Безопасен ли е добивът на шистов газ за природата - НЕ !

• 38 953
  • 896
  •   1
Отговори
# 120
  • На топло...
Може ли да се отмени тази концесия?
Нищо не разбрах. Нали е подписано споразумение за проучване?
Какво ще подписва на инат още ББ - за добив? Нали нямали право 5 години да добиват, само да проучват?
Кошмар е това.
Искрено се надявам да бъдат прекратени всякакви дейности в посока добив и да не ги изкарат безопасни...

# 121
  • Добрич
В момента текат преговорите по договора. Него ще подписва Б.Б.

Методите за добив и проучване са едни и същи.

„Шеврон” пише на Разград: „Ще бъдем добри съседи”

Цитат
Не се яви и представител на американската компания „Шеврон", която ще извършва проучванията в „Блок 1 Нови пазар". Чрез адвокатската кантора „Джингов, Гугински, Кючуков и Величков" обаче регионалният мениджър на „Шеврон" за България Томас Холст изпрати писмо до председателя на Общински съвет-Разград Добрин Добрев. В писмото се твърди, че компанията иска да има в България репутация на добър съсед, партньор и пазител на околната среда. От „Шеврон" са категорични, че използваната от тях технология е установена, безопасна и добре доказана. Американците планират доброволно да изпълняват програма за мониторинг на подпочвените води в зоните около местата на сондажите си. Всички водни проби ще бъдат анализирани от независими лаборатории.

Според експерти замърсяването на подпочвените води е сред най-сериозните екологични опасности за Североизточна България. Само в Разградско има над 20 дълбоки сондажа, районът е върху подпочвено море и при авария без чиста вода ще останат 1 милион души.

Дали някой им вярва наистина?!...

# 122
  • На топло...
Не им вярвам!
През юни е подписана концесията, нали така?
Имат ли право само въз основа на нея да започнат проучване (разбрах, че методите са едни и същи, и поне на 4 места ще пробиват... ми се мерна някъде)?
Този договор за какво е точно, който ще подписват, това не разбирам.

Нагли-нагли. В Gasland по същия начин се измъкват като уж сами ще правят проучвания, а де факто след уверенията им за безопасност водата е запалима... и хората нямат право да докажат, че им тече мръсна от крановете.
Не вярвам, че независими лаборатории ще изследват. А дали ще им споделят тайното коктейлче, по чиито следи да вървят и да търсят?

# 123
  • Добрич
Нану, ще пробиват на 28160 места - толкова сонди ще сложат.

# 124
  • На топло...
Като в научнофантастичен филм на ужасите се чувствам, всичко ми се обърна при тази цифра...
Не знам къде съм прочела вече за оптимистичното 4...

Дано въведат законова забрана за фракинга. Доколкото разбирам това е единственият изход.

# 125
  • София
Нану, ще пробиват на 28160 места - толкова сонди ще сложат.
Къде го пише това?

Най-странното е, че около мен се появиха хора, които постоянно ме убеждават, че всъщност проучването и добивът на шистов газ били безопасни и някой се опитвал нарочно да манипулира хората по незнайни причини. Crazy Дори и да не съм запозната добре с технологията и евентуалните последствия, мен честно казано ме притеснява пълното информационно затъмнение, което се налага от медиите по въпроса. Почти никакво отразяване на протестите, никой не повдига въпроса, както обикновено става с такива обществено наболели проблеми (в други такива случаи сутрешните блокове и новините ни занимават до втръсване). Това повече от всичко друго ме кара да си мисля, че не е редовна тази работа.

# 126
  • Добрич
За пълна информация - четете тук:

http://www.zonabg.com/

# 127
Идея нямате как се менят времената и американските интереси и НА тези които ги защитават в България: http://www.investor.bg/forum/showthread.php?t=12510#p1316436216

"Черкезов Черкезов не е онлайн

18.09.2011, 18:15    

Начално
Бойко, не ме карайте на инат да подпиша договора!!!

http://www.youtube.com/watch?v=q1ITM...&feature=share "

Ами като изтровят земята къде ще си гледа ГМО-то . КОНФЛИКТ НА ИНТЕРЕСИ....

# 128
И не видях дали сте пуснали този за магариите на Шеврон в Еквадор:
http://www.dokumentalni.com/?p=1173

Да вземеш малко да прочетеш ли  newsm78 Делото е заведено като ответно дело на Шеврон към еквадорското правителство ( даже няколко дела) в международния арбитраж. Интересно, че сумарно сума от иска на Шеврон е като тази по делото срещу него. Другото интересно е че иска на правителството на Еквадор от 38 падна на 8 милиарда ( цитирам сумите по памет).

# 129
http://nozharov.blog.bg/politika/2011/09/24/prouchvaniia-za-shis … se-sondaj-.825306 - това знаете ли го!?
http://www.facebook.com/index.php?lh=6d4d916531a408d577610837555 … tDtDKuOXuQgCiLhw#!/groups/ecobg/ - и за те зи които имат фейсбук. Това е и шанс да се покаже, че не сме маша на БСП, за да могат руснаците да си ни държат с енергетиката...

# 130
не може ли да се направи подписка или нещо друго това трябва да се спре
протести ще има ли  , можа да се опита във всеки град

# 131
  • София
На 8.10 съм на площада.....Не ми е безразлично.

# 132
8.10. за София ли е , как е за Варна

# 133
  • Добрич
Искам да ви дам два линка за две презентации.

Първата:
Добрич: Шистов газ - опасност от проучването и добиването му.

Съдържа кратка илюстрация на същността на хидравличния удар и замърсяването в резултат от прилагането му, както и източници за още информация. В рамките на 14 мин. се поднася сбита, но достатъчна информация  с подходящи визуализации за общо запознаване с проблема.

Много е подходяща е за първоначална информация. Постарах се за кратко време да изложа всичко най- съществено по темата.

# 134
  • Добрич
Втората:
Добрич - Да опазим водата на Добруджа и България

Разкрива опасността от замърсяване на природните води в Добруджа, в резултат на проучването и добива на шистов газ. Показва какво ни очаква, при разхищение на водата - Писмо написано 2070 година. Залага на емоционалния привкус.

Надявам се, че който ги гледа, няма да остане безучастен към проблема.

Доста време ми отнеха и ще се радвам, ако се разпространяват, защото все още много хора  не знаят нищо по въпроса за шистовия газ.

Общи условия

Активация на акаунт