Как е организирано Целодневното обучение за малките ученици в други държави?

• 12 381
  • 112
  •   1
Отговори
# 105
За Белгия - има два вида училища - общински и католически. В общинските обстановката общо взето е като нашите в БГ, няма съществени разлики. В католическите е по-добре, на образованието и на дисциплината се набляга по-сериозно. Приемат желаещи от всякакви вероизповедания. Религия се учи задължително и в двете училища.
Започват на 6г, на 1-ви септември до 30-ти юни. От 8 и 30 до 3 и 30. В общинските си носят ядене от вкъщи, в католическите се предлагат супа и сандвичи на място. В някои има и топла храна. Струва между 80 цента и 2.50, в редки случаи може да отиде до 4.50. Има възможност да се остави детето в 7 и 30 до 6ч, заплаща се, но не навсякъде, зависи от общината. Цените варират - от 40 цента до около 2 евро (за от 7 и 30 до 8 и 30 и от 3 и 30 до 18).
Класовете в общинските са около 20 деца, в католическите гледат да не надминават 12-13.
В сряда са до 12.
Учебници няма, имат дебели папки, в които всеки ден им дават на листа пресниман материал за деня и учат по него. Чантите им са доста обемисти и тежки.
Интересното за мен е, че не ползват химикалки, пишат само с молив  Crazy

Ето стаите в училището (католическо), на което сме се спрели за Криско:

Тук са по-малките
Тук също
Дъската
Тук се хранят
Тук са по-големите
Тук също

# 106
Класовете са от по 16-18 деца, имат учителка и помощник-учител.
Интересно ми е тази информация с 16-18 деца в клас за държавни или за частни училища се отнася и за кой клас. Тук в държавните училища в предуичилищна възраст децата са по 20, а от първи клас броят се вдига на 30-32 деца в клас. Частните училища съответно са по 18, 20, 25 деца най- много, като в по горните класове броят на децата се увеличава, но по принцип не би трябвало да е повече от 25, става съпрос за частните училища.

Държавно е, да. По спомен, 20-21 деца са в първи клас в нашето училище.
Доскоро имахме закон в щата, за макс. бройка ученици за всеки клас, но беше отменен. Сега мисля, че по преценка на училището, могат в клас да са до +3-5 деца повече.

Затова писах, че всяко училище, дори в един и същи град, е различно (за щат, да не говорим).
Специално в нашия град, класовете в началните училища са малки. за такива от по 30 ученика, съм чувала само в последните класове на гимназията. Но, има и друг момент, който може би влияе на това. В много щати и училищни общини, изборът на училище е сведен до 2-3 по местоживеене и щом е ограничен, това сигурно води и до по-голям брой деца в клас. В нашият район, системата е лотарийна, т.е. имам избор от поне 10 начални училища(предучилищна-5 клас), 7 middle и 4-5 high school, които номерирам и компютърът прави крайния избор. Обикновено, в началните класове, децата влизат по първото си желание.

Последна редакция: пн, 23 май 2011, 14:55 от Кейси

# 107
Класовете са от по 16-18 деца, имат учителка и помощник-учител.
Интересно ми е тази информация с 16-18 деца в клас за държавни или за частни училища се отнася и за кой клас. Тук в държавните училища в предуичилищна възраст децата са по 20, а от първи клас броят се вдига на 30-32 деца в клас. Частните училища съответно са по 18, 20, 25 деца най- много, като в по горните класове броят на децата се увеличава, но по принцип не би трябвало да е повече от 25, става съпрос за частните училища.

Аз бях писала някъде, че в нашата провинция има лимит - до 22 деца до 4 клас в държавните училища. Частните са независими и сами решават какъв ще е броя на учениците, но обикновено не надхвърлят 15/клас, понякога и по-малко.

# 108
Убедена съм вече /след като поразпитах/, че си зависи и в кой район живееш. Явно. На едни им дават хвърчащи листчета за домашно, а в друг квартал децата имат тетрадки и учебници. В едни училища се учат да четат от junior infant, други не четат въобще.
За разликите м/у момичета и момчета цък
При този наплив при нас...27 са в клас.

# 109
Убедена съм вече /след като поразпитах/, че си зависи и в кой район живееш. Явно. На едни им дават хвърчащи листчета за домашно, а в друг квартал децата имат тетрадки и учебници. В едни училища се учат да четат от junior infant, други не четат въобще.
За разликите м/у момичета и момчета цък
При този наплив при нас...27 са в клас.

да, така е, сьщото важи и за Торонто. Хората си продават жилищата и се местят в други райони заради съответното училище и дори понякога това местене е на съседната улица. Ние сьщо бяхме изправени пред подобен проблем, защото районното ни училище няма добра репутация. За щастие успяхме да запишем детето в друго училище и ни се размина местенето, за сега. Както вече писах, системата защитава посредствени училища и не предлага стимули за подобряване на резултатите.

# 110
И тук училищата са зонирани, но не е невъзможно да те приемат в училище извън района, в който живееш поради простата причина, че някои от децата в съответния район отиват в частни училища. Естествено, ако не живееш в непосредствената зона на училището, рискът е голям и в такъв случай се препоръчва да се кандидатства в минимум 3 училища. Някои хора дори носят фалшиви договори за наем, ако да речем познават някой живеещ в района на съответното училище, за да могат да влезнат.
Иначе тук държавните училища са пренаселени, както вече писах броят на децата в клас е към 30-32, което за моите разбирания си е доста висока бройка. Тук специално, ако искаш детето ти да е в що годе нормално училище, трябва да си бръкнеш доста дълбоко в джоба и да го пратиш в частно.

# 111
  • ENGLAND
http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=905779
Чета, доста неща искат да променят, но проблема с тежките чанти май не е решен . Фани да каже какво е станало.
Накрая има и за целиднежното обучение. Мисля, че това с 4-5 часа сутрин и писане на домашни следобед не е най-добрия вариант. Тук в Амглия сутрините са само за двата основни предмета, език и математика, а следобедите са за наука, арт, спорт, музика. Според мен това е по-добрия вариант и вие може да искате точно това. Сутрин само български език и математика, а следобедите роден край и техническите предмети. Програмата по математика и български език да се промени така, че да има много повече часове за упражнения и всъщност това да са тези часове за писане на домашни предидени за следобед. Писането на домашни следобед никак не е ефективно, когато децата са изморени от сутршнте уроци. Не знам и от колко е предвидено започването на учебните занятия сутрин, но това ранно започване, както е сега, никак не е подходящо при целодневното училище.

# 112
Не знам и от колко е предвидено започването на учебните занятия сутрин, но това ранно започване, както е сега, никак не е подходящо при целодневното училище.

И аз така мисля. Но надали ще се промени да е от 8:50-9:00 ч, както е тук. Много се съмнявам.

Общи условия

Активация на акаунт