Раждане вкъщи 8

• 28 204
  • 855
  •   1
Отговори
# 180
Голяма веселба това с хомеопатията.Очаквам скоро време да върнат някой от Царството Небесно посредством захарно топче.

Йога е хубаво нещо,стига да си се занимавал няколко години с нея,а не на курсове за бъдещи майки.Пък ако усилията ти не са били напразни през това време ще си разбрал,че може да родиш на всяко място,включително и в болница,стига да се концентрираш върху своята работа,а не тази на персонала.

# 181
  • след Околовръстното
Иренка, това ли е въпросния линк, който искам то мултимодала, а тя все ме праща да си го намеря?

Знам ли?
За мене е баш същия.

# 182
Джуличка, рисковете от домашното раждане са каквито са били няколко милиона години, и не вярвам да има жена на света, която да не знае за това, че при раждане има риск. 

Ааа, тук може да поспорим.
Те някои питат дали е вярно, че се пробиват гърдите, за да потече кърма и да може да се кърми бебето, та...
  Tired

Цитат
Аз лично не съм против да се напише един списък със ситуации, в които трябва веднага да става трансфер в болница, в които не се прпоръчва изобщо домашно раждане или в които ако се случат за да се спаси живота на майка или бебе трябва да се се реагира до ххх минути. Аз не съм акушерка или лекар и не мога да направя такъв списък, но не смятам, че е излишен, даже мисля, че идеята е добра. Ако имаш добра, професионална информация по въпроса, дай я.

Поздравления!   bouquet
Виж колко добре можем да се разбираме.
Когато критиката е градивна, е хубаво да се приеме и осмисли, а не да се отхвърля автоматично и да си караме слепешката.
Колкото до професионалната информацията по въпроса, за съжаление нямам такава под ръка, но и не мисля, че е моя работа.
Хората, които са се ангажирали с тази кауза, са по- подходящи за това, така мисля.
Нека намерят, нека я качат, за да се види, че наистина имат желание да помагат с информация.  Peace
От там нататък вече всеки сам да си взима решенията.
  Peace

# 183
ми аз дадох съответната официална информация за Швеция
дано нещо подобно влезе в употреба

защото тук в тези теми съм виждала да окуражават  бременни за домашно раждане при  наличие на един или няколко противопоказателя

# 184
Джуличка, рисковете от домашното раждане са каквито са били няколко милиона години, и не вярвам да има жена на света, която да не знае за това, че при раждане има риск. Аз лично не съм против да се напише един списък със ситуации, в които трябва веднага да става трансфер в болница, в които не се прпоръчва изобщо домашно раждане или в които ако се случат за да се спаси живота на майка или бебе трябва да се се реагира до ххх минути. Аз не съм акушерка или лекар и не мога да направя такъв списък, но не смятам, че е излишен, даже мисля, че идеята е добра. Ако имаш добра, професионална информация по въпроса, дай я.

Както се разбра за много неща няма как да се разбере преди бебето да излезе. Така че най-добре е присъствието и на майката, и на детето да е в болницата.

# 185
Както се разбра за много неща няма как да се разбере преди бебето да излезе. Така че най-добре е присъствието и на майката, и на детето да е в болницата.

Не, виж, ако някой е решил да направи подобно нещо, никой не е в състояние да го спре.
За това по- добре да знаят какво БИ могло да се случи и ако то се случи, да поемат веднага към болницата.

# 186

Мисля, че това ще е последния ми пост в тази тема, защото не се чувствам комфортно да обирам негативите на едно незаслужено отношение, както към самата мен (не от теб), така и към другите, които вземат пряко или непряко участие. Мълчанието в тази тема едва ли е породено от страх, въпреки предположенията. Ако си направиш труда да изчетеш началните теми и да проследиш какво и как се е обсъждало, може и сама да забележиш негативното отношение, нападките и неприкритите упреци към хората, дръзнали да покажат, че има и други възможности за раждане, освен тези, които ни предлагат в момента нашите болници. Непрестанните появи на всякакви потребители с идеята да върнат в стадото в правия път, обяснявайки колко опасно е да раждаш извън болница или дори да имаш съмнения в компетентността на лекарско мнение, упреците и обвиненията, накараха много от първоначално списващите да се отдръпнат. Затова, ако изобщо ти е направило впечатление, последните теми служат предимно за да информират четящите за роденото наскоро в домашни условия бебе и за поздравления. Нямам намерение да адвокатствам на хората от Родилница, но смятам, че оценката на отделни реплики относно безопасността на домашното раждане в тази тема, е именно реакция на твърденията, че е много страшно да се ражда в домашни условия, а не опит да се манипулират хората. Тази тема никога не е имала претенциите да подготвя жени за домашно раждане, нито да бъде обективен или изчерпателен източник. Поне такова е моето впечатление. Тя е информативна, за споделяне на личен опит и особено на информация, която у нас до преди няколко години беше недостъпна. Не вярвам да промениш мнението си, аз също продължавам да отстоявам своето, така че не виждам никакъв смисъл да продължаваме дискусията.

Колкото до последната трагична случка, очевидно има бъг, за да се стигне до този фатален край. Според мен обаче причините не са в отделни хора или в липсата им на отговорност, а по-скоро са комплексни и е въпрос на наслагване на негативи като недооценяване на някои важни фактори, недостатъчна опитност или дори самонадеяност по отношение на подготовката и възможностите, вкл. липсата на каквато и да било алтернатива от страна на системата.

# 187

Ако си направиш труда да изчетеш началните теми и да проследиш какво и как се е обсъждало, може и сама да забележиш негативното отношение, нападките и неприкритите упреци към хората, дръзнали да покажат, че има и други възможности за раждане, освен тези, които ни предлагат в момента нашите болници.

Аз почетох първите теми. Имало е опити да се оспорват някои от най-крайните теории (например за решаващата важност на позитивното мислене) - и то съвсем не груби опити, а просто призоваващи към придържане в някакви рамки все пак.

Реакцията е "толкова ни беше позитивна темата, вие всичко разваляте, ще помоля модераторите да изтрият тия постове". Можеш да го откриеш, не е трудно - за разлика от информацията за рисковете и противопоказанията за едно домашно раждане.

И добре - тук ги нападали и не ги разбирали. (Сякаш са първите и последни неразбрани на света.) Къде е тази информация в Родилница тогава? Там кой ги напада и не им позволява да формират едно балансирано и обективно отношение?

# 188
  • Куциндрел
Мултимодал, както казах - чета предните теми. Помолихте само за един линк, но ти не ми го даде. Явно е под достойнството ти да ме образоваш. С поведението - вие не четете, а то пише, не променяте и на йота чуждото мнение.
Другите не пишат от самото начало (освен да не пишем в темата), защото не искат диалог с нас. Не искат и да излязат от розИвия филм.

# 189
  • Canada
Джуличка, рисковете от домашното раждане са каквито са били няколко милиона години, и не вярвам да има жена на света, която да не знае за това, че при раждане има риск. Аз лично не съм против да се напише един списък със ситуации, в които трябва веднага да става трансфер в болница, в които не се прпоръчва изобщо домашно раждане или в които ако се случат за да се спаси живота на майка или бебе трябва да се се реагира до ххх минути. Аз не съм акушерка или лекар и не мога да направя такъв списък, но не смятам, че е излишен, даже мисля, че идеята е добра. Ако имаш добра, професионална информация по въпроса, дай я.

sunny day, в страните, в които е нормативно уредено раждането в къщи в присъствието на специално обучено за целта лице, рисковете са не повече отколкото в болница. Просто има изисквания за такива раждания - бременността да е безпроблемна, да не е многоплодна, родилката да е сравнително близо до болницата и т.н. Тогава, ако в хода на раждането обученото медицинско лице прецени, че има проблем, веднага се вика линейка или ако състоянието й позволява, раждащата се транспортира до най-близката болница (където лекарите са предварително уведомени, че се извършва раждане в домашна обстановка). Тези случаи са много редки - едно защото родилката и бебето са здрави (потвърдено от лекар преди раждането) и второ, защото присъстващото на самото раждане медицинско лице, може да помогне при възникването на лек проблем. Само като пример - присъствах на раждането на приятелка (в болница), чието бебе се роди с омотана пъпна връв. Акушерката буквално за секунда го освободи и всичко си беше наред. Едно такова раждане ще е безпроблемно и в домашна обстановка, но в присъствието на специално обучено за целта лице, имащо и знанията и опита да се справи с възникналата ситуация.

# 190
  • София
multimodal, чела съм всички 7 теми. Още преди този случай. Знам за какво отношение става въпрос. Не оправдавам тоновете агресия, които се изсипват по адрес на списващите в този подфорум като цяло.  Напротив.

Това не оправдава затварянето на Родилница, изтритата информация и неадекватното поведение на специалистките в областта.  И успех тази кауза няма да има, защото хората, които я подкрепят, нямат смелост, твърдост и достойство - това е изводът, който аз направих за себе си, по реакциите на въпросните хора в едничкият момент, в който се наложи да се отклонят за малко от розичките и милите пожелания.  

Но аз приключвам, защото очевидно се повтаря едно и също и няма никаква воля за диалог. И от двете страни.

# 191
Колкото до последната трагична случка, очевидно има бъг, за да се стигне до този фатален край.....
Sick

# 192
Flip, надявам се не очакваш от мен аз да водя диалога, който и какъвто си го представяш. Simple Smile
Опитах се да представя единствено моята гледна точка и повече не виждам какво бих могла да дискутирам.

# 193
  • София
Не, не очаквам от теб, ти не си пряко ангажирана с домашното раждане. Ама си единствената, която има позиция и не се е покрила, та затова лафя с теб, иначе все едно си говоря на стената като лудите.

Очаквам главно от Мег да влезе в някакъв диалог, защото тя е най-дейна, води се дори квалифицирана (ако не се лъжа, наскоро изкара някакви курсове), и защото тя  определено, целенасочено и системно убеждава жени да раждат домашно. Вижда се и тук в БгМамма, а в Родилница и разните скайпове и т.н. предполагам, че агитацията е била още по-твърда. Няма нищо лошо в това, пак казвам, когато човек има кауза, той се бори за нея и това движи света напред. Но не мога да кажа за същото за сегашното й поведение стил "това не се отнася до мен".

Също така очаквам диалог конкретно с нея, защото лично тя е казвала повече от веднъж, че домашното раждане не крие риск. Това не е преувеличено или мое тълкуване, това са буквално нейни думи.

Но във всички случаи съм съгласна, че не БгМамма е мястото да се анализира смъртта на бебето на Цвети. Мястото е Родилница. Единствената причина да мрънкам тук е, че Родилница е затворен по неведоми за мен причини. Досега не съм писала там, чела съм само блога им, но бих поставила въпросите си директно на правилното място, стига да можех. Защото моите въпроси не целят да обвиняват, обиждат или провокират. Искам обективно да знам какво се е случило. Не от нездраво любопитство, а защото справедливостта е справедливост и щом каузата е публична, значи всяка нейна страна също трябва да е публична, това е.

# 194
[................ липсата на каквато и да било алтернатива от страна на системата.
ooooh!

Общи условия

Активация на акаунт