(Био) зеленчукова градина 9

• 83 147
  • 738
  •   1
Отговори
# 345
Е снощи какво е било у Видин, видеото е на Краси Геговския от Дражинци.

МХ, като ти видях опиумния мак, се сетих, че някъде тук в квартала видях в една цепнатина на бетон, и си рекох, че трябва по-късно да мина да си взема една кутийка семенца. Обаче забравих къде беше. Само помня, че вървях пеша, след ляв завой.

# 346
  • Пазете Гор
Умря ни костенурката, и я погребах в цветните лехи. Жалко за животинчето, но исках да кажа за земята. Суха, суха и твърда като бетон. Под педя бих с кирка.

Френският прозорец е част от мащабна операция. От леглото си гледам зарзавата!
Ще има пейка-стълба, от стари букови дъски, на които ще сваля една стружка, че да се види рисунъка на бука (фладер ли се викаше?).  Дъските - хванати с коларски болтове във винкелова рамка, след обработка със разни безири. На винкела ще набия с чук и пробой релеф, все едно е кован, и ще го вапцам черен. Настоящата стълба е от стария прозорец и малко стар кофраж. На нея се пие кафе, а и бири. Утре ще направя и една пейчица - повече за приятели и малко за симетрия.

За вейковия боб подготвих конструкция с височина 260 см. Миналата година се мръщи на 2 метра, та така.

МХ, екстра е при тебе, слага ли на доматките чорбица? Моят кориандър изкара вече цветоноси. Чакам семето, че листата миришат потресаващо, а съм чувал, че го влагат в салати - Сицилия. Не смея да пробвам.

Люлин, поздравления за опита ти да отгледаш нещо в съдове. Това е добър метод, по много причини, но най-вече позволява да се използват терени, по начало изгубени за земеделие - всякакви плочници, покриви, тераси, загъжляци, навеси. Аз се пробвам от известно време и мога да споделя, че:
- трябва да се внимава с поливането. Съдовете бързо пресъхват, а дори и при дъжд не се запасяват.
- почвата им е малко. Искат храна, давай шербет
- добре е, ако съдовете са метални, да бъдат засенчени, само съдовете. Понякога се нагряват значително.
- по-топлолюбивите успяват по добре: пипер, патладжан, краставици
- почвата бързо сляга, трябва да се добавя. Това е добре, растенията се чувстват загърлени.
- редя отдолу нагоре в съда слоеве според наличностите на разни субстрати. Но най-често: чакъл, пръст, оборски тор, борова пръст.

Вълк, да посъбера семенни кутийки. Ако знаеш технологията, ше си приготвим био-дрога, ще си приемаме маковите продукти, на моята стълба, примерно, и ще мислим мащабно!
  superuu

vili__66, за къде сме без тебе...  bouquet

# 347
Нее, мен ми трябват две три семенца, да си го гледам за цвете, да се червенее отдалеч.
За опиума се драскат пъпките и се събира бялата течност, засъхнала. Или се перкат пъпките, и се сбира от стъблото.
Абе много романтичен съм станал, нещо съм се размекнал на стари години. Досега не съм имал толкова цветя. Гледам днес един невен между доматите, всеки момент ще цъфне.

# 348
  • Пазете Гор
Вълк, ако е от тоя модел: http://media.snimka.bg/8747/023749674.jpg?r=0, ще ти събера семе, ще го туря в жабката и като се щурам из Делиормана - ще ти го оставя. И като каза, че пазиш невена... и тоя мак на снимката е между бамята и патладжана. Питайте ме за какво ми е.

Че да Ви обясня за фъншуйо.

Свършиха ми колците. Пък и позагнили старите, да не говорим колко болест са акумулирали. Един комшия скоро препокрива къщата, ще ида да видя какво му е 'артисало.

# 349
Вземи си ПВС, аз днес побих миналогодишните, но ми трябват още 16.
Като цена 1.20 или 1.40 ми се върти из главата.

# 350
Кориандър слагам на гуакамоле ( авокадо, кориандър, халапино = люти чушки, червен лук, сол, лимонов сок) и на салца (домати, халапино, сол и малко зехтин)
Днес реших ще сея тиквички и се присетих, че имам едни ароматни торбички с лавандула, та ще видя няма ли семена

В кофи имам засяти чери домати, скъсаха се да дават плод. Имам още 2 празни кофи - там ще са тиквичките. Краставиците ми (втората реколта) вече са кръстосали листа.

От маково семе стават чудни сладки ( хубаво, че ме присетихте). В България имаме доста от това и ще го вкл в списъка за мъкнене насам

# 351
А, за колтуците щях да пиша на доматито. Значи отдолу нагоре колтуците се цъкат лесно. Първо на едната страна, после на другата и готово. Така се стига до един колтук, който е по-дебел от другите, и дебел почти колкото основното стъбло над него. Изглежда по-различно отклонението му, с основното стъбло образуват нещо като Y. Това е колтукът, непосредствено под най ниското, първо съцветие. Та него в Делиормана оставаме за раздвояване стъблото на доматито.

# 352
И при нас валя днес тих напоителен дъждец с балончета в локвите. Grinning
Насадих едно пакетче старозагорски чер боб и останах с впечатление, че е пешак, а сега  някои са  пуснали ластари за вейки. newsm78
Вчера имахме близка среща с фатален край за животинчето. http://media.snimka.bg/8748/023752328.jpg?r=0
Пепелянка.
Съпругът ми не си спомня да са виждали до сега такива животинки, а тази година за втори път. Rolling Eyes

Последна редакция: сб, 04 юни 2011, 00:11 от анемония

# 353
http://biozemedelie.com/?p=55

Една интересна статия за доматите.
"За укрепване на разсада се препоръчва подрязване на корена му с около 1/4 и накисване на младите растения в препарат SPS /виж глава II/ или препарат от Бял Равнец. Последния препарат се приготвя като 1 кг пресни цветове от Бял Равнец /или 300 грама сухи/ се накисват в 5 литра престояла дъждовна вода. В продължение на 2-3 дни препарата се разбърква периодически и накрая е готов за употреба. Преди да бъдат засадени корените на доматения разсад се накисват 10 минути в SPS. "

# 354
Анемония, бобът е пешак, не се безпокой. Ако е достатъчно нарядко, стъблата му са достатъчно здрави да удържат реколтата без да полегне на земята. Тия ластари, дето ги виждаш, дори няма да се увият един о друг.

# 355
Благодаря за информацията, Вълк! Тъкмо си мислех да организирам операция"вейки", защото свободни не ни останаха. Laughing Спокойно ще се занимаем с нещо по-приятно. Grinning

# 356
  • При розите и топлата вода ......!
Помощ! Току що що колтучех краставиците и има белокрилка. Да пръскам ли и с какво? Дали ще помогне ако пръскам със смес от зехтин и течен сапун? Имам кралски мушката и мисля, че те са основния източник. Преди да ги завъдя такова нещо не съм срещала в градината ми.

Последна редакция: сб, 04 юни 2011, 17:53 от gelikas

# 357
Здравейте, попаднах на темата търсейки лек срещу листни въшки

Посадила съм на балкона 4 сандъчета - чери домати, ягоди и подправки
Изядохме вече 4 ягоди  Grinning

нооо имам много листни въшки по ягодите
забучих малко покълнал чесън между тях
накиснала съм лук във вода, но въпросът ми е дали пръскането няма да навреди на цвета?

Да напръскам ли и доматите?

# 358
Куркума, благодаря за напътствията!

# 359
  • Пазете Гор
При мене се засуши сериозно, а пък охлювите нападнаха зелето и последните марулки. Една леха моркови е останала само на клечки.

Из спанака има за баберкуване, колкото за един омлет да кажем, после садя изостаналите разсади от първото "котило" домати. Мисля да туря и един ред броколи. На мястото на баклата, след десетина дни, ще сложа късни домати и един ред ряпа по-късно. Ще сменя ягодите наесен, откога се каня. Червени има, ама не са за нищо - уродливи, дребни.

Специалният колтук, за който говори Вълчо, при мене често е по-дебел от основното стъбло. Окъсах го само на Дорина. На другите ще стои.

Патладжанът се поизправи след разсаждането и наднича от тенекиите. Посаденият в лехата загина в обедните жеги, жалко.

Общи условия

Активация на акаунт