. Сигурно има и други разлики, но като цяло двете системи (в сравнение с българската) си приличат и имат по-скоро повече прилики отколкото разлики.
Домашните са на хвърчащ лист, който разнасят през цялата седмица. В клас също се упражняват на листи, които в края на всеки месец + домашните се отнасят в къщи.

# 104
Класовете са от по 16-18 деца, имат учителка и помощник-учител.
Интересно ми е тази информация с 16-18 деца в клас за държавни или за частни училища се отнася и за кой клас. Тук в държавните училища в предуичилищна възраст децата са по 20, а от първи клас броят се вдига на 30-32 деца в клас. Частните училища съответно са по 18, 20, 25 деца най- много, като в по горните класове броят на децата се увеличава, но по принцип не би трябвало да е повече от 25, става съпрос за частните училища.

Общи условия

Активация на акаунт