7-ми клас - УСПЕХЪТ НАБЛИЖАВА

• 29 176
  • 734
  •   2
Отговори
# 135
Сърдечно  Благодаря  на Ali_sun - Melia - МAMS за бързите отговори, както и на всички, които помагат по темата!

# 136

#Cussing out Нервите ... отивам да си намеря хапчетата  Laughing .
 Моментен въпрос от детенце, като аз не мога да отговоря много точно, пиша тук:

четири чинА
четирима ученицИ

Но ако се каже " четири учен...." ? Както трябва да бъде, ученика или ученици (първото звучи по-разговорно, но така ли е?)   newsm78 newsm78

В българския език лицата нямат бройни форми, затова е правилно ученици.
Запомнете, ако става въпрос за хора, има само една форма - тази за множествено число.
Вещите имат две форми - пет чина, много чинове, пет радиатора, много радиатори, но хората имат само една, тази, която бихте употребили естествено с "много" се употребява и с числата - петима туристи, четирима войници, седем ученици.

# 137
На моят син в училище са им дали инструктажа разпечатан на лист, но уви текста в който пише :

ИМА ПРАВО да пише върху свитъка с тестовите задачи- ЛИПСВА.

# 138
  • София
Погледнете това:

http://www.rio-sofia-grad.com/index_files/news/2011/05/26/grafik.doc

В това указание се казва,че в случай на проблем с възпроизвеждащото устройство се уведомява директора.Той от своя страна изпраща в съответната зала консултант /за който мисля,че бях чела някъде,че е преподавател по БЕЛ/.Той прочита текста,след което напуска залата и сградата на училището.

долорес спокойно.процедурата е задействана и вероятно от МОМН ще се обадят на вашето РИО да ги инструктират относно този проблем.

# 139
Запомнете, ако става въпрос за хора, има само една форма - тази за множествено число.
Вещите имат две форми - пет чина, много чинове, пет радиатора, много радиатори, но хората имат само една, тази, която бихте употребили естествено с "много" се употребява и с числата - петима туристи, четирима войници, седем ученици.
  bouquet  bouquet
 Но не звучи ли по-добре "четири туристА", отколкото " четири туристИ", а може би така сме свикнали разговорно  Rolling Eyes ... Така да разбирам : като става дума за одушевени съществителни (нарицателни), винаги учениците са си учиницИ , независимо дали отпред има "четири" или "четирима", така ли  Mr. Green

# 140
  • Sofia
Остава само да се надяваме да попаднем на строги квестори, които ще се отнасят зле към шушумушенето и въртенето.
И за мен в момента това е най-важното   Peace!

# 141
Kalentina ще се опитам да обясня
Пример: четирима ловцИ                четири музеЯ

петима ученицИ                  пет учебникА
              трима учителИ                     осем телефонА

Когато думата след бройното (четирима) е предмет като втората колонка се пише с А или А
Когато думата след бройното (четирима) е професия като в първата колонка се пише с И

# 142
Ако се напише УченикА, то думата е в единствено число с кратък член 'а'./за одушевените предмети/, а за неодушевените си се ползва А
Доста зле го обясних, извинете ме

Да попитам, смятате ли децата да закусват преди да тръгнат и какво?

# 143
  bouquet  bouquet
 Но не звучи ли по-добре "четири туристА", отколкото " четири туристИ", а може би така сме свикнали разговорно  Rolling Eyes ... Така да разбирам : като става дума за одушевени съществителни (нарицателни), винаги учениците са си учиницИ , независимо дали отпред има "четири" или "четирима", така ли  Mr. Green

Мисля, че не звучи по-добре, но това е субективно.
Да, винаги се казва "туристи", "играчи", "футболисти" с "четири", "няколко" и т.н., при това става въпрос само за хората, защото се казва "пет коня" и "много коне".
Ако съществителното е лице (човек), употребявате смело това, което бихте употребили след "много" (по-лесно за запомняне  Simple Smile).

# 144
Имам още един въпрос, в самите зали, които вече знаем от служебните бележки, кой казва кое дете, къде да седне, квесторите или децата сами си избират местата?

# 145
МAMS присъединявам се към това питане

# 146
Мился, че има схеми кой къде трябва да седне.

# 147
  • София
 Rolling Eyes Миналата година са седнали по един на чин, кой където успее  да се паркира в съответната стая.Квесторите не са се намесили  в нареждането.  Peace А и те не познават децата, как ще знаят кой от кого да отдалечат. Thinking

# 148
При сина ми на изпита по БЕЛ е било така както го описва already detective, но на изпита по математика са били други квестори и те са подредили децата по чиновете, май на принципа на поредност в списъка, с който са разполагали - вероятно така им е било по-лесно да знаят на кое място кое дете е седнало. Всъщност това подреждане ми се вижда много разумно, защото съвсем се избягва възможността за уговорки кой къде ще седне, за да подсказва или да му бъде подсказвано.

# 149
mamma_jenny ,  Party  bouquet  bouquet благодаря много.

За седенето и местата : според мен е произволно или по-точно - както децата се "наредят".
   В нашето училище са три паралелки по 27-26 дечица и са разпределени в шест зали . Но точно в класа на дъщеря ми има едни деца, които не учат просто и това е, но успяват да изкарат високи и отлични оценки на всеки тест, ами така е - благодарение на добрината на онези, които учат и са съвестни от първи клас досега . И накрая точно тези "преписвачи" са се паднали в стая с тези, които им помагат, и това не е един случай, а са минимум три . Не знам късмет ли е или какво ..  newsm78 но с такъв голям късмет и квесторът ще се окаже душица и после - защо няма места за нашите деца в елитните гимназии..  Close Защото едно от тези деца, дори и да е с 0.001 по-напред от едно трудолюбиво и учащо се, което например е направило грешка от невнимание (на всеки се случва) може да избута второто в класиранията след това ..

Общи условия

Активация на акаунт