Безопасен ли е добивът на шистов газ за природата - НЕ !

• 38 801
  • 896
  •   1
Отговори
# 195
Да, според колегите експерти, ама аз все пак работя в енергийна компания, така че не знам доколко им е меродавно мнението  Laughing

Добре де, само не ми е ясно защо трябва колегите да ви казват какво трябва да мислите?! Хеле пък хората, които работят в бранша и почти без усилие могат да схванат за какво иде реч с малко четене? Все пак тук е много повече въпрос на елементарна логика, с която всеки разполага. Никой не очаква човек да се превърне в експерт по фракинга. Ама проблема е многостранен и най-важното в цялата работа е :

СМЯТАТЕ ЛИ ЧЕ В БЪЛГАРИЯ МОЖЕ НЯКОЙ, КОЙТО И ДА Е ТОЙ ДА ОСЪЩЕСТВИ КОНТРОЛ И НАБЛЮДЕНИЕ НА ПОДОБЕН ПРОЦЕС ПОД ЗЕМЯТА?

СМЯТАТЕ ЛИ, ЧЕ НЕДАЙ БОЖЕ СЕ СЛУЧИ НАЙ-ЛОШОТО ИМА НЯКОЙ, КОЙТО ДА ЗАЩИТИ ХОРАТА В РАЙОНА, А И В ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ?

ИМАМЕ ЛИ У НАС ЗАКОНОДАТЕЛСТВО КОЕТО ДА СЕ Е СПРАВИЛО С КАКВИТО И ДА Е НАРУШИТЕЛИ В КАКВАТО И ДА Е ОБЛАСТ?

ВИЖДАЛИ ЛИ СТЕ НЯКОГА НАКАЗАНИ ВИНОВНИЦИ У НАС? ...

Ако човек може да отговори с ДА поне на един от горните въпроси, да си струва да седне и да смята загуби и ползи, ама в противен случай за къде сме тръгнали? Да коментирам ли глобата от 100 000 лева?

Вижте какво казва италианския експерт:
"Италианският професор също предупреждава правителствата, които издават концесии за шистов газ, че
големите концерни често си затварят очите пред еко-опасностите.
Личният му опит показвал, че петролните компании действат по правилата само при строго определени договорни условия."

http://www.bnews.bg/article-33047?page=2

# 196
 След като протести не дават резултат, как да се покаже на тези управляващи, че има нормалномислещи, които не искат този ужас да се реализира? Как да се спрат? С ГМО-то беше голяма борба, но сега сякаш са още по-нагли и нахални и като пънове, не реагират на гражданската съпротива. По нагоре прочетох сравнението за българските политици и индианските вождове и за жалост това е самата истина.
 Мисля си, че хората от местностите, където ще се извършва тази гадост, трябва да се информират подробно, а след това там, на местно ниво да се протестира. Защото сякаш протестите на други места ,се приемат за истерия на някакви си чули- недочули природозащитници... Самите жители на Нови Пазар и околностите трябва да защитят местността, след като са убедени, че тези проучвания и камо ли добив, са несъвместими със здравословни условия на живот. А всички ние, които сме против ще ги подкрепим. Но г-н Премиера приема всякакви протести по темата като ''дразнене''.
Силно се надявам и този път да се спрем на ръба на пропастта, както стана с мутантите преди време. Тези наглеци трябва да бъдат изгонени по най-бързия начин. А покрай тях и тези по етажите на властта, които са ги допуснали да копат и замърсяват земята ни.

# 197
Протести пак ще има но като минат изборите поне за Варна и региона , в момента и в реалния живот нося една значка "Не на шистовия газ" , сама си я  направих , нося я от 3-4 дни интерес има и на много хора дори и непознати покрай значката ме заговарят по темата , хората не знаят самите те къде да търсят информация , препоръчвам им да подпишат петицията онлайн  , препоръчвам им и филмите Газланд , Шистъовия ад и треска за злато , обяснявам им за Франция и за това че Саркози съвсем скоро анулира разрешителните за Франция . И други хора в групата ни във Фейсбук си направиха и сложиха такави значки  . Слагайте и вие вашите . Днес в деня на избор няма да нося моята в предизборната секция  , че знам ли дали пък няма да го вземат за вид агитация и да не ми позволят да упражня правото си на глас .

# 198
Мисля че освен петицията онлайн , трябва да се помисли и за петиция на хартия , много хора биха се подписали , но нямат достъп до  интернет , особено по възрастните

# 199
един човек от групата вече е гласувал с тениска не на шистовия газ , не са го счели за нарушение така че и аз днес ще отида да гласувам със значката си "Не на шистовия газ " .
Между другото току що прочетох че и ЮАР са наложили мораториум на фракинга .

# 200
Страхотно за тениската и значката, а и идеята за петицията на хартия е точно в целта. Това е реално- хората да подпишат черно на бяло и особено там, на местно ниво. Да им се обясни, да го разберат с прости думи. Защото може би има и такива, които наивно вярват в обещанията за нови работни места и пренебрегват истинската опастност. Защото просто не знаят точно какво става там, как се проучва и т.н.
Българинът е родолюбец, само че му е необходимо да усети и разбере, че е заплашена земята и водата, за да действа. Тогава може да се противопостави на тези нагли лапачи на пари. Всички, които не искаме шистов газ трябва да разказваме на близки и приятели, които не са запознати, за да се разширява кръга на информираните. И да се снеме невежеството по този важен, много важен въпрос.
Управляващите искат да не сме наясно. Затова и апелират да не се говори, да няма референдум по темата, докато не се изяснило има ли изобщо газ. А как ще разберете това, нали пак тровите? Кой изобщо ви покани да проучвате? Народа попитахте ли, местните хора поне ? Дали българите искаме да проучвате? Тогава ни обяснете какво искате да правите, преди да действате. От там се почва с въпросите, а не '' първо ще копам и тровя, а пък после евентуално ще те питам искаш ли да остана''.

# 201
Да, според колегите експерти, ама аз все пак работя в енергийна компания, така че не знам доколко им е меродавно мнението  Laughing

Добре де, само не ми е ясно защо трябва колегите да ви казват какво трябва да мислите?! Хеле пък хората, които работят в бранша и почти без усилие могат да схванат за какво иде реч с малко четене? Все пак тук е много повече въпрос на елементарна логика, с която всеки разполага. Никой не очаква човек да се превърне в експерт по фракинга. Ама проблема е многостранен и най-важното в цялата работа е :

СМЯТАТЕ ЛИ ЧЕ В БЪЛГАРИЯ МОЖЕ НЯКОЙ, КОЙТО И ДА Е ТОЙ ДА ОСЪЩЕСТВИ КОНТРОЛ И НАБЛЮДЕНИЕ НА ПОДОБЕН ПРОЦЕС ПОД ЗЕМЯТА?

СМЯТАТЕ ЛИ, ЧЕ НЕДАЙ БОЖЕ СЕ СЛУЧИ НАЙ-ЛОШОТО ИМА НЯКОЙ, КОЙТО ДА ЗАЩИТИ ХОРАТА В РАЙОНА, А И В ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ?

ИМАМЕ ЛИ У НАС ЗАКОНОДАТЕЛСТВО КОЕТО ДА СЕ Е СПРАВИЛО С КАКВИТО И ДА Е НАРУШИТЕЛИ В КАКВАТО И ДА Е ОБЛАСТ?

Ако човек може да отговори с ДА поне на един от горните въпроси, да си струва да седне и да смята загуби и ползи, ама в противен случай за къде сме тръгнали? Да коментирам ли глобата от 100 000 лева?

"Италианският професор също предупреждава правителствата, които издават концесии за шистов газ, че
Личният му опит показвал, че петролните компании действат по правилата само при строго определени договорни условия."

Въобще не става въпрос някой да ми казва какво да мисля. Става въпрос за информация, получена от хора, които са наистина запознати и дадена не с цел манипулиране на мнението, каквато е публичната информация по медиите и интернет в по-голямата си част.

# 202
То и на луната не си ходил, но тя съществува, нали?  newsm78

За разлика от теб аз не съм с претенции да съм експерт в тази област, за това използвам мнение на експерти. API са организацията,която създава стандартите в нефтената и газовата индустрия, а членовете са изтъкнатите "мозъци" в тази сфера.
От тук нататък, чети и рови сам или подскачай и викай "Тя не се върти!". Изборът е твой

Нали ти е ясно, че съм проверила отдавна, за това те питам? Да видим какво ще се опиташ да лъжеш и шмекеруваш  Laughing Щом казваш, че има друга технология, да видим коя визираш, пък аз ще ти я коментирам! А до тук аз не виждам да цитираш никого,  никакво експертно мнение, а само твоите думи "друга технология", придружени е несъществуващи термини от рода "хоризонтални и вертикални шисти". Какво да ти коментирам - агенция Една баба каза ли?????

Ти твърдиш, че  API са агенция  Една баба каза ли  newsm78 Ясно е колко си в състояние да коментираш каквото и да е. Освен българските новини.
Благодаря за момето, но много отдавна съм излязла от тази възраст и ако напиша нещо значи съм проверила източника

# 203
Да, според колегите експерти, ама аз все пак работя в енергийна компания, така че не знам доколко им е меродавно мнението  Laughing

Въобще не става въпрос някой да ми казва какво да мисля. Става въпрос за информация, получена от хора, които са наистина запознати и дадена не с цел манипулиране на мнението, каквато е публичната информация по медиите и интернет в по-голямата си част.
Е глупости! Значи редица учени- чуждестранни и български, които се обявяват против проучванията и добива на шистов газ, според теб не са запознати с проблема, не са достатъчно учени или целят да манипулират ли??? А твоите хора, които са "наистина запознати" какви са точно?
Междувпрочем точно днес четох как в Квебек над 120 местни учени от различни университети са се обединили и са застанали против проучванията и добива на шистов газ. Това как ще го изкоментираш?

# 204
# 205
Вела, нищо за чудене няма- статията е платена публикация (пише го най-отдолу). Освен това заглавието не отговаря на написаното по-надолу. Статията е написана завоалирано и подвеждащо, а ако четеш м/у редовете ще прочетеш: "Проучвания и добив ще има, но след еко-оценка" (това последното изречение е моя интерпретация на прочетеното). Като цяло си личи как плавно, но упорито се опитват да прокарват идеята за добив на ш.г. сред обществото. Не са рязки и категорични, за да няма бунтове от наша страна.

Само че пропускат: с или без екооценка ние не желаем тези проучвания, а камо ли добив!

# 206
Все повече се убеждавам, че протестите са дирижирани, за да се отклони вниманието:

Вчера бе подписан договор за изграждане на склад за радиоактивни отпадъци между държавната компания „Радиоактивни отпадъци” и консорциум, в който влизат консултанта Уестингхаус, DBE Technology от Германия и ENRESA от Испания

# 207
  • Добрич
Все повече се убеждавам, че протестите са дирижирани, за да се отклони вниманието:

Вчера бе подписан договор за изграждане на склад за радиоактивни отпадъци между държавната компания „Радиоактивни отпадъци” и консорциум, в който влизат консултанта Уестингхаус, DBE Technology от Германия и ENRESA от Испания

Първото изречение го твърдят управляващите, а сред народа има достатъчно наивници, които им вярват. Аз съм безпартийна и съм от "тримата в Добрич с плакатите". От Интернет научих доста неща за себе си, които до скоро не знаех - че съм русофил, че съм рубладжийка, че ми е платено, за да протестирам и т.н., да не продължавам,..... Добре, че съпругът ми не пита къде са парите, които съм взела, защото тогава ще се окаже, че имам и амнезия.  Mr. Green

Според мен всеки избира в какво да вярва - често в каквото му е изгодно. На мен ми е изгодно семейството ми да има чиста вода, почва, въздух, да сме здрави и се боря за това.  И тъй като не съм егоиста, искам това и за другите хора. За което наскоро разбрах, че съм и ЗКПЧ.  Mr. Green

Въобще добре, че  е Интернет, че иначе щях да  си умра, без да се познавам.  Mr. Green

А като се заговори за радиоактивни отпадъци, не искам да спамя темата, затова няма да коментирам, а само ще дам два линка:

Уволниха ядрен спец след разкрития на „Торнадо”

АЕЦ „Козлодуй“, три различни гледни точки след едно уволнение

# 208
А други наивници използват като "достоверен източник" еврочикаго.  Laughing Нзистина хубаво, че е Интернет.

# 209
То и на луната не си ходил, но тя съществува, нали?  newsm78

За разлика от теб аз не съм с претенции да съм експерт в тази област, за това използвам мнение на експерти. API са организацията,която създава стандартите в нефтената и газовата индустрия, а членовете са изтъкнатите "мозъци" в тази сфера.
От тук нататък, чети и рови сам или подскачай и викай "Тя не се върти!". Изборът е твой

Нали ти е ясно, че съм проверила отдавна, за това те питам? Да видим какво ще се опиташ да лъжеш и шмекеруваш  Laughing Щом казваш, че има друга технология, да видим коя визираш, пък аз ще ти я коментирам! А до тук аз не виждам да цитираш никого,  никакво експертно мнение, а само твоите думи "друга технология", придружени е несъществуващи термини от рода "хоризонтални и вертикални шисти". Какво да ти коментирам - агенция Една баба каза ли?????

Ти твърдиш, че  API са агенция  Една баба каза ли  newsm78 Ясно е колко си в състояние да коментираш каквото и да е. Освен българските новини.
Благодаря за момето, но много отдавна съм излязла от тази възраст и ако напиша нещо значи съм проверила източника

hahaha Е коя си ти, че да ти вярвам на това което ТИ си проверила? Къде ти е източника, къде са ти линковете и цитатите? Един линк нямаш , какъвто и да е той - ако това не е агенция една баба каза, здраве му кажи!!! Линкове нито от API, нито  дори от Бъзикилийкс, един куп термини, които изобщо не съществуват в геологията, че и не спира да критикува и да повтаря "ВЕРВАЙТЕ МИ"! Малко си позакъсняла, да ти кажа - тоя цирк ЦарО го игра вече и дори децата не му се ловят.   Joy

Или дай истинска информация с линк към нея, или иди да си обменяш информация за парена туршия в другия раздел, там обещавам никой да не те пита какъв ти е източника, но дори там не мога да ти обещая, че ще ти повярват, ако рецептата ти е толкова нескопосна, колкото тука и не знаеш какъв сорт са ти чушките  Laughing Laughing Laughing

Общи условия

Активация на акаунт