Стевия вместо захар в сладкиши

  • 59 404
  • 49
  •   1
Отговори
  • Мнения: 527
Здравейте!

Искам да ви попитам някой от вас използвал ли е стевия вместо захар в сладкишите. И каква е пропорцията? Т. като тя е доста по-малко като количество, а и плътността не е без значение.  chef

# 1
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
здравей,

аз ползвам стевия.
в кремове, бита сметана, кисело мляко и прочие замествам 100% захарта със стевия.
в тесто за сладкиши замествам около 50% и намалявам малко количеството на течностите или увеличам на брашното.

пропорция няма, защото стевията на пазара е с различна концентрация, общо взето на вкус замествам.

в пандишпан не се замества захарта, защото после тестото не са надува, тъй като стевията няма свойствата на захарта.

# 2
  • Мнения: 527
asyalein, благодаря ти за отговора!  bouquet

Аз си купих Стевия лукс на фирма Цветелина. Ти каква ползваш? Да не би да е течна? На моята пише екстракт.

ОК, разбрах за кремове, сметани и  др. Може ли да уточниш разликата между сладкиш и пандишпан.
Например в един сладкиш с 125гр масло, 1 ч.ч. захар, 3 яйца и 1ч.ч. брашно може ли според теб да се редуцира захарта?  За съжаление на мен ми се струва, че не може.

# 3
  • Мнения: 1 116
Аз правя крем карамел изцяло със стевия, опитах се и една торта да направя само със стевия, блата се получи, обаче в крема ми горчеше и добавих няколко лъжици захар.

Стевията, която ползвам, замества захарта 1:3, т.е 1 лъжица стевия замества 3 лъжици захар.

# 4
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
alra, не съм в Бг и незнам какво има на пазара.

моята стевия е на прах, имала съм и течна, но се дозира по-трудно.
пандишпан е брат само от яйца, брашно и захар без набухвател.
там без захар не става.

иначе при останалите рецепти с бакпулвер замествам част от захарта.

Tannita, самата стевия има горчива жилка и в някои кремове доста се усеща.
на мен капучиното ми горчи със стевия... Confused

# 5
  • Мнения: 527
alra, не съм в Бг и незнам какво има на пазара.

моята стевия е на прах, имала съм и течна, но се дозира по-трудно.
пандишпан е брат само от яйца, брашно и захар без набухвател.
там без захар не става.

иначе при останалите рецепти с бакпулвер замествам част от захарта.

Tannita, самата стевия има горчива жилка и в някои кремове доста се усеща.
на мен капучиното ми горчи със стевия... Confused

Ясно, мерси. И моята е на прах, май по-скоро на кристалчета като захарта. Значи съм права за сладкиша по-горе.

Мерси, ще пробвам, дано да стане  chef

# 6
  • Под гъбата
  • Мнения: 1 457
Да попитам и аз за Стевия. Имам някакъв бегъл спомен че може да се нагрява до 200 радуса , защото след това започва да горчи. newsm78

# 7
  • Мнения: 5 018
А аз да попитам за безопасността на стевията. Знам, че в някои страни е забранена или пък не се препоръчва извън определено количество дневно и чудех се дали някоя от вас има яснота по темата. Из нета има инфо по въпроса, но понякога разни статии в сайтове имат и рекламна цел и например може да целят да оплюят стевията за сметка на продукти като Equal, или пък да не споменат някои странични ефекти от нея. Мнителна съм, но ми се иска да знам какво ядем вкъщи, а не знам на какво да се доверял  Thinking

# 8
  • Мнения: 75
Stevia е билка, натурален продукт. А Equal  е аспартам - прави си изводите Wink

# 9
  • Мнения: 5 018
Stevia е билка, натурален продукт. А Equal  е аспартам - прави си изводите Wink

Peace Че аспартамът е вреден и вероятно по-вреден от стевията ми е ясно, но пък и не всяка билка или растение са полезни. Срещнах противоречиви мнения и се надявам на някое компетентно и неангажирано с рекламата на даден продукт мнение. Аз наистина не съм специалист по въпроса, а ми се ще да зная.

# 10
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Да попитам и аз за Стевия. Имам някакъв бегъл спомен че може да се нагрява до 200 радуса , защото след това започва да горчи. newsm78

стевията може да горчи и без да е загрята.
растението съдържа горчиви съставки, освен сладките.
ако стевията е пречистена - не горчи.

аз сладкиш на и над 200С не пека.  Wink
не съм срещала обаче в нета подобно твърдение.
изкуствените подсладители не трябва да се загряват над определена Т., стевията не е изкуствен подсладител.

Знам, че в някои страни е забранена или пък не се препоръчва извън определено количество дневно

откъде ти е информацията?

# 11
  • Мнения: 5 018
откъде ти е информацията?
[/quote]

Lieberman, Shari / In: Better nutrition; vol. 63 (2001), afl. 4 (01 04), pag. 66 (1) - Става ясно, че стевията е продукт забранен от FDA за консумация като храна, т.е. може да се ползва като хранителна добавка, но не и като съставка в храните, тъй като има предположения, че след топлинна обработка освобождава вредни токсини. Въпреки това много американци го ползват не като хранителна добавка, както е одобрено, ами като подсладител, за което стевията не е одобрена все още.
   
The outlaw sweetener,Meade, Nathaniel / In: Utne Reader; (1997), afl. 82 (01 07), pag. 22 (2/3) - Авторът изказва предположение, че стевията всъщност в САЩ, а и други страни, не е одобрена да се ползва като храна на базата на стари клинични проучвания, които вече са оборени. Въпреки това под натиска на индустрията, произвеждаща подсладители на базата на аспартам и не искаща конкуренция, стевията не се използва като подсладител.

ЕС миналата година все още не беше одобрило стевията да се ползва като подсладител, не знам дали вече е. Мнение от преди десет години, разглеждащо съществуващи клинични проучвания, стига до извода, че няма достатъчно данни да се каже дали стевията е безопасна.
http://ec.europa.eu/food/fs/sc/scf/out36_en.pdf
Миналата година обмислях да купя стевия, четох, че ЕФСА са дали положително мнение за ползването на стевия като храна, но са дали нисък препоръчителен дневен прием. И това след много активна кампания на производители на стевия. Та се отказах да купя. Проблемът ми е, че по ред причини почти не ползвам захар, а ми се иска да има подходящ заместител. Но нищо не разбирам от ботаника и пр. и не мога да разбера на кои клинични проучвания да се доверя. Наистина се надявам на включване от някой навътре в темата, който има яснота по въпроса и може критично да каже кое инфо от нета е вярно.  Confused

# 12
  • Мнения: 11
Аз също се интересувам от употребата на стевия като подсладител в диетичното хранене, а също и приложението и при диабетици. Ще чакам някой, който има познания, а също така и по-съвременна информация да напише подходяща ли е най-вече за диабетно болни.

# 13
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
louralantalassa ,
информацията е стара. поне за мен.
а и американците, които по цял свят пробутват подсладителите си е нормално да изкарват подобни твърдения.

имали дневна препоръчителна доза захар?  Wink
а дневна доза нитрати?
за жалост хранително-вкусовата промишленост е отдавна в ръцете на лобита и информацията не винаги е обективна.

моето семейство е преценило, че стевията и медът са 2те подслаждащи храни у дома.
изкуствен подсладител не влиза вкъщи, независимо дали в чист вид и скрит в някой продукт - чета всички етикети и ги избягвам. ако ме почерпят - веднага усещам подладителя.
захар ползвам рядко (около 1кг. на година) за определени сладкиши.

# 14
  • Мнения: 527
louralantalassa ,
информацията е стара. поне за мен.
а и американците, които по цял свят пробутват подсладителите си е нормално да изкарват подобни твърдения.

имали дневна препоръчителна доза захар?  Wink
а дневна доза нитрати?
за жалост хранително-вкусовата промишленост е отдавна в ръцете на лобита и информацията не винаги е обективна.

моето семейство е преценило, че стевията и медът са 2те подслаждащи храни у дома.
изкуствен подсладител не влиза вкъщи, независимо дали в чист вид и скрит в някой продукт - чета всички етикети и ги избягвам. ако ме почерпят - веднага усещам подладителя.
захар ползвам рядко (около 1кг. на година) за определени сладкиши.



asyalein, би ли пуснала някоя друга рецепта за сладкиш със стевия? Впечатлена съм, че използваш само 1 кг захар на година! Моля те!

# 15
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
alra ,
ами ползвам толкова малко захар, защото не правя сладкиши  Joy
шегата на страна, ние не ядем много сладки неща.
мъжът ми обича кремчета, грис, мляко с ориз и там 100% заменям захарта със стевия.

ако правя сладкиш, то е блат с крем или плодове.
в блата намалявам захарта и овкусявам после крема със стевия.
ама чак специални рецепти нямам  newsm78

# 16
  • Мнения: 555
Ето малко данни, които знам за стевията .
 Това е растение  произхожда от Перу и там се използва като естествен подсладител от преди 3 хил.  години. Японците още 80-те години на миналият век са заменили в повечето си продукти подсладителите със стевия. Американската армия по време на войната в Ирак е изпитала проблеми с подсладените напитки (при високите температури там ... се разграждали и се проявили страничните ефекти) от тогава са заменени пак със стевия.  При нас идва във Шуменският институт от наше разузнаване от Япония . Въведена е in vitro и размножена и технологията и растението са изнесени в СССР (на територията на днешна Украйна) в един новичък институт само за нея. От там сега с внася! (знам , че звучи като великата конспирация - така съм го чела, а за съжаление и човек запознат със този случай ми сподели , че е истина).
Тя не вреди и не само това , но е полезна при бъбречни заболявания (не знам какви).  Може да се употребява и след топлинна обработка
Аз си отглеждам няколко растения и действително листата им горчат .... от сладост. Красива е и като храст. Има специфичен аромат, който на мен не ми допада обаче
Бях открила на английски няколко рецепти за употреба в сладкиши директно на зелен прах (смляни листа)

# 17
  • Мнения: 527
asyalein, добре сте си вие като не обичате сладкиши. Но ние не можем да се похвалим със същото. И затова се чудя какво да направя. Например днес си купих листа. Утре ще ги пробвам. Дано да са сладки! Party

Тedy, еми пусни ги тия рецепти, ако искаш?  chef

# 18
  • Мнения: 555
ОХ, за искане искам .... ама след поредно преинсталиране на компа .... изчезнаха в пространството и мен ме е яд , че си запазих само линка , а рецептите оставих за по- късно
Сайта беше на ферма за Стевия в Америка продаваха семена и сушени листа и там някъде се мъдреха и такива рецепти с бял и зелен прах  Thinking

# 19
  • Мнения: 527
Аз пък да докладвам за моя злополучен опис със стевията на българския пазар.

1. Фирма Цветелина са крайно несериозни - изпратих им запитване от сайта им и вече две седмици ни вест, ни кост от тях. Дори разговаряйки с една госпожа от един Био мажазин, разбрах, че им поръчвала и не й изпълнявали поръчките. Та, сами може да си направите сметка до колко може да се разчита на Стевита от тази фирма.

Друг е въпросът, че тази стевия, която те продават много странно, как е станала от зелена бяла, на външен вид е като захар, а на вкус като Кенди.

2. Купих си листа от стевия и направих с тях Мляко с ориз. Сладко е, не горчи, но малко има някакъв странен мирис. 

Може ли и вие да кажете с каква стевия приготвяте сладките изделия? На прах?

# 20
  • Мнения: 555
оптах се да открия сайта ... , но намерих това (пак е полезно, но не е същото): http://www.livestrong.com/article/292382-how-to-use-green-stevia-powder/ и още нещо: http://steviarecipes.blogspot.com/

# 21
  • София
  • Мнения: 5 656
И аз вече няколко пъти си купувам Стевия с намерението да почна да я използвам вместо подсладител (захар не бива да консумирам). Вземала съм си на таблетки и на прах, но и двата пъти забелязвам странен привкус на продукта, към който я добавям - най-често това е кафе - променя вкуса изцяло, горчиво не бих казала, по-скоро нещо плодово-кисело, което не подхожда на вкуса на кафето. Дали този привкус е обща характеристика на Стевия или зависи от производителя?

# 22
  • Мнения: 527
Ами май не е обща характеристика, защото листата, които си купих не горчат. Сладки са. Но... миришат на билка. По принцип не е гадно, но в Млякото с ориз не е много готино. Първо става зелено Mr. Green и второ мирише. Може би заради миризмата може да се сложи ванилия или лимон, корички?

Тedy, мерси за линковете. Наистина са полезни. Общо взето 1ч.ч. захар е равна на 1ч.л. стевия и есенция и прах от листа.

# 23
  • Мнения: 555
Аз забравих да спомена, че при опитите си да употребя сушените листенца ... получих  страхотен студен чай със стевия и сушен хеномелес (японска дюля), но едва след като чаят престоя една нощ в работата. На следващият ден черпих колеги -  много им хареса (въпреки специфичният мирис на стевията)...
т.е.за да се извлече по- добре "сладкото" от стевията (листна маса, не бели прахчета) са необходими повече часове престой във водата (течността)

# 24
  • Мнения: 527
А ползвате ли някаква друга по-рафинирана стевия, за да не мирише? Например бял прах или течна. Но течната  доста скъпа. Едно малко шишенце е 25 лв, а аз ще я ползвам предимно за сладкиши. То излиза, че за един сладкиш ще е около 12-13 лв! Mr. Green

# 25
  • Мнения: 121
Аз из онези дни правих едни кексчета със стевия. Ползвах Стевия лукс, тази, която е на прах. Получи се учудващо добре. Пише, че 1,2 гр. от стевията съответстват на 6-8 гр. захар.
Но и на мен ми мина през главата - от къде мога да съм сигурна, че наистина е стевия това? По мое мнение има вкус на подсладител Rolling Eyes

# 26
  • Мнения: 2 166


Общо взето 1ч.ч. захар е равна на 1ч.л. стевия и есенция и прах от листа.

1 чаена чаша захар да е равна на 1 чаена лъжица стевия?

# 27
  • Мнения: 527


Общо взето 1ч.ч. захар е равна на 1ч.л. стевия и есенция и прах от листа.

1 чаена чаша захар да е равна на 1 чаена лъжица стевия?

Да, лично изпробвах - смлени листа 1ч.л. напълно заместват 1 ч.ч. захар. Но... това не означава, че вкусът е същия Mr. Green

# 28
  • Мнения: 2 166
Помислих, че за 1ч.л прах става въпрос...

# 29
  • Мнения: 527
Е, да де като се смелят листата стават на прах.  Peace Е, тук таме има някоя и друга клечка, но ще си затворим очите Wink

# 30
  • Мнения: 555
Е, да де като се смелят листата стават на прах.  Peace Е, тук таме има някоя и друга клечка, но ще си затворим очите Wink
  chef  Joy Joy Joy

# 31
  • Дивия Северозапад
  • Мнения: 75
Момичета, за компот каква стевия да купя и по колко да слагам? По принцип слагаме по 1ч.чаша захар. Тази стевия http://www.bioslunceluna.com/shop/sladki-neshta/sugar-i-podsladi … ista-govinda.html дали ще е подходяща?

# 32
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Петлето , със стевия не можеш да правиш компот.
стевията няма стеризилизиращите свойства на захарта и не става за консерви.

ако искаш просто да свариш плодове за директна консумация, то може да ползваш стевия, но за зимнина не става.

# 33
  • Дивия Северозапад
  • Мнения: 75
Петлето , със стевия не можеш да правиш компот.
стевията няма стеризилизиращите свойства на захарта и не става за консерви.

Това сериозно ли е? Някъде бях чела, че може да се използва. Не знам с какво да заменя захарта. Моля за съвет.

# 34
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
и защо да не е сериозно?
компот не консумирам, защото не намирам нищо полезно в него. съжалявам не мога да ти помогна с какво да заместиш в него захарта.

стевията няма консервиращи качества и не става за компоти, сокове, сладка, мармалади и прочие кулинарни творения, който се консумират след месеци.
предполагам, че ако подсладиш със стевия и сложиш консервант ще стане, ама дали захар или консервант ядеш - то май по-добре да е захар... поне за мен  Peace

# 35
  • София
  • Мнения: 2 060
...дали захар или консервант ядеш - то май по-добре да е захар... поне за мен  Peace

Освен ако нямаш проблем с кръвната захар.

Хора, само на българската опаковка стевия ли има ограничение до 8 таблетки дневно? newsm78
Четох някъде в БГ Мамма статия за изкуствените подсладители и за Стевия пишеше, че според последни изследвания, прекомерната и употреба влияе на мъжката репродуктивност  Crazy, някой попадал на подобни изказвания и коментари?

# 36
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
не съм попадала на инфо за мъжки проблеми. при мъжът ми няма поражения  Mr. Green
консумира я от години стевията.

според мъжът ми се препоръчва 6 мгр. стевия на кг тегло.
ама не е ясно с каква концентрация е стевията.

# 37
  • Мнения: 248
Петлето , със стевия не можеш да правиш компот.
стевията няма стеризилизиращите свойства на захарта и не става за консерви.

Това сериозно ли е? Някъде бях чела, че може да се използва. Не знам с какво да заменя захарта. Моля за съвет.
В Метро продават един течен подсладител, мисля че Хиксол се казваше, струва около 10 лв- 1 литър, аз с него правя компоти, сладкиши, десерти, абсолютно почти всичко и сме много доволни. На компотен буркан слагам по една чаена лъжичка или първия път когато го ползвах сложих първо плода, после малко подсладител, напълних с вода и разбърках, опитах на вкус, за да видя как е подсладено и беше добре, така че може и Вие така да пробвате. Дано да съм Ви била полезна!  bouquet

# 38
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076

В Метро продават един течен подсладител, мисля че Хиксол се казваше, струва около 10 лв- 1 литър,

това натурален продукт ли е?  Wink
не е ли на основа на цикламат?

много хора, включително и моето семейства, избягваме изкуствените подсладители и стевията е добра алтернатива, защото се извлича от растение.
смятам, че подобни пордукти като HUXOL нямат място при алтернативните продукти, защото си е чист химически продукт!

# 39
  • Мнения: 9
Здравейте!
Мъжът ми е диабетик и ползва Стевия.Поръчва си от ибей сухи листа и екстракт.Преди имаше противоречиви мнения относно Стевията понеже не беше достатъно изследвана.Но наскоро излязоха нови публикации,че е безвредна Wink
От листата той си вари чай и е много доволен,защото му регулира кр.захар Peace.На ден пие около 1л. чай.

Иначе на мен се пада тежката задача да правя десерти Blush.Нашата Стевия е 99% чист екстракт и е отровно сладка Crazy,подслаждам на вкус Whistling.Правила съм макарони на фурна,мъфини,мляко с ориз,панакота,кексове.Млякото с ориз много ми се разводни.Сложих Стевията след като свалих от котлона Thinking
смятам, че подобни пордукти като HUXOL нямат място при алтернативните продукти, защото си е чист химически продукт!
Peace

# 40
  • Мнения: 527
Здравейте!
Мъжът ми е диабетик и ползва Стевия.Поръчва си от ибей сухи листа и екстракт.Преди имаше противоречиви мнения относно Стевията понеже не беше достатъно изследвана.Но наскоро излязоха нови публикации,че е безвредна Wink
От листата той си вари чай и е много доволен,защото му регулира кр.захар Peace.На ден пие около 1л. чай.

Иначе на мен се пада тежката задача да правя десерти Blush.Нашата Стевия е 99% чист екстракт и е отровно сладка Crazy,подслаждам на вкус Whistling.Правила съм макарони на фурна,мъфини,мляко с ориз,панакота,кексове.Млякото с ориз много ми се разводни.Сложих Стевията след като свалих от котлона Thinking
смятам, че подобни пордукти като HUXOL нямат място при алтернативните продукти, защото си е чист химически продукт!
Peace


Може ли да кажеш как направи мъфините и кейковете? Относно гъстотата, която се получава със захарта. Peace

# 41
  • София
  • Мнения: 5 656
spiritо, би ли дала мнение дали стевията, която ти ползваш, променя вкуса на десертите спрямо приготвените със захар? Аз ползвам таблетки Стевия и вкусът е силен и натрапчив до степен да ми е трудно да възприема храната (напитката) с него. Ползвала съм на 2-3 различни производители, не вярвам да е проблем в производството.

# 42
  • Мнения: 9
Атти   има един остатъчен послевкус Rolling Eyes(всмисъл усещам как все едно ми се доразтваря в устата).Иначе самият вкус не се променя.Ползвам екстракт от стевия-на прах.В тестените сладкиши по- не се усеща,но в другите десерти и напитки на мен не ми харесва,но мъжа ми от няма и къде си я използва Tired.
Може би слагаш прекалено много стевия,тогава нагарча.За мен специално сладостта на стевията се различава от сладостт на захарта.
 
alra използвам рецептата,която съм си харесала,само че вместо захар слагам стевия на вкус Peace.Немога да ти кажа примерно колко стевия слагам в дадена рецепта понеже са с разлина концентрация.

# 43
  • Мнения: 527
Атти   има един остатъчен послевкус Rolling Eyes(всмисъл усещам как все едно ми се доразтваря в устата).Иначе самият вкус не се променя.Ползвам екстракт от стевия-на прах.В тестените сладкиши по- не се усеща,но в другите десерти и напитки на мен не ми харесва,но мъжа ми от няма и къде си я използва Tired.
Може би слагаш прекалено много стевия,тогава нагарча.За мен специално сладостта на стевията се различава от сладостт на захарта.
 
alra използвам рецептата,която съм си харесала,само че вместо захар слагам стевия на вкус Peace.Немога да ти кажа примерно колко стевия слагам в дадена рецепта понеже са с разлина концентрация.



Да, но захарта сгъстява сместа, а стевията не. Това ми беше въпроса.

# 44
  • София
  • Мнения: 5 656
За мен специално сладостта на стевията се различава от сладостт на захарта.
Да, и аз съм останала с това впечатление и се чудех дали проблемът е у мен. Не зная дали слагам много, ползвала стевия на таблетки - слагам по 1 на чаша кафе или стевия на прах - слагам по половин равна чаена лъжичка в кафето. Това много ли е? Гледам на опаковката на прахчето, която е при мен в момента, показано е, че 1 л. стевия = 2 ч.л. захар.

# 45
  • Мнения: 9
alra досега единствено съм имала проблем с млякото с ориз.Наистина ми се втечни.Иначе сме пробвали да направим мармалад и сложихме пектин за да го сгъсти,но си нямам на идея дали става за сгъстяване на други храни Rolling Eyes


# 46
  • Мнения: 54
Тук има доста информация за стевията и пропорцийте, в които да се ползва
http://www.bb-team.org/articles/3177_steviya#axzz2jPjeO0nO

# 47
  • Под гъбата
  • Мнения: 1 457
Петлето , със стевия не можеш да правиш компот.
стевията няма стеризилизиращите свойства на захарта и не става за консерви.

ако искаш просто да свариш плодове за директна консумация, то може да ползваш стевия, но за зимнина не става.
Може, и съм категорична! Моя приятелка второ лято прави на внука си компоти и сладка с течна стевия. На сладката я добавя в края на варенето, а на компотите си слага на вкус според плодовете.

# 48
  • Мнения: 5
Здравейте момичета , и аз съм заместила захарта със стевия и съм доста доволна ,кафето има малко странен вкус ,но ...Днес направих тиква печена и пюре със стевия станаха уникални ,по малко от половин лъжичка на парче и около половин лъжичка за 8 мисля парчета пасирани ,но все пак се опитва на вкус .Ако някой може да каже някоя рецепта и колко слагате в млякото с ориз ,защото искам да направя . Благодаря

# 49
  • Varna
  • Мнения: 264
Здравей,за да ти се получава винаги всичко ти препоръчвам кокосов нектар,агаве или ксилитол.
В професионалното сладкарство не се използва стевия,разбира се всичко е въпрос на личен избор.

Общи условия

Активация на акаунт