Вредата от климатика

• 22 027
  • 175
  •   1
Отговори
# 75

И да се внимава да не  духа в лицето - по-добре в краката, или някъде отгоре над главата.
Климатиците се поставят нависоко, защото студеният въздух пада надолу. Ако климатикът ти е в краката, студеният въздух ще си стои долу и нагоре стаята пак ще е топла. Ако е високо, изстуденият от него въздух пада надолу и измества топлия, който бива изстудяван и пада надолу, и така циркулира непрекъснато.
[/quote]

Това го имах предвид по-скоро за колата - ако човек иска бързо да се разхлади, по-добре замалко да  го пусне  да подуха силно в краката (а не в лицето), и после вече да регулира така, че въздуха да циркулира. И пак за колата - там поне човек може да си отговаря сам за климатика. Ако дълго време човек пътува с кола с климатик, известно време преди пристигането е хубаво полека-лека да повишава т°, така че колкото може да се доближи до външната, в момента на слизането.

За офиси, където т° е регулирана централно... освен човек да си носи винаги една лека жилетка, не виждам много други възможности

# 76
  • София
Между другото, и аз бях малко против климатиците преди да си купим наш.
Сега нашия си го глася както искам и си го чистя и не ми е никакъв проблем.
Обаче колко разправии сме имали с климатичната система в МОЛа, където работех! Crazy

# 77
Имам един приятел, който си е жив морж.   Климатикът и на секретарките се регулира от неговия кабинет. Влизаш, те зъзнат горките, облечени в нетънки жилетки,  той по риза. 

# 78
Преди години, когато пуснаха климатици за продажба - изобщо не ставаше въпрос, че може да развъждат микроорганизми. После, се разнесе мълва, че имат такава "екстра" и ето - продават препарати за почистване, които гарантират дезинфекция месец напред... Може! За мен лично не е достатъчно, но всеки си преценява.  Имаме в офиса - въздухът е някак сух, през лятото ако поседиш точно насреща ти изстива рамото (едната колежка е по на възраст, направо се схваща), не става с пускането към земята, защото помещението е голямо и напрактика се охлажда само ниско долу, което пък е още по неприятно - долу студено, от кръста нагоре топло... Не мога да свикна.

# 79
То и парното е кофти.  Изсушава въздуха, туй-онуй, ама - на, свикнах. И много ми е хубаво даже.
И на свекърва ми пералнята не й переше добре - друго си е на ръка да го тръкнаш.

# 80
Е, аз само от климатика се оплаквам - пералня, хладилник и блендер са ми вторите (да не кажа първите) десни ръце Mr. Green

# 81
  • Mediterraneo
И на свекърва ми пералнята не й переше добре - друго си е на ръка да го тръкнаш.

Ти говориш против свекърва си?! Излагаш се!

# 82

Ти говориш против свекърва си?! Излагаш се!

newsm78
Не съм си го мислила така.  Жената си имаше пералня, не ми е забранила да я ползвам. По-скоро ми ставаше жал за нея.

# 83
Не бях влизала дълго във форума откакто се регистрирах, влизах, но много задочно.
За момента все още не ползваме климатик, живеем в стар апартамент, където просто и лятото си е хладно, но както писах в темата - Да живееш извън София, ще си вземем къща в скоро време в сев. София и съм много щастлива, още се чудя на какво да се отопляваме и охлаждаме, защото къщата ще е на 1 етаж и ще си грее стабилно през лятото. Имахме и предложение за горе - долу същата сума да вземем на роднини имот в кварталите под Витоша, но там е по-студено, слънце по-малко грее и зимата е по-тежко. А и е много народ там. Вярно само три месеца ще сме на охлаждане, но исках да питам за климатика, явно ще се чисти всяка седмица и ще викам техници за профилактика на няколко месеца и така. Благодаря на всички за мненията, за мен е важно, защото в края на това лято ще сме взели имота и поетапно се изнасяме, а зимата ще дойде, после лято и... така. Peace

# 84
Добре де, по отношение на амплитудата - през зимата като излезем от топлата стая на -10 градуса и обратно, нали пак я има  Thinking Тогава не е ли стрес за организма?

Не е същото, не усещаш ли?
Климатик ползвам само на работа (не заради икономии Laughing) - имам чувствтото, че умирам всеки път, щом изляза от кабинета.
Легионелата не живее само в климатиците, спокойно. Simple Smile

# 85
Не бях влизала дълго във форума откакто се регистрирах, влизах, но много задочно.
За момента все още не ползваме климатик, живеем в стар апартамент, където просто и лятото си е хладно, но както писах в темата - Да живееш извън София, ще си вземем къща в скоро време в сев. София и съм много щастлива, още се чудя на какво да се отопляваме и охлаждаме, защото къщата ще е на 1 етаж и ще си грее стабилно през лятото...

Не се сещам никой от  моите познати и приятели с къщи около София да ползва климатик за охлаждане. Бих инвстирала в по-добра изолация на къщата, не в система за охлаждане, в добре построена, покрита и изолирана къща, особено пък на земята, не се сещам за причина да е толкова топло, че да и трябва климатик през лятото. По-скоро ще имате проблем с отоплението, ако няма добра изолация на пода. За едноетажна къща, особено ако е на ниво терен, без мазе, от опит препоръчвам подово, колкото и да е вредно и то. Mr. Green

Имам климатици в колата, в офиса и у дома. Имам съмнение, че моите са от най-вредните, точно защото се ползват рядко и също така рядко се сещам да ги почиствам.
За отопление не бих ползвала климатик, ако имам други варианти. В преходните сезони правим опити да се топлим с климатик, но той тропа, трака и въздиша, та лично аз си спя много по комфортно на централно парно.

# 86
Да, бе тя и баба ми едно време е спяла на сламен дюшек и като са излезли дунапрените всички са казвали, че са вредни  Joy

Моите климатици вредят единствено на EVN, защото с тях сметките ми са доволно ниски. А, лятото прекалено тихи, за да се сещам, че ги имам.

А, пропо колко истина, колко лъжа, някъде четох, че климатика помагал за отслабването  Joy

# 87
 "Бича на климатиците" (легионелата) живее на влажно и топло 25-50°С, а вътрешното тяло на климатика работи с температура под 15°С (който не вярва, да провери с термометър, каква е температурата на студения въздух, който излиза от климатика). Всъщност, ниската температура ограничава (убива или спира) развитието на доста микроорганизми. Втората защита е срещу влагата — повечето климатици, след като спрат да изстудяват въздуха, работят още малко, за да изсушат кондензиралата влага в климатика (топлообменника). Трето, въобще няма нужда да сваляте драстично температурата в стаята — достатъчно е да свалите влажността.

Упътването се чете, за да сме наясно, как точно сме успели да прецакаме уреда.  Mr. Green

# 88
Аз не обичам климатици
не мия филтрите всяка седмица.
по-скоро ме притеснява разликата 37-26 - убийствена и общо взето цяло лято съм като парцал. Освен това съм хипертоничка и такива разлики са много вредни. Преди всичко мразя климатика в колата и ако мога да карам на отворен прозорец или да стоя на отворена врата вкъщи до последно се стремя да не използвам климатик
+ носът ми е постоянно запушен и се спасяавм със спрейове, за да мога да дишам нормално
и това е от юни до октомври.

при нас е много топло и всяка година все по-топло става, влажността е ужасно висока и не мога да изключа климатика от живота си, но се опитвам да не го използвам постоянно

# 89
Климатиците вредят много повече на околната среда, отколкото на хората ползващи ги. Като се има предвид мащабите на тази им вреда, мрънканията на хора с фобия към бактерии са направо смешни в сравнение.

Общи условия

Активация на акаунт