постна питка

  • 29 494
  • 55
  •   1
Отговори
# 45
  • Sofia
  • Мнения: 10 999
Разбира се.....
Замесвам тестото в купа.
.............

Благодаря за рецептата   bouquet
Вчера направих питката по нея, не бухна особено (както се очакваше), но за първи път ми става мека и вкусна питката (аз също не обичам вкуса на сода).
Ако не сте фенове на безсолното (като мен) може да сложите една идея повече сол, на мен ми беше екстра.
Честито Рождество!

ПП. Тези бухналите питки, които са показани на предната страница са с мая, но не е това идеята на питката за Бъдни вечер, така че се радвам, че намерих подходяща.

# 46
  • София
  • Мнения: 18 685
И аз тази година пробвах содената питка с бакпулвер и наистина не мирише така на сода и става по-хубава. Не знам защо се получава така, знам, че бакпулвера също си е сода, но фактите говорят сами - питката ми нямаше характеният дъх на хлебна сода. Препоръчвам Peace

# 47
  • Бургас/Пз
  • Мнения: 9 884
Честито Рождество Христово! Бъдете живи и здрави!

Мастърче, благодаря за страхотната рецепта. За първи път имахме истински постна и в същото време бухнала питка на Бъдни вечер!

# 48
  • Варна
  • Мнения: 283
Ето я нашата питка с бакпулвер - всички си изядоха парчето, че и питаха за още Mr. Green хиляди благодарности за рецептата  bouquet  bouquet

Последна редакция: нд, 25 дек 2011, 11:38 от Radost Nezemna

# 49
  • Мнения: 1
 идеята за бъдни вечер не е и с бакпулвер за информация, а с квас ако искаш да спазиш точно традициите

# 50
  • Sofia
  • Мнения: 10 999
Традицията в моето семейство е питката да е със сода, така че затова тази рецепта ми хареса много  Peace

# 51
  • Мнения: 5 001
идеята за бъдни вечер не е и с бакпулвер за информация, а с квас ако искаш да спазиш точно традициите
Да,така е!....Но както се знае традициите не са това ,което бяха.....Така,че днес се прави със сода......Ние,както и много други не харесват соденият вкус....Заместителят е бакпулвера.....Така,че това е положението.... Mr. Green


Момичета,радвам се,че сте се справили и питката ви е харесала.....

Радост,много хубаво оформена питка  Hug

# 52
  • Мнения: 169
Боже , като започнете да се препирате- традициите та традициите , а постихте ли преди това та сте се хванали за традициите !!!!
 Мастер, на вкус питката беше идеална, ама на вид никак не я докарах, та май ще си остана само на хлебчета  Mr. Green

# 53
  • Мнения: 721
Честита Коледа, желая на всички много здраве и щастие.
Ето я и нашата пита с брашно, вода, олио и суха мая:







# 54
  • Варна
  • Мнения: 283
Мастер, много благодаря Simple Smile заслугата е и твоя!

# 55
  • Мнения: 158
Моята питка за Бъдни вечер е по тази рецепта:

Бъдни вечер с  вкус на розмарин и маслини
Продукти:
2 и 1/2ч.ч.брашно
300 мл вода
1 ч.л. сода бикарбонат
1 с.л оцет
1 ч.л. сол
3-4 с.л олио/зехтин
1 ч.ч. хладка вода
розмарин(количество по ваш вкус)
няколко маслини(почистени и нарязани на ситно)
може и сушени домати,накиснати в зехтин

Брашното се пресява и се прави кладенче. В него се слагат солта и олиото(зехтина).Содата се погасява в оцета и се добавя към купата с брашно.Към всички продукти бавно се добавя  1 ч.ч. хладка вода и се замества меко тесто,като се добавя розмарина. Оставя се да се отпусне  10 минути.  В намазана с олио тавичка с ръце се оформя питка.И се откъсва малко парче тесто за украса.Разстила се в тавата с ръце  и с пръсти се натискат маслинките отгоре.
С клечка за зъби се  набожда цялата питка. Намазва се с олио(зехтин) и се пече 30-35 минути на 180 С. След като се извади от фурната, се напръсква с вода и се завива с кърпа, за да омекне.
Стана много ароматна и вкусна питка Peace

Общи условия

Активация на акаунт