7-ми клас - УСПЕХЪТ НАБЛИЖАВА

• 28 153
  • 734
  •   1
Отговори
# 630
  • Пловдив
По върпоса за спортния празник - със заповед на министъра в училищата в цялата страна утре ще има спортни мероприятия

# 631
Заучаването наизуст на анализи е нещо, което няма смисъл.
Анализът е нещо, което човек трябва да умее да прави, а не да знае наизуст.

# 632
Аз съм "за" това децата да учат стихотворения наизуст. При нас задължителни бяха четири, сред тях "Опълченците на Шипка". Това им беше задачата за миналата лятна ваканция. Но съм против децата да се товарят да наизустяват неща, които могат лесно да бъдат проверени във всеки  справочник, ако в бъдеще им потрябват. И без това ги затрупват с излишна фактология по всички предмети.

Сега се сетих, че Ботев е "изпаднал" от теста. Странно...

# 633
Здравейте, мами на седмокласници!
Благодаря на всички, които писаха и поясняваха днес по всички зададени тук въпроси. Малкият ми син също е седмокласник тази година. Справил се е много добре. Но имам един въпрос - дали някоя от вас знае дали и как би била санкционирана грешка по задача 22. Синът ми е открил всички грешки, но незнайно по каква причина решил, че трябва да са повече и нанесъл поправки и на правилно изписани думи. Ще му бъдат ли отнети точки и колко? Моля  Praynig ако някой знае, да отговори. Иначе, разбира се, ще чакаме 10 юни.
Желая успех на всички!

# 634
Здравейте. Пиша от профила на мама. Седми клас съм и искам да обясня най-точно правилото за подчинено подложно изречение (относно 5 и 6 въпрос) на Stela:
1.Търсим подчиненото изречение.
2.Намираме съюзната дума.
3. Поглеждаме главното изречение и търсим подлог.
4.Ако има подлог и правилата за въпросите за откриване на подчинено допълнително изречение съвпадат, то това си е подчинено допълнително.
5.Ако няма подлог, но можем да сложим (Например - Казах, че излизам. - можем да сложим подлог "Аз" пред думата казах), то това е подчинено допълнително изречение.
6.Ако няма подлог и не можeм да сложим (Например - Разбра се, че излизам - тук няма как да се сложи подлог), то това вече е подчинено подложно изречение.

Много от съучениците ми се затрудняват на тези правила и съм ги обяснявала, затова и на сън да ме бутнат ще мога да ги кажа  Peace

И само да се похваля - НЯМАМ ГРЕШКИ  bowuu

# 635
На финала да напиша нещо - не разбрах  Stela_B защо иска да пишат до министерството? Видях по-назад, че пита нещо за въпроси №5 и 6, но смисълът на питането  не разбрах Embarassed. Имаше обяснение за тези прословути въпроси, но още веднъж да кажа: забелязвам, че на някои деца е обяснявано нещо по много сложен начин, дори не мога да схвана логическите връзки, които правят, ако изобщо има нещо вярно в тях. Кому е нужно това, не знам... Rolling Eyes А всъщност е съвсем просто : определят се двете прости изречения в състава на сложното, определя се кое е главно и кое подчинено и се задава въпрос към подчиненото. В зависимост от този въпрос се определя и вида на изречението- определително, допълнително и т.н. Белмекенска беше дала пример по-назад с 5-ти въпрос мисля....
Марче, съжалявам, но на детето ти ще бъдат отнети точки за всяка грешно поправена дума. При тази задача искат от децата да се препише текста на чисто и точно той се проверява, броят се както вярно поправените думи , така и грешките, направени от самото дете.
Въпрос № 25 - няма как да се отговори правилно на този въпрос, без да се използва нито една от ключовите думи, дадени в отговорите. Как ще изглежда отговорът иначе, ми е трудно да си представя.... Rolling Eyes Това изобщо не значи, че трябва да се използват абсолютно всички ключови думи и че някой ще седне да ги брои. Важно е как е поднесен отговорът, а това значи, че все нещо от даденото ще се включи, няма как иначе.
Днес още ще продължи треската около изпита, но нека всяко дете утре вече да е надживяло случилото се днес, за да се настрои за предстоящия изпит по математика. Питайте, уточнявайте, обсъждайте, но само тази вечер. Simple Smile

# 636
Здравейте!
Текстът за преразказ за разлика от миналогодишния няма диалектни думи  и е по-лесен за пресъздаване от името на неутрален наблюдател. Прави ми впечатление обаче друго нещо - в пресата пише, че текстът не е познат на учениците и не е изучаван в училище: /цитирам "Разказът на Стратиев не е включен в програмата по български език и литература в прогимназиалния курс, но авторът е съвременен и в текста няма остарели и архаични думи, които да затруднят учениците, коментират експертите." http://www.manager.bg/news/razkaz-na-stratiev-vav-vtorata-chast- … a-elitni-gimnazii.
Истината обаче е малко по-различна, защото този разказ или поне част от него се изучава в 3 клас и поместен в Читанката на Просвета. Вярно, че не са го изучавали всички ученици,а само тези, които учат по този учебник, но все пак нека господата от министерството видят програмите и какво се учи, какво не преди 7 клас.
Желая успехи на всички седмокласници и да се сбъднат мечтите им за прием!

# 637
  • my own world....
Unadaptable, краткото обяснение е, че има учители, които са направо да ги сготвиш с ориз  Joy Използвам случая да ти благодаря персонално за всички напътствия. А с твоето поверено съседско дете какво стана....  кажи, че и него го мислим.

Истината обаче е малко по-различна, защото този разказ или поне част от него се изучава в 3 клас и поместен в Читанката на Просвета. Вярно, че не са го изучавали всички ученици,а само тези, които учат по този учебник, но все пак нека господата от министерството видят програмите и какво се учи, какво не преди 7 клас.
Желая успехи на всички седмокласници и да се сбъднат мечтите им за прием!

Разказът на Стратиев не е включен в програмата по български език и литература в прогимназиалния курс  ---- в червено е ключовата дума,  3 клас е начален курс Wink

# 638
И аз имам с моето дете същият проблем като на marcheF
МОЛЯ ПОМАГАЙТЕ!  Embarassed

# 639
Unadaptable, краткото обяснение е, че има учители, които са направо да ги сготвиш с ориз  Joy Използвам случая да ти благодаря персонално за всички напътствия. А с твоето поверено съседско дете какво стана....  кажи, че и него го мислим.

Хаха, съседското дете има около 36-37 точки на теста по спомените й. Преразказът е омазан тотално по отношение на времена и наклонения, детето не прави разлика кое е време и кое наклонение, не успях да обясня за 2 дни... Confused Не направих нищо и по отношение на правописа. Но поне е схванала, че трябва да преразказва текста, без да променя нищо в последователността на случките. Малко е смешно, но детето за първи път направи цял преразказ от името на неутрален разказвач. Има три опита от името на герой от училище и това е. Ако докара до 4 ще е успех,но аз предполагам, че ще слезе по-ниско Sad. Другите не ме изненадаха с нищо, според очакванията са се представили и постигнатото ще стигне за намеренията им що се отнася на БЕЛ. Simple Smile
За мен тази изпитна година приключи. Чакам резултатите от матурата и изпита на малките. Нямам кандидат - студенти тази година.

# 640
И аз имам с моето дете същият проблем като на marcheF
МОЛЯ ПОМАГАЙТЕ!  Embarassed

Прочети по-горе какво съм обяснила на Марчето

# 641
Отнема се по една точка за всяка грешка в текста за редактиране, независимо дали става въпрос за неоткрита грешка в оригиналния текст или за допълнителна такава.

# 642
Коментирах, защото в друг сайт пишеше, че разказът е непознат за учениците! А се оказа, че е изучаван!

# 643
  • София
Понеже днес тази тема е много активна искам да задам въпрос - има ли деца, които ще кандидатстват в ТУЕС и ще се явяват на изпит на 12.06??  newsm78

# 644
  • my own world....
Rachel, с тези милион учебници кой може да каже какво е изучавано и какво не....пфффф няма ли да се спрат на 1 учебник, а нека си има милион и едно помагала........обаче хайде да релаксираме, няма да се ядосваме преди сън Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт