Веганството - да споделим опит (6)

• 41 655
  • 746
  •   1
Отговори
# 225
  • София
Дао, това все пак е органична хидропоника (което си дала), а тези зеленчуци в магазина не са такива.

M_Nik, без да искам съм дала за органична хидропоника. Стана ми интересно, почетох доста.

А и за мен това е напълно НЕестествен процес (сходен на ГМО) с който се променя естествената среда на 1 растение
Сравнението е неуместно, да бъзикаш в генома на индивид не е като да го оставиш да расне на вода и въздух.

всъщност то не се храни от почвата, а от нещо - незнайно какво (освен водата), по-вероятно все пак някаква тор (в общия случай изкуствена),
това не е така, растенията се хранят от водата така, както се хранят от почвата, защото основният им хранителен продукт са определени вещества и материали, не ги храни почвата - тя само съдържа хранителните вещества, тези хранителни вещества се добавят във водата; и дори и да има изкуствена тор - това с какво ги различава от нормалните, които са расли на почва пак с изкуствен тор????

плюс електричество и вкарано в стиропор или някакви камъчета (перлит или др.)
твърдият материал е за поддържане на растението да е право - то няма никакво отношение към неговото изхранване

Целият процес е едно лъгане на растението
не е ли същото и при правенето на кълнове???? според мен хидропониката (с тор или без) във всичко останало ми прилича на отглеждането на кълнове; само че процесът е завършен; да си гледам кълнове в пластмасов съд с много влага не е много по-различно за мен

като последствие НЕ е ясно как се изменя цялата му структура и физиология, доколко естествени са клетките му

това е вече спекулация с предположения, както биха се изразили някои адвокати; и в съда няма да мине

момичета, не ми дреме за хидропониката! дреме ми за психическото ни здраве; тук всяко пето мнение се пуска по някоя бомба за това кое е вредно, как е вредно и накрая излиза, че този свят съществува, за да ни убие!! да си призная, ако за всяка храна, която поемам си мисля, че е отрова - ами точно на петия ден ще съм се гътнала!!! ок доматите - на хидропоника; откъде знаете, че всичко останало не е??? дори и да си пазарите от монополистите био зеленчуци - ами продуктовата им линия е силно ограничена - не консумираме само домати, каставици и лук; в допълнение - високите цени на био нещата са също част от това да не се чувствам добре здравословно Simple Smile)) био-то е бизнес, който ще става все по-голям и все по-алчен (в бг със сигурност); да не говорим дали и те нямат платени писачи по форумите (не визирам никоя от вас)?? а и малко се уморих - този каза това, онзи - онова - с удоволствие бих прочела някой научен труд с изследвания и всичко останало независимо дали подкрепя или отхвърля дадена идея; само и само да не е лично предположение от страховете на някой, защото те се мултиплицират ...

# 226
Здравейте,отново.
Да се изкажа и аз за хидропониката,от това което съм прочела.Аз винаги чета изследвания на учени от независими организации,а не разни статии,които не се знае в чия полза се пишат.
Интересно е това,че за хидропониката се пишат само хубави неща-за това колко се спестява от вода,производителността може да е десет пъти по-висока,за това,че се използват значително по-малко отрови,това е защото няма почва и съответно няма развитие на външни микроорганизми,които да пречат на растението.Изтъкват се и други плюсове,като това,че се запазват почвите,а те са крайно изтощени.Освен това се казва,че чрез този метод растението може да получи много повече минерали,отколкото в обикновена почва,която е изтощена.Тук имаме точно поддържане на хранителни вещества,влага,кислород и РН,които за вско растение е различно.До тук добре.
Правени са съпоставки относно хранителните вещества в обикновено растение и растение отглеждано по-този метод.Оказва се ,че понякога растенията отглеждани по методите на хидропоника съдържат много повече витамини от тези отглеждани по-конвенционалния начин.
Всичко това е описано в повечето доклади и изследвания.
Но интересното е че до 2011 година изслезванията,които сравняват химичния състав на растнията са много малко или се крият.Група учени правят едно изследване,което после е изтрито.Те установяват,че в растенията отглеждани по метода на хидропониката няма всички фитонутриенти,които се съдържат в другите растения.А както знаем фитонутриентите са антиоксидантите и всички вещества,които влияят на ДНК на клетката.Може сами за прочетете повече за фитонутриендите.Има цяла наука за тях.

# 227
Мисля,че Dao е права,за това,че понякога вътрешното ни спокойствие и хармония са много по -важни от непрекъснотото вманиачаване какво купуваме,от къде го купуваме,как е гледано какво съдържа и т.н.Естествено това не означава да ядем боклуци!

# 228
Dao,  newsm10    bouquet Hug

И аз точно това исках да кажа преди няколко страници, когато паниката за е-коли беше в разгара си...
Задълбавайки в буквата къде отива хармонията, духа и всичко, което е над материята...
Това не значи безразборно да се нахвърлим върху всичко... Peace

И майка Тереза е живяла в най-голямата мизерия сред зарази, прокази, мръсотия и какво ли не... И не се е заразила, натровила и не знам какво...Нека сме изпълнени с благодарост и любов и да се стремим да бъдем Човеци! Hug

...снощи подучух, че има проблем и с плодовете...зарзавати нет....и кво шъ прайм Wink Подсъзнателно ни насаждат да ядем месо ли? Що ли? newsm78

# 229
Dao,
страхотен пост!
И аз се уморих. от двата полюса.
от шантажи, конспиративно мислене и манипулации.
Не съм и предполагала, че това е толкова повсеместно и се промъква постоянно дори и по форумите.
Завоелирано, тенденциозно и користно.
алтернативното се оказа също толкова користно средство за някои, както конвенционалното за други.
потресена и съм силно отблъсната от проявите на духовен нарцисизъм.

# 230
 Има си разумна предпазливост. Особено за тези, които са били или са в огнището на епидемията. Какво да кажат хората, които до живот ще са на хемодиализа и им е нужна трансплантация. А те хич не са малко. Има над 4000 заразени. Като е далеч човек от проблема, е лесно да се каже не се паникьосвайте. С това не искам да кажа постоянно да си мислим, че нещо ни дебне или да спрем да ядем каквото и да било, но примерно в случая едно обстойно миене на зеленчуците с препарат си е напълно в рамките на нормалното за мен (за миналото става въпрос).

За всичко останало съм съгласна. Даже и не знаех какво е хидропоника досега.
Цитирам се от преди няколко поста. Нещо подобно исках да кажа тогава, че съм далеч от посока орторексия :
И аз така се чувствам понякога. После като се срещна с приятели, които не се замислят над тези неща, си мисля има ли смисъл всъщност . Те нито живеят по-зле от мен, нито са по-болни от мен, въобще няма никаква разлика между нас при все, че те не се интересуват какви отрови поемат. Това ми действа малко или много отрезвяващо да не залитам твърде много.
Мисля си също, че хората малко или много мутират еволюционно към новата среда и се нагаждат към всички изкуствени неща.
Нито пък задълбавам чак толкова в пластмаси, тебешири, еко, меко и т.н., но пък не съм от тези, които ще кажат не ме притеснява радиацията в Япония, щото и Чернобил сме преживели и ще си консумирам водорасли от там.

Последна редакция: чт, 16 юни 2011, 09:14 от Soleil*

# 231
Soleil* , да не си приела нещо лично...сакън. Цитирала си само първите ми две изречения, но пък с третото исках да кажа точно това, което ти си казала Wink Предпазливост - да, но всичко останало -не...
И значи, че мислим по сходен начин, та нали толкова време вече сме "заедно" тук, все пак нещо ни свързва Hug И всякакви такива неща знам, че са привнесени "отвън" и са само споделени, а не начин на мислене...  Peace

# 232
Аз също много често се чудя дали не залитам. Давам си сметка, че понякога всъщност най-голямата "отрова" е мисълта, че си вкарваш отрови. Както по-често се случва няма ясна граница и истината е някъде там, и много често не е еднаква за различните хора. Важното е да сме щастливи, стига да не е за сметка на чуждо страдание разбира се! Не че се чувствам така, все се лашкам в мислите си, понякога се чудя дали голямата ми предпазливост не е предизвикала проблемите при дъщеря ми, друг път си казвам, че не съм достатъчно внимателна и затова се е стигнало до тук...
Не знам, явно винаги ще го има лутането и несигурността, но пожелавам на всички ни по-често да сме в онази среда, в която се чувстваме сигурни и на прав път!   bouquet

Наскоро попаднах на този виц, по-скоро притча, който ме накара много да се замисля, дано ви хареса!

Последна редакция: ср, 15 юни 2011, 12:59 от pochti_bezobidna

# 233
Soleil* ,
много ми допада това, което пишеш. И начинът, по който се аргументираш. Цитатът от преди няколко поста ми беше направил силно впечатление. И аз се отрезвявам понякога и така.
Имам давещото усещане, че виртуално забих в един "заблуждаващ" омагьосан кръг, който  не ми се отрази особено добре. нямам предвид точно тази тема.

Напълно съм съгласна за предпазливостта.

pochti_bezobidna, да, съгласна съм. Мисълта  може да бъде и  силна трова.
Да, няма ясна граница и това често се оказва подвеждащо. Според мен границата е гъвкава и индивидуална за всеки конкретен случай и е важно да можем да я доловим навреме ..

# 234
И моат хомеопат казва, че хомеопатията е за учениците, а за извисинети духом лечението е мисълта. Затова си мсиля, че Майка Тереза е лекувала не само себе си, но и другите. А докато стигне човек до това ниво, малко предпазливост и малко хомеопатия ще са добре дошли Simple Smile
Аз съм на принципа "правя най-доброто, на което съм способна, пък да става каквото трябва". Т.е. не може да променим света, но можем да промени собсвения си микросвят и най-вече възприятията си за света. Приемам, че онези хубаво изглеждащи и хубаво ухещи домати са префектните домати, такива каквито бяха в градината на прабаба ми някога и си ги ям със същото удоволствие, както и салатите, спанака, краставиците. Старая се, не всеке пък се получава, но все по често Simple Smile

# 235
Дао, честно да ти кажа, че ако ми кажат че някои домати (зеленчуци) са гледани по метода хидропоника, сигурно надали ще взема. Но по принцип даже и био не купувам. Взимам си от близкия в момента магазин/пазар, гледам да ми изглеждат добре и хич не се впрягам особено. А и никъде не съм видяла или чула някои продавач/магазин/ да каже, че по този метод са гледани зеленчуците  Mr. Green
Може би написах горното, без да съм много осведомена  Blush но за мен (като човек расъл и садил на село) повечето нови технологии променят все пак някаква част от нормалната структура на растението. Не ми се връзвай толкова  Hug

# 236
  • Пловдив
...
По принцип не залитам в крайностите, даже доста повече компромиси правя с храната от повечето хора тук. Но това с доматите много ми дойде.... Sick
За мен не е естествен този метод на отглеждане. И не бих яла и продукти на органично хидропонно отглеждане, ако има такова...

Последна редакция: ср, 15 юни 2011, 22:03 от *Бенджи*

# 237
fotina,nisto li4no ne sam priela.izwinqwai,ako rqZko sam prozwu4ala.pisah to4no predi da izlqza naburzo i posle malko sujalih kak ste go priemete.wrustam se da wi iz4e a

# 238
  • София
Най-успешната ми лютеница с печени чушки от фризера Simple Smile

1 пакетче чушки (имаше и доста семки) около 200-300 гр.
100 -200 гр тофу
3 натурални маслини
2 суп лъжици зехтин

Пасира се и придобива чудесна структура и вкус, а  и много се хареса на децата.

# 239
Търся си ник, мерси за рецептата!!! Ще пробвам Simple Smile

Аз от извество време много мисля преди да сложа нещо от соя към някоя манджа. Може да съм се вманиечила на тема желязо, знам ли... Но доколкото помня нещо в соята пречеше на усвояването на желязото; нали така? Thinking

Общи условия

Активация на акаунт