Хитлер НЕ Е БЪЛГАРИЯ !

• 28 174
  • 986
  •   1
Отговори
# 285
  • Paris, France
Само да попитам: С какво пречат петъчната молитва и молещите се отвън на вас лично? Минавала съм там по време на тази молитва и мога да кажа, че сред шума от колите, трамваите и останалото молитвата едвам я забелязах. Петъчната молитва в квартала, в който ходя на пазар е много по-шумна и затваря много повече улици, но няма оплаквания от съседи или други граждани.

# 286
За молитвите по тротоарите - и тук ги има:

От любопитство пуснах търсачка и наистина има доста снимки от европейски страни.
Дори има една и от Москва

На тях също не им стига мястото
http://www.ccoro.org/russian-nationalists-oppose-more-muslim-prayer-space/

# 287
И като ходя в арабска държава, се старая максимално да не ги дразня с "европейския" си вид, не кръстосвам улиците по потник и шорти. Нито очаквам да ми пускат сутрешната молитва по високоговорител, че да я чувам и да ходя на улицата да се кръстя със свещ в ръка. И не се чувствам дискриминирана от това.

И в  арабска държава църквите са до джамиите. И никой не ме набил,че се кръстя,  паля свещи и купувам икони.

# 288
 Проблемът, Бояна, е принципен. България е християнска държава, в която официален език е българския, а официална религия е православното християнство. Хубаво би било поне по тези въпроси да сме единни, и да не се "правим на луди" , не мислиш ли? И те имат право да изповядват своето си там вероизповедание, но трябва все пак да се съобразяват, и да го правят по начин, който не засяга православните българи. Защото босата молитва на килимче на улицата и виенето на джамията в самия център на европейска столица, която е столица на християнска държава, не са нещо, което се разбира от само себе си.

# 289
Явно бъркате толерантност с вкусови предпочитания и симпатии...
И веднага давам пример със себе си  Mr. Green - не ми пречат нито ходжите, нито молитвите - това е толерантност.
Молитвите, както казах по-назад на мен ми звучат мистично - това вече е личен вкус.

Май станах и аз като Бояна:

Джамията не дъни по цял ден, камбаните също. Къде е проблемът, обяснете ми, наистина не схващам.

# 290
  • София
Аз пък не схващам що трябва да се правя, че нещо ми харесва, че да изглеждам "цивилизована" и "толерантна".
Не съм длъжна да ги харесвам.
Чудя се защо подобно нещо се очаква от мен изобщо?

Ти сама се определи като много безкрайно толерантна към всички религии.

Откога толерантност е равно на любов?
И какво общо има религията с това, че не ми се нрави демонстративното й изповядване в показната си ритуална част?

# 291
И в  арабска държава църквите са до джамиите. И никой не ме набил,че се кръстя,  паля свещи и купувам икони.
знаех си , че си ислямизирана , а слагаш ли забрадка и ходиш ли свободно по къси панталони ?

# 292
  • Paris, France
Аз пък не схващам що трябва да се правя, че нещо ми харесва, че да изглеждам "цивилизована" и "толерантна".
Не съм длъжна да ги харесвам.
Чудя се защо подобно нещо се очаква от мен изобщо?

.........................

Бояна, мисля, че много добре схващаш разликата между камбанен звън и пеене на мюезин в една официално християнска държава, която за 5 века се е наслушала на ходжи.

Не става дума да се правим, че нещо ни харесва а за начина по който се протестира. В този случай, честно казано, ако беше тук, общината въобще нямаше да разреши протеста по това време (молитвата) на това мято (джамията).

България официално християнска държава ли е?

# 293
Проблемът, Бояна, е принципен. България е християнска държава, в която официален език е българския, а официална религия е православното християнство.

Малко по-нагоре ми беше обяснено, че България била светска държава. Освен това е забележително, че аз, която уж съм била нямала право да имам мнение, говоря и пиша на български много по-грамотно от българките тука с нарушените човешки права.

# 294

Предполагам си гледала записите, да ясно. Нападението е започнато точно от човек на АТАКА.

Клонка разбирам, че не ти харесва  Peace Приеми го, че не е показност, а изпълнение на задълженията на мюсюлманина. Особено петък, особено обедната молитва, особено от мъже.

# 295
  • София
И като ходя в арабска държава, се старая максимално да не ги дразня с "европейския" си вид, не кръстосвам улиците по потник и шорти. Нито очаквам да ми пускат сутрешната молитва по високоговорител, че да я чувам и да ходя на улицата да се кръстя със свещ в ръка. И не се чувствам дискриминирана от това.

А, там вероятно сутрешната молитва ти я пускат по мегафон и тълпи християни пеят "Помилуй мя..." със свещи в ръце всеки ден на улицата.
Или пък тук някой ги бие мюсюлманите? Не разбрах нещо?!

# 296

България официално християнска държава ли е?

Да, колкото и невероятно да звучи това.

# 297
Отилия, да сме единни за какво по-точно? Фактът,че България е  православна кой го оспорва?
А фактът, че 12% процента  мюсюлмани имат право на техен храм трябвда да ме кара " да  се правя на луда"?

Клонка,   исляма се проповядва по този начин, православието-по друг. Няма  как да са  с матрично действие,нали? (По Великден съм виждала огромни билбордове с честитки, гигантски зайци,яйца, козунаци)
Не буквализирай думите ми, имах предвид агресивната провокация от днес и го сравних с евентуално  нападение  ако демонстрирам християнската си принадлежност.

Последна редакция: сб, 21 май 2011, 00:32 от minie mouse

# 298
  • София
Клонка разбирам, че не ти харесва  Peace Приеми го, че не е показност, а изпълнение на задълженията на мюсюлманина. Особено петък, особено обедната молитва, особено от мъже.
Еми, добре. Така го приемам. Те поне си изпълняват задълженията, което си е похвално.

# 299
Защото босата молитва на килимче на улицата и виенето на джамията в самия център на европейска столица, която е столица на християнска държава, не са нещо, което се разбира от само себе си.
Не се е разбирало от само себе си, даже е било абсурдно (!), преди сто години. Сега във всяка уважаваща себе си европейска християнска столица има подобни картинки и те на никого не правят впечетление.
Аз като православна българка не се засягам.  bowuu

Знам историята много добре, преминала съм през всякави фази на гняв, бяс, обида и омраза към мюсюлманите, но междувременно порастнах и видях, че от това няма никаква полза. Тъкмо напротив - само вреда!

Общи условия

Активация на акаунт