Безопасен ли е добивът на шистов газ за природата - НЕ !

• 38 987
  • 896
  •   1
Отговори
# 30
  • гр. Шумен
Благодаря на включилите се!  Peace
Много и противоречиви данни има за този шистов газ,

Както за всяко нещо. И протестите се правят, без да имаме информация, главно лозунги. Каква ще е ползата за България? Като изключим гадните американци, на които много пречивм и искат да ни унищожат.
ТОва пък откъде-накъде! ЗА мен е ясно, че хората правят бизнес, искат да диплят пачки. И стига да се намерят такива да им ги тикат в ръцете, що да не ги вземат. Нали никой не си въобразява, че ей тъй, от добра воля, ШЕврон имат мерак да дупчат за шистов газ. Безплатно е само сиренето в капана за мишките. НЕ е проблема в американците, а в нас - много сме дашни, много сме "йес" на всичко, което ни се предложи. С ГМО-то имаше протести, не мина номерът (май пак тая същата министърка пробва да лобира и за тях). Тука като гледам, ще мине.  Sad

Аааа, и Златев ли е в играта! ЗАщо ли тогава не съм изненадана от патоса, с който правителството защитава проекта. Как пък винаги в дъното на някоя гнила работа се гуши някой "любим" олигарх.

Последна редакция: вт, 28 юни 2011, 09:58 от Sessilly

# 31
...Като изключим гадните американци, на които много пречивм и искат да ни унищожат.
Laughing Че кой им пречи пък в БъГъ?! Няколко майки с няколко сополиви дечица, дето викаха "Не ГМО" и обезпокоиха главния янки на републиката един път, като се засякоха с него при Бойко?!
Няма да си разваляме отношенията сега с едно единствено недоразумение.

ПП
С ГМО-то не извади късмет човекът, та се наложи да се наказваме:
http://bnt.bg/bg/news/view/44262/uikilijks_za_natiska_na_sa_sht_za_gmo
Съединените щати, ГМО, Европейският съюз и папата са във вихъра на новите разкрития на Уикилийкс. Британският "Гардиън" цитира новопубликувани в сайта документи. Те описват действията на американски дипломати за налагане на генномодифицирани култури по света...
Париж, в края на 2007 година. Франция забранява генномодифицираната царевица Монсанто. В отговор тогавашният посланик на Съединетите щати Крег Стейпълтън иска от Вашингтон да накаже Европейския съюз и най-вече онези страни, които не подкрепят използването на генномодифицирани култури.
В публикувания от Уикилийкс документ посланикът съветва ударите да бъдат по-скоро премерени, отколкото ожесточени, тъй като не трябвало да се очаква бърза победа.

Вероятно и нашият Трайчо вече не му се и сърди толкова, най-добре е да си трайка от самото начало, вместо да пунтира "дискусии":
http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=670194
Опитите на американския посланик Джеймс Уорлик да се меси в газовия ни сектор и по-конкретно да сътрудничи на фирма от САЩ за инвестиции в добива на шистов газ у нас, не се харесаха на икономическия министър Трайчо Трайков. "“Моят приятел посланикът Уорлик вече 6 месеца не може да разбере какво се случва с шистовия газ ..."

Последна редакция: вт, 28 юни 2011, 11:11 от Холограма

# 32
ГМО -тата  не са вредни , впрочем , ни най-малко ,
по-добре безвредни ГМО , отколкото пестициди за растенията и хормони при животните , ама ще мине много време , докато узреят нещата ...
и с какво добивът на шистов газ е толкова вреден , а и сега се правят проучвания за залежи , въобще не е сигурно , че има нещо ...

за АЕЦ-а също не , а има ли нещо , на което да кажем да ?

# 33
  • най-шареното място
Therese,  хората са много различни. И е хубаво да го приемаш. Принципно като човек. За мен всяка намеса в природата или божиите дела, който както го възприема, е нафукана самонадеяност, на която се плаща цената. ГМО, колайдер, интензивно до безобразие земеделие, 5 коли в семейство и т.н...

Хубаво, че на теб не ти се струват опасни. За теб е полезно. Но едва ли имаш подготовката и информацията да решиш ти за останалите. Те и те няма как да решат проблемите, но си имат позожиите поне.

# 34
...и с какво добивът на шистов газ е толкова вреден...

Споко, полезен е, това е моето вътрешно предчувствие за "добива" Laughing.
Правилно БАН не го направиха на мол, по-полезен е на концесия, да може да доказва сичко, що е бизнес-проджект научному. Нали така каза Дянков от щатите: нищо не са дали българските учени на света, понеже нищо не са изтъргували. Те сега е моментът да дадем.

# 35
  • гр. Шумен
ГМО -тата  не са вредни , впрочем , ни най-малко ,
по-добре безвредни ГМО , отколкото пестициди за растенията и хормони при животните , ама ще мине много време , докато узреят нещата ...
и с какво добивът на шистов газ е толкова вреден , а и сега се правят проучвания за залежи , въобще не е сигурно , че има нещо ...
Може! И сигурно французите са забранили тая работа с шистовия газ само да правят кал на гадните американци.
А в 22 страни от ЕС ГМО са забранени пак по същата причина.
Горките американци, всеки гледа да им прави мръсно. Живи да ги ожалиш.
Дайте да не обръщаме темата в "студената война". therese, надявам се да подкрепиш твърденията си с линкове, както го правят противниците на обекта на дискусията тук.

# 36
ти или аз не сме мотиви , важното е безопасни ли са или не ГМО-тата ( а те са безопасни и това не е избирателно) , и има ли газ или няма
 преди години дупчеха за нефт ,  с какво това замърси природата ?
сега въобще не е сигурно , че има газ и вие веднага скачате ,
много ме съмнява , че някой е запознат с технологията за проучване на залежи , но всички веднага са против  ...

# 37
  • най-шареното място
Виж сега, не е учтиво да правим тема в темата. Ами за мен не са безопасни.
За да не оспамим, ще ти дам само един довод - отскоро се използват - няма антрупване на данни за да се твърдят разни неща.

# 38
...сега въобще не е сигурно , че има газ и вие веднага скачате...

Това като вица с девственицата дето й обяснявали как "само наполовината" и ако не им хареса - ше си я оставят девствена. Пък тя "веднага скочила", щото не била чувала за е..ане наполовина.

Щели да влагат 100 млн. пари някакви, "за проучвания". И ако им хареса, щели да доказват, че не било вредно. За 100 млн. дали ше "докажат".

# 39
Няма по-безвредно нещо от ГМО-то! Е само където токсините от ГМО, които "учените" се кълнат, че няма как да напуснат стомаха и червата ни,  явно са със собствено мнение по въпроса и преминават дори в бебето на бременната майка - честито на спечелилите, както се вика  Rolling Eyes

http://www.organichno.com/deca/93otnerodenitebebetasasgmotoksinivkrvta

А след кравата, която ще ни кърми бебетата, чакам офертата за бик, който ще ни ги прави, защото и там напоследък много я закъсахме ...

Аааа, и Златев ли е в играта! ЗАщо ли тогава не съм изненадана от патоса, с който правителството защитава проекта. Как пък винаги в дъното на някоя гнила работа се гуши някой "любим" олигарх.

Е съмняваш ли се? Wink
http://skandalno.net/%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8% … 1%82-%D1%88-21191

Последна редакция: вт, 28 юни 2011, 13:04 от Old Witch

# 40
ГМО -тата  не са вредни , впрочем , ни най-малко ,

за АЕЦ-а също не , а има ли нещо , на което да кажем да ?

Провери си какво е  "fracking",  и защо в САЩ от "добре"през 2004, се стига до разследвания през2008 и до комисия в конгреса 2011, въпреки че там нефтените и газовите компании са с най-силно лоби. Дори има забрани за използване на тази технология в някои щати.
Разликата  с АЕЦ е, че правилно експлоатирания и правилно затворен реактор, не замърсява повече от няколко кв.километра наоколо, а химикалите ползвани при извличането на шистов газ, си остават завинаги под земята и продължават да се просмукват нагоре към вододайните пластове, въпреки че добива на газ отдавна е прекратен.

преди години дупчеха за нефт ,  с какво това замърси природата ?
сега въобще не е сигурно , че има газ и вие веднага скачате ,

То добре, че не откриха нефт, защото Мексиканския залив щеше да ни е като шегичка...

# 41
  • Paradise
Аз просто ще бутна темата напред! А оная, моята, заключете я!
Но моля ви бъдете малко по-активни. Аз знам, че на софиянци им е през оная работа какво точно става в Североизтока (за тях това е друга България, България, която трябва да подарим на турците). Но на нас, които живеем там трябва да ни пука! Или избираме 1 от х - смърт или... сещайте се...

изключително грозно изказване, Sessilly!

# 42
  • гр. Шумен
Аз просто ще бутна темата напред! А оная, моята, заключете я!
Но моля ви бъдете малко по-активни. Аз знам, че на софиянци им е през оная работа какво точно става в Североизтока (за тях това е друга България, България, която трябва да подарим на турците). Но на нас, които живеем там трябва да ни пука! Или избираме 1 от х - смърт или... сещайте се...

изключително грозно изказване, Sessilly!

Пипинс, аз вече се извиних. Но ако бше прочела и поста с извинението ми щеше да разбереш какви мисли се въртят из главите на някои величаещи светиня им ББ и ТТ и шистовия им газ. Хайде мини страничка назад и ще разбереш кое ми дигна кръвното, та си не премерих думите!

# 43

"Разположеният в шистови и глинести слоеве газ не може да бъде извлечен оттам с традиционния метод на сондиране, тъй като не се намира в концентрирани находища, а е „разпръснат“ из пластовете. През 2008 г. американските експерти успяват да разработят технология, която успешно съчетава метода на хоризонтално сондиране с т.нар. хидравлично разбиване.

Този процес създава ефекта на хидравличен удар чрез инжектиране на вода, пясък и химикали в подземните слоеве. Това позволява да бъде „събран“ разположеният там газ без необходимостта от множество отделни кладенци. Създадените кладенци обаче трябва да се разполагат по-гъсто един до друг заради спецификата на шистовите находища, а и получената смес от вода и химически вещества носи риск за водоемите наоколо, което на практика изключва разработването на този вид находища близо до населени места"

"ако приемем че приблизителната себестойноста на добив от шистов газ възлиза на около 150-200дол. /според някой американски статистики, където най вече се използва този метод за сега/ за 1000куб.м, то този добив трябва да се извършва в близки до потреблението райони за да се избегне оскъпяването по преноса. За добива на шистов газ са необходими огромни количества вода, както е казано и в материала, чрез които се извършва изместването на газа от земните пластове, тази вода не е чиста в нея се добавят химични реагенти, което води до опаснот от замърсяване на подпочвените води. Добрата новина е че в момента компаниите работят по този проблем за заместването им с безвредни такива. Друг проблем, може би най-сериозният:- ако при традиционите находища един сондаж може да се експлоатира около 30г. то при шистовите залежи сондирането трябва да сменя позиционирането си през няколко месеца, най-много година, което за гъсто населана територия като европейската и в частност българската, североизточна България , води до някой сериозни затруднения от екологичен харектер.
Това са само някой от многото детайлите по въпроса, които може и трябва да се уточнят.
Почва има, въпросът е какво и колко ще се намери под нея, пък ако тръгне работата, да се надяваме че ще остане нещо от почвата след това, не само лунни кратери и комисионни. Не че ще е за първи път."

# 44
Сякаш, ако другите два проекта бъда спечелени от "англичаните" BP и "канадците" BNK, ще сте по-спокойни, а? Защото, те ще са с най-чисти намерения спрямо нас  Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт