постна питка

• 29 494
  • 55
  •   1
Отговори
# 15
TheNMaster, благодаря  bouquet

# 16
ДА Богиня......Бакпулвера е лимонтозу+ сода.....Демек сода+киселина(оцет,лимонов сок,кисело мляко...все тая).......
Аз предпочитам да е бакпулвер....Защото той се разбърква с брашното в сухо състояние....
Реших аз, че има отърване от содената питка за бъдни вечер  Mr. Green ма явно и тази година ще трябва да я преглътна  Mr. Green.

# 17
ДА Богиня......Бакпулвера е лимонтозу+ сода.....Демек сода+киселина(оцет,лимонов сок,кисело мляко...все тая).......
Аз предпочитам да е бакпулвер....Защото той се разбърква с брашното в сухо състояние....
Реших аз, че има отърване от содената питка за бъдни вечер  Mr. Green ма явно и тази година ще трябва да я преглътна  Mr. Green.
Тц! Няма измъкване  hahaha hahaha hahaha hahaha
Но с бакпулвера като направя и се изяжда у нас за вечерта...Иначе все оставаше и после се чудех какво да я правя на другия ден..........

# 18
  • Sofia
И вчера и днес ми се наложи да меся и се получи....Вчера приготвих пълнозърнести питки,а днес направих хляб с пълнозърнесто и бяло брашно.Сложих само суха мая,сол,захар,1-2с.л.олио и 300мл.топла вода.Втаса за около час,като ги оформих пак втаса за около 1/2час и печене в предварително загрята фурна на 180 за 30-35мин.

# 19
Аз правих питката на TheNMaster   chef с пълнозърнесто брашно миналата година, беше страхотна.
Пак нея ще направя Simple Smile

# 20
  • Сливен
влязох да видя рецепта за постна питка за бъдни вечер,но заглавието подлъгва
постна питка се прави без мая миличка,като сложиш маята вече не е постна  Hug Peace

# 21
  • Sofia
Маята да не е животински продукт....аз винаги я правя с мая,а много ми се иска да си приготвя квас за хляб,но няма  сега да експериментирам,след празниците ще пробвам...

# 22
  • Сливен
може да няма животинско,но за бъдни вечер се прави без мая,така знам от баба си,ще се разровя и ще ти напиша защо,но после че ще преспивам малкия
доли значи грешката е моя
точно маята се води жива закваска,за това не е постна  Peace

Последна редакция: ср, 21 дек 2011, 15:03 от miriams28

# 23
Аз вече 2 години си правя тази питка с мая и съм много доволна от резултата. Тея содените питки на майка ми никога не и се получаваха и аз не ги обичам. А тази си става страхотно и даже тази година ще направя две, миналата година не стигна.

# 24
  • Сливен
извинявам се аз съм в грешна тема,постна питка може да се прави и не за бъдни вечер,тогава може да се прави с мая
за бъдни вечер по канон се прави безквасен хляб

# 25
Момичета...този спор всяка година го бистрим.... hahaha hahaha hahaha
С мая или без... Mr. Green

Единият лагер казва,че маята са дрожди(живи организми) и затова хляба не е постен

Другият лагер казва,че може с мая - демек смятат хляба с мая за постен щом няма животински продукти....

Кой както иска и както е свикнал викам аз Laughing......Ние в нашето семейство сме свикнали за Бъдни Вечер питката да е със сода...(понеже АЗ мразя сода и затова правя питката с бакпулвер).......С мая правя за Коледа и НГ богати хлябове и питки.....Всичко е въпрос на навик и традиции,които идват от майка ми,бабите ми и родата......

# 26
  • Sofia
Правилно,кой както иска да си я замесва...и да не забрави паричката

# 27
  • София
Момичета кажете ми някоя изпитана рецепта, която да става за новобранци в месенето Embarassed Свеки ще идва на гости за Бъдни вечер и ще ми се наложи да меся питка, а хич ме няма в месенето. Предпочитам да е с мая. Hug

# 28
  • София
TheNMaster , би ли споделила ,вкуса на питката с бакпулвер , по-близо  до този на питка  със сода ли е или като на питка с мая? И дали може да сложа и двете-и сода и бакпулвер, тъй като вкъщи обичат содения вкус, но аз пък искам питката да е по бухнала Mr. Green Благодаря предварително!

# 29
  • Варна
А аз да попитам от какво тесто правите фигурките (житни класове и др) върху питката? Имам спомен за част от тестото, замесено с още малко брашно, за да е по - твърдо?! А вече оформените фигурки как ги поставяте, че да не се разместват при надигането на питката?

Общи условия

Активация на акаунт