Безопасен ли е добивът на шистов газ за природата - НЕ !

• 38 876
  • 896
  •   1
Отговори
# 495
  • най-шареното място
Може ли в един параграф защо е добре да се проучва и добива шистов газ чрез въвеждане, на практика неконтролирано, на опасни химикали във водата и въздуха на земедеслки район с малко вода и водни залежи, уязвими от процеса на проучване и добив?

ПС Не е лошо да не се забравя за населеността на района, зависимостта на страната и планетата от житните култури и мястото и м за производство - газ или зърно малко са нещата..., зърнения баланс на страната, конкуренттните предимства на страната /на път да изчезнат, но само на природа основани..../

# 496

Не толкова за румънците, колкото че дупчат в близост до нашата част от Добруджа, на Генерал Тошево.
Това е обезпокоително.

Колкото до темата - аз съм енергийната ни политика да се развива в посока още 1 мощност на АЕЦ "Козлодуй", която да не е строена от руснаци, както и за организиране на доставки от Каспийско море - например Азербайджан. За съжаление обаче нещата с "Набуко" много се закучиха... а уж Европа щяла да ни подкрепя за него...  Confused

Убедена съм, че обикновените хора няма нито лев да видят от добива на този "газ на раздора" - тъй като сме квази-бананова република и нещата тук стават по този начин.
Със сигурност ще ни разбутат и размърлят Житницата. Плюс че и икономически не е толкова оправдано това да се случи - добивът на шистов газ не е от особено евтините и икономически издържани технологии.
Във всеки случай, обаче, е добре да знаем с какво разполагаме. Така че проучвания би трябвало да има - остава да се намери консенсус около технологията.
Също така съм убедена, че руското енергийно лоби плаща добри пари за тази "антишист" кампания - да се размъти водата, нищо да не е ясно и накрая щем-не щем да си дойдем пак на... дедовия (Иванов).

Това, обаче, не би трябвало да е аргумент за крайни решения в случая. Трябва да знаем с какви количества разполагаме.

# 497

Това е много обезпокоително. Дано румънците се активизират за протести.

Надявай се. Интелектуалният капацитет както на румънския електорат, така и на румънските управляващи, е значително по-голям от този на българските им съседи. За съжаление.  

doh  ignore2

Последна редакция: пт, 20 яну 2012, 15:59 от Госпожа Емилия

# 498

Надявай се. Интелектуалният капацитет както на румънския електорат, така и на румънските управляващи, е значително по-голям от този на българските им съседи. За съжаление. 

Ми вземи се изсели в Мамалигария тогава,хем управниците им си ги бива,хем ще се възползваш от евтинкия газ.

# 499
  • София

Ми вземи се изсели в Мамалигария тогава,хем управниците им си ги бива,хем ще се възползваш от евтинкия газ.

Булка, не ми давай "акъл" къде да ходя и какво да правя, а вземи да се информираш и образоваш малко, че ставате смешни вече.

# 500
Аз продължавам да се чудя защо така се озлобиха "информираните". Обижда се наляво надясно. Обиждат хора, които интересно как и на какво отгоре се смятат за фактор в обществото, като Милена Фучеджиева например /за ползващите ФБ/

# 501
  • най-шареното място
Alexandria, първият пост на тази страница /мой е/ е за теб. Помогни ни! Явно сме невежи...

ПС Аз искам безопасне АЕЦ. Ако това значи руски, нямам нищо против. Против съм западен за идеята, независимо колко опасен може да е конкретния.

ППС Всеки прочел „думата морал отдавна не използвам.
да ви е честито, безмозъчни наивници!!!“ би игнорирал напълно. Стилът ако не го убедил да спре по-рано в тези думи висчко е ясно Simple Smile. Аз се жертвах да прочета целия пост - загуба на време! То беше ясно още в началото на каква струна се играе...

# 502
  • гр. Шумен
Аз в един етап на темата изригнах доста емоционално и сто човека ми скочиха отгоре.... обачеэ гледам сега, че поутихнаха нещата и идеята "смърт на селяндурите" сякаш се прокрадва оттук-оттам. А  и колко е готино, когато водата на селяндурите не става за пиене, да му я доставяш с прилична печалба.... да, види се, има дами тука дето пишат не само заради писането. А пък колко готино ви дойде факта, че досега газ получаваме основно от Русия... търкате ръчички и диплите бъдещи пачки. Е, ние обикновените люде (лошия мат'рял според Слънцето), искаме просто да живеем в нормална земя, а не да си купуваме вода за 100 долара кубика.

# 503

Булка, не ми давай "акъл" къде да ходя и какво да правя, а вземи да се информираш и образоваш малко, че ставате смешни вече.

На каква тема да се образовам?Как е в румънско ли?Ми мангалщина.Не напразно не ги искат никъде в Ойропата.Не се учудвам,че такива като теб ми ги дават за пример.
Даже не ти пожелавам да се образоваш.Остани си все така неук,отива ти много. Peace

# 504

Ами не, не е никак добре Русия да държи всичките ни енергийни кранчета.

# 505
Това прочетохте ли го? "Ведомството на Трайков „прочело” само половината от анкетата за шистовия газ"  Thinking  Ето тук.
Истината излезе наяве...дано.
А за това какво ще кажете-  "18,2 милиарда долара обезщетение ще трябва да плати петролният гигант „Шеврон" за замърсяване на водите на река Амазонка в периода 1972-1992 г. Това е окончателното решение на апелативния съд в столицата на южноамериканската страна Кито.
 Магистратите разпоредиха „Шеврон" да плати обезщетение, което надхвърля над два пъти евентуалната глоба, която компанията щеше да плати, ако се беше извинила публично."

Труд, 05.01.2012

Последна редакция: пт, 20 яну 2012, 17:49 от iro-kai

# 506
  • най-шареното място

Обикновено нещата не са елементарни. Затова са измислени преоритетите. Ако енергийната независимост ти е важна си я пазиш. Ако не си я пазил, мислиш можеш ли да си я върнеш и каква цена можеш да приемеш. Водна зависимост в замяна примелива ли е примерно...

# 507
  • София

Обикновено нещата не са елементарни. Затова са измислени преоритетите.

Никак не са елементарни даже. Затова трябва да се вложи малко мисъл, за де се види кои са прИоритетите и как да ги отстояваме.
Пишман-еколозите, не ви ли смути леко, че вносителите на искането за мораториум бяха лумпена Сидеров и лумпеноида Яне Янев? Как се чувствате като блеещи след подобни "водачи"?

# 508
"Сидеров и лумпеноида Яне Янев"" просто яхнаха вълната и се опитаха да се възползват от ситуацията, те следват тълпата а не тълпата тях. За мислещ човек това би трябвало да е ясно.

# 509
  • София
"Сидеров и лумпеноида Яне Янев"" просто яхнаха вълната и се опитаха да се възползват от ситуацията, те следват тълпата а не тълпата тях. За мислещ човек това би трябвало да е ясно.

Сигурно ще ми кажеш, че тълпата спонтанно се е самоорганизирала да протестира - в резултат на компетентните си и задълбочени научни познания по геология и екология. Сама си е печатала листовки и сама си е организирала "информационната" кампания.

Общи условия

Активация на акаунт