(Био) зеленчукова градина 9

• 82 591
  • 738
  •   1
Отговори
# 405
  • густо майна Филибето
МХ, много ти е хубава пътеката! Но насипи пръст във фугите, защото сигурно ще се спъваш, аз поне редовно го правех из дупките между плочите. Като порасне и тревица ще е много живописна пътека, не е нескопосана.

Вълк, сигурно има сбъркано нещо с граха, и си мисля, че е почвата. Миналата година беше на пясък, там поне трева не никна. Но и тор нямаше. Тази година е там, където трябва да е къщата, колкото да не стои празно, пак няма тор. Той изникна на 1/3,пръснахме тор и е хубав, сях още, но някой даже не е цъфнал . Но върви слаб. И знам защо - садих там и част от корнишоните. Ще снимам как е на новото място, с оборската тор, как е на старото при граха, без тора. Разликата е  Shocked Shocked Shocked

matze , плужеците ли кълцаш? Sick

Куркума     Sad

# 406
Плужеци кълца, само не разбрах черното трупове на плужеци ли са на снимката. От тая гад получавам позивни за повръщане, включително и от снимка. На село ги сбирах с едни пинцети 30 см, в едно канче и после на кокошките.

# 407
  • на брега на Дунава
Според вас обикновените охлювите с къщички ядат ли ягоди.Намирам ягодите наполовина ,а не са изгнили.Намирам и единични ,но доста тлъсти охлюви.Само там където разпръснах пепел от камината няма.Мъжът ми не ще да яде охлюви и аз ги търпча ,но ми е гадно.
Ljuboznatelna Не ми стигна времето да насипя между камъните.Аз тази неделя не можах да отида до градината-налегна ме един летен грип ,много гаден.Десет дни не мога да се оправя.
Мислено съм си в градината . С нетърпение чакам този петък на обяд и тръгваме.И аз завиждам благородно на тези ,които са си близо и могат да "отскочат " до градините си .Планирала съм толкова работа , но като гледам влагата - май само трева ще скубя.За една седмица става като джунгла.

# 408
Баща ми си беше направил шиш,,с който се разхождаше из двора.Бяха истинска напаст и се появиха изведнъж.

# 409
МХ,обикновените охлюви "отхапват"от ягодата,а голите пробиват дупчица и изядат вътрешността.И не само на ягодите #Cussing outНе виждам начин да ги дупча на шиш-мястото е голямо,те са навсякъде,храна имат достатъчно,а естествени врагове-никакви.
Честно казано съм притеснена,че ще се повтори лошото време от миналата година-чести,обилни валежи и после яки жеги.Идеални условия за гъбни патогени и всякакви инсекти.Не случайно народа е казал,че не сушата,а кишата прави глад  Sick

# 410
Абе една квачка с десетина пиленца. Ама градината трябва да е от типа повече мулч и буренчета. При изрядни лехи, без плевели и рохка почва тая гад почва да рови и да търси червейчета.
Може да се комбинира, да се пуска в градината след дъжд, когато почвата е достатъчно влажна, за да бъде ровена.

Гледали сме и пиленца без квачка в градината, растат много бързо, стават като топчици. Сега вече няма неща, които да се сеят във фини лехи, като магданоз, репички, такива работи. Само че вечер трябва да се прибират, да не ги изяде нещо.

Последна редакция: вт, 07 юни 2011, 12:00 от Вълкът с дълъг ник

# 411
  • Варна-София
Някой ден наистина ще си имам пиленца.
Гледам вече тръгнала да расте и тученицата (тлъстига, Portulaca oleraca). При изследвания е установено, че съдържа омега-3 мастни киселини. За кулинарното й приложение можете да почетете в Уикито - http://en.wikipedia.org/wiki/Portulaca_oleracea.
Аз точно в този момент, когато не са ми тръгнали още краставичките, ползвам листенцата й за салата "Снежанка".
Пробвайте и вие. Вкусът е напълно неутрален.

# 412
Пробвах я сурова, направо от градинката, преди 3 дни. Ако имаше една солница, по-лесно щях да я възприема като храна. Външният слой на листенцата сякаш е лееко ципест.

# 413
Някой ден наистина ще си имам пиленца.
Гледам вече тръгнала да расте и тученицата (тлъстига, Portulaca oleraca). При изследвания е установено, че съдържа омега-3 мастни киселини. За кулинарното й приложение можете да почетете в Уикито - http://en.wikipedia.org/wiki/Portulaca_oleracea.
Аз точно в този момент, когато не са ми тръгнали още краставичките, ползвам листенцата й за салата "Снежанка".
Пробвайте и вие. Вкусът е напълно неутрален.

Sad миналото лято, успешно явно, я оскубах всичката.
Направо съм изумена, след като започнах да ви чета, колко много неща ставали за храна.
Градско чедо, тепърва има толкова неща да преоткривам, за което ви благодаря.    bouquet

ето, и тук пише колко е полезна:   smile3555 http://www.monitor.bg/article?id=47841

Последна редакция: вт, 07 юни 2011, 15:52 от нова

# 414
Нова, не се притеснявай. Бях на 100% сигурен, че съм я отвъдил.

# 415
Цитат
Вчера си взех от една хубава роза чепка и тук бях прочела, че лозите ги вкоренявате в перлит. От  къде го  купувате ? И дали по това време ще се получи нещо?
MAD,да в перлит се вкоренява лесно-за роза и дали сега е подходящо незнам newsm78.Перлита се продава в строителните магазини,но когато питах,казаха само на чувал.На мен един съсед ми даде половин кофа,хартисала му при ремонт.
Въобще искам да споделя,че откакто се преместихме от града и заживяхме на село,някак си вярата ми в човечноста,доброто се посъживи...Пита ме една непозната за мен баба-"Как е, справяш ли се с градината?Имаш ли си от всичко да си посадиш?Отговарям,че горе-долу се справям,праза не ми излезе за разсад само...Пожелаваме си приятна вечер,а на другия ден идва женицата при мен,носи дебел сноп разсад праз,подрязан,увързан със стрък от трева,усмихва се и ми го подава...Много драго ми стана,не съм я молила,не ми е предлагала,просто ми донесе...
И аз скоро смятам да си взимаме кокошчици...и петле!
Ето малко снимки и от мен-извинете за качеството от телефона са:,,,,

Исках,като линк да излязат снимките,къде бъркам? Embarassed

# 416
  • DE
Здравейте
СноЩи такъв хубав дъжд се изля. Дългоочакван...
В някои части на Германия е имало страхотни наводнения.
Поне днес няма да поливам.

Вили благодаря !
Има ги навсякъде такива "змии". Аз съм ваксинирана среЩу тях а и змия, змия не хапе hahaha. Блъскам като катър по цял ден че и ноЩ и не се оставям черни мисли да ми разбъркват мозъка.
Да и тук се садят zеленчуци но не в такива количества. ВсъЩост е като хоби. Има си и един вид "лозя" с малки вилички или барачки но там имат и строг план. Колко трябва да са високи храстите, колко дръвчета да има. Какъв процент в градината да е засаден с райграс и цветя и колко плоЩ трябва да заемат зеленчуците. Кога да се коси трева има и обедна почивка и т.н. Иначе при нас по къЩята главно боб, картофи, домати, лук. Пипер и патладжани почти не. Не пекат чушки и не правят трушии, компоти и кисело зеле. Обедна почивка от 14 да 16 не се вдига шум освен ако не е строеж. В неделя в Германия по дворовете и въобЩе не се вдига шум.

Голите охлюви ги режа на две с ножицата. А това черното е остатък от изгорели дърва от тук

Покрай нас няма големи охлюви с черупки. Само голи и малки охлювчета.
Продават се в магазините пълнени черупки от охлюви с масълце от горе

# 417
Здравейте колеги,колко много сте изписали за един ден!!!Ягодите наистина са любими на охлювите,но голяма напаст са и мравките.Вече 4-ти път бера и най -червените и хубави са пробити и вътре има цял мравуняк ShockedСлед цял ден скубане на гаден щир/достатъчен за щирник за две поделения/да ви се похваля какво открих:толкова ми беше омръзнало вече ,че влязох до къщата за нещо и без да се усетя механично си излязох със вилица в ръка та чак до лехата.И ми дойде странната идея да опитам да плевя...с вилицата.Е повярвайте ми няма такава лесния.Така както щира е разперен бодвам вилицата под него и го изкава със всички корени.И като ме обзе един кеф та оплевих цялата градина за нула време.Няма бурен,който да не изкара със все коренището newsm44 .Градината ми светна,повярвайте действа безотказно!!!Освен това пръстта след това остава чудесно разрохкана.Във ягодите пък беше тръгнала къпина-мушнах вилицата под нея,навих я както се навива спагет излезе с целия корен.Може на някойда му е смешно ,може да не съм открила топлата вода , но аз открих лесния начин за себе си.Ако някой реши да опита сигурна съм ще остане доволен.Пропуснах да кажа, че вилицата ми е от острите отпред, защото има и едни със затъпени краища.Не знам ,може и те да действат ,но аз опитах с остра и тя ще бъде вече моят любим инструмент Laughing LaughingОсвен това скубейки си със задоволство като стигна някоя гадина/гол охлюв/го пробождам  newsm36 и продължавам.

Последна редакция: вт, 07 юни 2011, 23:40 от valqq

# 418
Тук продават подфобни на вилица градинарски инструменти. Така извадих глухарчетата от моравата в Канада като живеехме.

# 419
Значи все пак има някъква логика в мойта дивотия-но пък супер дивотия Mr. Green Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт