(Био) зеленчукова градина 9

• 83 141
  • 738
  •   1
Отговори
# 360
Моята градина е пълна със светулки, излязох за прането и се възхитих  Heart Eyes
КЪсно ли е вече да се сади пипер? Имам останал разсад, дребничък, но ми е жал да го хвърля, само се чудя им али смисъл или е късно, дали ще стане нещо. Пък имам празно място, направо невероятно, колкото за 1-2 лехи.

# 361
Святка се, ама над Търговище някъде, звукът дори не достига до тук. Всяка година доматите ме издънват. Тая година са суперски, а ми се разболяха краставиците. Имат бели петна на листата в две гнезда. Сега ще чета какво им е, ако не е късно де. Грах има вече за бране за зеленчукова супа. не за масово бране още. Вчера дръпнах един морков, да вида за какво става въпрос, сорт натски. Дебел колкото палец, дълъг колкото два. Четвърта вечер правим по 3 компота от ягоди, останалите ядем. Пускат една кофичка от боя лЕко, май е 5 литрова. Садих босилек покрай краставиците, оказа се, че съм садил чубрица. Босилекът не е изникнал нито един, сях го в една леха с чубрицата. Чубрица има и за раздаване. Утре ще видя бабките по пазара, някоя може да е изнесла разсад за босилек.

# 362
Вълк, ако няма бабка, аз имам босилек разсад за изхвърляне, нещо ми изглеждат дребни листенцата, но мирише чудесно  Peace

# 363
 Hug Благодаря, аз вече тотално се обърках кой в коя част на страната е. Ако нямат бабките, тогава ще го мислим.

# 364
  • Пазете Гор
Не е никак късно за пипер, mama_gali . Избери си внимателно деня, или по-точно вечерта за разсаждане, че да не е следващия ден много горещ. Вече е лято и затова - внимателно със слънцето. Защо не пуснеш едно редче бамя?

Босилекът сега никне бързо, ама много го ядат охлювите. Имам оцелели само три стръка тъмен босилек. Другият, зеленият се бори за живота си. В Гърция, в тяхната Тракия гледат все един дребнолистен, расте на плътна топка. Обещах на сума баби там да им отнеса семена за обмен от моя едрия, и още не съм стигнал.
Днеска от един изоставен манастир си набрах малко джоджен, много специфичен аромат, направо на магерница ме лъхна, ще си приготвим тия дни чорба по манастирски. Мента набрах още, мащерка, сложих ги в кесийки на течението да съхнат. Има за сушене девесил, риган, и от моите джоджени. Риганът за лекарство се суши с цвета, а за подправка - може и само листа.

Джодженът се бере тъкмо сега, преди да е извел цвят, даже преди да е пуснал разклонения от листните пазви. Аз, за разлика от vili__66, отделям листенцата от дръжките още докато е пресен, и суша после само листата. Пипкаво е, но обичам да няма надробени листа в бурканчето с подправките. Тъй правя и с девесила и ригана.

Чубрицата е лесна за сушене и ронене. При нея е важен точният момент за бране. Трябва да не е прецъфтяла напълно, но и да няма много цветни пъпчици, че нагарчат.

# 365
Сега, когато готвя с пресен джоджен, слагам и дръжките. Късам около 10 см върхове, непосредствено преди да ги сложа в манджата. Кълцам на дъската, сипвам, и махам яденето от печката. Яденето го захлупвам веднага с капак, да не избягат летливите.

Намерих болестта на краставиците. Площите ми са малки, не позволяват тиквови да гледам веднъж на 4 години, ще се борим с бордолезов р-р. http://agronet.bg/agro/plant-protection/2693-antraknoza-po-tikvovite-kulturi.html

# 366
Куркума, ако не е късно ,ще сложа бамя, от моята поникнаха три стръкчета, единия го настъпих  Embarassed, та два останаха...
Вълк, в Лясковец живея, но Бг не е голяма все пак, всичко е наблизо  Simple Smile
Днес обрах черешите на работа, и в тях няма червеи, странна работа. Пък моят глупчо вкъщи като чу, че говоря за червеи в черешките, и се уби да търси червейче  Joy Глупчо...
А какво е това по лозовите листа, набръчкани сякаш на пъпчици е листа?

# 367
Здравейте, от тази година и аз съм горда градинарка Rolling Eyes
Надявам се да ме приемете във вашите редици за обмяна на опит.
На майтап реших да посадя лук( тъй като тук не продават зелен) и покрай него сложих и домати няколко корена и корнишони..и рукола..
Мястото е много малко а и по4вата слаба(песъ4лива и камениста) Но след като реших да засадя ..обърнах по4вата и я обърках с тор от близката гора..
ре4ено сторено..лук продават април май за разсад(т.е. нашия зелен лук тук го засаждат) и една позната ми донесе и засадих и аз ..Доматите си купих разсада и корнишоните също.
Руколата...купих семена които  директно нахвърлях в по4вата..
Руколата ве4е 2 седмица ядем салата( ммм няма нищо общо с купената)
Корнишоните ве4е имат крастави4ки  10 см
Доматите има малки домат4ета но май нещо бъркам в колту4енето(казаха ми да оставям само едно дебело стебло да върви нагоре) И аз махам махам..и май ги окастрих много...доста са високи а домати малко...А гледам на комшиите отрупани Rolling Eyes

Лука тръгна много слабо..някои пера пожълтяха...но се оказа липса на вода( понеже кладенеца беше развален и поливах с  обществената вода( която вероятно има доста хлор)
Оправиха го и сега поливам с удоволствие..и лука дръпна доста ...стана тъмно зелен...и висок.. Peace
Тези дни ще снимам и покажа произведенията ми Peace

# 368
Здравейте, попаднах на темата търсейки лек срещу листни въшки

Посадила съм на балкона 4 сандъчета - чери домати, ягоди и подправки
Изядохме вече 4 ягоди  Grinning

нооо имам много листни въшки по ягодите

http://www.bioselena.com/bg/bio_farmings/view/24/  те тука пише най-различни био методи за борба с листните въшки.

# 369
вълк, мерси прочетох го преди да питам
Кисне лука. Въпросът ми е дали мога да пръскам док то цъфтят ягодите и дали няма да навредя на цвета.

# 370
  • густо майна Филибето
lozeva , честита ти градинка! Simple Smile Какъв вкус има руколата?

# 371
Благодаря
.Вкуса е особен..не мога да го определя дали има подобен..силен ароматен Wink

# 372
Преди половин час се прибрах от село. Тъкмо вкарах колата в гаража, и заваля силно проливен дъжд, после и градушка, до 1 см, градушката спря, дъждът не е. От тук виждам таблите с пипер на съседката пълни догоре, пипер не се вижда. Един порой си направи път през магданозената ми леха в малката градинка и отнася мулч от дървени стърготини в доматите на съседа. Голямата градинка не се вижда. Утре ще смятаме щетите.  Shocked Дърветата се клатят като за край на света.

# 373
Ужас, и тук се е смрачило, дано ни се размине пороя тоя път, пък за град не ми се мисли  Sad Всичко ще ми смаже. Последният силен дъжд си беше направил езерце насред лехата с патладжана, добре, че оцеля.

# 374
При предния проливен дъжд съседката беше долу, под една тераса. Аз и викам - сечи гърбовете, ще издави пипера!
Те ме гледа като изоглавен, явно не е чувала такава команда. Засега, отвън виждам само надупчени листа на тиквичките и тук там накъсани на боба. Лукът е полегнал под 45 градуса, а зимният чесън не е мръднал. Ше видим утре кое ще се изправи. Което може, ще му помогнем, ще повдигнем ягодите да няма забити в калта. И така. Няма страшно.

Общи условия

Активация на акаунт