Отговори
# 330
Ох, аз кат се подстригах предния път и след седмица се разболях от варицела Sad Така че този път ще си дочакам с нацъфтяла коса....

# 331
Момичета, извинявайте, ама вие нямате ли доверие на лекарите си? Защото ако в такъв важен период нямате доверие на следящия ви гинеколог, ами сменете го.
При кой лекар ходиш. До сега не съм срещнала един лекар на който да имам 100%доверие.
Може аз да съм недоверчива. Ама перфектни хора няма. Като се усъмня, предпочитам второ мнение.

# 332
  • София
...
 После пък се почва изтъкване на един милион причини защо трябва да родим секцио - плодът много голям  ooooh! , тазът тесен и какви ли не глупости. А действително само при 2-3% се налага наистина.

Има лекари, които не дават препоръки за родоразрешението, ако няма някакви особени причини - оставят на бъдещата родилка да реши сама. Което, впрочем, май е най- доброто възможно поведение. И има такива, които се опитват да наложат - или поне да се опитат да вменят - собствените си разбирания за това кое е най- добро за бъдещата родилка. И когато мнението на лекаря не съвпада с нейното... се появяват такива гневни и категорични изказвания. А истината е просто, че виновна е родилката /или бременната, на по- ранен етап/, която не е избрала правилния лекар за себе си. При всички възможности за предварителни разговори и дори смяна на лекаря през периода на бременността няма как да се намери обяснение за оставането при лекар, който не споделя вижданията й.

Не, не е така. Скринингите нито са задължителни, нито пък се покриват от ЗК. В заблуждение са всички, които си мислят, че може да се разчита единствено на ЗК и здравеопазването в България и че някой изобщо мисли за вашето здраве. И феталната морфология и БХС са ПО ЖЕЛАНИЕ. Не ги правете, като не ви се дават пари. Само че аз познавам акушерка по образование и професия, втора бременност, и не си ги прави. Роди бебе със синдром на Едуардс. Може би за негово добро - почина. Рискувайте щом ви се рискува, обаче.
Аз първата бременност си направих всички, ама всички възможни изследвания. 3 пъти правих и ФМ, скрининги, нон-стоп ехограф и т.н. Родих дете с генетичен проблем. Не успяха да го хванат докторите. Така, че с тия скрининги гледат само за няколко основни и популярни генетични. А след като изчетох бая инфо след това - се оказа че има към 400 познати на медицината генетични заболчвания, които не се изследват. Та и да се изследваш пак няма гаранция.
Въпросът е да мислим позитивно. Някои неща са...късмет

Повече са. А като се добавят и тези, които могат да се отключат в късна възраст... или да не се отключат.... стават още повече.

Но нашите ще са здравички и прекрасни!

# 333
Ох момичета , какъв ден имах само. Цял ден търча по доктори . Синът ми от извесно време имаше крусти на главичката , които не са нормални за дете на 4 годинки разбирасе , но реших ,че са временно явление и че ще отшумят със смяната на шампоана . Не само не се случи , но и след постругването преди 2 дена - збаелязах много оредели участаци в косата . Като пипнах едно кичерче какво беше изненадата ми да видя , поне половината косъмчета да ми остават в ръката . Щях да пропадна . Днес тичане по доктори , изследвания , включителни и гадни подмятания от страна на едната екарка ,окоито ги пропуснах само покрай ушите си ( "Ми то това дете е така от месеци , бе .... ми гледайте ги тия деца ,кой да го прави"  ooooh! ooooh! )  Ама пусто мога ли да предположа ,че едни крусти ще ми доведат такава беля. Слава Богу няма гъбички , от които най-много се притеснявах . Изписаха му лекарства и сега почваме да се лекуваме . Много ми е притеснено дали опадалата косичка ще се въстанови  Confused

И така някак си покрай тревогите цял ден не устеих ни гадене ни глад ни нищо . Цял ден карам на една активия и май е време да хапна нещо по- сериозно . поне кръвните ми иследвания са в норма  Tired

# 334
Момичета, извинявайте, ама вие нямате ли доверие на лекарите си? Защото ако в такъв важен период нямате доверие на следящия ви гинеколог, ами сменете го.
При кой лекар ходиш. До сега не съм срещнала един лекар на който да имам 100%доверие.
Може аз да съм недоверчива. Ама перфектни хора няма. Като се усъмня, предпочитам второ мнение.

Аз също имам голямо доверие на лекаря си. Няма да споменавам проценти, че ми се струва пресилено. Дано има повече такива в България. Знам, че ще направи всичко, което е по силите му, другото зависи от мен и от късмета ми. Сама си избрах АГ още преди да забременея дори. Никога не ми е цитирал суми, еди си кое колко струва, нито ми е говорил за фетални, нито за БХС, въобще не ми пълни главата с такива глупости още, по погледа му разбирам, че е твърде рано да мисля за това. А.. аз не че не чета кво ме чака де. Честно казано дори още не ми е определил термин. Трябва да се мине критичния период 10-12 г.с., че вие поне виждате колко момичета загубиха бебетата си до сега.
За съжаление той не работи със здравна каса и аз в случая просто нямам дилема и избор. Въобще пред мен не стои въпроса да го сменям ли, за да ми излезе нещо за сметка на ЗК. Дори не искам да ходя при други, защото пък им нямам доверие.

Последна редакция: ср, 18 май 2011, 17:31 от Mimci

# 335
Mimci и аз като теб, лекаря при когото ходя не работи по ЗК, но се чудя какво да правя, най-много личния лекар да пуска изследванията, разбрах че и така може.

# 336
привет на всички мами и бъдещи такива,
някой беше написал са прегледа , че са чак след един месец.
И на мен ми се видя много , но какво да се прави ще ходя след 4 седмици на ЖК.
За БХС четох за 15, 16г.с, а за ФМ чак след 20та г.с мисля че беше - тази която е в средата.
Аз май така ще отида.
Макар, че се замислям и за преглед след 2 седмици някъде в частен кабинет, защото е много дълго това чакане, направо може да те убие.
Поздрави
  bouquet

# 337
Това с ехографите понякога имам чувството, че е направено нарочно, да имаш право по ЗК на 2-3, че да се печели от платените ...
А за мамите дето живеят извън Бг  отново са облагодетелствани да имат избор там или тук...
Аз съм си намерила лекарката, избрала съм я, и и вярвам на 100%, ще правя каквито изследвания ми каже, че после тя ще прави аз каквото и кажа Wink..
KiaraTiara добре дошла! Мисля, че имаше предвид 3ма-тя таткото и бебето Simple Smile

# 338
  • София
"Ние" сме аз и две бебета Simple Smile
На 27 съм, първа бременност след инвитро.  Водите ме с по 2-3 седмици грубо, което си е супер. Чувствам се като по - малката сестра, дето няма да й се налага сама да си блъска главата по трудния път към щастието Simple Smile

# 339
  • София
KiaraTiara, добре дошла!  Hug
Аз честно казано не смятам, че като съм бременна, трябва да спра да се подстригвам, боядисвам, лакирам, гримирам и т.н. Всичко е Божа работа и нито ножицата може да отреже пишката на бебето, нито късмета му-това е моето мнение. Много е важно как се чувстваме, а за това има значение и как изглеждаме. Ако девет месеца не си боядисвам косата, накрая ще имам нещо като почти черна шапка върху главата си от прорастнали корени и нещо като разплетена дамаджана от другата страна на косата...така си се представям  #Crazy Дано не обидя или засегна никого.
И понеже имам пълно доверие на АГ-то си, ако тя каже, че нещо е ок, значи е така. Много е важен този избор кой ще ни проследява бременността и как се отнася към нас като цяло, затова ако някоя бъдеща мама не се чувства комфортно от сега, по-добре да си промени избора, има много кадърни и човечни лекари и по ЗК и частни. Моята за жалост не работи по ЗК, но какво да се прави...

# 340
  • София
Ами тогава стискам палчета всичко да е наред!
val 1210, супер че сме с един и същи термин, имаше и други бъдещи мами май за тази дата.
Аз искам да ви попитам започнахте ли вече да се мажете с някакъв продукт против стрии? Миналото лято бях избрала олиото на Икаров след горещо препоръки, но сега изобщо не искам да залагам на олио. Първо не е много приятно усещането да си цалатамазна като навън е над 30 градуса и второ до ден днешен всичките ми летни дрехи миришат на нещо подобно на гранясало олио, без значение  с какво ги пера.... Rolling Eyes
Та ако сте избрали продукт, казвайте, че наближава време.

Ами аз ползвам Дева - едва ли е най- доброто, но беше ок миналия път, пък и цената не е за пренебрегване.

# 341
  • София
Ами тогава стискам палчета всичко да е наред!
val 1210, супер че сме с един и същи термин, имаше и други бъдещи мами май за тази дата.
Аз искам да ви попитам започнахте ли вече да се мажете с някакъв продукт против стрии? Миналото лято бях избрала олиото на Икаров след горещо препоръки, но сега изобщо не искам да залагам на олио. Първо не е много приятно усещането да си цалатамазна като навън е над 30 градуса и второ до ден днешен всичките ми летни дрехи миришат на нещо подобно на гранясало олио, без значение  с какво ги пера.... Rolling Eyes
Та ако сте избрали продукт, казвайте, че наближава време.

Ами аз ползвам Дева - едва ли е най- доброто, но беше ок миналия път, пък и цената не е за пренебрегване.

Да разбирам ли, че не са ти се появили никакви стрии? При мен лошото е, че още от пубертета имам някакви и много искам да си предпазя корема. Как ги мразя само тия стрии... #Cussing out

# 342
KiaraTiara ЧЕСТИТО,
пожелавам ти лека и безпроблемна бременност, а резултата да са две пухкави бебончета.
Радвам се за теб- радост умножена по две, страхотно  family4

# 343
  • София
някой гледа ли снощи дискусията по БНТ - естествено раждане или изцяло контролирано от докторите раждане.
вие "за"естественото ли сте. бихте ли родили вкъщи

Шегуваш се, нали? Във всеки случай намирам шегата за... леко безвкусна.
Последният подобен експеримент завърши със смъртта на живородено, здраво 4 килограмово момиченце.
Напълно ненужна, излишна смърт.
Мисля, че тази трагедия разтърси достатъчно обществото и, надявам се, върна здравия разум на голяма част от поддаващите се на необмислени забежки по модерни течения, дори когато представляват опасност за живота и здравето на децата. Може и да са останали няколко откачалки, които да не искат да се откажат от захапания вече лозунг, но те са от този сайт, в който са агитирали родилката да продължава - родилница, родителница или нещо подобно.

Жена убива бебето си посредством неасистирано домашно раждане.

Като начало ще цитирам един пост от "зачатие":

Нужно ми е да споделя тази история, защото ме потресе из основи и защото иначе ще чувствам, че премълчавам нещо изключително важно.
Избрах този форум, защото тук намирам необходимия респект към живота на майките и децата.
Разпространете информацията, за да не се потули тази толкова обезпокоителна история.

Да си готов да жертваш детето си, за да родиш неасистирано у дома

Не искам да измъчвам още повече съсипаната от скръб Ц. Д. Но някои неща трябва да бъдат казани, за да предпазят бъдещите майки от същата нелепа загуба.

Ц.Д. ми направи впечатление с участието си в женското ток-шоу "Жените" на 15 март 2011 г. Темата на предаването беше "Защо някои жени предпочитат да родят бебето си вкъщи и какви опасности крие това?".

Г-жа Ц. Д. сподели тогава, че е ветеринарен лекар, че има едно дете, че скоро очаква второ и че сериозно обмисля неасистирано раждане у дома. За незапознатите това е домашно раждане, на което не присъства лекар или акушерка.

Мина известно време, но аз все още с тревога си спомнях за предаването и го дискутирах с приятели. Една от колежките ми каза, че със същата Ц. Д. пише във форум, наречен "Родилница", който акцентира на неасистираното домашно раждане. Беше много ентусиазирана, че вече двайсетина бебета били родени по този начин в България и нямали никакви проблеми, как във форума се обсъждало да не се спазват препоръките на лекарите, че нямало проблем да се преносва, че женското тяло и бебето сами знаели как да се справят с раждането.

Тогава аз като човек с много тежко раждане попитах колежката си как би се почувствала, ако се случи нещо с бебето или майката и й припомних част от предаването, което обсъждахме. Инструкторката по йога и една от ентусиастките за домашно неасистирано раждане Росица Божкова тогава каза, че при едно неасистирано домашно раждане майката съвсем осъзнато поемала пълната отговорност за изхода на раждането. Акушерката Елена Василева, също гост в "Жените" отговори на това, че когато поемаме отговорност, ние обикновено я поемаме за себе си, но кой би носил отговорността за детето? Допълни, че ако раждайки се в болница, детето е имало шанс да не се случи нещо лошо, тогава как може някой въобще да коментира правото на такъв избор.

На този толкова сериозен довод Ц. Д. отговори от публиката по стандартния начин, че ако нещо се случи на детето в болница, тогава лекарите така или иначе не поемали никаква отговорност.

Още тогава в главата ми се разигра сценарият, в който по време на раждането детето има някакъв проблем, който изисква спешна намеса и болнична реанимация. Ако същото това дете е родено у дома, то родителите просто не биха могли да сторят нищо и детето ще умре или ще остане трайно увредено. Как биха могли родителите да живеят с подобна вина цял живот, знаейки, че в болница тяхното дете би имало шанс да живее?

На това колежката ми отговори, че раждането е естествен процес и че ако има нещо нередно, майката сама щяла да почувства това и щяла своевременно да отиде в болница.

Повече нищо не казах и спряхме да говорим по този въпрос. В началото на май младата колежка ми каза, че Ц. Д. преносвала вече седмица и на препоръките на лекаря, че вече трябва да предприемат нещо, тя отговорила с отказ. Отказът й бил окуражаван от част от участничките във форума Родилница.

Снощи колежката ми се обади по телефона и плачейки ми съобщи, че рано на 6 май г-жа Ц. Д. започнала да ражда у дома. През деня във форума Родилница били информирани как протича раждането, но след известно време новините внезапно спрели. В обедните часове на 7 май станало ясно, че предишната вечер детето наистина се е родило у дома, имало сърдечна дейност, но не успяло да продиша. Родителите отишли в болница, където лекарите констатирали смъртта на момиченцето. Аутопсията ще се извърши утре, 9 май. Вероятно тя ще отговори на въпроса каква е причината за смъртта на момиченцето и дали щеше да бъде живо днес, ако беше родено в болница.

Въпросът ми към жените, които от няколко години в редица форуми популяризират неасистираното домашно раждане, е дали продължават да смятат, че е лесно да се носи отговорността за смъртта на собственото ти дете? Наистина ли жените могат да преценят реалните рискове при едно раждане?

Изпитват ли сега вина тези жени, които описват неасистираното домашно раждане като красива приказка и съветват жените да се противопоставят на препоръките на лекарите си?

Ще има ли досъдебно производство и разследване, за да се установи, дали е извършено престъпление?

Защото рискуването на детски живот по този ужасен начин не бива да остане безнаказано!
« Последна редакция: Май 09, 2011, 17:00:45 pm от Сдружение Зачатие »    

http://www.zachatie.org/forum/index.php?topic=45826.0
http://dnes.dir.bg/news/rodilka-bebe-8589517

Сутринта гледах сутрешното предаване на бтв... потресена съм... Здраво, силно бебенце, 4.200 кг... мъртво, понеже майка му искала да е модерна и да го лиши от услугите на неонатолог...

Ако поради лекарска грешка настъпи смъртта на бебето лекарят, който я е допуснал, носи наказателна отговорност за действията си.
Не е ли редно при тези обстоятелства майката да поеме тази отговорност - в правен аспект?

И... като статистика... от сигурно 10-ната неасистирани домашни раждания общо в новата история на Бг едно завършва фатално. В "Тина Киркова" се извършват десетки хиляди раждания годишно - и за последните поне 3 години - нито един случай на такава смърт...

# 344
  • София
Момичета, сигурна съм, че всички ще завършим със сладки и послушни бебоци  Hug

Аз го искам здраво, не държа да е послушно... да му мисли брат му.  hahaha

ПП
Никакъв проблем няма с подстригването по време на бременност.

Последна редакция: ср, 18 май 2011, 18:49 от katiABV

Общи условия

Активация на акаунт