Нашите любими торти ... глазури, покрития и фигурки за тях 113

• 102 112
  • 751
  •   1
Отговори
# 90
Здравейте, момичета!
Гледах, гледах и се... регистрирах:-) Присъединявам се към поздравленията за усърдието и таланта ви. Аз наистина онемях и отивам да си купя шапка. Наистина свалям шапка пред тези шедьоври!
И понеже цяла нощ гледах снимки, не съм легнала, а не остана време да чета. Ще бъда благодарна на всеки отговор, който получа тук. И ако ми позволите, адмирации за толкова дружелюбния тон на форума. Никаква злоба, никакво важничене, за разлика от доста други форуми тук Blush
Съвсем малко за мен. Мислех си, че имам сръчни ръце, докато не видях какво можете вие:-) Не съм правила торти от... 20 години. Малко от вас знаят, че тогава тортите се правеха с мерак, въображение и... имаше ли нещо друго?Simple Smile И сега причината да съм тук, че се опитвам да направя торта Мечо Пух и приятели на малкия ми син за 2- та му годинка. Вчера реших да правя фигурките. Направих един фондан по рецепта, който всички смятат за много успешна. Но аз за пръв път реших да съм прецизна и... в резултат се получи едно нищо. В продуктите беше написано: Глицерин- 1 ч.л (15 мл, 14 гр). На мен ми е ясно, че 1 ч.л не може да побере такъв грамаж, ама смело изцвърках 15 мл. Та се наложи да добавя още към 500 гр захар+ 4- 5 пакетчета нишесте, въпреки че него го няма в нужните продукти. Иначе с такъв мерак месих, такива истински цветове докарах. Имам цялата колекция плюшени животни- идеалните модели. И... НИЩО! И Мечо, и Йори, и Прасчо се свлякаха, смачкаха- жалка картинка. Иначе, фонданът според мен стана  идеален за чаршаф, но... няма да мога и за това да го ползвам, защото всичко е на оцветени топки, подготвени за слон- балон, зайо, тигър...
И да не ви губя времето и мерака за четене, няма да питам как да го оправя. Искам да си купя готова ММ и моля за съвет каква да е. Видях положителни отзиви за ПИККо. Някой да знае дали във Варна се продава някъде? Видях и предложение за "подялба", готова съм да делим. И още, мнение за ММ на И... как му беше името?, да ме прости човека Embarassed Приемам и съвети за фотодекорация. Е, засега няма да тръгна да ги печатам сама, с обикновен принтер не става, нали:-) Къде се приемат поръчки за картинките? Не им бях привърженик предвид масовата им употреба за евтини детски торти, но като видях какво се твори с тях... Един оксфордски речник, една снимка в рамка... кой знае какво още не съм видяла. А, и да не забравя. Като рисувате отгоре, оцветявате ли предварително масата или работите с бяла? За изработка на тънки и високи фигури (като щъркела например), ползвате ли арматура и каква? Въобще, ще съм благодарна дори и на съвети от рода на "не купувай еди си какво, нищо не става". В този ред на мисли, кое масло ползвате- да е масло, да не мирише, да не се топи на стайна температура...
И си запазвам правото да задавам още глупави въпроси.
Хубав ден от мен на всички! Благодаря че ви има Hug

# 91
  • Плевен
raya Благодаря ти много Simple Smile

# 92
Нагледах се на красоти - Благодаря ви   bouquet

Не съм се отказала да правя пак торта - нищо , че и боите който си взех се оказаха гадни  Crossing Arms
Та имам един въпрос.

Мога ли без проблем да покрия с ММ и да наредя фигурки върху тази торта :
Торта с рула
Продукти:

две рула шоколадови “7 дейс”
1 заквасена сметана - 400гр.
коф. течен шоколад - 300гр.
1 пак. желатин
5-6 бисквити
1 банан

Отгоре с маслен крем трябва да се замаже - нали ?
Каква марка масло използвате ?

# 93
Здравейте, момичета.
Малко ви поизгубих следите напоследък, но имах малко лични проблеми и не ми беше до торти.
Сега обаче рождения ден на дъщеря ми наближава и аз продължавам с опитите.

Сега съм скалъпила една шоколадова, която стои вече в хладилника с кремовете и сиропирана, но не знам как да процедирам. Рецептата за крема е следната:

Крем I:
4 с.л. брашно
4 с.л. какао
1/2 ч.ч. захар
2 ч.ч. пр. мляко
Това нещо се разбърква хубаво и се слага на котлона.Бърка се непрекъснато (аз бъркам с това дето се пасират картофи - едно на дупки такова).Бърка се до като се сгъсти много.Оставя се да изстине НАПЪЛНО като се разбърква от време на време за да не хване коричка.

Крем II:
1/2 kг. масло
1 ч.ч. пудра захар
Разбърква се много добре да стане гладък крем.

Въпросът ми е може ли с този крем да се измаже под фондана, че ми остана доста, а и вкъщи не харесват никак маслен крем?!
Четох, че за под фондана стават само маслен и ганаш, но този си е почти маслен. Може би млякото може да разлигави фондана, макар че крема е доста плътен?
Благодаря предварително за отговора. Надявам се тези дни да мога да прочета всичко и да се нагледам на красотите, които сте сътворили.   bouquet

# 94
  • ВАРНА морето сините вълни
здравейте момичета -ще ви разгледам и коментирам по-късно че ме чака още работа
това е за днес от мен

# 95
Хаха , докато народа семинарства аз май съм единствената дето отговаря  Laughing

DZ да , можеш да покриеш тортата с рула , естествено трябва да се измаже с маслен крем или Ганаш . За маслото не знам , ще изчакаш момичетата да се върнат от семинара и да отговорят  Laughing
Либи можеш да пробваш . Измажи я с крема , ако стегне след около час в хладилника , значи няма да ти разтопи покритието . Ако не стегне , ще трябва да добавиш още масло към крема , или да измажеш цялата торта с тънък слой маслен .
 Коментирали сме многократно че не е задължително крема да е само масло с пудра захар . Може да се добави нещо което да пречупи вкуса : течен шоколад , кондензирано мляко , крема сирене , карамелизирано мляко ....според в вкуса на тортата . Добавя се толкова колкото да се неутрализира типичния "маслен" вкус на крема . Аз лично слагам течна ванилия или есенция и дори масления крем става за ядене  Laughing
missetam  Laughing
Не знам коя рецепта си пробвала , но трябва да се спазва точно всичко , защото това води до поемането на повече пудра захар , а от там на ронливо тесто .

- за фигурките ...в тази жега и влага ( особено във Варна) , е допре да се ползва съхнеща маса ( Ирида имат такава) , РМ2( руска мастика 2 ) , тестото на Нелка или да се добави Тайлоза към фондана за да съхне по- бързо . Тайлозата е прах от който се прави гъм пейст - бързосъхнещо тесто за цветя и фигурки . Може да се намери  онлайн в Англия  .
 - при направата на фигурки където се налага да , има арматура - клечки за зъби , тел . За да не ти се смачква фигурката , след като си направиш отделните елементи , остави ги леко да стегнат и тогава ги сглоби ( тяло , глава и т.н) . Ало "накичиш ' всичко наведнъж фигурките се сплескват от тежестта .
- в тортената библиотека има адреси от къде какво може да се вземе . За Варна Илчовски продават ММ на Ирида , за Пико не знам .
- виждам си разгледала на Валерия нещата  Mr. Green ...тя напоследък боядисва "отгоре" с течна боя .
За рисунките - зависи ефекта който търсиш , някои се рисуват на бяла основа
- за маслото ... няма такова което да не се разтапя на стайна Т , то  започва да се топи при 20 С . За това кое е "хубаво" ще ти препоръчат момичетата в Бг .

# 96
 Hug Благодаря.
Значи тези  дни ще се пробвам пак. Поне тази торта найстина я правя вкусна  Whistling

# 97
missetam , Борсата на Илчовски се намира на "Български орел"8- това е между Патриарха и имаше светофара преди пожарната.- там е барчето Адмирала. малееееееее как го обясних.

Ако си вземеш на Пикко, моля те пиши на лични, искам поне 2кг  Praynig Може да се разберем даже заедно да отидем до офиса им, пиши ми какво си решила!

# 98
Записвам се в темата, да не ме забравите Simple Smile
Нямам много време, че се прибираме в София и местим багажи, но при възможност следя  Hug

# 99
  • ВАРНА морето сините вълни
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК    bouquet
една тортичка за празника от мен

# 100
Привет на всички,и аз се прибрах.Страхотно беше,,невероятно.Ха сега да подразня малко всички дето не дойдоха Mr. Green
Запознах се със чудесни,невероятни хора със огромен талант и още по-големи сърца.Благодаря на всички за отзивчивостта .Албенка,съжалявам че тръгна така набързо .Страхотна си  bouquet
Ще пусна една обща снимчица ,че моят апарат сдаде багажа и нямам почти нищо но материал много така че ще има.

Гледам много нови попълнения,добре дошли във най-прекрасният и дружелюбен форум.
Бетина,Аталанта,Дестини страхотни торти.

# 101
Ох, момичета, докато се наканя да пиша, минали 6-7 страници...
Имах да отговарям на питанки и да коментирам:
 petia_tag, Дръжката на чантата не трябваш да е неравна, но кабела, който използвах за арматура не беше кръгъл, а от тези двойните и при усукването се получи така...михаела73 - ето това е отговора - кабел + захарно тесто  Wink
Марая Много веселяшка торта, много детска, с много хубави цветове! А за фигурките - с времето ще се ошлайфаш, като за първи са супер  Peace
betina33 Много готина бъчвичка! Абитуриентската торта е толкова внушителна...  bouquet, и кошницата, и детската... изобщо си толкова продуктивна   bouquet
михаела73, джунглата е много сладурска, а жирафа  Heart Eyes
nadia* Много си се постарала с гъбката, много са свежи цветовете и със сигурност рожденичката много се е радвала. Питала си ме за плата на балетната торта - да, истински е. Купих каквото имаше тук (в Кърджали), колосах го и подчиних цветовете на тортата спрямо "полата"  Laughing
tatyana_77,  бъчвата е много издокарана, а на този там читател, да не му се е завил свят?  Joy Joy
sVeshti4ka, sVeshti4ka, Тази торта ми е много любима, цялата! А зайците.... направо нямам думи! Малко офф - и аз не влизам там, а да ти кажа, и плетките доста ми изостават...  Crazy
manim тази торта за дядото е много приятна, цветовете са много подбрани  Peace
natali_ivanov_a, доста си се постарала!
bodilchence, сигурно си имала неволи, но по нищо не личи! А буса е много готин!
destini, чантичката е много готина, а на тортата с момичетата пък много ми допада борда!
Албена, пак много торти, и все хубави!
Rumya, страхотен е кораба! И топа, и въжетата, а и милото ти заслужава поздрави!
Atalanta, толкова изискано и красиво е това, което ни показваш!   bouquet
lux, много хубава първа торта! И цветовете са много деликатни! Поздравления!
iri.kupenska, мечетата са СТРАХОТНИ!
missetam, според мен проблема при теб е бил в некачествената пудра захар. Аз си правя тестото сама и понякога, за да не ми лепнат ръцете си ги мажа с глицерин, ни по никакъв начин 5-10 мл глицерин не могат да поемат 500 гр пудра захар. Откакто купувам пудра захар от Илчовски се родих  Peace raya_рая ти е писала доста подробно. Но според мен от там ти идва проблема  Wink
DZ, аз използвам маслото на Лидл, в краен случай Бор-Чвор, но колкото по качествено е маслото - толкова по добре!
ditsan, недей така, де... то си е за дразнене, ама сега пък, нали и тук трябва да има някой!  Wink Надявам се да сте си изкарали добре!

# 102
  • София
Страхотно беше на семинара -и за мъжете, и за децата и за майките. Heart EyesМъжете по цял ден скара , лафче и бира,децата игра на воля,а за мамите торти на воля/особенно за тези с големите деца/-моето мрънкалце го видяхте.Само викаше дай голямо тесто Laughing
Ванче -къде ти е маймуната-видя ли сега,че е била за мене Heart Eyes

# 103
  • София
Честит празник на българската азбука и култура, мили момичета!Пуснете си Гугъл и се покефете днес на визията му!

# 104
Благодаря за отговорите, момичета. Ама не ми стигат:-))
За тайлозата знам, преди няколко дни аха да си поръчам и сметнах, че излиза около 18- 19 лв с доставката. Не че нещо, тя ще се ползва мнооооого пъти, но при положение, че ако си купя ММ за толкова пари, ще си направя тортата без допълнителни рискове.
Но е опция, за в бъдеще. (Просто сега нямам време да чакам да пристигне поръчката. Събитието ми чука на вратата).
Да, ще отида да си купя ММ от Илчовски. Да смятам ли, че ако взема от съхнещата няма да ми е нужна тайлоза? В противен случай ще ми се наложи да моля някое момиче да ми продаде малко или да ми даде в заем:-(
bodilchence , Няма проблем да си разделим "пластелинчето" на ПИККо. Стига да има, че не разбрах дали само на Ирида продават. Ще се опитам още утре да се разходя натам. Пиши ми на лични някакъв телефон да ти звънна, ако взема.
sungirlaug , благодаря за отговора. Последното, което можеше да се каже за захарта ми беше "пудра". Беше все едно Макси е миналпрез пакета няколко пъти с камиончето:-(, ама... реших, че само малко ще хрупа.
Иначе, следвайки нормалната логика, оставих тялото на животното да позасъхне малко отделно от главата, преди да ги сглобя. И все пак, трагедия. Бяха изсъхнали до степен, че се трошаха, ако се опитам да ги дооформя и пак. Един сладък Йори стана тъжна картинка. Тумбакът му стана по- голям от на Пух, ушите му виснаха до земята и клечката, дето трябваше да му държи главата, излезе между очите му. Направо ми е жал да го гледам!
Иначе за маслото, аз не купувам въобще българско масло. И го държа на стайна температура, в кутия. Последното уж немско масло в момента е все едно съм доливала олио вътре. Блажени са тези, на които не се налага да купуват продукти в Бг. Аз вече и на Президент- а не смея да посегна. Аман от имитации! Засега Лидл- ското, амй още се държи на положение.
Благодаря за търпението да ме четете и съветвате!
И... Честит празник и от мен! Hug

Общи условия

Активация на акаунт