Безопасен ли е добивът на шистов газ за природата - НЕ !

• 38 867
  • 896
  •   1
Отговори
# 465
The government is planning an in-depth strategic environmental assessment of fracking, which could take as long as two years. - за Канада, нали така?

Ние сме друга държава. В България ОВОС се пише по поръчка на инвеститора. Чела съм 4 доклада по ОВОС с еднакво съдържание и различни заключения. Първото не беше удобно на инвеститора, затова го покри и написаха следващите.
Проценти, концентрации - въобще не ме интересуват!
Нямам вяра на купени експерти, нито на съдебната система. Доказано е във времето.

Този добив не го искам у нас. Crossing Arms

# 466
  • София
http://yphalachev.blogspot.com/2012/01/blog-post_19.html

"Добре организираната кампания,организирана и перфектно проведена вероятно от външни сили,чужди на интересите на българина,пречупи и уплаши управляващите.
Парламентът на Република България наложи безсрочна забрана върху проучването и добива на шистов газ по метода “хидравлично разбиване“ или сходни техники със 166 гласа “за“, 6 - “против“, и трима въздържали се.
България е първата държава в света, която не иска да знае с какво разполага и с парламентарно решение си гарантира зависимостта от Газпром и Русия.
Ресурсите от шистов газ в България може и надявам се скоро изцяло ще променят енергийната игра.
Геолозите, които са професионално компетентни,бяха набързо обвинени “в конфликт на интереси.
Естествено шистов газ в България ще се добива, но когато обеднее окончателно след надвисващата пролетарско-циганска революция."

# 467

И? Препратката е към някакъв рекламен блог?

Този линк пускахте ли го? http://www.asde-bg.org/news.php

Последна редакция: чт, 19 яну 2012, 22:32 от Люлин

# 468
Във връзка с горния линк към блога: Кои точно геолози и хидрогеолози са се изказали в полза на шистовия газ? Дали в линка не се бъркат енергийните експерти с геолози?

# 469
Titina, много са ти ялови доводите. Да сравняваш химията в шампоани, опаковки и прах за пране с химия във водата.

Водата е жизненоважна за всяко живо същество! Без вода то не може да живее.

Сега ние в кой клас да те върнем, кажи? Всяко хлапе го знае това.

ВЪЗДУХ, ВОДА, ХРАНА!

Аз ако искам ще се мия шампоан с отрови, ако не искам - ще избера друго измивно средство. Ако искам ще пия кока- кола от алуминиева кутийка, ако не искам- няма. Толкова е просто! Не ни обяснявай къде какви отрови има, защото ги знаем и какво толкова сме ревнали от тези отрови, защо не искаме да поемем още една доза. Голяма логика, браво!!
Естествено, че никой нормален човек не иска никакви отрови. Но за съжаление никой не ни пита.

Няма нужда да се напъваш да ни вадиш доклади от конгреса или да хвалиш пак онези агенции. Тази Агенция по околна среда в САЩ хич не ми направи добро впечатление. Я гледай пак "Газланд", за да видиш защо.

# 470
В глобален мащаб целта е абсолютен контрол на водата, храната, въздуха, на средствата за информация...
Напъните в тази насока мисля, че се виждат добре.

A ето и марионетките, защитаващи добива на шистов газ.

Последна редакция: пт, 20 яну 2012, 00:56 от Госпожа Емилия

# 471
Titina, много са ти ялови доводите. Да сравняваш химията в шампоани, опаковки и прах за пране с химия във водата.

Да бе тя химията е различна, според зависи от подтребителя. Нали, Сега схванах тънката разлика. Всъщност ти и доводи нямаш

Няма нужда да се напъваш да ни вадиш доклади от конгреса или да хвалиш пак онези агенции. Тази Агенция по околна среда в САЩ хич не ми направи добро впечатление. Я гледай пак "Газланд", за да видиш защо.

Напъните ги оставям за теб, имаш нужда да се напънеш поне информация да намериш, не като развален телефон....
Ама наиста си много изманипулиран ( да не кажа нещо друго) да вярваш на художествена измислица, добре че дядо Мраз не е показан в този филм иначе и на него щеше да повярваш  Mr. Green

# 472
Да бе тя химията е различна, според зависи от подтребителя. Нали, Сега схванах тънката разлика. Всъщност ти и доводи нямаш

Не знаех, че е толкова трудно за разбиране. В единия случай имаш избор, в другия случай- НЕ! Това ми е доводът. ИСКАМ ИЗБОР!

Цитат
Напъните ги оставям за теб, имаш нужда да се напънеш поне информация да намериш, не като развален телефон....
Ама наиста си много изманипулиран ( да не кажа нещо друго) да вярваш на художествена измислица, добре че дядо Мраз не е показан в този филм иначе и на него щеше да повярваш  Mr. Green

Информацията е навсякъде, стига да си свалиш капаците и да я потърсиш. Кое точно е художествена измислица, не разбрах?  newsm78
Достатъчно съм пораснала, за да преценявам в какво да вярвам.

И ще повтарям въпроса си " като развален телефон" както казваш, докато не получа отговор, защо трябва да бъде замърсена водата, храната и въздуха? Чакам отговор, Titina, въпреки че не живееш в България.

Последна редакция: пт, 20 яну 2012, 01:21 от Госпожа Емилия

# 473
Да, да..от нищото изникнаха специалистите, които от разстояние възродиха икономиката. Живеят в България, още по-точно в Североизточната ѝ част....освен ако в подписа на Титина ТХ не е Тексас, а Толбухин Joy

# 474
  • София
Във връзка с горния линк към блога: Кои точно геолози и хидрогеолози са се изказали в полза на шистовия газ? Дали в линка не се бъркат енергийните експерти с геолози?

Кристалина Стойкова, професор по геология:

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2012/01/20/1748978_prof_kristalin … istoviia_gaz_bez/

# 475

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2012/01/20/1748978_prof_kristalin … istoviia_gaz_bez/

Ей ги тези - http://stamatovia.blog.bg/novini/2011/12/16/poddryjnicite-na-dob … -se-okazva.868099
Ммм, да, добре е да им вярваме. Хората са врели и кипели в кариерата...

"4. Проф. Кристалина Стойкова – научен секретар на Геологичния институт на БАН.

Консултант на нефтените компании Texaco, British Gas, Enterprise Oil, OMW, Melrose Resources при сондиране за нефт и газ в черноморския шелф – според информация, дадена от самата нея в CV. (Американската компания за добив на нефт „Тексако“, погълната в последствие от „Шеврон“, е осъдена за 8,6 милиарда долара от Еквадор за замърсяване на водите и почвите.)
"

# 476

Това пускано ли е вече тук?

Румъния дупчи до границата за шистов газ

Румъния е дала лиценз на американската компания „Шеврон" да прави проучвания за залежи на шистов газ в Добруджа, в непосредствена близост до общата ни граница.
Това съобщава румънският в. „Адевърул", като изтъква, че експлоатацията на ресурсите се очаква да започне още през февруари 2012 г.
Изданието прилага и карта с разположението на трите терена, върху които американците дупчат за газ. Те са в окръг Констанца, но единият буквално граничи с българската община Генерал Тошево.
България не е уведомена за тези проучванията, съобщиха за „Телеграф" от Министерството на екологията и водите. По правилата на международната договореност държавите не са длъжни да информират съседите си за рискови изследвания в недрата й, ако те не попадат в гранична зона.
Справка в Правилника за прилагане на Закона за МВР показа, че под понятието гранична зона се приема територия на разстояние 15 км от линията на държавната граница. От екоминистерството смятат, че за да не ни уведомят румънците за газовите проби, значи терените не са в гранична зона. От публикуваната обаче карта е повече от ясно, че единият терен със сигурност е лепнат за границата ни.

Телеграф, 11.11.2011, стр.15

# 477
Александрина, зададох ти въпроса вчера, статията, която пускаш е от ДНЕС. Шанта ти обясни подробностите около портфолиото на този професор. Освен това самата тя не отрича, че риск има. А какъв е този риск и какви са последствията? Но набляга на геополитическите и енергийни аспекти, а не на екологичните. Моля те дай линк с мнението на поне още един независим геолог и задължително поне един хидрогеолог.

# 478
  • София

Ей ги тези - http://stamatovia.blog.bg/novini/2011/12/16/poddryjnicite-na-dob … -se-okazva.868099
Ммм, да, добре е да им вярваме. Хората са врели и кипели в кариерата...

"4. Проф. Кристалина Стойкова – научен секретар на Геологичния институт на БАН.

Консултант на нефтените компании Texaco, British Gas, Enterprise Oil, OMW, Melrose Resources при сондиране за нефт и газ в черноморския шелф – според информация, дадена от самата нея в CV. (Американската компания за добив на нефт „Тексако“, погълната в последствие от „Шеврон“, е осъдена за 8,6 милиарда долара от Еквадор за замърсяване на водите и почвите.)
"

Мило, ти чете ли интервюто???
Цитат от него:

"Ние имаме 90 и няколко процента зависимост от един-единствен доставчик. Едва няколко процента дава находището на Галата, в чието откриване участвах заедно с компанията "Тексако" през 1993 г. като експерт на БАН. И за това бях обвинена от еколозите, че съм агент на "Шеврон". А "Тексако" е била самостоятелна компания по онова време, била е купена от "Шеврон" през 2001 г. При това аз съм работила там като представител на БАН и Академията е получила пари за дейност, не аз лично."

Препоръчвам на теб и на останалите лумпен - "еколози" да го прочетат цялото и тогава да бързат да скачат. Дава отговор на много от въпросите, които ги вълнуват.

# 479
  • София
В началото и аз бях категорично против проучването и добива на шистов газ, но положих усилия да се информирам и да разбера за какво става въпрос.

Общи условия

Активация на акаунт