Безопасен ли е добивът на шистов газ за природата - НЕ !

• 38 871
  • 896
  •   1
Отговори
# 705
  • Варна
Не го щем бе, plamenhк. Naughty
В Добруджа не живеят индианци, имат си хубава земя там, която е много по-ценна от някакъв си газ.

# 706
  • Варна
България е богата на незаменим, изчерпаем и ценен ресурс като питейната вода... В Североизточна България е пълно с извори, които биха, могли да бъдат замърсени.

# 707
Затова най-големите екологични движения срещу тази технология са в САЩ. И Американското министерство на околната среда EPA доставя вода с цистерни за жителите на Димок, Пенсилвания. И кметът на Ню Йорк забрани сондите в зоните, където са водоизточниците за питейна вода на Ню Йорк. Написано е сигурно 100 пъти в темата, че под Добруджа се намира Малм Валанжа - огромен непрекъснат свързан водоносен хоризонт, безоточен, на километър дълбочина, който обхваща огромна част от североизточна България и Румъния, който е ЕДИНСТВЕН източник на вода за пиене и напояване за тези райони. И сондите за да достигнат находищата трябва до една да минат през него.  Само това е достатъчно всеки един технически грамотен човек да разбере защо тази технология не е подходяща за Добруджа. Ако се пресметне риск, вероятност и щети и дали могат да бъдат възстановени щетите ще стане ясно на всички, че това е просто неприложимо.

# 708
под Добруджа се намира Малм Валанжа - огромен непрекъснат свързан водоносен хоризонт, безоточен, на километър дълбочина, който обхваща огромна част от североизточна България и Румъния, който е ЕДИНСТВЕН източник на вода за пиене и напояване за тези райони.
Аз по този въпрос не споря - това е работа на специалистите.
Това че кметът на Ню Йорк е забранил сондите в зоните, където са водоизточниците за питейна вода, не е достатъчен аргумент като се има предвид че в САЩ има излишък от газ а много от сондажите се замразяват поради ниската цена на газа заради конкуренцията. Напълно логично действие дори и от чисто икономическа гледна точка.

Не го искате ама румънците го искат.
Румънското правителство разреши концесията на американската компания „Шеврон" да проучва и добива шистов газ край границата с България,което на практика обезсмисля българското, тьй като Североизточна България и Югоизточна Румъния имат един и същи подпочвен басейн.

Всяка енергия е свързана с известна доза риск, при всяко добиване на прородни богатства има риск за околната среда. Ако някой иска 100% гаранция трябва да живее като бушмен или като южно американски индианец от неизследваните части на р. Амазонка.

Сравнявам нивото на пропаганда у нас (не живея в България), както и в други страни, но такава идиотщина като в България никъде няма. И с влизането ни в НАТО беше така и с приватизацията и с кучетата  и с политиците ни и с всичко до което се докосне българина носи неговия почерк.
Затова и родината Чалгастан си е такъва какъвто я познаваме.  Laughing

Според мен истината е в преходния период до 2017 * да се спрат проучванията в България а когато американците започнат да внасят компресиран газ в Европа а страни като Полша, Румъния и др започнат да добиват а евентуално и да изнасят, тогава забраната ще стане излишна.
* до 2016 г  САЩ и Канада няма да могат да изградят мощности за компресиране на такова количество газ за да го изнасят в такива количества.

Последна редакция: сб, 26 май 2012, 11:55 от plamenhk

# 709
Ето така го искат румънците шистовия газ.
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.409813479036017.111870 … 437860&type=1

под Добруджа се намира Малм Валанжа - огромен непрекъснат свързан водоносен хоризонт, безоточен, на километър дълбочина, който обхваща огромна част от североизточна България и Румъния, който е ЕДИНСТВЕН източник на вода за пиене и напояване за тези райони.
Аз по този въпрос не споря - това е работа на специалистите.
Нали се произнесоха хидрогеолозите по темата и се категорични. Това е най-важното и за това говорим. И заглавието на темата е това.

Това че кметът на Ню Йорк е забранил сондите в зоните, където са водоизточниците за питейна вода, не е достатъчен аргумент като се има предвид че в САЩ има излишък от газ а много от сондажите се замразяват поради ниската цена на газа заради конкуренцията. Напълно логично действие дори и от чисто икономическа гледна точка.

По-непопулярен аргумент не бях чела. След един куп протести в Ню Йорк, решават , че защото им е неизгодно икономически ще ги спрат.  Пламенхк, честно отказвам се да те чета повече Simple Smile Хайде със здраве Simple Smile

Последна редакция: сб, 26 май 2012, 12:34 от Cygnus

# 710
При 21 милиона население тези рехави групички не изразяват по най убедителния начин всеобщото народно недоволство.  Laughing

По-непопулярен аргумент не бях чела. След един куп протести в Ню Йорк, решават , че защото им е неизгодно икономически ще ги спрат.  
По елементарно мислене не бях виждал.  Laughing

Естествено че освен икономическите условия съществуват и много други - обществени, политически и пр.
При излишък на газ и ниски цени и при затваряне на сондажи поради тези причини, естествено че не е е целесъобразно за момента да се правят сондажи.  Grinning
Винаги има рисков фактор а в този случай е абсолютно нецелесъобразно не само по икономически, но и по политически и обществени причинии да се сондира таково място за момента.  

Ако беше толкова опасно щеше да има закон който да забранява такава дейност в тези зони и нямаше кмета да забранява а закона.

И заглавието на темата е това.
Не, заглавието не се отнася конкретно за Добруджа с нейните специфични гео особености, които аз не познавам, а е най общо и засяга главно ТЕХНОЛОГИЯТА.

Хората промишлено добиват шистов газ, други на опашка чакат за внос, ние в близко бъдеще ще го внасяме от тях а вие спорите дали добиването му е безопасно.  Laughing  Тя вашата като приказката за Гаргалчо от Ран Босилек.  Laughing
Гъргалчо - Ран Босилек
http://chitanka.info/text/3354-gyrgalcho

Като сте тръгнали да протестирате по добре протестирайте срещу атомните централи че видяхме какво се случи в Чернобил.  Simple Smile

Последна редакция: сб, 26 май 2012, 14:13 от plamenhk

# 711
  • Варна
Ние и срещу атомните протестираме.  Laughing Пламенхк, където живееш добиват ли шистов газ. Защото аз живея в североизточна България и пия вода от чешмата. Яко ще се бръкна в джоба, ако трябва да плащам за най-голямата си физиологична нужда - нуждата от вода. Това, че някой ще си пълни джоба от това, че вади газ, на мен ще ми излезе скъпо.

# 712
При 21 милиона население тези рехави групички не изразяват по най убедителния начин всеобщото народно недоволство.  Laughing
Барлад е с население 78 000 жители, горе долу, колкото нашия Добрич. Не мисля, че е рехава групата, напротив.

виж защо говорим точно за Добруджа!  Tired

Последна редакция: сб, 26 май 2012, 16:20 от Cygnus

# 713
Това, че някой ще си пълни джоба от това, че вади газ, на мен ще ми излезе скъпо.
Не бойте се. В най близките 10г  нищо превратно няма да стане на Балканите. Влиянието на руснаците тук е много силно - в близките години добив няма да има. Освен това за ефективно добиване е необходима и проектна подготовка, така че ще купуваме руски газ и ще стискаме пръсти на американците белким заради техния газ "братушките' намалят цените.
А когато дойде време да добиваме газ циганизацията ще е в такива размери така че за българите голяма полза няма да има - те бъдеще в собствената си страна нямат. Голям ексодус на българите се очаква след около 10г.
........................

В САЩ се подготвят 8 терминала LNG с общ капацитет 120 млн тона годишно. Два други се строят на западното канадско крайбрежие. По този начин САЩ ще бъдат най големия експортер на LNG.

Усилено се работи по шистовия газ в Аржентина, Великобритания, Китай, Мексико , ЮАР и др страни.

# 714
  • София

Добре, успокои ме!  newsm51

Че няма да има шистов газ, де, в близките 10 години.

Мисля, че мисията ти тук се изчерпа. Зацикли съвсем на вълна "то ако беше толкова опасно, щеше закон да измислят..." и "румънското правителство разрешило...".

Толкова демагогия съсредоточена в един индивид!  Joy

За неразбиращите ще уточня: разрешението на едно правителство никога не е гаранция за безопасност, липсата на забраняващ закон - също. Напротив, разрешени са тотално и доказано вредни неща и сме се нагледали на алчност, рушаща бъдещето на цели нации.

Хайде да вземе да ни пука вече, а?!

# 715
  • София
Аз по този въпрос не споря - това е работа на специалистите....

Що щеш тогава тука, всичките ти километри писаници са напразни!

# 716
За неразбиращите ще уточня: разрешението на едно правителство никога не е гаранция за безопасност, липсата на забраняващ закон - също.
Да, правилно, особенно ако е  "Made in Bulgaria".  Laughing
Гаранцията за 100% безопастност за околната среда, каквито вие търсите,  вече я посочих, но за тия с руските реотани, които по бавно загряват ще повторя:

"Убей себя - спаси планету!" (c)

Що щеш тогава тука, всичките ти километри писаници са напразни!
Ама те трябва да се четат а не само да се гледат. За това нещо мозък трябва.  Laughing

Бегом тук:   Laughing
http://blog.flashigri.org/post/igri/29-flash-igri-tryabva-mi-mozak.html

Последна редакция: нд, 27 май 2012, 09:40 от plamenhk

# 717
  • Варна
Като магнетофонна лента си, plamenhk .. Grinning
Твоите писаници, дори и да се абстрахираме от правописните грешки, не казват нищо. Твърде тенденциозни са и непрекъснато дават примери със САЩ, които пък доказаха, че не само не се интересуват от здравето на населението си, но и са готови да експериментират с него.

# 718
Казват че повторението било майка на знанието, но явно за гумените/ кухите глави това не важи, защото мозъците им са гладки като билярдни топки а ако случайно се намери една гънка тя ще е за глупост.  Sad 

Твоите писаници... не казват нищо. Твърде тенденциозни са и непрекъснато дават примери със САЩ
Да не би да очаквахте приказки за челния руски опит  «не имеющий аналогов в мире» ?  Laughing

САЩ ... не само не се интересуват от здравето на населението си, но и са готови да експериментират с него.
Като гледам има много народ желаещ да "експериментират" там с него. Чак тема създали докато чакат на опашката.  Laughing

Зелена карта 2013
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=611635.0

Почнаха ли да раздават инвайтите ?  Laughing

# 719
  • Варна
Казват че повторението било майка на знанието, но явно за гумените/ кухите глави това не важи, защото мозъците им са гладки като билярдни топки а ако случайно се намери една гънка тя ще е за глупост.  Sad  

Mда, за съжаление си типичния пример... Confused

Твоите писаници... не казват нищо. Твърде тенденциозни са и непрекъснато дават примери със САЩ
Да не би да очаквахте приказки за челния руски опит  «не имеющий аналогов в мире» ?  Laughing

Не, очаквам опит от нормалните държави.  Rolling Eyes

САЩ ... не само не се интересуват от здравето на населението си, но и са готови да експериментират с него.
Като гледам има много народ желаещ да "експериментират" там с него. Чак тема създали докато чакат на опашката.  Laughing

Зелена карта 2013
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=611635.0

Почнаха ли да раздават инвайтите ?  Laughing

Разбира се, че има, има и желаещи да добиваме шистов газ, че да им било парното евтино. Laughing

Общи условия

Активация на акаунт