Какво име бихте дали на детето си и какво - никога?

• 13 042
  • 194
  •   1
Отговори
# 165
  • София
е то логиката трябва да е една...или ти имаш против само англо имената.... там пък най-трудно ще хванеш човек сигурно, който понятие си няма от езика, дори да не му е роден...

Кому е нужно...ми явно на въпросната...защо...нейна си работа.

# 166
Ами за мен логиката е една, но не знам дали се изразявам разбираемо. Филип примерно го свързвам с българските имена, даже не знаех че е гръцко. Елена, Ивайло, Иван, Димитър, Мария, Весела, Василка, Нели, Мирослав, все такива имена съм чувала от малка и мисля че са си нормални български имена. Просто ми се струва, че в близко бъдеще те ще се изгубят, защото все повече навлизат чуждите и малко странни за нас имена: Марая, Мики, Изабел и още много такива подобни, които даже не мога да се сетя в момента.Ааа Кейт  ooooh!

# 167
И какво като се изгубят? Защо трябва светът да стои в това положение, в което е бил по наше време  Wink Всички имена, които изброи, с изключение на Ивайло, не са от български произход и в някакъв момент са били чуждестранни измислици, преди да се наложат.

# 168
  • София
Е, значи стандартното, да на традиционно приетите имена, не на всичко останало.... голяма част от традиционно приетите обаче не са български и са  също толкова вносни, дори  половината от твоите в поста са такива, така че това с  бъкел не знаенето на чужди езици е просто смешно...

А традиционните няма да се изгубят, но и да се ползват и "вносни" лошо няма... всеки си има причината защо.

# 169
  • Бургас
И какво като се изгубят? Защо трябва светът да стои в това положение, в което е бил по наше време  Wink Всички имена, които изброи, с изключение на Ивайло, не са от български произход и в някакъв момент са били чуждестранни измислици, преди да се наложат.

Точно.Забелязвам,че доста хора се страхуват,че българските имена/повечето,от които даже не са български/ ще изчезнат,ще се забравят.Елора е права,че светът няма да стои в същото положение.Имената на нашите прабаби и прадядовци,че даже и имената на бабите и дядовците ни са се изгубили и са били заменени.Някой са продължили да се използват и до днес,което значи,че вероятно ще се използват и за в бъдеще.Като цяло това явление е нещо нормално,което не се случва за първи път в наше време Peace.

# 170
Ами то си е като естествения подбор - остава само най-доброто / с малки изключения - Таньо, Желка и др. подобни/. Защо да се капсулираме от света? Мисля , че най-добре би било някакси балансирано да смесим наши с други имена, без да се стига до крайности от типа на Парис , Есперанца, Джон, "Версачи" или  "Джими Чу" да речем...То като се замислия, повечето наши и чужди имена са с латински, старогръцки, староеврейски, сктски корен. Единици са славянските и старобългарски запазени такива. Ако се придържаме само към традицията, както писах и по-горе , всички ще сме адаши...

# 171
Много ми е интересно защо тогава сами ние се нагаждаме към света? newsm78
Не ми се вярва в Америка, Англия, Франция и т.н. някой да кръсти детето си Ивайло или Димитър.
Само ние гледаме все да копираме.
А за бъкел не знаене на езици добавих и връзката с чужбина. По-точно ако има някакъв корен оттам- баща, дядо и т.н. Намах в предвид владеенето на чужд език в буквален смисъл  Peace
И обобщавам, че мнението е лично мое и нямам намерение никого да убеждавам! Всеки си е в правото да си кръщава децата както намери за добре. Просто аз не бих дала такова име.

# 172
  • София
Напротив , ако им се стори интересно биха.
Както и те ползват достатъчно много гръцки, римски, латино имена и т.н. и т.н.
Иначе да, има и имена от типа на Деметри, Таня и т.н. и на запад... а пък ние все пак сме и една много малка плюнка, че някой да знае традиционно бг имена.

Димитър между другото не е българско име, въпреки, че точно това произношение май само у нас го има.

Иначе разбира се никой не оспорва лично твоето право да си кръщаваш или не децата по някакъв начин....просто  изказването ти от където тръгна  разговорът беше леко грозно.

# 173
Много ми е интересно защо тогава само ние се нагаждаме към света? newsm78
Не ми се вярва в Америка, Англия, Франция и т.н. някой да кръсти детето си Ивайло или Димитър.
За Ивайло сигурно никой не е чувал и затова не си го е кръстил така, но на американския президент дъщеря му се казва Наташа. Във Франция подобни имена са голям хит - Таня, Саша, Лена, Никита и т.н. А Никол се раждат сигурно по 8 на година.
Въобще не е само при нас модата, глобализацията важи за всички, а екзотичното винаги е било привлекателно.

# 174
Самите англо-саксонци използват масово еврейски имена, не вярвам техните да са много хубави и благозвучни, както не вярвам и да са много разнообразни.
Важно е името да се харесва на родителите и на детето. А истината е, че много малко хора наистина си харесват имената и това е нещо, на което не можеш много да повлияеш.

# 175
  • София
то голяма част са си и евреи де... особенно в щатите.

# 176
Преди време в Куба бяха страшно модерни БГ имената / няма да цитирам/.
Истината е , че няма как да искаме някой да възприеме нашата именна система първо , защото сме малко като народ , второ , защото сме много и разнесени из целия Балкански полуостров, Централна и Източна Европа като етнос / славянски /. Така "нашите" имена са " наши" и за руснаци, и за македонци, сърби , чехи, словаци, белоруси, украинци....Да, леко фонетично изменени , като Георги - Георгий - Джордже, Катерина- Катя - Катарина, но едни и същи. 

# 177
Ама какво налагане на нашата именна система, никой не говори за това. Именно-Георги . в Румъния е Джордже, или в Америка-Джордж. Хората там си държат на техния вариант на дадено име, само ние се срамуваме от собствените си имена.

# 178
Много ми е интересно защо тогава сами ние се нагаждаме към света? newsm78
А за бъкел не знаене на езици добавих и връзката с чужбина. По-точно ако има някакъв корен оттам- баща, дядо и т.н. Намах в предвид владеенето на чужд език в буквален смисъл  Peace
И обобщавам, че мнението е лично мое и нямам намерение никого да убеждавам! Всеки си е в правото да си кръщава децата както намери за добре. Просто аз не бих дала такова име.

Всъщност, в Куба има бая Йорданки заради Йорданка Христова, а в Япония - Калояновци заради Котоошу (ако правилно го пиша) Wink

---
Иначе и аз предпочитам бг версиите пред чуждите, де, както много пъти съм споменавала.

# 179
Копираме не е точно - по-скоро заемаме и побългаряваме тези, които ни харесват. А правим това, защото нашият роден списък явно не ни удовлетворява или ни е кратък, или не е осъвременен...Не върви да наречеш детето си Гюра , ако имаш алтернативата Габриела, например.

Общи условия

Активация на акаунт