Безопасен ли е добивът на шистов газ за природата - НЕ !

• 38 785
  • 896
  •   1
Отговори
# 180
От къде на къде ще дупчат без екологична оценка?!

Из интервюто с министъра на екологията ( 21 септември 2011):

Тя припомни, че в България шисти договор за проучване на газ с "Шеврон" ще влезе в сила едва след изпълнението на съответната оценка на въздействието на околната среда съгласно Закона за биологичното разнообразие.

Това може да стане само след инвеститор дава цялата си планове за проучване и сондиране на министерството на околната среда, еко министър обясни.

"Ние ще бъдем в състояние да се произнесе, когато имаме проекти и оценки, как проучването ще окаже влияние върху водите, биологичното разнообразие и човешкото здраве. Точно сега не мога да принуди експертна Висшия съвет в Министерството на околната среда, за да вземе решение за нещо, което не е известно. Ние не може да се поставя каруцата пред коня. Понякога инвеститорите не трапезата на плановете си в продължение на години ", обявен Караджова.

от тук:http://www.novinite.com/view_news.php?id=132288

Наистина не е толкова трудно да се търси информация, затова продължавам да си мислш, че този протест е дирижиран ( независимо за коя компания става дума)

# 181
  • Добрич
Нима има разумни хора, които да вярват на всичко казано от политиците?  Според Нона Караджова все още не се знае какъв метод ще се използва, но според Филип Жеже, експерт от френското министерство на екологията "Няма други методи за добив на шистов газ, освен хидравличн … рактуриране". При проучването разликата е, че няма хоризонтално сондиране, а вертикалното завършва с хидравличен удар.

Тя и Кристалина Стойкова, която е експерт казва, че няма опасност, ама пропуска да спомене, че е платен консултант на Тексако /Шеврон/.

И всъщност въпросът въобще не е в това, коя е фирмата а в метода, но на политиците изглежда им е по-изгодно да твърдят обратното.

# 182
Има и друг метод. Използването на единия или другия зависи от възраста на шистите. Старите шисти са вертикални и не се използва хидравлично фрактуриране, новите шисти са хоризонтални и тогава се използва посочения метод.

# 183
Та кой е новия метод, че се не сещам нещо  Rolling Eyes Я да чуем експертното ти мнение?  И кой метод се използва при "вертикални" шисти? Че такава терминология, хоризонтални и вертикални шисти, в Бълагрия нещо няма! Имаме хоризонтален и вертикален сондаж, ама за такива шисти, сефте чувам! Но с удоволствие ще се насладя на технологичното описание и в единия, и в другия случай  Mr. Green

# 184
То и на луната не си ходил, но тя съществува, нали?  newsm78

За разлика от теб аз не съм с претенции да съм експерт в тази област, за това използвам мнение на експерти. API са организацията,която създава стандартите в нефтената и газовата индустрия, а членовете са изтъкнатите "мозъци" в тази сфера.
От тук нататък, чети и рови сам или подскачай и викай "Тя не се върти!". Изборът е твой

# 185
  • Варна
Титина ти май ще излезеш права, черното е бяло   :shock
Какво би отговорила на провокацията от филма GASLAND - (2010) на  Josh Fox.
Тая черна и горяща вода, натровила всичко живо, до което се е докоснала, с кои точно документи на кои организации би я обяснила и обявила за безвредна?!
Земята се върти, но не само заради пари и политически интереси:)

# 186
 В последния брой на списание Осем има много хубава статия за добива на шистов газ. На сайта им им може да се видят и филмите GASLAND и CRUDE. Досега не се бях замисляла по този въпрос, но след като прочетох статията и гледах филмите определено съм против добива на шистов газ.

# 187
Аз още не мога да си изградя мнение, следя ви от няколко дни и ще чета тепърва.
Та се записвам.

# 188
Титина много жалко че си учила толкова много , а аз използваш наученото точно по този начин, какво се  опитваш  да убедиш хората че добива на шистов газ ще превърне земята им в рай , ще бъде много полезно за земята , за водата , за флората и фауната в района ли .Добив на какъвто и да е земен ресурс, е екологична катастрофа за района в който се добива , никакви пари и интереси не могат да оправдаят  превръщането на земята ни в пустиня  . И като си учила толкова много  вземи използвай знанията си за нещо полезно и добро .

# 189
То и на луната не си ходил, но тя съществува, нали?  newsm78

За разлика от теб аз не съм с претенции да съм експерт в тази област, за това използвам мнение на експерти. API са организацията,която създава стандартите в нефтената и газовата индустрия, а членовете са изтъкнатите "мозъци" в тази сфера.
От тук нататък, чети и рови сам или подскачай и викай "Тя не се върти!". Изборът е твой

Нали ти е ясно, че съм проверила отдавна, за това те питам? Да видим какво ще се опиташ да лъжеш и шмекеруваш  Laughing Щом казваш, че има друга технология, да видим коя визираш, пък аз ще ти я коментирам! А до тук аз не виждам да цитираш никого,  никакво експертно мнение, а само твоите думи "друга технология", придружени е несъществуващи термини от рода "хоризонтални и вертикални шисти". Какво да ти коментирам - агенция Една баба каза ли?????

От къде на къде ще дупчат без екологична оценка?!

Из интервюто с министъра на екологията ( 21 септември 2011):

Тя припомни, че в България шисти договор за проучване на газ с "Шеврон" ще влезе в сила едва след изпълнението на съответната оценка на въздействието на околната среда съгласно Закона за биологичното разнообразие.

Жено неграмотна, това означава САМО СЪВМЕСТИМОСТ СЪС ЗОНИТЕ НА НАТУРА 2000 !!! Ще проверяват САМО, дали сондажите няма да навредят на защитеното растение или животно в зоната, например блатно кокиче и то САМО АКО ИМА ТАКАВА ЗОНА НАБЛИЗО, а в Добруджа как мислиш, дали има зони от Натура и дали тази проверка е достатъчна?!!!! Дали изобщо тази оценка ще се прави като няма зона на Натура наблизо, а? Значи си останахме без оценка!Къде ти е въздействието върху подземните води, къде са разломите и земетръсните зони, къде ти е ПЪЛНАТА ЕКОЛОГИЧНА ОЦЕНКА НА РАБОТНАТА ПРОГРАМА, която те дори не са представили, КЪДЕ ТИ Е ОВОС ЗА ВСЕКИ СОНДАЖ, защото дори два със едни сондажа на  2 километра отстояние са различни и единия може да застрашава нещо, а другия не?!!!!!!

Това може да стане само след инвеститор дава цялата си планове за проучване и сондиране на министерството на околната среда, еко министър обясни.

"Ние ще бъдем в състояние да се произнесе, когато имаме проекти и оценки, как проучването ще окаже влияние върху водите, биологичното разнообразие и човешкото здраве. Точно сега не мога да принуди експертна Висшия съвет в Министерството на околната среда, за да вземе решение за нещо, което не е известно. Ние не може да се поставя каруцата пред коня. Понякога инвеститорите не трапезата на плановете си в продължение на години ", обявен Караджова.

от тук:http://www.novinite.com/view_news.php?id=132288

Наистина не е толкова трудно да се търси информация, затова продължавам да си мислш, че този протест е дирижиран ( независимо за коя компания става дума)

# 190
днес четох нещо по темата:
http://www.livebiz.bg/ikonomika/s/357402343

# 191
  • Добрич
Защо ли политиците черпят опит от Полша, а не от Англия и Франция?...  newsm78  Сигурно в Англия и Франция са русофили..... Mr. Green

# 192
Хъммм и аз четох нещо:

http://wyborcza.biz/biznes/1,100896,10324166,Woda_zatopila_gaz__ … esli_fiasko_.html

А ето и превода му от полски:
Водата удави газта. Кулчик и Сорос загубиха?

С провал завърши сондирането за газ близо до Познан, Полша, което бе извършвано от акционерно дружество, свързано с Ян Кулчик и добре познатият финансист Джордж Сорос.

С голямо напрежение бяха очаквани резултатите от сондирането на британската петролна компания Аурелиан нефт и газ, която разполага с концесия за търсене на газови находища близо до Познан. 10 % от компанията са собственост на фонд “ Кулчик Инвестментс“, собственост от своя страна на един от най-богатите поляци, Ян Кулчик, а сред по-малките акционери е и Soros Fund Management който се контролира от Джордж Сорос (по декларация на Аурелиан в края на 2010 г.).

От няколко години, Аурелиан обявяваше, че ще добива дори 0.7 млрд. куб. метра. газ годишно - една двадесета от потреблението на газ в Полша - от тези депозити, които вероятно крият до 10 млрд. куб. метра. суровина. Сега това е под съмнение.

С провал завърши и друг сондажен тест, Trzek-3. От находището течеше по-малко газ отколкото вода, според данните на Аурелиан от петък. Компанията изчислява, че от сондажа ще бъде в състояние да получи от 0,1 до 0,23 милиарда куб. м. газ, т.е. четири пъти по-малко от предварително очакваното.

- Това е разочароваща новина и ние сме решени да разберем защо има по-малко газ и повече вода, отколкото очаквахме – заяви изп.директор на Аурелиан Роуен Байнбридж. Той съобщи, че до изясняването на лошите резултати на компанията ще спрат и допълнителното хоризонтално сондиране в друга област Trzek-2, както и ще се преразгледат плановете за продажбите на газ. Съгласно споразумението преди две години, газът ще се изкупува от „Кулчик Инвестментс".

След тази информация, Аурелиан на цената на акциите на Лондонската фондова борса падна от 45 до 15,7 паунда.

Два дни по-рано, в борда на директорите на британската компания беше назначен Пьотър Розвадовски, който в правителството на Кажимеж Марчинкевич, ПиС, Кулчик Инвестментс е бил заместник-министър на финансите, а сега ръководи компания PLP Belos за производство на оборудване за линии за пренос на електроенергия.

ПРЕВОД: Роман Майевски

Whistling Обещавам ти, аз обещавам ти много неща ... така се пееше в една студентска песен едно време ...
То и у нас ако човек гледа телевизия и чете вестници, ще се чуди, защо изобщо ще се хабим да ходим на избори, той Бойко ги е спечелил още миналата година Wink

# 193
Има и друг метод. Използването на единия или другия зависи от възраста на шистите. Старите шисти са вертикални и не се използва хидравлично фрактуриране, новите шисти са хоризонтални и тогава се използва посочения метод.

Моме, що станаА с алтернативния ти метод и експертното ти мнение?  Laughing
Гледам май няма такова щом змалъкна така  Outta Joint

# 194
Да, според колегите експерти, ама аз все пак работя в енергийна компания, така че не знам доколко им е меродавно мнението  Laughing

Общи условия

Активация на акаунт