Лято се задава, декемврийското коремче се уголемява!

• 28 444
  • 736
  •   1
Отговори
# 435
  • София
Ясно, значи влияе болничният, но в малка степен, защото все пак е 90% от заплатата ми.Благодаря ви, бях се притеснила, нито да искам да съм в болничен, нито да не искам Simple Smile

Момичета, болничният не е ли 80%?

Май, май да... Но не мога да го намеря. А уж е НАРЕДБА ЗА ИЗЧИСЛЯВАНЕ И ИЗПЛАЩАНЕ НА ПАРИЧНИТЕ ОБЕЗЩЕТЕНИЯ И ПОМОЩИ ОТ ДЪРЖАВНОТО ОБЩЕСТВЕНО ОСИГУРЯВАНЕ.

# 436
Ясно, значи влияе болничният, но в малка степен, защото все пак е 90% от заплатата ми.Благодаря ви, бях се притеснила, нито да искам да съм в болничен, нито да не искам Simple Smile

Момичета, болничният не е ли 80%?

Да, толкова е. Ако приемем, че 1 г. назад човек се е осигурявал на 400 лв примерно, и месеца в болничен има 22 раб. дни., това което ще изплати НОИ като болничен ще бъде 320 лв. Толкова е и чистата сума за получаване /когато се ходи на работа/ след като се приспаднат осигуровки и  бъде обложена с данъци.
А майчинството /90%/ ще бъде към 360 лв месечно, или по-малко, ако месеца е с по-малко работни дни.

А_vagabond панталона е супер! Wink

# 437
Да, толкова е. Ако приемем, че 1 г. назад човек се е осигурявал на 400 лв примерно, и месеца в болничен има 22 раб. дни., това което ще изплати НОИ като болничен ще бъде 320 лв. Толкова е и чистата сума за получаване /когато се ходи на работа/ след като се приспаднат осигуровки и  бъде обложена с данъци.
А майчинството /90%/ ще бъде към 360 лв месечно, или по-малко, ако месеца е с по-малко работни дни.

Не е точно така...
Взема се среднодневното възнаграждение...
А то се изчислява, когато се събере доходът за месеците от една година назад (12*400) и това се раздели на работните дни по време на изминалата година (21+19+23+....) и от цялото това нещо се вземат 80%.

После по същата сметка се изчислява и нетното възнаграждение - 80% (12*320лв)/работните дни в годината)

Която сума е по-малка, тя се взима като среднодневно възнаграждение. Да речем, че е 20лв. В зависимост от това дали месецът, в който си излязла в болнични има 20 работни дни - 400лв, 22 работни дни - 440 лв и т.н.

Дано ме разбрахте... Grinning

# 438
Диването, така е. Точно така се смята, както си го написала, знам го това. Аз го обясних просто по най-елементарния начин, за да се схване основното. Но в общи линии един болничен е долу горе толкова колкото е и чистата сума за получаване при ходене на работа.

примера ти е малко неточен, защото при 400 лв осигурителен доход, няма как болничния да е по-висок, т.е. 440 лв.

С две думи не се притеснявайте да си излизате в болнични Wink
Само някой, ако може да каже какъв е реда за издаване на дълъг болничен от 1, 2 , 3 месеца? След първия месец, трябва да се удължава ли? И трябва ли да има някакви сериозни медицински показания за това?

# 439
примера ти е малко неточен, защото при 400 лв осигурителен доход, няма как болничния да е по-висок, т.е. 440 лв.

С две думи не се притеснявайте да си излизате в болнични Wink
Само някой, ако може да каже какъв е реда за издаване на дълъг болничен от 1, 2 , 3 месеца? След първия месец, трябва да се удължава ли? И трябва ли да има някакви сериозни медицински показания за това?

Аз за това казах грубо 20лв, че да е по-лесна сметката.  Mr. Green

Болничният се удължава с комисия от твоя лекар и още двама. Аз на такова нещо не съм присъствала. Давали са ми болничния подписан от комисията след 2-3 дни.

# 440
Добро утро от мен!Днес сме будни от 5.30 #Cussing out.Колкото до болките иаз имам в областа на матката.Пия нош па на 6 часа,но не винаги помага.
A_vagabоnd,честита ти придобивка!Панталонът е много хубав и практичен.
За мамите с близнаци,вижте тези тук са много сладки,нали коментирахте,че за близнаци няма голям избор ,та като ги видях иhttp://www.9plus.bg/products/strollers_acessories/baby_strollers/you_two_cosatto/

Последна редакция: ср, 01 юни 2011, 08:49 от Пижо_

# 441
Привет,момичета!
Аз отивам да си изработя за сега може би последния работен ден,защото утре влизам в болница. НО САМО заради болничния. Реших се най-накрая,защото новите ни управители уволниха всички мои колеги и сега останахме 2ма на фронта,съответно работата двойно скочи поради липса на персонал....и вчера от претоварване ми потечв кръв от носа..... #Cussing out То добре че беше от носа,ама.... си се познавам,щом е стигнало до там нищо хубаво не ме чака ако не намаля темпото. И как само ме е яд!!!!Като разбраха,че влизам в болница (казах им за да си взема заплатата,която чаакам дълго) и днес ме прецакаха да седя до 9ч. на работа и даже няма да си видя детето будно на 1 юни!!! #2gunfire #2gunfire #2gunfire Нооо нищооо,веднъж да се махна ще им гледам само сеира!

# 442
добро утро на всички!
Искам да изразя и своята позиция относно майчинство , болнични и всякакви други осигуровки.
ТЕЗИ ОТ НОИ ЗА НИЩО НЕ СТАВАТ ! ! !  #Cussing out
Може ли на всеки да му се налага да е супер осведомен за да си направи някакви сметки и да няма с кой да отидеш да се консултираш,да няма един информационен телефон, на който да се обадиш , да си кажеш ЕГН и да ТЕ да ти изчислят всичко , което те интересува.За мен лично това е безобразие.Има някакви телефончета оставени по кабинетите,пробвах да ги звъня,повечето не отговарят дори,1 жена ми вдигна и каза "Това не е за персонални консултации,не мога да ви дам такава информация"  #Cussing out  #Cussing out . Всичко това лично на мен ми се налага , защото имам спор с моята счетоводителка и още не можем да се разберем , в крайна сметка въобще кога ще взема майчинство - януари или юли ! Тя казва едно, аз чета друго в закона , във форума потвърждават моето становище , и на още 1 счетоводителка позната звънях и тя е на моето мнение.Но все пак само моята счетоводителка е запозната с това , какво точно е внасяла и кви схеми си е въртяла , лично тя ми каза да не съм и цитирала членове от КСО, защото нямали никакво значение , имало още куп закони и в моя случай имало "противоречия".Тя има още 20 майки при нея и за това си мисля , че може аз да пропускам нещо,обяснява ми някакви неща , от които нищо не разбирам , А ТОВА МИ Е ОБРАЗОВАНИЕТО !!! вчера точно си взех изпита по Финанси на социалното осигуряване с 5 ( между другото да си се похваля , от 217 човека имаше 160 скъсани,така че си го считам за лично постижение,макар че хората работят,аз лежа по цял ден и уча).Просто никога в университета не са ни споменавали за "особеностите" при осигуровките на земеделските производители( каквато съм аз) , примерно ние въпреки , че сме самоосигуряващи се лица , минималния ни осигурителен доход е 240 лв , а не 460 (ако не се лъжа) както при останалите.И има куп други правила.Пратих свекърва ми до НОИ в Стара Загора,да ми каже ЕГН и да кажат конкретно за моя случай , КОГА , а не КОЛКО , майчинство ще взема , и нищо не й казали, принтирали малко от КСО , което е за майчинството и й го дали.  #2gunfire  #2gunfire  #2gunfire  #2gunfire
Просто толкова безсилна не съм се чувствала в живота си!Явно до сега не съм се сблъсквала с Българските институции лично! Идва ми да ида до това НОИ и  #2gunfire  #2gunfire #2gunfire

# 443
marinamihailova, не се ядосвай  Hug. Отиди в темата за Майчинството счетоводно - там момичетата ще ти отговорят подробно на всички въпроси , които имаш ! Ето ти линк - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=578758.0

За всички , които още не знаят колко пари ще взимат ето един чуден калкулатор http://www.osigurovki.info/MaternityCalculator.aspx

Ааа и да не забравя - Честит празник на всички деца   party006

# 444

Поздравления, че излизаш в болничен Shadows. Има много глупави работодатели които го заслужават. На 1во място е здравето ти, а те да правят каквото си искат Hug

Марина поздравления за успеха на изпита, но за съжаление не съм компетентна по въпроса с болничните, майчинството и Нои. Аз съм решила да правя всичко за да се чувствам аз добре, а не заради 30-40лв. на месец, да се влача по корем. Затова мисля да поработя още месец и да си взема болничен.

А_vagabond споделям мнението на Пижо панталона наистина е супер Simple Smile

Надявам се всички да сте в отлично здраве и с чудесно настроение! Усмихнат ден!

# 445
  • Варна
Здравейте и честит празник на малките ви сладури   bouquet

Shadows , жалко че няма да си видиш детенцето на днешния ден, но пък после ще си на негово разположение  Wink.
При мен ситуацията е същата на работа- едва ги трая и ще им гледам сеира някой ден. Малко хора знаят, но и аз нямам търпение да се махна. Мислех да си карам до края, живот и здраве всичко ако си е ОК, обаче сега ви чета и се замислям....бях сигурна че болничните се отразяват на майчинските  Rolling Eyes, по тази причина мислех да си стоя до последно.
На мен ми излиза, че болничния 45 дни преди раждането трябва да ми се издаде на 8-ми ноември (точно на именния ми ден  Wink ). Имам доста отпуска и мисля да си я пусна октомври, а за септември един болничен  Wink
Но да видим какво ще каже доки първо и тогава да си правя плановете.

# 446
Момичета, честит празник запазете детето и детското в себе си Simple Smile

# 447
  • Beyond the Frontiers
Болнични - могат да окажат негативно влияние, само ако доходът, върху който са изплащани е по-нисък от сегашната ви заплата. За продължаването ще разбера другата седмица, защото на 9-ти ми изтича 30 дневният болнични.

Този панталон на Манго и аз го загледах преди месец, но беше на 65 лв, явно са ги намалили. Супер е. Peace

# 448
Добро утро от мен!Днес сме будни от 5.30 #Cussing out.Колкото до болките иаз имам в областа на матката.Пия нош па на 6 часа,но не винаги помага.
A_vagabоnd,честита ти придобивка!Панталонът е много хубав и практичен.
За мамите с близнаци,вижте тези тук са много сладки,нали коментирахте,че за близнаци няма голям избор ,та като ги видях иhttp://www.9plus.bg/products/strollers_acessories/baby_strollers/you_two_cosatto/

Пижо, количките наистина са супер на външен вид, но аз имам известни съмнения за качеството им. Знаете ли магазин в София, където могат да се видят? Иначе в момента се колебая между две, като за едната ме спира единствено, че е 20 кг, но пък е страшно стабилна количка, немска, от фирма, която прави само това (миналата седмица ви я бях пратила на снимка). Другата е по-лека, на Еспри и за доста по-малко пари, но пак се чудя за качеството - все пак Еспри не са специалисти в детските колички.

Честит празник на всички вас, мили момичета! Бъдете здрави, грижете за себе си и се усмихвайте!

# 449
Здравейте мили мами  Hug
Честит празник на всички дечица и на всички , които все още се чувстват такива   bouquet
След изписването от болницата се чувствам страхотно , не съм повръщала , не ми се е гадило ...още не мога да повярвам  Shocked дано да продължи така и за напред  Heart Eyes
Доки ми препоръча да си направя БХС в клиника "Фемина" , какво ще кажете вие за клиниката ...и как точно преминава цялата работа , да знам за какво да се подготвя?
Надявам се всички да се чувстват добре  Hug
Почвам да се обърквам с тези седмици, аз вече съм в 13 , но термина ми е на 7ми.......все съм си мислила , че на всяко 7мо число се влиза в определения месец . Това с лунарните месеци не ми е мн ясно , съжалявам ако ми е мн глупав въпроса  Joy

Общи условия

Активация на акаунт