Безопасен ли е добивът на шистов газ за природата - НЕ !

• 38 884
  • 896
  •   1
Отговори
# 450
  • София

А политиката не  е тема на тази тема,

Напротив, всичко е политика. Протестите са политика.

# 451

Много удобно обяснение.

# 452
  • най-шареното място
Така е! Може и да се разберем. Евентуално Simple Smile

Не писах за концентрация, а за замърсяване. През цялото време аз пиша за количествата добавки към водата, а не за рецептата на разтвора като съотношение.

И колкото и да е чудно, за мен /и не само/, 1% от 1литър и 1% от един тон /или десет/  не са еднакво количество вещество добавено към основната сътавка. В случая вода, но всъщност добавка към земята, респективно водата под нея.

Ех, пивовари  и сладкари, колко биха се радвали ако с грама съставка за една единица производство могат да произведат тон Simple Smile

Последна редакция: чт, 19 яну 2012, 20:13 от арт мама

# 453
  • най-шареното място

То и избора на меню за закуска е политика от определена гледна точка. И желанието да има за повече деца детски заведения. Не това имам предвид обаче.

Добружда е не случайно „житницата“. и „чернозема“ не случайно е такъв. Водата е ценна. Сенатския доклад и той е политика нали? Но там пише че има значителен риск! В прав текст. След първоначланото дипломатично изречение за възможностите - характерно за добрия тон, идват фактите / цитирала съм го от предоставения от Тинтина линк/

# 454
Промишлените продукти са с различна концентрация ( това като са в чист вид). Разлика не правите ли
Всички вкл и вие твърдите, че концентрацията на тези 650 токсични вещества е под 1% в разтвора
Между другото тестове преминават крайните продукти, не веществата.

Ако имаш конкретни доказателства ( изкл филма дето се оказва неверен), очаквам да ги напишеш. Имай предвид, че водата, която се пие, вкл минералната такава, съдържа голям % от посочените вещества (хидрокарбонатни и сулфатни йони и метасилициева киселина). Можеш да пропуснеш и земетресението ( няма доказателства, че хартиен договор предизвиква земетресение... освен в главата на някой луимпен), така или иначе Шеврон не са започнали все още работа

Никакъв коментар не виждам обаче за Белене, или за това не трябва да се пише, щото нали и там има вредни опа полезни радиоктивни вещества
И колкото и да е чудно, за мен /и не само/, 1% от 1литър и 1% от един тон /или десет/  не са еднакво количество вещество добавено към основната сътавка. В случая вода.

Явно не си прочела подчертаното за концентрация, говори се за единица обем, не за различни обеми. Малка но съществена разлика

# 455
Дадох ти 39 страници с доказателства, които обяви за неверни, защото филмът бил неверен, нищо че са цитирани от експерти. Дадоха по-напред доклада на EPA. Мога да ти намеря още много страници, google е доста щедър, но има ли смисъл, след като ти не ги приемаш априори. На предната страница ти казах за литрите на чисто вещество, тоест количеството което съставлява този 1%, ако ти е по-удобно в тонове за да избегнем думата концентрация - ОК според този източник са от 80 до 300 тона на сондаж. В момента се опитваш да ме убедиш, че това е незначително безвредно количество битова химия, когато цифрите и данните говорят обратното и има официалне списък на веществата използвани при хидрофракинга, който е изготвен от правителствени институции. Нека се развие технологията, нека излезе ЕС със експертно становище, шистовият газ няма къде да избяга.
Наистина не ми се води този спор наново, хубава вечер (при вас ден).  Simple Smile

# 456
Ех, Титина, има ли значение дали ще стане разлив на една кофа с 1% добавки в дадено подземно водно тяло или 20 000 000 литра (1 000 000 кофи) пак с 1% добавки в същото подземно водно тяло.

Естествено, че има. Наистина математиката ви куца  Mr. Green
естествено че има, съпоставяш различни обеми, това все едно да питаш дали ако прибавим 1 лъжица сол към 1 чаша вода и 1 л. сол към 10кофи вода, концентрацията на солта във водата ще е една еи съща

В посочения от теб пример изливаш различни обеми в едно и също количество.

Нали уточнихме, че разтвора се впръсква под налягане много под водоносните слоеве  newsm78 защо непрекъснато се връщате към тях ( това ли е единствения довод).

Cygnus, експертите в твоите източници, са според техните думи бивши служители на някого си. Опита ми от работа на този континент ми казва, че бивши служители от този тип са такива само на думи. В бранша си има експерти в тази област, за съжаление посочените от теб не са от тези. За разлика от теб знам как действа щатска държавна агенция- е не мога да предпочета доклада на самозвани експерти, пред доклада на агенцията.

# 457
  • най-шареното място
...
Химикали, използвани при "удара" са добавки, използвани в използваните за удара течности обикновено се правят по-малко от 1% от теглото на общата течност. .....

....

1% от чаша вода е малко, от количеството в процеса не е точно така. ...

Ти си писала за малко тегло.
Аз съм писала за разлика в теглата.
Защо после търсиш концентрация не знам.

1 % от 1000мл - 10мл
1% от 100 000мл -  1000мл.
Ако е вода, 10г на килограм, но цял килограм в 100.

И градината си дето ще я поливаш няма да й изливаш тонове вода за 3 стръка рози. И това е подробност вероятно, но в сондажите я има. Да, съществена е, но ти убягва.

# 458
Нали прочете доклада на EPA последния? Това не е ли официална институция в САЩ?

# 459

Ти си писала за малко тегло.
Аз съм писала за разлика в теглата.
Защо после търсиш концентрация не знам.

Да, процент е винаги една стотна. Само мога да се забавлявам на заключението ти за математиката ми. Но ти писа, че това е малко. Малко какво? Концентрация? А аз писах , че 1% от голямо количество си е внушителен материал и значителна намеса. Даже писах за тонове сол в океана - наивно, но за всеки случай и се оказа, че е имало нужда.

Нали прочете доклада на EPA последния? Това не е ли официална институция в САЩ?
Това последното което ти цитирах в скобите не е доклад на АРЕ ( ти не реагира, че това не е нещото, което имаш ти предвид), а доклада на този човек от екипа на фила с примери. В него са използвани мнения на бивши служители на ЕПА за периода 2004/5.

Може ли линк към този доклад

# 460
  • най-шареното място
Tintina, аз мисля ти отделих предостатъчно време.

Това червеното е предположение защо не ме разбираш. След него е това, което имам предвид. Следващото изречение.  За това има и противопоставяне. „ А аз...“, което само допълва предното „ти писа“..„
Класическо противопоставяне е. И литературата ми е слаба според теб сигурно Simple Smile. Нали тръгна да ме оценяваш. Закачам се , не се впрягай.

Много е наивно и несериозно да не отчиташ че 1% концентрация, приложена обаче с огромно количество материал, е значително замърсяване със същия този нищожен 1%. Абсолютно съм сигурна, че го разбираш! Хубав ден!

# 461
Не, за EPA писах, мисля, че някой пусна линк преди няколко страници - това е http://www.epa.gov/
US Environmental Protection Agency

http://www.guardian.co.uk/world/2011/dec/09/epa-reports-fracking … ndwater-pollution

http://yosemite.epa.gov/opa/admpress.nsf/1e5ab1124055f3b28525781 … 3852579600065c94e!OpenDocument

http://www.epa.gov/hfstudy/index.html

Първите резултати ще излязат в края на 2012, а финалния доклад през 2014 - тук в последния линк е дадена информацията.

П.П. Ето  и на български - то излезе в доста медии и тук Щатското МОСВ призна: добивът на шистов газ замърсява подземни води

Последна редакция: чт, 19 яну 2012, 21:41 от Cygnus

# 462
Не, за EPA писах, мисля, че някой пусна линк преди няколко страници - това е http://www.epa.gov/
US Environmental Protection Agency

http://www.guardian.co.uk/world/2011/dec/09/epa-reports-fracking … ndwater-pollution

Ще в заглаието се казва - може биhttp://yosemite.epa.gov/opa/admpress.nsf/1e5ab1124055f3b28525781 … 3852579600065c94e!OpenDocument
Интересно ми е колко дълбок е водоносния пласт/слой респективно слоя от който са извличали газта.. Четох някъде, че сондажите в България, ще са доста под дълбочината на водоносния слой.http://www.epa.gov/hfstudy/index.html

Първите резултати ще излязат в края на 2012, а финалния доклад през 2014 - тук в последния линк е дадена информацията.

Погледнах ги, нямам време да ровя, но така или иначе финални резултати няма все още

# 463

Погледнах ги, нямам време да ровя, но така или иначе финални резултати няма все още

именно!

Затова да забравим за шистовия гъз, пардон газ, на наша земя  Peace

# 464
Нали за шистовия газ има европейска директива която изисква оценка на риска?

Общи условия

Активация на акаунт