Кога да тръгне детето на ясла?

• 8 421
  • 86
  •   1
Отговори
# 15
Аз бебе на година не давам на ясла.
Гледай го у дома поне до 2 години, а най-добре и до три.

Подкрепям !

# 16
Ами то хубаво подкрепяме да се гледат децата от майките, ама парите малко  Tired
И на мене ми се щеше да стоя не до 3, до 6г. да го гледам, ама отде пари ?
Ясно е, че ще се дава детето на ясла.
Хубавото е, че после с градината няма да има стресиращ период, моя сега минава пред това и много плаче сутрин като го водим, а децата дето са ходили на ясла са свикнали и не плачат  Confused

# 17
И на мен ми се иска да си гледам малкия поне до 2 години, но паричките хич не стигат  Sad А и съм на мнение, че освен болестите, яслата/градината ще помогне на детето да се социализира по-добре. Още като навърши 2 месеца ходим в Gymboree (много готино място), където с други връстници, той се научи на много неща - сега няма проблем да го дам на непознат за него човек, няма да реве, да се тръшка. Освен това си играе с други деца и на фона на такива, които са държани под похлупак, е доста различен. Но всичко си има плюсовете и минусите - важното е децата да са добре и ние да сме спокойни покрай тях!

# 18
И мен ми се струва, че детето е прекалено малко - търси и други варианти. Виждам, че си от София - детегледачката ще ти дойде скъпо, но баби, дядовци, лели..... може да има варианти. Ако детенце боледува - на работата хич няма да ти се радват на честите отсъствия. Аз сега ще давом малчо на ясли като лятото с мъжа ми сме направили един куп комбинации да си ползваме отпуските и пак се притеснявам, като тръгне на ясла, реално на 2г. и 3м., какво ще е.

# 19
  • София

Подкрепям !

Ейй, като почнете с тези препоръки, че и да се подкрепяте  ooooh!
То на всички е ясно, че е така, най-добре е детенцето да избегне яслата и боледуването и негативите от нея, но допускате ли, че майките които искат да пуснат децата си на 1 г и Х месеца имат избор?

# 20

Подкрепям !
То на всички е ясно, че е така, най-добре е детенцето да избегне яслата и боледуването и негативите от нея, но допускате ли, че майките които искат да пуснат децата си на 1 г и Х месеца имат избор?
Поне пове4ето от познатите ми с деца на ясла си ходеха по кафетата и СПА ,а децата на ясла за да си по4инели от тях,затова и подкрепям горното изказване.
Надали на някой 4ак пък толкова ще му се наложи да хукне на работа с пелена4е,нали все пак е планирано това дете да е в период на стабилизация на финанси и възможности да се изкара май4инството?

# 21
  • София
Да, аз ще тръгна на работа, защото се налага! И да, хич не ми е по кефа да тръгва, но нямам избор. И да, няма да ходя нито на спа, нито на кафета  Sad

# 22
  • София

Подкрепям !
Поне пове4ето от познатите ми с деца на ясла си ходеха по кафетата и СПА ,а децата на ясла за да си по4инели от тях,затова и подкрепям горното изказване.
Надали на някой 4ак пък толкова ще му се наложи да хукне на работа с пелена4е,нали все пак е планирано това дете да е в период на стабилизация на финанси и възможности да се изкара май4инството?

Танчеееееее, слез на земята!! И се огледай извън кръга познати, които имаш. Има хора, които не издържат със 700-800 лв. в София и 240 лв. майчинство за втората година.
Аз пък бих казала - по-добре на ясла, отколкото при баба на ххх километра разстояние, ако няма такава наблизо.

# 23
Слан4езара-да,така те разбирам и теб ! Peace
Ариана-бих слезнала на земята,но как да го направя, като моите познати са все такива-уж по май4инство,пък по кафета,децата по ясли,а бабите за следобеда,4е да се видели и с мъжа си до среднощ след яслите:(
Ако се налага да се работи,бих предпо4ела гледа4КА на тази възраст или малка 4частна ЯСЛА С НЕ ПОВЕ4Е ОТ 6,7 бебета и пове4е персонал .
Например 3 бебета  към съотношение :една жена

# 24

Подкрепям !

Тъй-тъй, права си, но нали знаеш - ситият на гладния не вярва. Peace

# 25
  • София
[Ариана-бих слезнала на земята,но как да го направя, като моите познати са все такива-уж по май4инство,пък по кафета,децата по ясли,а бабите за следобеда,4е да се видели и с мъжа си до среднощ след яслите:(
Ако се налага да се работи,бих предпо4ела гледа4КА на тази възраст или малка 4частна ЯСЛА С НЕ ПОВЕ4Е ОТ 6,7 бебета и пове4е персонал .
Например 3 бебета  към съотношение :една жена

Таня, имаш ли представа колко струва такава частна ясла? Месечно? Годишно? Знаеш ли каква е средната заплата за София? А за страната? Де да имаше всяка жена този шанс да си гледа детето, докато порастне достатъчно! Де да имаше повече жени, които могат да си позволят да отидат поне веднъж месечно на СПА. Какво ти СПА, поне веднъж месечно на фризьор, козметик и маникюр...
Казваш такива са ти познатите, за това и аз казвам - огледай се извън кръга си познати и приятели и ще видиш много кадърни, интелигентни и стойностни хора, които просто нямат този шанс. Имам приятелка, с 2 деца, прилична заплата, допълнителни доходи от частна дейност, мъж с много прилична заплата. Е, не може да си позволи такъв разход - гледа болните си свекъри, възрастни хора, на легло.
Имам и друга близка приятелка - начетена, с много идеи, много умствен багаж. Тя търпи постоянен тормоз от лекето, което се води баща на детето и, защото няма шанс за прием в ясла, няма кой да гледа детенце, а единствения, който може да осигури паричен доход за издръжката им е въпросното леке.
Животът е шарен, не на всички им се е усмихнал късмета, не всички имат баба под ръка или заплата от 2-3 хил. лева, за да си позволят частна ясла или гледачка...

# 26
Ариана-тези описаните от теб слу4аи ги разбирам и симпатизирам ,но аз имах предвид другите слу4аи ,срещу които съм изразила недоумението си.
Хем имаш възможност и си по май4инство,хем детето на ясли,хем бабите да готвят и 4истят ....
4астните ясли са около 300-400 лева на месец ,а гледа4ката по 500-700 на месец .
Та,ако ще се връщам на работа трябва да изкарвам пове4е от това ,4е и двойно,за да има смисъл да се върна на работа и да си оставя 4аканото пелена4е. Ина4е не  си струва риска да си лишавам детето от майка за едните джобни. Peace
Крайно мнение имам за яслите,извинявам се предварително.

# 27
  • София
Сложи още 300-400 лв за наем или ипотека, която повечето Софиянци плащат и се оказва, че трябва да изкарваш минимум 1500лв нето месечно, за да можеш да си позволиш лукса детето ти да е в такава ясла.
Понякога просто се налага...иначе прекрасно би било за децата да се полагат такива грижи, каквито описваш, а най-добре ще е да са с майка си. Уви - в някой друг живот, или в някоя друга страна може и да се получи жените да имат такъв избор.

# 28
Сложи още 300-400 лв за наем или ипотека, която повечето Софиянци плащат и се оказва, че трябва да изкарваш минимум 1500лв нето месечно, за да можеш да си позволиш лукса детето ти да е в такава ясла.
Понякога просто се налага...иначе прекрасно би било за децата да се полагат такива грижи, каквито описваш, а най-добре ще е да са с майка си. Уви - в някой друг живот, или в някоя друга страна може и да се получи жените да имат такъв избор.
Така е ,нека стане! Искрено се надявам!
Но и ако майката изкарва поне 800-900 лева и бащата толкова ако не и пове4е защо не,щом се налага,но ина4е не си струва риска за беб4ето и за тъгата на майката ,4е не си е до детето. Peace

# 29
Аз също гледах детето си до годинка. Но след това прецених, че е твърде малко, за да ходи на ясла, пък и предположих, че детето ще боледува често. За мен най-добрия вариант се оказа една програма "В подкрепа на майчинството", която не знам дали още съществува. По нея наехме жена, която ми гледа детето, докато стане време да тръгне на градина. За частна ясла съм сигурна, че трябват доста пари, а и проблема с боледуването и честите болнични за мама остава.

Общи условия

Активация на акаунт